Meny

Oppdaget 80-åringer med hjerner som ikke forfaller

Noen bestemødre er suprere enn andre. Forskere har oppdaget super-aldrerne(Foto: Illustrasjon/Colourbox).

Oppdagelsen av eldre med superhjerner kan bidra til å behandle aldersdemens, håper forskerne.

Forskere har oppdaget en gruppe 80-åringer med hjerner som om de var 50 år gamle, skriver The Telegraph. De kaller dem super-aldrere.

Mer utviklede hjerner

Scanning ved hjelp av MRI har alvslørt at noen mennesker i 80-årene har mer utviklede seksjoner i hjernen enn det som er vanlig. Dette er seksjoner som har med hukommelse, oppmerksomhet og tankevirksomhet å gjøre.

Forskerne tror at noen mennesker er disponert gjennom genene for å motstå at hjernen forfaller på grunn av aldring. De håper at oppdagelsen skal kunne hjelpe dem med å behandle aldersdemens.

- Super-aldrere er en svært sammensatt gruppe, ikke alle er rike, noen trener fem ganger i uka, mens andre bare løper dersom noe jager dem, sier assisterende professor i kognitiv nevrologi Emily Rogalski til The Telegraph.

Les også: Slik kutter du kreftrisikoen

Overlevde Holocaust og fire menn

- Noen har røyket en pakke sigaretter i tjue år og drukket martini hver kveld, mens andre aldri har rørt alkohol eller sigaretter, forteller hun.

Super-aldrere er nokså sjeldne mener forskeren. En av dem hun fant var en gammel dame som hadde overlevd Holocaust, fire ektemenn og drukket et glass whisky hver kveld.

- Ved å studere en virkelig sunn hjerne kan vi begynne å finne ut hvordan super-aldrere er i stand til å opprettholde sin gode hukommelse. Slik kan vi kanskje også forbedre livskvaliteten til eldre og for personer som lider av alzheimers, sier Rogalski.

Les også: - Å reise langt dobler risikoen for å bli syk

- Kanskje de har en ivrig oppmerksomhet

En av forskernes funn er at super-aldrere har en tykkere anterior cingulante cortex, altså en del av hjernen som har med oppmerksomhet å gjøre, enn det vanlige 50-åringer har.

- Dette er ganske utrolig, sier Rogalski.

- Kanskje har super-aldrere en veldig ivrig oppmerksomhet som støtter deres eksepsjonelle hukommelse, sier hun.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært