HalsbrannDu kan få halsbrann av kveldsmat

HALSBRANN: Et stykke med pizza er ikke det lureste du kan spise før du legger deg dersom du er plaget med halsbrann. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
HALSBRANN: Et stykke med pizza er ikke det lureste du kan spise før du legger deg dersom du er plaget med halsbrann. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du er plaget av halsbrann, kan det hende du skal droppe kveldsmaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Symptomer på halsbrann

- Brennende følelse i hals og bryst

- Kvalme og oppkast

- Vondt i magen

- Svelgevansker

- Slim i hals og luftrør

- Dårlig ånde

- Hes stemme

- Sure oppstøt, sur smak i munnen

- Følelsen av at mageinnholdet løper opp i spiserøret

- Følelsen av å ha en klump i halsen

- Ubehaget oppstår eller forverres i liggende stilling

- Smerter i ryggen

- Pusteproblemer

- Astmalignende hoste

- Krampelignende smerter i brystet

- Vekttap

Kilde: halsbrann.com

Når du har halsbrann, greier ikke lukkemuskelen mellom magen og spiserøret å gjøre jobben sin. Syreholdig mageinnhold presses opp i spiserøret, noe som gir en sviende følelse under brystbenet. Du kan også få sure oppstøt med på kjøpet.

Ca. 30–40 prosent av befolkningen vil i løpet av livet oppsøke lege på grunn av halsbrann.

Halsbrann kan opereres

Årlig blir mellom 100 og 200 pasienter operert for halsbrann ved St. Olavs Hospital i Trondheim. Siden lukkefunksjonen mellom magesekk og spiserør har sluttet å fungere, blir det operert inn en ny lukkemekanisme.

– De fleste blir friske, mange blir veldig mye bedre, mens noen vil få tilbakefall igjen. Bivirkningene som er felles for alle etter operasjonen, er at pasientene får problemer med å rape og å kaste opp. Den nye «ventilen» er nå så effektiv at den bare fungerer enveis, og en vil derfor kunne oppleve mer kvalme og lignende ubehag, forklarer Helge Waldum, professor og avdelingsoverlege ved avdeling for fordøyelses- og leversykdommer ved St. Olavs Hospital.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Medisiner hjelper

Det er likevel en forholdsvis liten andel som blir operert for halsbrann og sure oppstøt. Flesteparten som blir behandlet for alvorlige tilfeller av dette, går på medisiner som hemmer produksjonen av magesyre.

Disse er det nå også mulig å kjøpe i håndkjøp på apoteket i pakker med få tabletter. Trenger du dette ofte og jevnlig, må du ha resept. Det er også viktig at en lege vurderer dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Waldum presiserer at det på sikt kan være skadelig å fjerne magesyre. De fleste som blir operert for halsbrann er derfor unge pasienter som skal slippe å gå på disse medisinene resten av livet.

Velger du reseptfrie medisiner, er det noen ting du bør huske på.

Ikke bare livsstil

Det er ulike årsaker til feil i lukkefunksjonen. Noen har en medfødt defekt der vinkelen mellom magesekken og spiserøret ikke er som den skal.

Mellomgulvsbrokk, når den øverste delen av magesekken glir opp gjennom åpningen i mellomgulvet og inn i brysthulen, kan være en annen årsak. For disse gruppene er operasjon eller livslang medisinering valgene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også en del medisiner, som antidepressiva, kan bidra til å svekke muskelsammentrekningene i lukkemuskelen.

Både fedme og graviditet gir høyere trykk inne i bukhulen. Mageinnholdet vil derfor kunne bli presset opp i spiserøret. Når barnet er født, vil imidlertid problemet forsvinne for de som sliter med dette i svangerskapet.

kvinne med sure oppstøt

PLAGSOMT: Halsbrann og sure oppstøt er plagsomt og svært vanlig. © ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox.com

Slik forebygger du halsbrann

– Ved overvekt er det verdt å forsøke å ta av noen kilo. Videre er det en del mat og drikke, særlig alkohol, som er med på å svekke sammentrekningen av lukkemuskelen, sier Waldum.

Er du plaget med halsbrann samtidig som du er overvektig, kan det skyldes en stressende livsstil.

– Mange opplever at magesyre kommer opp i halsen, og kanskje i munnen, når de legger seg. Derfor bør en også unngå store og fete måltider sent om kvelden. Fett frigjør hormoner som virker på tarmsystem og lukkemusklene, forklarer Waldum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes også andre grunner til å droppe pølse og hamburger til middag.

– Men det er viktig å understreke at dette ikke bare er en livsstilssykdom som kan holdes i sjakk med kosthold og sunne vaner. For noen er dette vedvarende, ubehagelig og smertefullt, og da er det bare medisiner, og eventuelt operasjon, som hjelper, sier overlegen.

Halsbrann-rådene som hjelper

For alle som sliter med halsbrann som følge av livsstil, kan følgende råd hjelpe, ifølge Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer:

1. Ikke spis så mye at magen bokstavelig talt blir overfylt. Det fører til at maten skvulper tilbake til spiserøret og gir halsbrann. Spis heller mindre porsjoner oftere.

2. Ikke sleng deg på sofaen etter et (for) stort måltid. Det kan forårsake såkalt refluks, der magesyren flyter tilbake til spiserøret.

3. Ikke spis for fort. Tygg maten godt og ta pause mellom hver bit. Det gir fordøyelsessystemet sjansen til å komme godt i gang før maten kommer ned i magen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Det er bedre å spise hovedmåltidet til lunsj enn sen middag.

5. Ikke spis for fet mat. For mye fett er en hovedgrunn til fordøyelsesbesvær. I øverste del av tynntarmen finnes det små «fettsensorer» som reagerer med å sette ned farten på fordøyelsen når fettdosen blir for høy. Det fører til oppblåsthet, kvalme og ubehag.

6. Alkohol virker irriterende på magen, og tilpass mengden deretter. Ikke drikk på tom mage.

7. Antall kaffekopper etter maten bør begrenses. Kaffe reagerer med magesyre, og skaper irritasjon i magen og fordøyelsesproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

8. Sigaren eller sigaretten etter et stort måltid kan gi fordøyelsesbesvær fordi giftstoffer fra røyken skylles ned i spiserøret.

9. Kom deg opp og gå en tur etter at du har spist, ikke sett deg foran TV'en. Bevegelse forbedrer fordøyelsen.

Løs på beltet

- Får du halsbrann, er det lurt å løsne klærne og stå oppreist etter måltidet. En liten neve mandler kan også hjelpe, mener ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helene Arsky.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Drikk nok vann, hold måltidsrytmen og prøv å få i deg litt grønnsaker og frukt til hvert måltid. Når vi sitter til bords, bør vi fylle opp minst en tredel av tallerkenen med grønnsaker for å holde fordøyelsen i god gjenge, sier hun.

Arsky anbefaler spesielt rotgrønnsaker, som har mye fiber og er bra for fordøyelsen.

LES OGSÅ:

Maten som gir bedre konsentrasjon

Slik kutter du kalorier

Du kan spise dessert og holde deg slank