Usunn sittestilling:

Sittestillingen gir høyt blodtrykk

IKKE BRA: Å sitte med bena i kors på denne måten kan både føre til åreknuter og høyere blodtrykk. Ekspertene anbefaler å variere sittestilling hyppig. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
IKKE BRA: Å sitte med bena i kors på denne måten kan både føre til åreknuter og høyere blodtrykk. Ekspertene anbefaler å variere sittestilling hyppig. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

I tillegg kan den gi synlige skader på bena.

Usunn stilling?

Stian Haugland, osteopat mener at svaret er både ja og nei:

– I utgangspunktet er det ikke usunt eller farlig å sitte med bena i kros, og for de fleste er dette en behagelig sittestilling.

– Problemet oppstår først når du gjør én ting for mye, for lenge, for ofte. Like under under kneet, på utsida av leggen, går nerven. N peroneus communis. Når du sitter med bena i kors kan denne nerven komme i klem og nerven skades. Ved skade på nerven vil du kunne oppleve at musklene som løfter fotbladet opp mot leggen svekkes, samtidig som følesans på ytre del av fotryggen forstyrres.

– Da vil du kunne oppleve symptomer som nedsatt sensibilitet, nummenhet eller prikking på toppen av foten eller på øverste del av utsida på leggen.

– Ved mer uttalt nerveskade vil du kunne få det vi kaller en «dropp-fot», som er nedsatt evne til å løfte ankel og tær oppover, problemer med å gå.

Les mer her.

Svært mange av oss sitter med bena i kors, med det ene kneet over det andre, når vi slapper av.

Grunnen til det er ganske naturlig, forteller Ingrid Julia Cowie, kiropraktor ved OK Klinikken.

Derfor sitter vi slik

– Ved å sitte med bena i kors inntar du naturlig en behagelig lett tøyningsposisjon for sete-, hofte- og lårmuskulatur, forteller Cowie til Kvinneguiden.

Hun mener samtidig at det er mange faktorer som påvirker behagelig sittestilling, både fysiske og sosiale faktorer.

– Det er ikke alle kropper som tillater at man sitter med bena korset ved kneet, noen er rett og slett mindre bevegelige enn andre, og for menn kan det av naturlige årsaker være ubehagelig å skvise lårene sammen på den måten, sier Cowie videre.

Les også: Helsefarlig å sitte for mye

Stian Haugland, Osteopat ved a+osteopat, mener at det i tillegg handler mye om vane.

– Om du observerer noen over tid som sitter, vil du nok se at bena i kors er bare en av de foretrukne sittestillingene, men det er ikke usannsynlig at vane spiller en stor rolle, sier Haugland til Kvinneguiden.

Skadelig på flere måter

Selv om sittestillingen kan føles avslappende og behagelig, mener kiropraktoren at man skal være bevisst på hvordan den vil påvirke kroppen på sikt.

– For sittestillinger er det en generell regel som sier at «den beste sittestillingen er den neste». Det høres kanskje litt flåsete ut, men det legger føringer for at man ikke skal sitte statisk hele dagen og passe på å bevege kroppen. Sitter du i én stilling hele dagen, med bena i kors eller ikke, vil du relativt raskt utvikle smerter og plager, forklarer hun.

Les også: – Stillesitting er den nye epidemien

Haugland opplyser om at å sitte med bena i kors over lengre tid kan føre til åreknuter.

Ved å forholde seg I samme posisjon over lengre tid må venene, blodårene som fører oksygenfattig blod tilbake til hjertet, jobbe hardere for å pumpe blodet tilbake til hjertet. Dersom man er i aktivitet, vil sammentrekningen av muskulaturen i bena være med på å føre blodet tilbake til hjertet, sier Haugland og forklarer videre:

– Grunnen til at man får åreknuter er at klaffene, som befinner seg på innsiden av veggen i venene, brister. Blodet blir da ikke like effektivt sluset videre opp benet, og blodet samles opp i venene. Blodtykket øker som en følge av dette. Hjertet pumper hardere for å få blodet rundt i kroppen. Blodtrykket i venene øker, og dette kan føre til utposninger i venene, altså det vi kaller åreknuter, sier han.

Et studium gjort i 1999 viser at blodtrykket øker når bena er i kryss og at dette kan øke faren for hjerteproblemer hos pasienter. For å måle et korrekt blodtrykk bør pasienten sitte med bena ned ved siden av hverandre.

Les også: Dette er godt for hjertet

– Dette kan underbygges av et studium fra 2011, som viser at det har en liten, men signifikant, betydning. Dog forfatterne mener at den kliniske betydningen er svært liten, forteller Haugland.

Osteopaten viser i tillegg til enda et studium fra 2007 som viser at det å sitte med bena i kors vil øke blodtrykket i bena, men dette er ikke tilfellet dersom bena blir krysset ved anklene.

– Betyr ikke at man har lavt blodtrykk

Siden det å sitte med bena i kors kan føre til høyere blodtrykk, hevder enkelte at om man foretrekker denne stillingen vil det bety at man har lavt blodtrykk fra før av.

Dette er en myte, mener Haugland.

– Å sitte med bena i kors er ikke synonymt med lavt blodtrykk. Vane, klær og komfort er nok en mer plausibel forklaring enn lavt blodtrykk. Det stemmer derimot at du kan øke blodtrykket ved å krysse bena v

KROPPSSPRÅK: - Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake, mener osteopaten. Illustrasjonsfoto: ThinkstockKROPPSSPRÅK: - Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake, mener osteopaten. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

ed kneet. Dette skjer fordi du klemmer av blodårer som gå ned til foten, sier Haugland.

Les også: Jobbstress kan ta livet av deg

Samtidig tror osteopaten at sittestillingen kan signalisere flere ting:

– Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake. Men det er nok flere grunner til at folk velger å sitter med bena i kors. For mange er dette en behagelig posisjon, du hever det ene bene over det andre og foten slapper bedre av. Klær er nok en annen viktig årsak. Kvinner som går med kjole og skjørt vil sitte med bena krysset, sier han.

Velg heller denne stillingen

Cowie mener at man istedet for kryssede ben heller bør sitte med begge bena på gulvet.

– Man kan finne det mer avslappende dersom bena er strukket litt ut foran en, over 90 grader, og la håndbaken hvile mot lårene mens håndflaten peker opp mot taket, sier hun.

Les også: Diffuse plager kan være hjertesykdom

Haugland er enig og mener også at bena bør være plantet på gulvet.

– Samtidig finnes det ingen «korrekt» sittestilling. Kroppen er skapt for bevegelse. Da er det viktig å ikke holde den «fanget» i en og samme stilling. Skal jeg gi et råd vil det være variasjon. Bytt og endre sittestilling så ofte som mulig, tipser han.

Les også: De beste tipsene for flat mage

Forebygg åreknuter

Sittestillingen kan blant annet predisponere for åreknuter:

Det finnes flere enkle triks for å forebygge åreknuter, og det er veldig viktig å opprettholde blodsirkulasjonen.

– Unngå å sitte med beina i kors, dette er veldig viktig for å hjelpe blodsirkulasjonen i beina. Hemmes blodsirkulasjonen sprenger det på årene og utposinger oppstår, forklarer Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole, til KK.no

Jevnlig trening er med på å opprettholde en god blodsirkulasjon. Det trenger ikke være harde runder på tredemølla, det hjelper også med gåturer. Det viktigste er å få blodet tl å strømme i årene.

(Kilde: KK.no)

Les også:

Ingen hensikt å sove lenger i helgen

Slank deg ti kilo på fire måneder

Intimsåpene kan gjøre vondt verre

Ta knekken på jobbtrøttheten

Helseplagene du ikke tør å snakke om

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus