Meny

De fire vanligste underlivsplagene

Sjekk om underlivsplagene er ufarlige

IRRITERER: Fuktig, klamt miljø får soppen til å trives, og trange klær og hyppig bruk av truseinnlegg kan gjøre at du får det lettere. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.

Vær alltid obs på forandringer.

De aller fleste kvinner opplever det minst én gang i livet, men de færreste liker å snakke om det: Uhumskheter «der nede». Men det er hjelp å få!

Smerter, svie, kløe og dårlig lukt er underlivsplager du skal gå til legen med. Sannsynligvis er det underlivssopp eller løpske bakterier, men det kan også være noe mer alvorlig.

Renslighet

Mange føler seg litt urene når de opplever lukt og økt utflod. Men dette er ikke plager som skyldes urenslighet.

Kanskje skyldes det til og med at du vasker deg for grundig.

Vanligvis dreier underlivsplager seg om en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Mens noen kvinner slipper unna med litt småtterier en gang eller to, er sopp og uvelkomne bakterier stadig tilbakevendende plager hos andre.

Ny type underlivsplage

Mens for eksempel sopp er velkjent, har en ny type underlivsplage økt kraftig de senere årene. Det er den smertefulle og fortsatt relativt ukjente vestibulitt.

Gynekolog Helena Enger ved Volvat medisinske Senter i Oslo, forteller at mange kommer til henne for smerter ved samleie, spesielt unge jenter.

– De klager over smerter ved penetrering — akkurat ved inntrenging — og en litt sviende, hoven følelse etterpå og i flere dager. Ofte viser det seg å være sopp. Men noen ganger kan det være vestibulitt, sier hun.

Her beskriver Helena Enger vestibulitt og tre andre vanlige underlivsplager.

Sopp

Underlivssopp kjennetegnes av rød, litt glinsende hud på kjønnsleppene, og føles litt hovent. Kløe og svie rundt skjedeinngangen og tykk, hvit, grøtet utflod som lukter litt yoghurtlignende.

En soppinfeksjon skyldes vanligvis candidasoppen, og trives i varme, fuktige omgivelser. Derfor trives den godt hos kvinner, men liker seg ikke hos menn, og smitter derfor sjelden en mannlig partner.

Vaginal soppinfeksjon påvises ved at utfloden undersøkes av lege/gynekolog, og behandles med krem og vaginale stikkpiller, for eksempel Canesten eller Pevaryl.

Disse får du reseptfritt på apoteket. Hvis du har hatt underlivssopp tidligere, og gjenkjenner symptomene, kan du forsøke å behandle deg selv. Hvis problemene fortsetter, bør du oppsøke lege. Hvis soppbehandlingen ikke virker, kan det være vestibulitt.

Vestibulitt

Kjennetegnes av brennende og sviende smerter i den nederste, ytterste delen av skjeden. På grunn av for mange nerver og blodkar i dette området, blir det for smertefullt for kvinnen å gjennomføre et vanlig samleie.

Uten behandling vil smertene ikke bare komme ved penetrering av skjeden, men den vil være der hele tiden. Noen kvinner får svært sterke smerter, mens andre er lettere rammet.

Man vet ikke hvorfor noen får vestibulitt, og ikke alle fastleger kjenner igjen symptomene.

Vestibulitt eksploderte rundt 2005. Man kan lure på hvorfor, men dette var samtidig med at stringtrusen kom.

Jenter som bruker stringtruser, barberer seg i tillegg, og denne kombinasjonen kan være uheldig for noen. Selv om vestibulitt særlig opptrer hos unge jenter/kvinner, kan det ramme kvinner i alle aldre, også unge jenter som aldri har hatt samleie eller brukt stringtruse.

Medisin som kurerer problemet, finnes ikke, men det er hjelp å få:

- Fysioterapi. Smertene fører til forkrampning av muskulaturen i bekkenbunnen. Det man ser er at fysioterapi hjelper. Når muskler trenes, øker blodtilførselen, muskulaturen mykes opp, og dette er også med på å bedre smertene.

- Bedøvende krem.

- Ikke ha samleie så lenge det er vondt.

De fleste blir bra etter 3–12 måneder, avhengig av hvor sterkt man er rammet og hvor lenge man har gått med smertene.

Bakteriell vaginose

Kjennetegnes av tyntflytende, hvitaktig utflod med litt stram lukt.

Det er denne som lukter fisk.

Noen opplever kløe og lett svie i og omkring skjeden. Dette er ikke en infeksjon, men en ubalanse i bakteriefloraen med for lite melkesyrebakterier i forhold til luktebakterier.

Opptrer relativt ofte hos kvinner i overgangsalderen. Når østrogennivået synker, synker også mengden melkesyrebakterier i skjeden, slik at luktbakteriene får gode vekstvilkår.

Disse plagene kan du forsøke å behandle selv, ved å kjøpe reseptfrie melkesyrebakterier på apoteket, for eksempel Ecovag eller Vivag. Dette er vagitorier, det vil si stikkpiller som settes inn i skjeden (altså ikke piller som skal svelges). Om man setter inn slike tre kvelder etter hverandre, vil de fleste merke at de blir bedre.

Men noen får symptomene tilbake straks de slutter.

Da kan plagene skyldes gardnerella. Den har oftest grålig utflod med stram, fiskeaktig lukt. Ved mistanke om gardnerella skal du oppsøke gynekolog.

Bakterien påvises ved å ta prøver av utfloden, og behandles med antibiotika. Siden antibiotika dreper alle bakterier i skjeden, også de gode, er det viktig å ta melkesyrebakterier (i skjeden) i tillegg, for å unngå for eksempel en soppinfeksjon.

Urinveisinfeksjon

Blærekatarr skyldes bakterier som har kommet seg opp i urinblæren.

Det kjennes som om man må tisse ustanselig, og urinen svir og kjennes varm ut. Selv om man føler at man må tisse, kommer det kanskje bare ut noen dråper.

Er man bare lett angrepet av blærekatarr, vil plagene normalt gå over etter få dager. Husk å drikke mye vann.

Det finnes også råd du kan følge for å forebygge urinveisinfeksjon og blærekatarr.

Siden østrogen beskytter mot urinveisinfeksjon, er kvinner i og etter overgangsalder spesielt utsatt på grunn av lavt østrogennivå.

Noen kvinner har en tendens til å få urinveisinfeksjon etter samleie. De kan følge disse rådene:

- Alltid tømme blæren etter samleie.

- Surgjøre urinen, for eksempel ved å drikke tranebærjuice.

- Ta melkesyrebakterier (i skjeden). Disse gjør miljøet i skjeden surere, slik at bakteriene får dårligere vekstvilkår.

Hvis problemene ikke er gått over etter fire dager, bør du oppsøke lege. Behandles med antibiotika. Ta med en morgenurinprøve slik at man kan foreta bakteriedyrking før du har begynt med antibiotika.

Viktig å utelukke noe alvorlig

– Det er viktig å ta en gynekologisk sjekk regelmessig — og alltid hvis man føler at noe forandrer seg, understreker Kristin Offerdal, gynekolog med egen praksis i Heimdal i Trondheim.

– Man bør oppsøke gynekolog hvis man har ubehag, svie eller kløe, mensen forandrer seg eller hvis utfloden endrer seg og lukter vondt. Ta også en sjekk om du har smerter ved eller utenom sex, eller hvis du i forbindelse med overgangsalder opplever sårhet, smerter i underlivet og føler at ting forandrer seg, sier Offerdal.

Det trenger ikke være noe farlig eller galt, men det er viktig å få en avklaring for eventuelt å utelukke noe alvorlig.

– Plagene kan være symptomer på en rekke ulike sykdommer, alt fra infeksjoner som for eksempel klamydia og eggstokkbetennelse, til hormonforstyrrelser og organforandringer i underlivet — som både kan være god- eller ondartede, sier Offerdal.

Hun bekrefter at noen kvinner kan synes at det er litt vanskelig å snakke med fastlegen om underlivsplager.

– Noen bare snakker med fastlegen uten å foreta en gynekologisk undersøkelse. Enkelte kvier seg for å be fastlegen om en slik undersøkelse, spesielt hvis legen er mann. Men gynekologisk undersøkelse kan være viktig for å få riktig behandling, understreker hun.

Dette kan irritere skjeden

Hvordan oppstår ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, slik at ubehagelige bakterier får gode vekstvilkår?

Gynekolog Kristin Offerdal har klart svar: Alt som forstyrrer pH-verdiene. Alt som gjør at det forandrer seg inni der.

– For eksempel menstruasjon og sæd. Da blir det normalt sure miljøet i skjeden mindre surt, og sopp kan blusse opp.

Kosthold kan også ha betydning. Mye søtt, gjærbakst og lyse brødprodukter ødelegger for normale pH-verdier. Kosthold kan ha mye å si for dem har stadig tilbakevendende soppinfeksjoner.

Fuktig, klamt miljø får soppen til å trives, og trange klær og hyppig bruk av truseinnlegg kan gjøre at du får det lettere.

Hyppig partnerskifte kan føre til eksponering for flere bakterier som lettere kan føre til bakteriell vaginose.

Les også:

Finn din biologiske alder

Kvinnens skjulte underliv

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Dette avslører alderen din

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:33 Ulveklager skal behandles om én uke21:31 Britisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52 FBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49 Sjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36 80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23 «Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07 Ungarn varsler våpenkjøp i Norge18:59 Kvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund18:50 Ruud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40 Franske medier: Knivangrep i Marseille18:29 Kristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25 EU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22 Sju barn mistet livet i brann i Canada18:09 Halvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46 – Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42 – Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41 Polen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36 Danske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17 Sju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11 Fire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46 Elvestuen på miljømøte i Moskva16:40 Noen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27 Flere mennesker tatt av snøskred i sveitsisk skianlegg16:19 Ungarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13 Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10 15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09 Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21 Tilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19 Svensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15 Ap-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55 Lindmo måtte endre programmet14:45 Rema vokser kraftig i Danmark14:36 Kristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48 Indonesia søker OL i 203213:44 Tredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 – Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 – Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Trump står overfor en krise som han selv har skapt18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka
Siste nytt
21:33NorgeUlveklager skal behandles om én uke21:31VerdenBritisk IS-jente fratatt statsborgerskapet20:52VerdenFBI utviklet backup-plan for å beskytte Russlands-bevis20:49NorgeSjømatbedriftene vil ha 50 milliarder til nasjonal rassikringsplan20:36Verden80 jødiske graver vandalisert i Frankrike20:23Verden«Jeg kysset ikke ham, han kysset meg,»19:07PolitikkUngarn varsler våpenkjøp i Norge18:59NorgeKvinne kritisk skadd i angrep i Haugesund18:50SportRuud herjet og tok seg enkelt videre i Rio18:40VerdenFranske medier: Knivangrep i Marseille18:29SportKristoffersen rett ut av parallellslalåmen i Stockholm18:25VerdenEU-razzia mot norske oppdrettsselskaper18:22VerdenSju barn mistet livet i brann i Canada18:09MotorHalvparten av oss har opplevd dette på nært hold17:46Næringsliv– Jeg trodde Thon ville vist større raushet17:42Verden– Kolonne står klar til å hente ut sivile fra IS-område i Syria17:41VerdenPolen krever unnskyldning fra Israel for «rasistiske» kommentarer17:36VerdenDanske Bank stenger i flere land etter hvitvaskingssak17:17PolitikkSju av åtte Ap-lag i Nord-Trøndelag ønsker Giske velkommen17:11NorgeFire års fengsel for mishandling av familien i 25 år16:46PolitikkElvestuen på miljømøte i Moskva16:40VerdenNoen må betale dyrt for de billige klærne dine16:27VerdenFlere mennesker tatt av snøskred i sveitsisk skianlegg16:19VerdenUngarn gjør Juncker til skyteskive i ny kampanje16:13PolitikkFrp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge16:10Verden15 skadd i skipskollisjon i Østersjøen16:09VerdenSvenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser15:21VerdenTilspisset mellom atommakter etter sammenstøt15:19SportSvensk Nilsson-hysteri, nå går sprintesset for VM-gull15:15PolitikkAp-Raymond krever tiltak etter kniv-vold i Oslo14:55KulturLindmo måtte endre programmet14:45PengerRema vokser kraftig i Danmark14:36SportKristoffersen trener på egenhånd ut sesongen13:48SportIndonesia søker OL i 203213:44ReiseTredobling av utstedelse av nødpass på Oslo lufthavn13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42Verden– Vi er i ferd med å spise de store dyrene til utryddelse12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringen lukker døra for selvbestemt tvillingabort08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31Norge– Jeg har blitt stadig mer ukomfortabel med å bruke 1,90 dollar dagen som fattigdomsgrense07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerTrump står overfor en krise som han selv har skapt18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka
Populært