Huggorm, veps, fjesing og brennmanet:Slik takler du huggorm, veps, fjesing og brennmanet

HVA GJØR DU NÅR UHELLET ER UTE? Småbarn kan komme i kontakt med giftige dyr, det gjelder å vite hva du skal gjøre om uhellet er ute. Foto: Colourbox.com
HVA GJØR DU NÅR UHELLET ER UTE? Småbarn kan komme i kontakt med giftige dyr, det gjelder å vite hva du skal gjøre om uhellet er ute. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik hjelper du barn som har fått giftige stikk eller bitt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det finnes bare en giftig slange i Norge. Et bitt kan føre til alvorlig forgiftning eller ingen som helst reaksjon. Huggormgift er imidlertid farligere for barn enn for voksne.

– Man skal ha respekt for huggormen. Får man et bitt, er det potensielt farlig, forklarer seniorrådgiver Lise Ringstad for Gifttelefonen ved Helsedirektoratet.

Huggormsesongen starter tidlig. Allerede før påske kan Giftinformasjonen få de første telefonene fra foreldre som bekymrer seg over at barnet kanskje er blitt bitt av huggorm.

– Barn som blir bitt av huggorm skal til sykehus til observasjon. Uansett, sier Lise Ringstad.

For at giften ikke skal spre seg raskere, er det best å bære barnet til bilen. All aktivitet kan føre til at giften pumpes ut i kroppen. Ringstad advarer mot å begynne å suge ut giften eller massere såret på annet vis. Det kan også spre giften.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er likevel svært sjelden man ser dødsfall på grunn av huggorm i Norge. Grunnen er at det finnes veldig god behandling mot huggormbitt. I de aller fleste tilfeller går det bra, så lenge man kommer seg til sykehus.

På sykehuset vil barnet bli observert av leger. I mange tilfeller holder det. Dersom barnet får symptomer som for eksempel blodtrykksfall, kan det behandles symptomatisk. Hvis legene vurderer at det er fare for alvorlig forgiftning, vil barnet få motgift mot huggormgiften.

Les også: Dette gjør du om barnet får i seg gift

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du i tvil, ring lege

Men det er ikke alltid man vet om barnet faktisk er bitt av huggorm. Ormen kan bite en løpende fot, eller en hånd som graver i en løvhaug. Er du i tvil, bør du ringe Giftinformasjonen og spørre om råd.

– Vi kan hjelpe foreldre med å sortere opplysninger og vurdere situasjonen, men har barnet utviklet symptomer på huggormbitt, skal man ta dem på alvor, sier Ringstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen får sjokkreaksjon av huggormbitt. Da skal man alltid ringe 113.

Et huggormbitt ser som oftest ut som to punktformige prikker med 3-9 millimeters avstand, ifølge Giftinfo.no . Hvor alvorlig forgiftning huggormbittet gir, kommer blant annet an på hvor på kroppen barnet er bitt, og hvor mye gift som er sprøytet inn. Huggormen sprøyter gift i to av tre bitt. Det er derfor mulig å bli bitt av huggorm uten å få noen reaksjoner. Det kalles tørre bitt. Ifølge Norsk Helseinforrmatikk er 10-15 prosent av bittene som blir registrert alvorlige.

KONTAKT LEGE: Huggormbitt er farligere for barn enn for voksne. Foto: Istockphoto KONTAKT LEGE: Huggormbitt er farligere for barn enn for voksne. Foto: Istockphoto

Ifølge Folkehelseinstituttet er huggorm vanlig over det meste av Sør-Norge, men den er funnet så langt nord som Rana i Nordland. Du kjenner den ofte igjen på det svarte sikksakkbåndet på ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seniorrådgiver Lise Ringstad minner om at huggorm ikke er ute etter å angripe oss.

– Den biter bare hvis den blir truet og må forsvare seg, forklarer hun og sier at barn gjerne blir bitt mens de leker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det sies at jenter blir bitt mens de plukker blomster. Og gutter blir bitt mens de plukker huggorm. Å løfte dem opp er ingen god idé. Det er lurt å si til barna at huggorm ikke er pinner. Man skal ikke løfte dem. De er ikke leketøy, sier seniorrådgiver Lise Ringstad i Giftinformasjonen.

Giftinformasjonen har døgnåpen telefon: 22 59 13 00

Symptomer på huggormbitt:

  • Symptomene kommer vanligvis raskt, ofte innen 1-2 timer.
  • Ofte er symptomene lette, som smerte, lett hevelse og blålig misfarging rundt bittstedet.

I mer alvorlige tilfeller kan barnet få følgende reaksjoner:

  • Hevelser som brer seg og kan omfatte hele kroppen.
  • Magesmerter og kvalme/oppkast.
  • Hjerte- og karsymptomer, som lavt blodtrykk og hjertebank.
  • Påvirkning direkte på blodet, for eksempel: anemi og økt blødningstendens.
  • Luftveissymptomer
  • Sjokk
  • Det hender også at barnet blir svimmelt, omtåket eller bevisstløst.

Dersom barnet ikke har fått noen symptomer to timer etter å ha blitt bitt, er bittet trolig tørt, det vil si at huggormen ikke sprøytet inn gift.

Førstehjelp etter huggormbitt:

  • Hold barnet mest mulig i ro.
  • La bittstedet være i fred (ikke klem, skjær eller sug i bittet).
  • Hold den bitte kroppsdelen i ro og hvis mulig i høyt leie.
  • Bær barnet til transport

Kilde: Giftinfo.no

Vepsen er som regel ufarlig

Veps, bie og humle: Et stikk er som regel ufarlig, for barn som ikke er allergiske. Men kontakt lege hvis barnet blir stukket i munn eller svelg eller mange steder på en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De er hissige og veldig ivrige etter søt saft og syltetøy. Spiser barnet utendørs, er det lurt å følge nøye med. Munn og svelg er de siste stedene barnet bør bli stukket. Hevelser der kan i verste fall føre til at luftveiene tettes.

VEPSEN STIKKER: Sjekk boksen før barnet drikker! Det er ikke bra å få vepsestikk i munnen eller i halsen. Foto: Istockphoto VEPSEN STIKKER: Sjekk boksen før barnet drikker! Det er ikke bra å få vepsestikk i munnen eller i halsen. Foto: Istockphoto

– Blir barnet stukket i munn eller svelg, skal man ta kontakt med lege. Det kan føre til hevelser som kan være alvorlige, sier Lise Ringstad ved Giftinformasjonen.

Stikk fra veps, bie og humle er absolutt giftige, men fordi de påfører oss veldig små giftdoser, vil ett eneste stikk sjelden gi mer ubehag enn smerten på selve stikkstedet, forklarer Ringstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe annet er det hvis barnet er allergisk mot stikk fra dette insektet. Da kan selv enkeltstikk føre til kraftige reaksjoner. I verste fall kan det være livstruende. Og skulle barnet være så uheldig å tråkke i et jordvepsebol og få mange stikk på en gang, er det lurt å kontakte lege.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når barnet får mange stikk, får det i seg større mengder gift. Da kan det bli en reell forgiftningssituasjon og barnet kan flere symptomer, sier hun.

Vepsen er den hissigste av disse insektene. Ifølge Folkehelseinstituttet blir den mer og mer innpåsliten utover sommeren. På sensommeren bør du derfor være ekstra oppmerksom hvis du spiser ute sammen med barna.

Les også: 20 tips mot insektplager

Symptomer ved vepsestikk, bistikk eller humlestikk:

  • Smerter, hevelse og rødhet rundt stikkstedet.
  • Hvis barnet er stukket i hode, hals eller i munnen kan hevelser i verste fall føre til pusteproblemer.
  • Barn som har fått mange stikk kan få andre typer symptomer.
  • Barn som er allergiske mot insektgiften kan få alvorlige og i verste fall livstruende.

Kilde: Giftinfo.no

Førstehjelp hvis barnet er stukket:

  • Fjern brodden, hvis den fremdeles sitter i. Skrap, ikke klem, siden litt av giftkjertelen kan sitte fast i brodden. Du vil ikke klemme ut mer gift.
  • Lindre smerter ved å legge på en isbit eller smøre på lokalbedøvende salve.
  • Hvis barnet er stukket i munn eller hals, bør du forsøke å gi en isbit å suge på eller gi små slurker vann for å dempe hevelsen. Kontakt lege.

Kilde: Giftinfo.no og Norsk Helseinformatikk

Kontakt lege hvis:

  • Barnet er stukket i munn eller svelg/hals.
  • Barnet er stukket i øyet.
  • Barnet har fått mange stikk.
  • Barnet får redusert allmenntilstand.
  • Barnet utvikler en allergisk reaksjon.
  • Barnet tidligere har reagert allergisk på insektstikk

Kilde: Giftinfo.no

Lurer du på hva slags insektbitt barnet ditt har fått? Sjekk her!

Fjesing i fjæra

Fjesing: Hold kroppsdelen som er stukket i varmt vann. Ellers gjør det fryktelig vondt. Lenge.

Fjesingen med de giftige piggene kan gjemme seg i sanden og stikke små, bare føtter. Den er heller ikke grei å få på kroken på fisketur. Hvis barnet ditt stikker seg, bør du virkelig følge dette rådet. Hvis ikke, kan det bli gråting i et helt døgn fremover. For varmt vann gjør mer enn å lindre smertene. Varmen inaktiverer giften slik at den ikke virker lenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GIFTIGE PIGGER: Fjesingen har giftige pigger på ryggen. Varmt vann hjelper for barn som stikker seg. Foto: Hans Hillewaert (CC-BY-SA via Wikimedia Commons)GIFTIGE PIGGER: Fjesingen har giftige pigger på ryggen. Varmt vann hjelper for barn som stikker seg. Foto: Hans Hillewaert (CC-BY-SA via Wikimedia Commons)

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bruk så varmt vann som barnet tåler, inntil 45 grader. Når det gjelder fjesing, bør man prøve å holde kroppsdelen i vannet en stund. Det virker i de fleste tilfellene. Hvis barnet ikke får denne behandlingen, så kan smertene sitte i over et døgn. Og fjesing gjør ordentlig vondt, sier seniorrådgiver Lise Ringstad ved Giftinformasjonen.

Som oftest virker fjesinggiften rent lokalt, ved at den gir disse smertene. Men noen ganger kan giften også gi reaksjoner ellers i kroppen, som kvalme, hodepine og frysninger.

Fjesing er den mest beryktede av fiskene med giftige pigger. Den lever langs norskekysten nord til Trondheimsfjorden. Men vi har også andre giftige fisker, som uer og pigghå. De gir de samme plagene, og blir barnet stukket av disse, bør du behandle på samme måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Symptomer på fjesingstikk:

  • Intens smerte i stikksåret og enkelte ganger til hevelser og rødhet rundt stikkstedet.
  • Barnet kan også føle seg uvel, få kvalme, hodepine og frysninger.

Førstehjelp:

  • Senk så raskt som mulig den stukne kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 grader). Kjenn etter selv, for å unngå at barnet skålder seg.
  • Fortsett behandlingen til smerten gir seg.
  • Varmebehandlingen lindrer smertene raskt. Etter 30-45 minutter har smertene og de lokale hevelsene gitt seg.
  • Fjern eventuelle piggrester, og rens såret.

Uten behandling med varmt vann kan smertene vare lenge, opptil 1 døgn. Den lokale hevelsen kan også utvikle seg og vare i flere dager.

Kontakt lege dersom:

  • Smertene varer ved til tross for behandlingen.
  • Barnet får redusert allmenntilstand.
  • Det utvikler seg en infeksjon i stikksåret.

Kilde: Giftinfo.no

Se opp for brennmaneter

Brennmanet: Pøs på med saltvann hvis barnet brenner seg. Men ikke gni!

Den hører med til sommerens forfriskende bad. Men lumske brennmanettråder er blant de barndomsminnene vi helst vil glemme. Heldigvis er løsningen ganske nær når barnet kommer hylende opp fra vannkanten med rødflammet lår etter å ha svømt på en sinna manet. Lei småtassen ned igjen til vannet, og pøs på med masse saltvann. Men ikke gni.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRENNMANET: Et møte med denne karen kan svi skikkelig. Pøs på med saltvann for å skylle vekk trådene og lindre svien. Foto: IstockphotoBRENNMANET: Et møte med denne karen kan svi skikkelig. Pøs på med saltvann for å skylle vekk trådene og lindre svien. Foto: Istockphoto

– Saltvann er så lett tilgjengelig. Man skal bruke det, og ikke ferskvann som tvert imot kan frigi mer gift. Det er viktig at man ikke gnir. Det kan ødelegge mer av cellene i brennmanettrådene og dermed frigi mer gift. Det er greit å unngå det, sier Lise Ringstad, i Giftinformasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stort sett er det selve brennstedet som blir påvirket når barnet brennes av norske brennmaneter. Men en sjelden gang kan man får andre reaksjoner som kvalme og allergiske reaksjoner. Blir barnet brent over større deler av kroppen kan det få andre reaksjoner. I så fall bør du kontakte lege for å få råd.

Den sviende, kløende følelsen av å ha blitt brent på brennmaneter kan være plagsom i varme sommerkvelder. Smertene lindres hvis du holder den brente kroppsdelen i varmt vann, så varmt som barnet tåler, i 20 minutter, kort tid etter møtet med maneten. Det kan også hjelpe å smøre på smertelindrende salver, men pass godt på at alle tråder er fjernet før du smører noe på.

Det finnes en rekke kjerringråd mot brennmanetsvie. Ifølge Norsk helseinformatikk virker mange av disse mot sin hensikt. De gjør svien verre ved å spre giften. Glem derfor gamle råd du har hørt om eddik, talkum, yoghurt og lignende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lurt å sjekke vannet for brennmaneter før du sender ungene uti. Vær oppmerksom på at det kan være mange løse, usynlige brennmanettråder der det har vært mange maneter. Det flyter ofte tråder i vannet etter en storm. Vær også obs på brennmaneter som ligger på stranden. Det er ikke godt for en liten tass å sette seg på trådene.

Symptomer på manetforbrenninger i Norge:

  • Umiddelbar brennende smerte.
  • Kløe
  • Hudirritasjon
  • Røde, hovne striper som kan utvikle seg til blærer og sår.
  • Sjeldne symptomer er kvalme, muskelsmerter, tungpustethet, og allergiske reaksjoner.

Førstehjelp:

  • Skyll med rikelig mengder saltvann.
  • Fjern eventuelle gjenværende brenntråder, uten å gni eller skrubbe.
  • Kontakt lege hvis et lite barn er brent over store deler av kroppen, huden er svært rød og smertefull eller ved allergiske reaksjoner.
  • Hvis barnet brenner seg på øyet: Skyll med lunkent rennende vann i myk stråle i 20 min, og kontakt lege.

Slik lindrer du smertene:

  • Senk så raskt som mulig den brente kroppsdelen ned i varmt vann (40-45 C). For å unngå at barnet skålder seg, bør du sjekke temperaturen med en frisk kroppsdel først. Fortsett behandlingen i inntil 20 minutter, til smerten gir seg.
  • Forsøk smertelindrende salver, men slike bør ikke brukes på store hudområder.
  • Hvis smertene ikke går over, kan kortisonkrem eller antihistamintabletter hjelpe. Lege eller apotek kan gi deg råd.

Forebygging:

Det finnes solkremer som kan beskytte mot brennmanet. Ellers bør du sjekke vannet før barna plasker uti.

Brennmaneter i andre farvann

På ferie i andre land kan dere treffe på arter brennmaneter som er langt giftigere enn de vi har i Norge. Det kan være alvorlig, og i verste fall livsfarlig, å brenne seg på disse. Derfor er det viktig å følge råd fra lokale myndigheter når du tar barna med på ferie i andre farvann.

Kilde: Giftinfo.no


Les også:

Barn og forgiftning - hvor mange Paracet tåler barn?

Disse plantene er giftige

Dette gjør du om barnet får i seg gift

Dette gjør du når barnet setter noe fast i halsen

Håndveska di kan være giftig

Alle foreldres skrekk

EM-drakter kan være giftige

Varlser hoggorm-sommer

Les flere saker fra samme kategori


Les flere nyheter

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.