Dårlige nettråd

Ikke bruk nettet som helsesøster

IKKE LEK LEGE: Fageksperter advarer mot ukritisk bruk av informasjon fra nettet, og er skeptiske til at folk nærmest finner den diagnosen de selv føler passer best før de tar turen til legen og ofte forlanger medisin. © Sandro Di Carlo Darsa
IKKE LEK LEGE: Fageksperter advarer mot ukritisk bruk av informasjon fra nettet, og er skeptiske til at folk nærmest finner den diagnosen de selv føler passer best før de tar turen til legen og ofte forlanger medisin. © Sandro Di Carlo Darsa

Helseinformasjonen på nettet har fra høy til tvilsom kvalitet. Gravide og småbarnsforeldre sluker ofte rådene rått.

Gode råd til nettbruk

Ikke stole blindt på alt du hører og leser på nettet. Her er noen gode råd:

  • Sjekk om informasjonen har synspunkter som er utenfor akseptert legevitenskap. F. eks: Motstandere av vaksine, legemidler eller vitenskapelig medisin eller udokumentert alternativ behandling.
  • Være forsiktig med å stille egne diagnoser. Diagnoser bygger på faktorer som bla.a sykehistorie, legeundersøkelse, blodprøver og røntgenbilder.
  • Hvem er avsenderen? Er det bleieprodusenten, barnematprodusenten eller uavhengig informasjon?
  • Hvem står bak nettsiden? Er helsesøsteren som anbefaler hyppige bleieskift ansatt hos bleieprodusenten?
  • Skaff deg et uformelt nettverk av folk du stoler på, som andre erfarne småbarnsforeldre, barselgruppa, en mormor etc. som du kan spørre til råds i hverdagen

Stadig flere gravide og småbarnsforeldre søker råd på nettet om ulike sykdommer før de går til legen. Å skille mellom objektiv informasjon, markedsføring og råd fra privatpersoner er ikke alltid like lett. 6 av 10 nordmenn henter informasjon om sykdom eller medisner på internett før de går til legen sin, viser en undersøkelser fra Synovate. Antallet nordmenn som søker helserd på nettet, øker årlig.

Det stiller krav til at nettsurferne klarer å skille hva som er brukbar informasjon, og hva som er noe helt annet.

Finner diagnosen selv

Fageksperter advarer mot ukritisk bruk av informasjon fra nettet, og er skeptiske til at folk nærmest finner den diagnosen de selv føler passer best før de tar turen til legen og ofte forlanger medisin.

På nettblogger spør leserne hverandre om råd, og de er på ingen måte kvalitetssikret. Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, sier at det ikke er enkelt for folk flest å finne ut av hvem som driver nettstedene, og at legemiddelindustrien står bak en god del sider.

Fare på ferde

Personer mellom 25 og 59 år søker oftest etter helseinformasjon på nettet. Flere og flere går altså til nettet, blogger og diskusjonsgrupper før de går til legen.

- Dette er en naturlig utvikling på grunn av økt tilgjengelighet på informasjon. Jeg tror dette bidrar til bedre kunnskap blant småbarnsforeldre, men det kommer selvsagt an på hvor informasjonen kommer fra, sier Madsen.

- Faren er først og fremst at man henter informasjon fra nettsteder som har synspunkter som er utenfor akseptert vitenskap og praksis – slik som vaksinemotstandere, udokumentert alternativ behandling, legemiddelmotstandere eller motstandere av vitenskapelig medisin, sier han.

Ikke egne diagnoser

- Det finnes mange nettsteder som gir utmerket og balansert informasjon. Uansett skal man være forsiktig med å stille sine egne diagnoser. Diagnoser bygger på mange ulike faktorer, slik som sykehistorie, legeundersøkelse, blodprøver og tilleggsundersøkelser slik som røntgenbilder. Noen diagnoser kan man selvsagt stille selv og velge behandling for seg selv eller barnet. Et eksempel er feber hos barn. Barn får fort feber og ofte høy feber. Så lenge barnet er våkent og aktivt og følger med på det som skjer, er sjelden noen fare. Da kan foreldrene se det an. Men er barnet blekt, slapt og ikke følger med kan det være en mer alvorlig tilstand og legeundersøkelse kan være nødvendig, sier Madsen.

Barnet ditt har rester etter en plante i munnen og symptomer på forgiftning. Dette gjør du.

Sprer desinformasjon

- Bruk sunn fornuft når du søker informasjon på nettet, råder helsesøster, forfatter og førstelektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Nina Misvær. Hun blant annet skrevet "Den store boken om barnet".

- Det er en lur leveregel, ikke bare på nettet, men generelt. Hun sier at dagens pasienter gjerne utfordrer helsepersonell mer enn tidligere. De leser på nettet, søker aktivt informasjon og snakker med andre i samme situasjon. Denne utviklingen har både positive og negative sider.

- Mitt råd er at de ikke stoler blindt på alt de hører og leser på nettet. På enkelte forum bruker gravide og nybakte foreldre hverandre som sannhetsvitner, og det er dessverre mye desinformasjon og uvitenhet blant folk, sier Misvær. Nina Misværs inntrykk er at både gravide og spedbarnsforeldre oppdaterer seg på nettet oftere enn før, og at enkelte bruker hverandre som jordmor, helsesøster og lege.

Dette gjør du hvis barnet setter fast noe i halsen.

Finn noen du stoler på

Misvær råder foreldre til å danne seg ett uformelt nettverk av folk de stoler på, andre erfarne småbarnsforeldre, barselgruppa, en mormor etc. som de kan spørre til råds i hverdagen.

- Å søke råd fra andre på nettet, er ikke like trygt. Her får du råd fra andre som du ikke kjenner bakgrunn til eller vet noe annet om. Hun sier: Husk at det er forskjell på å få svar fra en firmarepresentant, en uavhengig lege eller fra andre i en liknende situasjon. Tenk deg om og legg merke til hvem som har gitt dette rådet.

- Man må hele tiden legge merke til avsenderen av informasjonen på nettet. Er det bleieprodusenten, barnematprodusenten eller uavhengig informasjon? Hvem står bak nettsiden? Hvor nøytrale er rådene om hyppighet av bleieskift fra helsesøsteren som er ansatt hos bleieprodusenten, spør Misvær.

=

IKKE HØR PÅ ALLE: Helsesøster Nina Misværs inntrykk er at både gravide og spedbarnsforeldre oppdaterer seg på nettet oftere enn før, og at enkelte bruker hverandre som jordmor, helsesøster og lege. © www.colourbox.com

Woman With Baby Working From Home Using Laptop=

NETTRÅD: Personer mellom 25 og 59 år søker oftest etter helseinformasjon på nettet. Flere og flere går altså til nettet, blogger og diskusjonsgrupper før de går til legen. © Monkey Business Images

Vær kritisk

Misvær anbefaler foreldre til å være kritiske mottakere av all informasjon - også den som kommer fra helsepersonell .

- Det er jo ikke sikkert at de er oppdatert på all informasjon og utvikling, sier hun.

- Etterlys gjerne hvor helsepersonell har informasjonen fra, hvorfor de vil foreslå akkurat den medisinen eller anbefaler den måten å takle et problem, utslett eller annet på. Spør fagfolk om de bygger sine råd på kun erfaring eller finnes det forskning på området og hvor kan man eventuelt selv lese mer om det . På for eksempel nettstedet www.sunnskepsis.no kan man finne kvalitetssikret fagstoff.

Slik utfører du førstehjelp på barn.

Følg anvisningen

Steinar Madsen sier at det er viktig å ha respekt for legemidler enten de er på resept eller ei. Vanlige folk vet ikke alltid om hva slags bivirkninger reseptfrie legemidler gir, og anbefaler dem kanskje videre til feil aldersgruppe:

Les også:

=

Alt om graviditet og fødsel på iPad

- Legemidler skal man bruke når det er nødvendig og ikke ellers. Enten det er reseptfrie legemidler eller legemidler på resept skal man være nøye med å følge anvisningen i pakningsvedlegget og legens dosering. Vær oppmerksom på bivirkninger. Mange antibiotika kan for eksempel gi diare hos barn, og da er det viktig at barnet drikker rikelig.

- Ellers må foreldre passe på at barn ikke kan få tak i medisiner på egen hånd. Hvert eneste år ser vi forgiftninger som skyldes at barn har fått tak i medisiner i hjemmet. Et så vanlig legemiddel som jerntabletter kan gi alvorlige forgiftninger hos små barn etter bare noen få tabletter.

Les også:

20 000 norske barn dopes i søvn

Bruken av paracetamol er doblet til barn

Hvor mange Paracet tåler barn?

La 3-åringen surfe på internett

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:20 Tre personer i vannet etter båtvelt i Kristiansand05:17 Kolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:38 Avtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan04:24 Mann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20 Nye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59 Kvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:52 Mann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo03:32 Gjengen i «Friends» samles igjen02:44 Over 140 nye smittetilfeller i Sør-Korea02:37 Ytterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08 Klimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05 Første covid-19-dødsfall i Italia02:04 Kontrollert nedbrenning av tomannsbolig i Florø – 13 evakuert01:54 Medier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen00:12 Bloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler23:57 Wells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52 Tom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38 Aps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11 Juryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52 Siktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46 Mann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11 To menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00 Erdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51 Tre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50 Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37 EU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33 Color Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25 Frikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51 Regjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37 20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34 Mysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57 Bil tatt av snøskred i Jølster16:25 Flertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16 Telenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52 Oppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39 Sesongen over for Windingstad15:31 Fire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20 Ytterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14 Norsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06 Tre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47 Liverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44 To NRK-korrespondenter takker for seg14:36 Én til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13 Politiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12 Politiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11 Fastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24 1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23 Norges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57 Syrisk Idlib-angrep fordømmes12:56 Mann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43 Har gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16 Thailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12 USA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10 Angrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08 Tidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00 Bekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47 Dortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45 Arkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03 Investorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51 Mann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49 Fiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13 USAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53 Klimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49 Solskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07 Russland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44 Sterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35 Andelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33 Coronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31 Sterk vekst i gullprisen08:29 Afghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08 «Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03 Flere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55 Lagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45 Viruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28 VM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18 Valget i gang i Iran06:15 Bollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14 Brorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07 Frankrike til kamp mot veggedyr06:00 Dette skjer i dag05:56 Stadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41 Oslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28 Dette skjedde i natt05:15 Over halvparten savner snøen05:00 Kong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51 MDG vil se på hasjsalg på polet04:25 Gummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av
Siste nytt
05:20NorgeTre personer i vannet etter båtvelt i Kristiansand05:17NorgeKolonnekjøring på E6 Sennalandet i Finnmark04:38VerdenAvtale mellom USA og Taliban har trådt i kraft i Afghanistan04:24NorgeMann til sykehus etter voldshendelse i Tønsberg04:20VerdenNye valg i Thüringen for å løse politisk krise03:59NorgeKvinne til sykehus etter slåssing på Galgeberg – to menn pågrepet03:52NorgeMann alvorlig skadd med øks og batong under ran i Oslo03:32VerdenGjengen i «Friends» samles igjen02:44VerdenOver 140 nye smittetilfeller i Sør-Korea02:37VerdenYtterligere 109 døde av covid-19-viruset i Kina02:08NorgeKlimahysteri-gruppe og motgruppe på Facebook med over 100.000 medlemmer hver02:05VerdenFørste covid-19-dødsfall i Italia02:04NorgeKontrollert nedbrenning av tomannsbolig i Florø – 13 evakuert01:54VerdenMedier: USA mener Russland prøver å hjelpe Sanders i nominasjonskampen00:12VerdenBloomberg åpner for å skrote taushetspliktavtaler23:57VerdenWells Fargo skal betale 27 milliarder kroner i forlik23:28NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige21:52SportTom Tvedt om Kina-avtalen: – Idretten ble overkjørt21:38PolitikkAps Jette Christensen ønsker ikke gjenvalg til Stortinget21:11VerdenJuryen i Weinstein-saken skal være uenig om voldtektsanklage20:52VerdenSiktet: Kidnappet hvit kvinne og tvang henne til å se TV-serie om rasisme20:46NorgeMann fra Troms tiltalt for å ha betalt for overgrep mot barn på Filippinene20:11NorgeTo menn dømt for å ha voldtatt jente som var på rømmen fra barnevernsinstitusjon20:00VerdenErdogan ber Putin bremse syriske regjeringsstyrker19:51NorgeTre nordmenn hentet hjem fra Wuhan i Kina19:50NorgeSnøskred, storm og uvær fører til trafikkaos i store deler av landet19:37VerdenEU-lederne ble ikke enige om nytt langtidsbudsjett19:33NorgeColor Line kansellerer avganger til Danmark og Sverige19:25VerdenFrikjent i retten: Nå kan du drikke Jägermeister med god samvittighet18:51PolitikkRegjeringen sier nei til bygging av idrettsarena på matjord i Vestby18:37Verden20.000 protesterte med Thunberg i Hamburg18:34VerdenMysteriet med de forsvunne barna: Nå er mor arrestert17:57NorgeBil tatt av snøskred i Jølster16:25PolitikkFlertallet i Trøndelag Ap støtter Trond Giske som fylkesleder16:16NorgeTelenors datterselskap betaler 1,1 milliarder kroner til teletilsynet i Bangladesh15:52PolitikkOppsiktsvekkende undersøkelse: Russerne vil være venner med Vesten15:39SportSesongen over for Windingstad15:31NorgeFire savnede femåringer på Nesodden funnet15:20VerdenYtterligere to covid-19-dødsfall i Iran15:14NorgeNorsk artist siktet for ran – varetektsfengslet i fire uker15:06NorgeTre menn dømt for grove trusler og mishandling i nære relasjoner14:47SportLiverpool blir uten Henderson tre ukers tid14:44KulturTo NRK-korrespondenter takker for seg14:36NorgeÉn til sykehus etter kollisjon mellom bil og snøscooter14:13NorgePolitiet etterforsker leilighetsbrann i Kristiansund14:12NorgePolitiet ferdig med etterforskningen av drapssaken på Kapp14:11Helse og livsstilFastlege skrev ut medisiner til seg selv – ga dem videre til slektninger13:24Penger1.100 flere mottok uføretrygd i januar13:23SportNorges bandykvinner sjanseløse mot Russland12:57VerdenSyrisk Idlib-angrep fordømmes12:56NorgeMann dømt til 14 års fengsel for drap i Skedsmo12:43SportHar gullplanen klar: – Skal ikke dra en eneste meter12:16PolitikkThailands høyesterett oppløser opposisjonsparti12:12VerdenUSA planlegger å undertegne avtale med Taliban12:10VerdenAngrepet i Hanau var et rasistisk terrorangrep12:08NorgeTidligere toppidrettsutøver tiltalt for grove overgrep mot mindreårige jenter12:00SportBekymret Messi skeptisk til Barcelonas mesterligasjanser11:47SportDortmund-treneren om Haaland: – Hele pakka11:45VerdenArkeologer kan ha funnet graven til Romas grunnlegger11:03PengerInvestorer saksøker tidligere banksjef for 3,7 milliarder10:51NorgeMann dømt til åtte års fengsel for å ha mishandlet kone og barn10:49PolitikkFiskeriministeren fikk dobbel lønn og feilinformerte kommunestyret10:13SportUSAs kvinnelandslag krever forbundet for 615 millioner kroner09:53PolitikkKlimabløffen: Det er alltid en god idé å fortelle folk sannheten09:49SportSolskjær om Pogba: – Han er ikke i nærheten09:07NorgeRussland mener Norge overser dem om Svalbard - kaller det «krise»08:44ReiseSterk økning i utenlandske overnattinger på Svalbard08:35MotorAndelen ukrainske lastebilsjåfører doblet i Norge08:33Helse og livsstilCoronaviruset sprer seg i kinesiske fengsler08:31PengerSterk vekst i gullprisen08:29VerdenAfghanistan: Krigshandlingene skal trappes ned lørdag08:08Norge«Slo opp» med Nav da han fikk jobb – fikk svar på rim07:03NorgeFlere stengte fjelloverganger stengt – kommuner i Finnmark isolert06:55SportLagkompis om «fantastisk» Berge: – Vi må alle skjerpe oss06:45Helse og livsstilViruset sprer seg i by i Sør-Korea06:28SportVM-dronningens tøffeste prioritering: Tiden borte fra familien06:24VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump06:18PolitikkValget i gang i Iran06:15PengerBollestad på iskremfabrikk: – Ikke alle skal bli stjernekokker06:14PengerBrorparten av dyre aksjefond leverte under børsenes snitt06:07VerdenFrankrike til kamp mot veggedyr06:00NorgeDette skjer i dag05:56VerdenStadig flere hunder angripes av villsvin i Sverige05:41NorgeOslo-kirker velger solcellepanel på taket05:28NorgeDette skjedde i natt05:15NorgeOver halvparten savner snøen05:00KulturKong Harald fyller 83 år: Se høydepunkt fra året som har gått04:51PolitikkMDG vil se på hasjsalg på polet04:25VerdenGummibåt med 91 passasjerer savnet i Middelhavet04:17PolitikkTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01PolitikkEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51Helse og livsstilDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32PolitikkIrlands statsminister går av