Få drømmekroppen på rekordtid

BIKINIKROPPEN KOMMER RASKERE: Du får større utbytte av treningen og raskere resultater ved enten å bruke kroppsvekter, eller å øke intensiteten på treningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
BIKINIKROPPEN KOMMER RASKERE: Du får større utbytte av treningen og raskere resultater ved enten å bruke kroppsvekter, eller å øke intensiteten på treningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Bruker du ekstra vekter på kroppen når du trener, vil du unngå at vektnedgangen stagnerer.

Slik bruker du tabellen
For å regne ut energiforbruket ved ulike aktiviteter, bruker du den kroppsvekt som ligger nærmest din personlige vekt (eventuelt inkludert vekter/sekk). Multipliser antall minutter du har brukt i aktuell aktivitet med den oppgitte faktor:

En kvinne som veier ca 60kg og som har trent Yoga i 40 minutter har altså omsatt følgende mengde energi:

3,7 * 40 minutter = 150 kcal

Kilde: Therese F. Mathisen, kvinnetrening.no

Alle som har forsøkt å gå ned i vekt eller sett på slankeprogramer på tv, har erfart at de første kiloene sitter løst. De første fem kiloene kan se ut til å «renne» av kroppen raskere enn de andre.

Tenk om du kunne hatt like rask vektnedgang i hele perioden?

Det kan du.

Økt kroppsvekt gir større vektnedgang

Forbrukerportalen.no skriver at du ved rask gange forbrenner 200 kalorier, ved å gå i 35 minutter når du veier 60 kilo. Er du 75 kilo, holder det med 30 minutter, mens en person på 90 kilo bare må gå i 25 minutter for å forbrenne de samme kaloriene.

- Grunnen til at du forbrenner mer når du veier mer, er at du trenger mer energi jo større vekt du må flytte rundt på, sier ernæringsfysiolog og treningsterapeut Therese F. Mathisen ved Thema og Kvinnetrening.no til Kvinneguiden.

Hold vektnedgangen oppe med bruk av kroppsvekter

Hvis du har gått ned fem kilo, men ønsker å gå ned de neste fem kiloene like raskt som de fem første, kan du i teorien bruke fot- og armvekter, vektvest eller en ryggsekk som veier opptil fem kilo, og få samme resultat.

KLE PÅ DEG VEKTEN IGJEN: Ønsker du like rask vektnedgang selv om du har gått ned i vekt, kan du «kle på deg» den vekten du har gått ned ved å bruke en vektvest, armvekter eller ankelvekter. Denne modellen kommer fre Reebok og veier 9 kilo. Du kan legge til vekt opptil 18 kilo. Foto: Reebok KLE PÅ DEG VEKTEN IGJEN: Ønsker du like rask vektnedgang selv om du har gått ned i vekt, kan du «kle på deg» den vekten du har gått ned ved å bruke en vektvest, armvekter eller ankelvekter. Denne modellen kommer fre Reebok og veier 9 kilo. Du kan legge til vekt opptil 18 kilo. Foto: Reebok

- Men du skal huske på at de ekstra kiloene medfører en ekstra belasting på kroppen. Det er ofte derfor man ønsker vektreduksjon i utgangspunktet. Det er viktig å passe ekstra godt på ankler og knær, sier hun.

Det er samtidig ikke garantert at kroppen slipper like lett på de neste fem kiloene selv om du belaster kroppen med tilsvarende vekt som du har mistet.

- Rent fysiologisk vil vektreduksjon som regel være litt mer kompleks enn slike ”regnestykker”. Det finnes dessuten en annen metode som gir samme resultat, har større helsegevinst og gir mindre belastning på muskel- og skjelettsystemet, sier Mathisen.

Fortere, lenger, mer

Du forbrenner like mange kalorier hvis du intensiverer treningen. Det viser en tabell Mathisen har laget (se bilde under).

- Tabellen viser hvor mye du forbrenner ved ulike aktiviteter. Du ser at du forbrenner like mange kalorier når du løper raskere, som hvis du løper i samme fart og veier mer, sier Mathisen.

Er du ute og løper eller går mye, er det best å legge den ekstra vekten i en sekk.

- Det kan oppleves begrensende, og har du mye vekt i sekken, innebærer det økt belastning på skuldre og nakke.

Ødelegger teknikken

Kroppsvekter til å feste rundt ankler og håndledd er godt kjent i treningsmiljøene.

- Men de færreste bruker det i noen særlig grad, fordi de kommer så langt at de ønsker å forbedre teknikken og intensiten i treningen, og da oppleves de som begrensende.

Mathiesen sier at det er tydelig på programmer som for eksempel "Biggest loser" at deltakerne føler det som en enorm belastning å "kle på seg" de 20 eller 30 kiloene de har gått ned.

- Ofte må de også trene med denne vekten som en påminnelse om hvilken belastning kroppen var under før de begynte. Jeg vil ikke anbefale noen å løpe rundt med tunge vekter, sier hun.

Variert trening - uansett

Det viktigste for å oppnå en sunn og varig vektnedgang, er å variere treningen.

- Du kan bruke vekter noen dager, og andre dager ikke. Det er viktig å variere intensiteten også, og huske å ha restitusjonsdager. Hvis jeg skal anbefale en metode for varig og trygg vektkontroll, er det å øke intensiteten. Det vil gi større helseeffekt på sikt, sier hun.

Sliter du med motivasjonen, kan musikk til treningen gi deg det lille ekstra som gjør at du yter mer.

Husk å ta helt fri

- En som trener seks dager i uka bør trene kondis maks fire dager og styrke minimum to. Det fungerer også fint å trene styrke og kondis samme dag, og heller ta en ekstra hviledag, sier Bjørnar Johannesen helsesportspedagog og idrettsleder ved Modum Bad i en artikkel på Klikk.no tidligere i år.

Minst én dag i uka bør du ta helt fri fra all trening. Johannesen mener at det sunneste for en mosjonist er å ta to treningsfrie dager i uka:

- Hvis du ikke skal prestere på profesjonelt nivå er det ikke noen stor gevinst i å trene seks-sju dager i uka. Vi har mange andre belastninger som tapper oss for krefter i hverdagen. Treningen kommer på toppen av det hele, sier han i artikkelen.

Les også:

Ta denne testen før du kjøper løpesko

Kiloene kommer snikende

Her er drømmekroppen

Les også:

Fem metoder for å bli kvitt magefettet

Les mer om trening i ABC Nyheter

Les mer om helse

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden