Barn med diaréNår barnet har diaré

MAGESJAU: Det er grunn til å være obs når minstemann må mange turer på toalettet i løpet av en dag. © Foto: Istockphoto.
MAGESJAU: Det er grunn til å være obs når minstemann må mange turer på toalettet i løpet av en dag. © Foto: Istockphoto.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diaré er verst for de minste barna. Dessverre er det nettopp de som er mest utsatt for å få løs mage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se etter disse diaré-tegnene:
  • Hvor ofte kommer avføringen? Hvis avføringen er løs og kommer mer enn tre ganger per dag, defineres det som diaré.
  • Har barnet sterke smerter? Ta barnet til legen for å utelukke at diareen skyldes blindtarmbetennelse.
  • Er avføringen blodig eller slimete? Ta barnet til legen. Slimete eller blodig avføring tyder på at diareen skyldes en mage- og tarminfeksjon forårsaket av bakterier. De vanligste i Norge er campylobakter og salmonella. Infeksjon på grunn av e-colibakterien er sjelden, men kan også gi slike symptomer. Denne type diaré fører sjelden til dehydrering.
  • Er avføringen vandig? Vandig diaré er det vanligste, og tyder på at mage- og tarminfeksjonen er forårsaket av virus, som rotavirus eller norovirus. Infeksjonen i seg selv er ikke farlig, men den hyppige avføringen kan føre til dehydrering hos barn, noe som kan være alvorlig. Ta barnet til legen dersom du merker at det er i ferd med å bli dehydrert.

Kilde: Seksjonsoverlege Henrik Døllner ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital

Det er all grunn til å følge godt med hvis barn under tre år får diaré. Det kan ta kort tid fra diareen er en harmløs magesjau til det blir ramme alvor.

– Det er de små, de mellom tre måneder og tre år, som blir innlagt hos oss, sier seksjonsoverlege Henrik Døllner ved Barne- og ungdomsklinikken ved St. Olavs Hospital i Trondheim.

Når barn får diaré skyldes det som oftest rotavirus. Dette viruset står for to tredjedeler av mage- og tarminfeksjoner hos norske barn, og går oftest under navnet omgangssyke. Som oftest starter det med feber og vondt i magen. Barnet blir slapt og i dårlig form. Så kommer oppkasten, deretter diareen.

– Det behøver ikke være mye oppkast, heller ikke magesmerter eller feber. Det er mange variasjoner. Men det klassiske er at det starter med oppkast, sier Døllner.

Les også: Derfor skal du ikke drikke varmtvann fra springen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rotavirus er svært smittsomt, og barn mellom tre måneder og tre år er mest utsatt for å bli syke. Det skyldes at de nyfødte fremdeles er beskyttet av antistoffer fra moren sin.

Når barnet er omkring tre måneder gammelt er beskyttelsen forsvunnet. Barnet vil derfor være dårlig rustet overfor smitte før det har møtt viruset såpass mange ganger at det har opparbeidet seg en viss immunitet og motstandskraft.

Søsken bak diaré-smitte

Mange små blir smittet av eldre søsken. Les om hvordan du hindrer det.

- Man blir vanligvis mest syk første gangen man er smittet. Neste gang blir man mindre syk. Større barn får mindre symptomer, og voksne blir sjelden syke av dette viruset, forklarer Døllner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 8 grunner til at barn får vondt i magen

Når barnet har rotavirus er avføringen alltid vandig. Det betyr at barnet kan miste masse væske på kort tid. Selv om mageinfeksjonen i seg selv ikke er farlig, kan væsketapet være det. Små kropper er nemlig svært sårbare for svingninger i mengden mat og drikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen råder derfor foreldre til å følge godt med på barnets allmenntilstand og kontakte lege dersom de mistenker at barnet er i ferd med å bli uttørret.

– Hvis barnet er i dårlig form og ikke tar inn mat, og i tillegg taper væske gjennom oppkast og diaré, kan det fort bli inntørket. Som oftest skjer det i løpet av to til tre døgn, men i verste fall kan det skje i løpet av et halvt til et døgn, sier Henrik Døllner.

Les også: Slik beskytter du barnet mot dehydrering

Sjekk avføringen

Når barnet har diaré anbefaler legen at foreldre sjekker avføringen. Det kan nemlig si noe om hva som forårsaker diareen. Er avføringen slimete og blodig, bør du ta barnet med til legen.

– Blodig diaré er mye sjeldnere. Da kan en bakterieinfeksjon ligge bak, sier seksjonsoverlege Døllner.

I Norge er det to store grupper bakterier som forårsaker diaré, nemlig Campylobacter og Salmonella.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge er det størst risiko for å bli smittet av i utlandet, selv om noen også blir smittet av Campylobacter her hjemme.

Fikk nyresvikt

Her i Norge har det dessuten skjedd at barn har fått alvorlige tarminfeksjoner etter å ha fått i seg E-colibakterier, såkalte hamburgerbakterier, gjennom mat som er produsert på en uhygienisk måte på fabrikken eller slakteriet. Dette er svært sjelden, men slike infeksjoner kan i verste fall føre til nyresvikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan lese mer om E-coli-bakterien her

Oppkast og feber følger som oftest med også når mageinfeksjonen skyldes bakterier. Men denne type diaré fører ikke så mye og hyppig avføring. Barnet er derfor ikke like utsatt for å bli uttørket som ved virusinfeksjon. Likevel oppfattes blodig diaré ofte som mer alvorlig .

– Det kan være mer skremmende enn den vandige formen for diaré, sier Henrik Døllner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legen vil normalt ta en avføringsprøve hvis diareen er blodig eller slimete. Dette gjøres for å finne ut hvilken bakterie som har forårsaket den. I tillegg vil legen undersøke om mageproblemene kan skyldes blindtarmbetennelse, eller andre sykdommer som også kan gi diaré.

I mange land behandles mage- og tarminfeksjoner som skyldes bakterier med antibiotika. Dette er ikke vanlig i Norge.

– Som regel går diareen over av seg selv. Man må bare være tålmodig, sier Henrik Døllner.

Rotavirus går som regel over etter tre til sju dager. Bakterielle infeksjoner varer litt lenger.

Vaksine mot rotavirus

Det finnes to vaksiner mot rotavirus. Dersom du ønsker at barnet ditt skal vaksineres mot denne hissige magesjauen, kan du be legen gjøre det, men regningen på et par tusen kroner må du betale selv. Helsedepartementet vurderer nå om vaksinen skal inkluderes i barnevaksinasjonsprogrammet. Seksjonsoverlege Henrik Døllner er blant de som mener vaksinen burde tilbys alle spedbarn i Norge gratis.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen av barna som får dette viruset blir ganske dårlige. Det kan være en veldig ubehagelig opplevelse, sier Døllner.

Han minner om at viruset er en av de vanligste årsakene til at barn i den tredje verden dør.

– Selv med norsk levestandard og hygiene, er viruset like utbredt her som i u-land. Det sier litt om hvor vanskelig det er å unngå smitten, sier legen.

Bør alle norske barn få vaksine mot rotavirus? Les hva Folkehelseinstituttet mener om saken.

Les også:

Klarer du denne quizen er du trolig lege.

Du er heldig hvis du slipper unna omgangssyken i vinter.

Syke barn bør drikke cola.

Slik takler du barn med feber.