Test av håndsåpe:

Den dyreste såpen er dårligst i test

HÅNDSÅPER: Nivea Creme Soft, The Body Shop Almond Conditioning Hand Wash, Eucerin pH5 Hand Wash Oil. (Foto: Produsenter)
HÅNDSÅPER: Nivea Creme Soft, The Body Shop Almond Conditioning Hand Wash, Eucerin pH5 Hand Wash Oil. (Foto: Produsenter)

Vi har testet, og funnet håndsåpene som er best for hendene dine.

Fakta om testen:
Håndsåpene har blitt vurdert ut fra:

- Hvordan huden føles etter bruk

- Duft

- ingredienser

Slik ble testen utført:

Håndsåpene har blitt tester hver for seg, og uten at håndkrem har blitt påført etterpå. Ingrediensene har blitt vurdert i etterkant.

Utvalget er valgt på grunn av:

Håndsåpene i testen er et utvalg av bestselgere, dyrere varianter og de billige varianter.

Håndsåpe er noe vi alle bruker flere ganger daglig, og ofte tenker vi ikke så nøye gjennom hvilken såpe vi bruker. Men med tanke på at dette er et av de kosmetikkproduktene vi bruker mest, kan det være lurt å ofre det en liten tanke.

Derfor har vi testet håndsåper i alle prisklasser, og kåret en verdig vinner. Det vi fant ut, er at høy pris ikke nødvendigvis betyr en bedre håndsåpe.

Riktig pH

For at en såpe skal være god, er det viktig at den har en pH som er riktig for huden.

- Hudens pH ligger på 4,9 – 5,5, så derfor burde såpens pH ligge mellom disse tallene. Dette for å holde normalfloraen eller kroppens syremantel inntakt, sier Yvonne Palacios, daglig leder ved Norsk Hudpleieskole.

Dessverre var det ikke mange av såpene som oppga pHen på etikettene sine. Men blir du tørr på hendene etter vask, kan dette skyldes blant annet at pH-verdien ikke er helt optimal.

Minst mulig parfyme

Alle produktene i vår test inneholder parfyme, noe vi anser som normalt når det kommer til såpe. Generelt er ikke parfyme en gunstig ingrediens for huden, derfor har vi sett på hvor høyt innholdet av parfyme er. Jo høyere opp på ingredienslisten det står, jo mer parfyme inneholder produktet. Vi synes det er ok med litt parfyme i håndsåpe, men mener den bør være listet blant de nederste ingrediensene.

- Parfyme virker uttørrende på huden og skal skape eller forverre reaksjoner. Det er spesielt ikke bra for allergikere, og kan fremme kløe, forteller Palacios.

Er du allergisk mot parfyme, oppfordrer vi deg til å velge en variant som er parfymefri. Dette står eksplisitt skrevet på emballasjen til produktet.

Les også: Vi har testet flaskevann

En annen ting som kan være greit å ha i bakhodet, er at såpe heller ikke skal være antibakteriell. Det er spesielt viktig dersom såpen brukes flere ganger om dage, fordi det ødelegger huden eget forsvar.

- Når hudens forsvar blir svekket, er det fritt frem for fremmede organismer å ta seg inn, og dette kan resultere i både sopp og eksem, sier Palacios.

Bruker du for sterk såpe, eller vasker hendene veldig ofte, kan det bryte ned hudens barriere.

Les også:

Her er de tryggeste solkremen for barn

Slik finner du det sunneste grillkjøttet

Viktige ingredienser i testen

BHT: Omdiskutert ingrediens. Ved oralt inntak kan den virke kreftfremkallende, det kan den også om den kommer inn i blodomløpet. I små mengder, som det ofte er i kosmetikk, vil den ikke utgjøre noen fare for hudkreft, men det er uansett ikke positivt om et produkt har denne ingrediensen.

Som ingrediens i såpe vil ikke BHT trekke langt nok ned i huden til å komme inne i blodomløpet.

Parfyme: Parfyme er aldri bra i høy konsentrasjon, og bør derfor være nederst i ingredienslisten. Listet høyt oppe kan det virke irriterende og allergifremkallende på huden.

Oljer: Oljer virker nærende og fuktighetsgivende på huden, og gjør den smidig. Mineralolje virker dessverre ikke på denne måten, da det kun legger seg utenpå huden. Kan allikevel virke fuktighetsbindende sammen med glycerin, men ikke nærende.

Les også: Sommerhytta alle drømmer om

Glycerin: Virker fuktighetsbindene. Binder fuktighet på hudens overflate og lenger ned i hudlagene. Virker bra sammen med oljer.

Cocamide DEA/MEA: Omdiskutert ingrediens. National Toxicology Program (NTP) har ved studier bevist at denne ingrediensen kan virke kreftfremkallende, spesielt i store mengder. Finnes ofte ikke store mengder i kosmetikk, derfor har den ikke blitt forbudt å bruke. Uansett ikke en positiv ting om den finnes i ingredieslisten.

HER ER TESTEN:

The Body Shop Alond Condtioning Hand Wash:

Testens vinner - terningkast 6

Pris: 109

Les hele testen


Nivea Creme Soft:

Mest for pengene - terningkast 5

Pris: 29

Les hele testen


Eucerin pH5 Hand Wash Oil:

Hendene føles mykere etter bruk - terningkast 5

Pris: 109

Les hele testen


First Price Håndsåpe:

Slett ikke den verste prisen - terningkast 4

Pris: 7

Les hele testen


Bliw Sensitive:

Ikke blant de beste, dessverre - terningkast 3

Pris: 14

Les hele testen


Lano:

Lite pleiende ingredienser - terningkast 3

Pris: 25

Les hele testen


Palmolive Nourishing Milk & Honey:

Midt på treet - terningkast 3

Pris: 24

Les hele testen


Molton Brown Fine Luquid Hand Wash:

Skuffende fra luksusprodusenten - terningkast 2

Pris: 179

Les hele testen

Les flere tester hos ABC Nyheter

Les mer om livet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden