Meny

Usunn sittestilling:

Sittestillingen gir høyt blodtrykk

IKKE BRA: Å sitte med bena i kors på denne måten kan både føre til åreknuter og høyere blodtrykk. Ekspertene anbefaler å variere sittestilling hyppig. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

I tillegg kan den gi synlige skader på bena.

Usunn stilling?

Stian Haugland, osteopat mener at svaret er både ja og nei:

– I utgangspunktet er det ikke usunt eller farlig å sitte med bena i kros, og for de fleste er dette en behagelig sittestilling.

– Problemet oppstår først når du gjør én ting for mye, for lenge, for ofte. Like under under kneet, på utsida av leggen, går nerven. N peroneus communis. Når du sitter med bena i kors kan denne nerven komme i klem og nerven skades. Ved skade på nerven vil du kunne oppleve at musklene som løfter fotbladet opp mot leggen svekkes, samtidig som følesans på ytre del av fotryggen forstyrres.

– Da vil du kunne oppleve symptomer som nedsatt sensibilitet, nummenhet eller prikking på toppen av foten eller på øverste del av utsida på leggen.

– Ved mer uttalt nerveskade vil du kunne få det vi kaller en «dropp-fot», som er nedsatt evne til å løfte ankel og tær oppover, problemer med å gå.

Les mer her.

Svært mange av oss sitter med bena i kors, med det ene kneet over det andre, når vi slapper av.

Grunnen til det er ganske naturlig, forteller Ingrid Julia Cowie, kiropraktor ved OK Klinikken.

Derfor sitter vi slik

– Ved å sitte med bena i kors inntar du naturlig en behagelig lett tøyningsposisjon for sete-, hofte- og lårmuskulatur, forteller Cowie til Kvinneguiden.

Hun mener samtidig at det er mange faktorer som påvirker behagelig sittestilling, både fysiske og sosiale faktorer.

– Det er ikke alle kropper som tillater at man sitter med bena korset ved kneet, noen er rett og slett mindre bevegelige enn andre, og for menn kan det av naturlige årsaker være ubehagelig å skvise lårene sammen på den måten, sier Cowie videre.

Les også: Helsefarlig å sitte for mye

Stian Haugland, Osteopat ved a+osteopat, mener at det i tillegg handler mye om vane.

– Om du observerer noen over tid som sitter, vil du nok se at bena i kors er bare en av de foretrukne sittestillingene, men det er ikke usannsynlig at vane spiller en stor rolle, sier Haugland til Kvinneguiden.

Skadelig på flere måter

Selv om sittestillingen kan føles avslappende og behagelig, mener kiropraktoren at man skal være bevisst på hvordan den vil påvirke kroppen på sikt.

– For sittestillinger er det en generell regel som sier at «den beste sittestillingen er den neste». Det høres kanskje litt flåsete ut, men det legger føringer for at man ikke skal sitte statisk hele dagen og passe på å bevege kroppen. Sitter du i én stilling hele dagen, med bena i kors eller ikke, vil du relativt raskt utvikle smerter og plager, forklarer hun.

Les også: – Stillesitting er den nye epidemien

Haugland opplyser om at å sitte med bena i kors over lengre tid kan føre til åreknuter.

Ved å forholde seg I samme posisjon over lengre tid må venene, blodårene som fører oksygenfattig blod tilbake til hjertet, jobbe hardere for å pumpe blodet tilbake til hjertet. Dersom man er i aktivitet, vil sammentrekningen av muskulaturen i bena være med på å føre blodet tilbake til hjertet, sier Haugland og forklarer videre:

– Grunnen til at man får åreknuter er at klaffene, som befinner seg på innsiden av veggen i venene, brister. Blodet blir da ikke like effektivt sluset videre opp benet, og blodet samles opp i venene. Blodtykket øker som en følge av dette. Hjertet pumper hardere for å få blodet rundt i kroppen. Blodtrykket i venene øker, og dette kan føre til utposninger i venene, altså det vi kaller åreknuter, sier han.

Et studium gjort i 1999 viser at blodtrykket øker når bena er i kryss og at dette kan øke faren for hjerteproblemer hos pasienter. For å måle et korrekt blodtrykk bør pasienten sitte med bena ned ved siden av hverandre.

Les også: Dette er godt for hjertet

– Dette kan underbygges av et studium fra 2011, som viser at det har en liten, men signifikant, betydning. Dog forfatterne mener at den kliniske betydningen er svært liten, forteller Haugland.

Osteopaten viser i tillegg til enda et studium fra 2007 som viser at det å sitte med bena i kors vil øke blodtrykket i bena, men dette er ikke tilfellet dersom bena blir krysset ved anklene.

– Betyr ikke at man har lavt blodtrykk

Siden det å sitte med bena i kors kan føre til høyere blodtrykk, hevder enkelte at om man foretrekker denne stillingen vil det bety at man har lavt blodtrykk fra før av.

Dette er en myte, mener Haugland.

– Å sitte med bena i kors er ikke synonymt med lavt blodtrykk. Vane, klær og komfort er nok en mer plausibel forklaring enn lavt blodtrykk. Det stemmer derimot at du kan øke blodtrykket ved å krysse bena v

KROPPSSPRÅK: - Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake, mener osteopaten. Illustrasjonsfoto: ThinkstockKROPPSSPRÅK: - Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake, mener osteopaten. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

ed kneet. Dette skjer fordi du klemmer av blodårer som gå ned til foten, sier Haugland.

Les også: Jobbstress kan ta livet av deg

Samtidig tror osteopaten at sittestillingen kan signalisere flere ting:

– Dette kroppspråket kan vise at du er usikker eller holder noe tilbake. Men det er nok flere grunner til at folk velger å sitter med bena i kors. For mange er dette en behagelig posisjon, du hever det ene bene over det andre og foten slapper bedre av. Klær er nok en annen viktig årsak. Kvinner som går med kjole og skjørt vil sitte med bena krysset, sier han.

Velg heller denne stillingen

Cowie mener at man istedet for kryssede ben heller bør sitte med begge bena på gulvet.

– Man kan finne det mer avslappende dersom bena er strukket litt ut foran en, over 90 grader, og la håndbaken hvile mot lårene mens håndflaten peker opp mot taket, sier hun.

Les også: Diffuse plager kan være hjertesykdom

Haugland er enig og mener også at bena bør være plantet på gulvet.

– Samtidig finnes det ingen «korrekt» sittestilling. Kroppen er skapt for bevegelse. Da er det viktig å ikke holde den «fanget» i en og samme stilling. Skal jeg gi et råd vil det være variasjon. Bytt og endre sittestilling så ofte som mulig, tipser han.

Les også: De beste tipsene for flat mage

Forebygg åreknuter

Sittestillingen kan blant annet predisponere for åreknuter:

Det finnes flere enkle triks for å forebygge åreknuter, og det er veldig viktig å opprettholde blodsirkulasjonen.

– Unngå å sitte med beina i kors, dette er veldig viktig for å hjelpe blodsirkulasjonen i beina. Hemmes blodsirkulasjonen sprenger det på årene og utposinger oppstår, forklarer Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole, til KK.no

Jevnlig trening er med på å opprettholde en god blodsirkulasjon. Det trenger ikke være harde runder på tredemølla, det hjelper også med gåturer. Det viktigste er å få blodet tl å strømme i årene.

(Kilde: KK.no)

Les også:

Ingen hensikt å sove lenger i helgen

Slank deg ti kilo på fire måneder

Intimsåpene kan gjøre vondt verre

Ta knekken på jobbtrøttheten

Helseplagene du ikke tør å snakke om

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:45 Klæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52 Kvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44 – Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22 Løfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05 Netanyahu avkorter USA-besøk etter rakettangrep i Israel06:37 Nordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31 Flere juridiske floker venter for Trump06:15 Undersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02 20 år siden NATO bombet Serbia06:00 Thingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50 Dette skjer i dag05:35 Norge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30 Dette skjedde i natt05:00 Statsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56 Ardern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38 Orbán ut mot EU etter utestengelse04:30 Fire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25 Flere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11 Boeing inviterer til møte om 737 MAX03:28 Medlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20 Anklager om valgfusk i Thailand02:45 Baby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41 Sjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21 Lapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45 Sp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40 Flyangrep mot Gazastripen01:02 Flertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58 To menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17 Russiske soldater og utstyr til Venezuela00:13 Nytt vikingfunn i Vestfold23:54 Romania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40 Kongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35 Waras samboer klager VG inn for PFU21:55 – Vil reise til Neptuns måne Triton21:52 Område i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45 Graham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34 To skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19 Sp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10 VG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54 Mueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50 Mars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30 Gillibrand: – Trump er en feiging20:26 Røe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15 Gaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00 Norge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38 Overlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09 IS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31 Australsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52 VGs gransking offentliggjøres til uka17:27 Mali lover å oppløse milits etter massakre17:03 Ap-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33 Cruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22 Klæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20 Molde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02 Mann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58 Fem millioner ber May avlyse brexit15:53 USAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36 – Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01 Dødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57 Østberg vant verdenscupen sammenlagt14:52 Solberg takker redningsmannskapene14:46 Yngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44 Forsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28 Eckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14 Klimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08 FN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53 Passasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53 Mann skadd i knivstikking i Grenland12:19 20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17 To kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13 Måling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56 Senterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51 Bombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30 Chile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27 Lundby avsluttet sesongen med seier10:49 Barnetrygden øker for første gang på 23 år10:42 Sp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13 Kilder: May presses av partifeller til å gå av08:54 Risiko for demningsbrist i Brasil08:47 Skipet slepes mot land - 479 evakuert08:40 SV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33 Danmark sender redningshelikopter til Norge07:07 Første valg i Thailand siden kuppet i 201406:37 Mann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37 Kraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50 Dette skjer i dag05:24 Dette skjedde i natt05:05 Cruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56 En av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49 Over 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34 Evakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25 Dødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49 16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47 Cruiseskip seiler mot Molde03:26 262 evakuert fra cruiseskip03:00 Omfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57 Fire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39 Uvær skaper problemer på fjellovergangene02:19 Paven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13 Varaordfører: – Det er en dramatisk situasjon
Siste nytt
08:45SportKlæbo og Østberg hentet millioner i premiepenger07:52NorgeKvinne med barnevogn overfalt på Sem i Vestfold07:44Norge– Turistbusser får ikke kjøre i Oslo sentrum07:22SportLøfshus ser fram til familiehelger etter 15 år i verdenscupsirkuset07:05VerdenNetanyahu avkorter USA-besøk etter rakettangrep i Israel06:37SportNordtveit tror på helt annet kampbilde mot Sverige06:31VerdenFlere juridiske floker venter for Trump06:15NorgeUndersøkelser av Viking Sky begynner mandag06:02Verden20 år siden NATO bombet Serbia06:00SportThingnes Bøs supersesong: har gått inn 4,5 mill. i premiepenger05:50NorgeDette skjer i dag05:35NorgeNorge har tatt imot atomavfall fra andre land05:30NorgeDette skjedde i natt05:00NorgeStatsråder: – Næringslivet må ansette folk som har falt utenfor arbeidsmarkedet04:56VerdenArdern kunngjør offentlig gransking av Christchurch-angrep04:38VerdenOrbán ut mot EU etter utestengelse04:30VerdenFire år med bombekrig – Jemens barn betaler en høy pris04:25NorgeFlere menn tiltalt for grovt ran, voldtekt og frihetsberøvelse04:11VerdenBoeing inviterer til møte om 737 MAX03:28NorgeMedlemsvekst i Grønn Ungdom etter klimaaksjon03:20VerdenAnklager om valgfusk i Thailand02:45VerdenBaby døde etter mislykket omskjæring i Italia02:41PengerSjeføkonom: Boligen din blir mindre verdt de neste årene02:21VerdenLapp med New Zealand-referanse funnet etter branntilløp i amerikansk moské01:45NorgeSp vil ikke love rødgrønt kommunesamarbeid01:40VerdenFlyangrep mot Gazastripen01:02VerdenFlertall for strengere våpenlover i USA, viser måling00:58NorgeTo menn påkjørt av stjålet varebil i Telemark00:17VerdenRussiske soldater og utstyr til Venezuela00:13NorgeNytt vikingfunn i Vestfold23:54VerdenRomania og Honduras flytter sine ambassader til Jerusalem23:40VerdenKongressledere: Justisministeren er ikke objektiv23:35NorgeWaras samboer klager VG inn for PFU21:55Verden– Vil reise til Neptuns måne Triton21:52NorgeOmråde i Oslo sentrum sperret etter funn av mistenkelig gjenstand21:45VerdenGraham: – Dårlig dag for dem som håpet på Trumps fall21:34NorgeTo skadd, en av dem kritisk, etter å ha blitt påkjørt av stjålet varebil i Telemark21:19PolitikkSp ligger an til å få flere ordførere enn Ap21:10NorgeVG: Flere mulige årsaker til Sky Vikings lammende motorstans20:54VerdenMueller har ikke funnet bevis for sammensvergelse med Russland20:50NorgeMars blir den 100. måneden med temperatur over normalen på Svalbard20:30VerdenGillibrand: – Trump er en feiging20:26PolitikkRøe Isaksen skal sammenligne norske matvarepriser med utenlandske20:15VerdenGaza-dokumentar: Karma (20) har opplevd tre kriger20:00SportNorge vant Golden League etter seier mot Frankrike19:38VerdenOverlevende etter syklonen i Mosambik: – Vannet var fullt av slanger19:09VerdenIS-krigere kommer ut av tunneler i Syria18:31NorgeAustralsk ektepar: Vi fryktet at det kunne være slutten17:52NorgeVGs gransking offentliggjøres til uka17:27VerdenMali lover å oppløse milits etter massakre17:03PolitikkAp-politiker stiller spørsmål ved at astrologistudier får statsstøtte16:33NorgeCruisepassasjerer jublet da Viking Sky la til kai i Molde etter dramatisk døgn16:22SportKlæbo rykket fra Bolsjunov og vant verdenscupen16:20NorgeMolde gjør seg klar for cruisepassasjerer16:02NorgeMann som ble skutt av politiet, har ikke villet la seg avhøre15:58VerdenFem millioner ber May avlyse brexit15:53VerdenUSAs justisminister forbereder Mueller-notat15:36Sport– Det har vært en veldig, veldig spesiell sesong15:01VerdenDødstallet stiger etter syklon i Øst-Afrika14:57SportØstberg vant verdenscupen sammenlagt14:52PolitikkSolberg takker redningsmannskapene14:46SportYngstemann Ingebrigtsen stiller i VM i terrengløp i Danmark14:44NorgeForsvaret: Redningsaksjon helt på kanten av hva helikoptrene kunne klare14:28SportEckhoff ett sekund fra seieren i verdenscupavslutningen i Holmenkollen14:14PolitikkKlimafløyen i Sp jubler over seire på landsmøtet14:08VerdenFN i sjokk etter massakre på sivile i Mali13:53NorgePassasjer: – Fikk Titanic-følelse12:53NorgeMann skadd i knivstikking i Grenland12:19Norge20 år siden Bondevik sendte fly til Nato-bombing av Jugoslavia12:17VerdenTo kvinnelige journalister tildelt Kim Wall-stipend12:13VerdenMåling: Opposisjonen i Thailand ligger an til å få flest stemmer11:56PolitikkSenterpartiet vedtok omfattende klimaresolusjon11:51NorgeBombedømt russisk tenåring til sak mot innreiseforbud11:30VerdenChile: Kongeparet skal åpne dører hos tøff laksekonkurrent11:27SportLundby avsluttet sesongen med seier10:49PrivatøkonomiBarnetrygden øker for første gang på 23 år10:42PolitikkSp-landsmøtet demper angrepet på Riksrevisjonen10:13PolitikkKilder: May presses av partifeller til å gå av08:54VerdenRisiko for demningsbrist i Brasil08:47NorgeSkipet slepes mot land - 479 evakuert08:40PengerSV-forslag utløser tråler-splid i Senterpartiet07:33NorgeDanmark sender redningshelikopter til Norge07:07VerdenFørste valg i Thailand siden kuppet i 201406:37NorgeMann til sykehus etter knivstikking i Nordland06:37VerdenKraftig jordskjelv øst i Indonesia05:50NorgeDette skjer i dag05:24NorgeDette skjedde i natt05:05NorgeCruiseskip skal ha vært 100 meter fra å gå på grunn04:56VerdenEn av verdens mest etterlyste drapsmistenkte tatt i Romania04:49VerdenOver 63 millioner til pårørende etter moskémassakren04:34NorgeEvakueringen av cruisepassasjerer vil ta tid04:25VerdenDødstallene stiger etter angrepet i Mali03:49Norge16 personer sendt til legevakt eller sykehus etter cruiseulykken03:47NorgeCruiseskip seiler mot Molde03:26Norge262 evakuert fra cruiseskip03:00NorgeOmfattende grisekjøring i flokk på E6 og Fornebu02:57NorgeFire til sykehus etter bilulykke i Øvre Eiker02:39NorgeUvær skaper problemer på fjellovergangene02:19VerdenPaven godtar chilensk kardinals avskjed etter overgrepssaker02:13NorgeVaraordfører: – Det er en dramatisk situasjon
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus