Meny

Godt selskap for allergikeren

VENNLIG: En gresk landskilpadde (Testudo hermanni) er ikke noe klassisk kjæledyr. Men er du allergisk mot pels og fjær, kan nettopp en skilpadde være redningen hvis du ønsker deg et dyr du ikke får kløende øyne av. (FOTO: Berit Roald / NTB scanpix) Foto: Berit Roald
Den har verken pels eller myke poter. Men nettopp dette gjør skilpadda til et yndet dyr for allergikere.
Den leie allergien
Ingen kan gardere seg fra å bli sittende midt i en konflikt mellom allergi og kjærligheten til et dyr. Hva er vel tristere enn å måtte kvitte seg med Tassen, som alle har blitt så glad i? Noen forholdsregler kan man likevel ta, forteller Tonje W. Gamst i NAAF.


– Arv er en viktig faktor ved allergi. Har man allergiproblemer i familien, bør man tenke litt i forkant. Kanskje kan man få låne en hund en stund, før man kjøper en selv, tipser Gamst.

Men så kan jo også allergien komme snikende over tid. Og det er noe de aller fleste kjæledyr kan bidra til. Katt og hest har de hissigste allergenene, men også minigriser, en liten mus, nakenhunder og nakenkatter kan gi allergi. Noen kan oppleve at de reagerer mindre på enkelte raser, men det finnes altså ikke noe slikt som en allergisikker hund eller katt.

– Det kan mange allergikere som har vært i kontakt med såkalte allergisikre raser, skrive under på, sier Gamst.

Hva er allergi?

Allergi er et komplekst fenomen. Men kort sagt handler det om at immunforsvaret feiltolker stoffer, tror det er farlig for kroppen og dermed reagerer. Dette kan føre til plager som tett og rennende nese, øyne som renner og klør, astma eller eksem.

For å utvikle allergi, må man være i kontakt med det bestemte allergenet, stoffet man reagerer på. Men det kan ta lang tid før man får allergisymptomer.

Allergi påvirkes av arv. Hvis begge foreldrene til et barn har samme type allergi, er det nærmere 80 prosent risiko for at barnet utvikler allergi. De færreste utvikler dyreallergi etter 12– 14-årsalderen, men også voksne kan få det.

Allergi kan muligens forebygges hvis barn ammes de første fire til seks månedene. Ellers er inneklimaet viktig, og verken foster eller barn bør utsettes for tobakksrøyk.

(Kilde: NAAF)

Den kan bli over 50 år gammel, den greske landskilpadda som med så langsomme bevegelser vandrer rundt i hjemmet sitt i Oslo Reptilpark. Denne skilpadda er en av de vanligste i norske hjem, blant annet fordi den er en av få arter som i enkelte tilfeller kan innføres til landet.

Det er mange som ønsker seg et kjæledyr, men som på grunn av allergi ikke kan ha det. Dyras pels, men også stoffer i huden, spyttet og urinen kan framkalle nysing, kløe og rennende øyne. Da er det noe annet med akvariefisk og skilpadder.

Allergivennlig

– Skilpadde er tingen. Har du allergi, lempes det på reglene for import og hold av denne typen eksotiske dyrearter, sier kommunikasjonsrådgiver Bo Gleditsch i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

I Norge er det nemlig forbudt å innføre, selge og holde eksotiske dyr som krypdyr og amfibier, såkalt herptiler. Forbudet gjelder i utgangspunktet også skilpadda. Er du allergisk for vanlige kjæledyr, kan du imidlertid søke Mattilsynet om dispensasjon fra forbudet.

Les også: Disse dyrene er allergiverstingene

Men det er en stor jobb å ha skilpadde, forteller dyrepasser Ravn Skoglund i reptilparken. Det er viktig å sette seg inn i hvordan dyret trives, og hvilken mat og hvilke lysforhold det trenger. Om vinteren bør den få gå i dvale et par måneder, mens den gjerne kan få være litt ute i sola om sommeren.

– Da er det viktig å gjerde inn området. Mange tror at skilpadder ikke kan rømme, men det kan de, slår Skoglund fast.

Landskilpadder

Det er landskilpadder fra slektene Testudo og Geochelone allergikeren i dag kan søke om å få innføre og holde. Dyrene kan en eier ha mye – og ikke minst lang – glede av.

– Det er viktig å huske på at skilpadder blir veldig gamle. Og de er vesener som må tas ansvar for også når den største begeistringen opphører. Det er dessverre en del skilpadder som ender opp som en liten salgsannonse, sier kommunikasjonssjef Tonje W. Gamst i NAAF.

Les også: Disse søte skilpaddene kan fortelle oss hvordan vi kan leve lenger

For den som kunne tenkt seg en eksotisk slange, øgle eller kanskje en frosk som dyr, er det også håp. Kanskje endres etter hvert regelverket slik at et lite utvalg herptiler blir tillatt som private hobbydyr også i Norge.

Les mer helsestoff

Populært