PrevensjonDette kan påvirke p-pillen

SIKKER PILLE: Ja, p-pillen er et godt prevensjonsmiddel, men det er enkelte ting du skal være bevisst på for å få maks beskyttelse. © Thinkstock
SIKKER PILLE: Ja, p-pillen er et godt prevensjonsmiddel, men det er enkelte ting du skal være bevisst på for å få maks beskyttelse. © Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke sikkert du er så godt beskyttet som du tror.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik holder du deg trygg:

Går du på p-pille er det lurt å forholde seg til disse rådene:

- Rådfør deg med legen hvis du skal ta nye naturmidler eller legemidler.

- Ikke bestill naturpreparater over internett. Kjøp dem hos en helsekostbutikk.

- Ikke kast deg på nye trender innen natur- eller legemidler.

- Ta initiativ selv og spør legen din eller på apoteket om råd.

- Opplever du en blødning midt i syklusen etter å ha tatt naturmedisiner eller etter du har begynt på en ny medisin kan det være grunn til å tro at disse påvirker p-pillen din.

- Noen acnemedisiner, epilepsimedisiner og anibiotika kan ødelegge effekten av p-pillen. Spør legen din om råd.

- Bruk alltid en alternativ form for prevensjon hvis du må gå på en antibiotikakur. Husk at du ikke er helt trygg før du begynner på et nytt brett.

(Kilde: Gunhild Kile Sandvik, Apotek 1, Espen Molden, UiO og Turid Backer, Bransjerådet for Naturmidler.)

Går du på p-pille og regner med at du er trygg fra en uønsket graviditet? Det er ikke sikkert det er slik.

Man hører med jevne mellomrom om de kvinnene som har opplevd å bli gravide på tross av at de går på p-pille. Det kan blant annet skyldes andre ting du putter i deg, mener ekspertene.

Hva får du i deg?

Mange tenker nemlig ikke på at både natur- og legemidler kan påvirke effekten av p-pillen.

- Det finnes flere reseptpliktige legemidler som påvirker effekten av hormonelle prevensjonsmidler. Dette gjelder blant annet noen epilepsimedisiner og antibiotika. Det er derfor viktig å snakke med legen, eller sjekke i pakningsvedlegget når man bruker hormonelle prevensjonsmidler og skal starte med et nytt legemiddel, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1.

Antibiotika må de aller fleste ta en eller annen gang. Enkelte typer antibiotika kan ha mindre innvirkning på p-pillen enn andre, men i hovedsak vil all form for antibiotika kunne ødelegge effekten av prevensjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det betyr at man alltid bør benytte en annen prevensjon i tillegg hvis man tar en antibiotikakur, forteller Espen Molden, professor ved avdeling for Farmasøytisk biovitenskap ved UiO til Foreldre & Barn.

Og det er viktig å huske på at du ikke er beskyttet med en gang kuren er ferdig.

- Du er ikke helt trygg før du starter på et nytt brett, sier Molden.

Naturmedisiner

Også kosttilskudd og naturmedisiner skal man være forsiktig med hvis man går på p-piller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når det gjelder naturmidler vet vi veldig lite, forteller Molden.

Disse preparatene har andre regler og krav enn legemidler når det kommer til merking, og testing av hvordan preparatene påvirker andre. Det er også en bransje med et stort illegalt marked.

- Det er vanskelig å være sikker på om de naturpreparatene man tar inneholder det de lover. Enkelte naturmidler kan inneholde legemidler uten at det er oppgitt på pakken. Det kan være skummelt med tanke på kombinasjonen av ulike medisiner, sier Molden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spør fagfolk

Fordi man vet så lite, og fordi kontrollen er dårligere enn når det gjelder legemidler, er det viktig å spørre fagfolk om råd ved inntak av naturmidler og kosttilskudd.

- Hør med legen, og bruk de preparatene som bli anbefalt deg, Da vet du at du er trygg, mener Molden.

- Også de som jobber på apoteket har mye kompetanse på dette, så det er lurt å spørre om råd når du handler, fortsetter han.

Han mener også det er viktig at du selv tar ansvar for å spørre legen om dine medisiner påvirker hverandre.

- Legen har ofte dårlig tid, og kan glemme å sjekke hvilke medisiner du bruker. Stol derfor ikke blindt på legen, men spør heller selv om nye legemidler du skal begynne på kan påvirke de du allerede tar, for eksempel p-pillen.

Grapefrukt og Johannesurt

Det går mange rykter om naturmidler og matvarer som sies å kunne påvirke effekten av p-piller. For eksempel mener noen at grapefrukt kan gjøre deg mer fruktbar. Også Johannesurt påstås å være truende for effekten av p-pillen. Men er det noe sannhet i ryktene?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi kjenner i dag til at Johannesurt (prikkperikum, hypericum perforatum) kan redusere effekten av hormonelle prevensjonsmidler. Derfor er det lurt å unngå dette hvis man bruker p-piller. Det kan også gjelde flere naturmidler, men dette er lite undersøkt, forteller Sandvik.

- Grapefruktjuice kan virke leverenzymhemmende ved inntak over 1 glass daglig. Man vil derfor kunne få redusert nedbrytning av hormonene i leveren, og dette vil gi en noe høyere hormonkonsentrasjon i blodet. Grapefrukt kan være kritisk for andre typer legemidler, men påvirker ikke prevensjonseffekten av p-piller, fortsetter hun.

Trygge naturmidler

Selv om mange mener man vet for lite om naturmidler er det allikevel ikke alle som er like skeptiske.

Daglig leder i Bransjerådet for Naturmidler mener kontrollen av naturmidler i Norge er god og at det ikke er noen grunn til å bekymre seg så lenge man velger fornuftig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I Norge må alle naturmidler og kosttilskudd følge et meget strengt lovverk. Det vil derfor alltid være lett å finne ut hva produktene inneholder. Kosttilskudd og naturmidler er næringsmidler og skal kunne tas av alle i motsetning til legemidler som skal kurere, lege eller lindre sykdomssymptomer og alvorlig sykdom. At det derfor er strengere regler for legemidler er helt naturlig, forteller hun til Foreldre & Barn.

Hun innrømmer allikevel at det kan være vanskelig å kontrollere alle naturmidler med tanke på internettkjøp og advarer mot å handle disse varene på nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Produkter som omsettes i helsekostbutikker har i de aller fleste tilfeller vært gjennom en produktkontroll der etikett granskes og hvor produktet etterpå analyseres av et godkjent laboratorium. Vær heller veldig varsom med å bestille fra utenlandske nettsider. Da vet du aldri hva du får, råder hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De aller fleste kosttilskudd er trygge for alle, men man skal alltid ta disse i samarbeid med legen dersom man benytter legemidler, fortsetter hun.

Hun anbefaler også å benytte listen over naturmilder på www.helsekostopplysningen.no. Her kan du finne de aller fleste naturmidler, hvilke bivirkninger de kan gi, kontraindikasjoner, og hvordan de kan påvirke andre natur- og legemidler.