Inkontinens del 3:Slik takler de hverdagen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Inkontinens er en skjult folkesykdom. For de som rammes er balansen fin mellom å sikre at den ikke blir lagt merke til og å leve fullverdige frie liv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke noe som skal stoppe livet mitt. Inkontinens skal ikke gjøre meg hemmet i dagliglivet, sier Wenche til ABC Nyheter.

Hun har hatt inkontinens siden hun var liten og har forsonet seg med at sykdommen gir hverdagen en viss uforutsigbarhet.

Les også: Inkontinenst del 1: -Jeg vet aldri hva som kommer til å skje

- Søk hjelp

- Det første steget til en lettere hverdag er å søke hjelp, sier Yngvild Ytrehus i Nofus, en forening for personer med urologiske sykdommer og inkontinens.

Mange unngår å gjøre nettopp det fordi de synes det er pinlig eller skammer seg over problemene sine, men Ytrehus advarer mot at det kan gjøre både hverdagen og sykdommen værre enn den trenger å være.

Les også: Inkontinens del 2: - Du må stå på for å få hjelp

- Sorgen som de får i livet sitt på grunn av at en så viktig funksjon av kroppen svikter den gir dem et forferdelig tungt handicap som ikke nødvendigvis synes, bortsett fra i dokø, sier urolog Jan Ulrik Jahnsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan gjøre mye selv

- Det finnes mange ting man kan gjøre på egenhånd, for eksempel bekkenbunnstrening, en opptrening av lukkemekanismen. Da er det viktig at man finner de rette musklene, men det er det langt fra alle som klarer på egenhånd, sier Ytrehorn.

Wenche forteller at hun har funnet rutiner og knep som gjør at hverdagen fungerer bedre for henne.

- Det handler spesielt om å sørge for toalettbesøk. Om morgenen må du bare komme deg på toalettet. Når du skal gå ut, gå på toalettet. Gå med beskyttelse. Ikke drikk en halvliter vann før du går til et sted der det er mangel på toaletter. Vaner danner seg og når de får satt seg blir det mye lettere, sier hun.

- Nå er det ingen panikk

Einar ble inkontinent etter en operasjon mot prostatakreft. Etter en ny operasjon mot inkontinens ble hverdagen hans mye lettere.

- Det finnes så mange gode produkter på markedet at det ikke er et problem for meg. Jeg får det jeg trenger på blå resept. Før jeg ble operert ville det være en katastrofe å ikke ha med seg riktig utstyr, men nå er det ingen panikk, sier han.

Les mer om helse på ABC Nyheter

Les flere nyheter fra ABC Nyheter