Kviser i voksen alder:

Årsakene til voksenkviser

VOKSENKVISER: - Det kan hjelpe å redusere melkeinntak, det er en klar sammenheng mellom mengde melk, ut over 2 dl. per dag, og mengde kviser. Prøv også å redusere inntaket av raske karbohydrater, tipser hudlege Fiskestrand. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com
VOKSENKVISER: - Det kan hjelpe å redusere melkeinntak, det er en klar sammenheng mellom mengde melk, ut over 2 dl. per dag, og mengde kviser. Prøv også å redusere inntaket av raske karbohydrater, tipser hudlege Fiskestrand. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com

Bli kvitt voksenkvisene med disse rådene.

Voksenkviser:
 • Stress og hormonelle endringer er hovedårsaken til akne etter puberteten.
 • Nylige undersøkelser viser at 40-50 prosent av voksne mellom 20-40 år får diagnostisert en mild grad av akne.
 • Utover forskjellige endringer i livsstilen, inkludert redusering av stressnivået og forbedret kosthold, er det flere produkter på markedet som er utviklet for disse problemene.
 • Undersøkelser utført av The International Dermal Institute avslører at flere faktorer kan gjøre huden mer disponert for akneutbrudd. I slike tilfeller bør man kun bruke produkter som ikke tilstopper huden.
 • Mange hudpleieprodukter inneholder ingredienser som lanolin, kunstige duft- og farvestoffer, S.D.-alkohol eller mineralolje, som kan tilstoppe og irritere huden.
 • I tillegg kan endringer i livsstilen forbedre hudtilstanden.
 • Prøv å redusere stress, drikke mye vann og begrense inntaket av koffein og sigaretter, fordi det stimulerer binyrene til å forstyrre hudens naturlige prosesser.
 • Videre bør mennesker som er følsomme overfor jod unngå å spise matvarer med et høyt jodinnhold, som skalldyr eller salt tilsatt jod, fordi dette kan medføre inflammasjoner og urenheter.

(Kilde: Dermalogica.no)


FAKTA:

Akne hos voksne kvinner:

 • Hormonsvingninger hvor østrogen-nivået avtar vil ofte medføre en økning av testosteron-nivået.
 • Endret produksjon av hormoner i forbindelse med eggløsning, menstruasjon, graviditet og menopause kan føre til akneutbrudd.
 • Noen hormonbaserte prevensjonsmidler kan også gi akne.
 • Noen sykdomstilstander som for eksempel polycystiske ovarier kan stimulere testosteronproduksjonen.

Behandling av hormonell akne:

 • P-piller for kvinner, her er spesielt Diane effektivt.
 • En god hudpleierutine med rens tilpasset hudtype og gode produkter med melkesyre eller glykolsyre, kombinert med vitamin A og salisylsyre, vil gi gode effekter over tid.
 • Produkttips: md formulations rens, Vit-A-Plus Night Recovery og en fuktighetskrem tilpasset hudtype og hudtilstand.

ACNE EXCORIE eller «plukke-akne»:

 • Begynner med en lett akne som forverres eller utløses ved overdreven plukking, klemming på komedoner og pustler.
 • Behandling: fingrene av fatet! Må du klemme eller plukke, så vask ansiktet og hendene grundig først. Damp gjerne huden på forhånd slik at du ikke må klemme så hardt for å få ut komedoner og puss. Avslutt med produkt som demper betennelse og infeksjon.

(Kilde: Cand. Scient. Kjersti Johansen - Nordisk fagsjef Dermanor AS)

De fleste vet at kviser og uren hud er fullstendig normalt i puberteten, men det kan føles merkelig og unormalt at kvisene igjen dukker opp i 20-, 30- eller 40-årene.

Men flere enn man skulle tro lider av mer eller mindre alvorlig voksenakne, i følge Eli Janne Fiskerstrand, hudlege ved Hudspesialisten.

– Kviser i voksen alder sees faktisk hos hele fem prosent av dem som sliter med kviser i ungdomsår, forteller Fiskestrand til Kvinneguiden.

Grunnen til at voksenkvisene kommer

Årsaken til at man plutselig blir angrepet av uren hud i voksen alder, kan selvsagt variere. Men i følge hudlegen er den vanligste årsaken at man er genetisk disponert, det vil si at man har arvet en økt følsomhet for mannlig kjønnshormon.

– Dette arter seg ved mange reseptorer, mottagere, for mannlig kjønnshormon i talgkjertlene, noe som igjen gir økt produksjon av talg. Videre har man en såkalt forhorningsforstyrrelse i huden, der det hoper seg opp med døde hudceller som plugger igjen talgsekkene. Det dannes tette hudormer som igjen blir betente. Alt som tettes i kroppen blir betent, for eksempel gallestein kan gi galleblærebetennelse, nyrestein kan gi nyrebekkenbetennelse og så videre, sier Fiskestrand.

– En mindre vanlig årsak er et metabolsk syndrom kalt polycystisk ovarialsyndrom. Her dannes det for mye mannlig kjønnshormon i eggstokkene, sier hun.

Kjersti Johansen, Cand. Scient, hudpleier og Nordisk fagsjef ved Dermanor AS, støtter hudlegen og mener kvisene kommer når det er ubalanse i forholdet mellom kvinnelige og mannlige kjønnshormoner.

– Hormonsvingninger hvor østrogen-nivået avtar vil ofte medføre en økning av testosteron-nivået. Endret produksjon av hormoner i forbindelse med eggløsning, menstruasjon, graviditet og menopause kan føre til akneutbrudd. Noen hormonbaserte prevensjonsmidler kan også gi akne, forteller Johansen til Kvinneguiden.

Samtidig mener hun at også stress trolig forverrer akne på to måter:

– For det første øker produksjonen av stresshormoner som adrenalin, noradrenalin, kortisol og testosteron i binyrene, som igjen øker talgproduksjonen. For det andre reduserer sårhelingshastigheten ved å svekke immunsystemet, sier Johansen og understreker:

Stress-kviser kommer ofte på haken mens hormon-kviser gjerne kommer i overgangen kjeve/hals.

Hudpleieren mener også at en annen faktor er makeup.

– Dersom man bruker dekk-krem/foundation med ingredienser som tetter til porene over tid, vil dette kunne føre til akne. I tillegg er det viktig å vaske kostene sine ofte så det ikke oppstår uønsket bakterievekst, tipser hun.

Slik kan kvise-problemet løses

Har du vært plaget av uren hud i mange år til tross for at du er flink til å rense huden med passende produkter, trener og spiser sunt, men likevel ikke får bukt med problemet, kan dette være så frustrerende at det tærer på psyken.

Fiskestrand mener likevel at det enkleste ofte er det beste.

– Man kan hindre tilstopping av talgsekkene ved å bruke nonkomedogene hudprodukter, dette gjelder selvsagt alt fra fuktighetskrem til makeup og solkrem. Videre vil de som har et prevensjonbehov ofte erfare at p-piller av merket Yasmin eller Diane reduserer problemet.

Det kan hjelpe å redusere melkeinntak, det er en klar sammenheng mellom mengde melk, ut over 2 dl per dag, og mengde kviser. Prøv også å redusere inntaket av raske karbohydrater, tipser hudlegen videre.

Fiskestrand er ikke kjent med at sitrusfrukter som appelsin og klementin kan gi uren hud, derimot kan den kviselignende betennelsen i huden som er kalt rosacea, forverres av sitrusfru

AKNE: Menn har færre perioder med hormonsvingninger. For menn er stress eller intens fysisk aktivitet en vanligere årsak til hormonendringer. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.comAKNE: Menn har færre perioder med hormonsvingninger. For menn er stress eller intens fysisk aktivitet en vanligere årsak til hormonendringer. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphoto.com

kter.

Johansen mener at første bud er å sørge for gode hudpleierutiner med rens av huden to ganger daglig med et produkt som er tilpasset huden.

– Det bør renses godt uten å tørke ut for mye. En hudpleier bør konsulteres for å finne ut av om hudtypen er fet, tørr eller kombinert, slik at man renser riktig, sier Johansen.

Fet hud kan renses med litt sterkere lut enn normal eller tørr hud. Man skal fortsatt passe på at huden ikke blir for uttørret. Man anbefaler rensegeléer og skummende renser til fete hudtyper. Rensemelk passer best for tørrere hudtyper.

Hudpleieren forteller at regelmessig peeling vil bidra til å fjerne døde hudceller slik at porene ikke tettes.

– Dette hjelper for de aller fleste. Serum med vitamin A, glykolsyre og salisylsyre har veldig god effekt på mange. Vitamin A er supert for å fjerne døde hudceller og åpne tette porer, sier hun.

Produkter som kan hjelpe på sikt

Dersom man ikke ønsker å bruke p-piller som Diane og Yasmin eller anitakne-medisin som Roaccutan/Tretinoin, mener hudlegen at glykolsyre kan hjelpe godt på huden.

Glykolsyre med minimum ti prosent konsentrasjon brukt som hjemmeprodukt, i kombinasjon med sterkere glykolsyrepensling i klinikk, kan hjelpe, sier Fiskestrand.

Johansen forteller at alle mennesker responderer ulikt på ulik behandling, og det som virker for noen virker gjerne ikke for andre. Dermed finnes det nok ingen garanti for en kvisefri hverdag.

– Kommer man ikke i mål med hudpleieprodukter, er legekontoret neste. Der kan man få kremer med A-vitaminsyre eller antibiotika for å ta knekken på urenhetene. Siste utvei er en kur med Tretinoin/Roaccutan som kun kan skrives ut av hudleger. Dette er veldig effektivt, men gir en del bivirkninger, sier Johansen.

Her ser du en oversikt over legemidler mot akne:

Virkestoff:

Preparatnavn:

Indikasjon:

Bivirkninger:

Kombineres med:

AHA / Vitamin A

Benzoylperoksid

Basiron, Brevoxyl

Kremer

Reseptfritt

Akne vulgaris

Tørr hud og flassing.

Nei / Nei

Adapalen og benzoylperoksid

Epiduo (NY)

Krem

Reseptpliktig

Akne vulgaris med komedoner, papler og pustler

Rødhet og flassing, lyssensitivitet.

Nei / Nei

Adapalen

Vitamin A-syre liknende stoff

Differin

Gel eller krem

Reseptpliktig

Akne vulgaris, særlig komedogen akne

Rødhet og flassing, lyssensitivitet.

Ja / Nei

Klindamycinfosfat

omdannes til antibiotika i talgkjertlene

Dalacin, Myclin

Lotion

Reseptpliktig

Akne vulgaris resistent mot annen lokal behandling

Behandling i maks 3 måneder.

Ja / Ukjent

Azelainsyre

Dikarboksylsyre

Skinoren, Finocea

Kremer

Akne vulgaris

Lokal hudirritasjon.

Ja / Ukjent

Tretinoin

Vitamin A-syre

Aberela

Krem

Reseptpliktig

Akne vulgaris, særlig komedogen akne. Solskadet hud.

Rødhet og flassing, lyssensitivitet.

Forsiktig / Nei

Unngå dette

Selv om det ikke er bevist at enkelte matvarer påvirker huden negativt, er det visse ytre faktorer som likevel gjør det.

- Noen studier peker mot at kosten har noe å si, andre motviser dette. Men de fleste merker på seg selv om de i perioder med endret kost får verre eller bedre hud. Mange tror de får kviser av sjokolade, men det er mer sannsynlig at man får lyst til å spise sjokolade i perioder da man uansett ville fått mer kviser, - i tiden rundt eggløsning og menstruasjon, for eksempel. Det uansett alltid sunt å spise variert kost som er rik på antioksidanter og vitaminer, sier Johansen og fortsetter:

- Røyking påvirker huden negativt på mange måter, både for unge og voksne. Den største effekten kommer på grunn av at den som røyker blir utsatt for langt mer frie radikaler enn ikke-røykere. Disse frie radikalene bryter ned viktige molekyler og funksjoner i huden, som kan føre til akne, sensitiv hud, rynker og gusten hudfarge, sier hudpleieren.

Menn har færre perioder med hormonsvingninger. For menn er stress eller intens fysisk aktivitet en vanligere årsak til hormonendringer.

- Akneproblemer hos menn vil derfor forventes å vedvare helt til de blir middelaldrende, kan Johansen fortelle.

KviseprodukterBEHANDLING: Du finner mange anti-akneprodukter på markedet, både de som ikke er reseptbelagte og de som må skrives ut av lege. Eksempler på hjemmebehandling: md Formulations Vit-A-Plus Clearing Complex, 719 kr, Md Formulations Vit-A-Plus Night Recovery, 798 kr, Matis Réponse Pureté Intense Purity Serum, 639 kr, Decleor Aromessence Ylang Ylang, 599 kr, bareMinerals Blemish Remedy, 259 kr. Foto: PRODUSENTEN.

Les også:

Derfor har menn finere hud enn kvinner

Hva vet du om ansiktshuden din?

Alt om kviser

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden