Meny

Oppdaget 80-åringer med hjerner som ikke forfaller

Noen bestemødre er suprere enn andre. Forskere har oppdaget super-aldrerne(Foto: Illustrasjon/Colourbox).
Oppdagelsen av eldre med superhjerner kan bidra til å behandle aldersdemens, håper forskerne.

Forskere har oppdaget en gruppe 80-åringer med hjerner som om de var 50 år gamle, skriver The Telegraph. De kaller dem super-aldrere.

Mer utviklede hjerner

Scanning ved hjelp av MRI har alvslørt at noen mennesker i 80-årene har mer utviklede seksjoner i hjernen enn det som er vanlig. Dette er seksjoner som har med hukommelse, oppmerksomhet og tankevirksomhet å gjøre.

Forskerne tror at noen mennesker er disponert gjennom genene for å motstå at hjernen forfaller på grunn av aldring. De håper at oppdagelsen skal kunne hjelpe dem med å behandle aldersdemens.

- Super-aldrere er en svært sammensatt gruppe, ikke alle er rike, noen trener fem ganger i uka, mens andre bare løper dersom noe jager dem, sier assisterende professor i kognitiv nevrologi Emily Rogalski til The Telegraph.

Les også: Slik kutter du kreftrisikoen

Overlevde Holocaust og fire menn

- Noen har røyket en pakke sigaretter i tjue år og drukket martini hver kveld, mens andre aldri har rørt alkohol eller sigaretter, forteller hun.

Super-aldrere er nokså sjeldne mener forskeren. En av dem hun fant var en gammel dame som hadde overlevd Holocaust, fire ektemenn og drukket et glass whisky hver kveld.

- Ved å studere en virkelig sunn hjerne kan vi begynne å finne ut hvordan super-aldrere er i stand til å opprettholde sin gode hukommelse. Slik kan vi kanskje også forbedre livskvaliteten til eldre og for personer som lider av alzheimers, sier Rogalski.

Les også: - Å reise langt dobler risikoen for å bli syk

- Kanskje de har en ivrig oppmerksomhet

En av forskernes funn er at super-aldrere har en tykkere anterior cingulante cortex, altså en del av hjernen som har med oppmerksomhet å gjøre, enn det vanlige 50-åringer har.

- Dette er ganske utrolig, sier Rogalski.

- Kanskje har super-aldrere en veldig ivrig oppmerksomhet som støtter deres eksepsjonelle hukommelse, sier hun.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært