Meny

Tegnene du skal se etter:

Slik unngår du å få en mann som slår

AVSLØRT: Det er tegn som vil avsløre en voldelig mann før du etablerer et forpliktende forhold. (Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com)

Fakta om vold

- Over 1000 kvinner i Norge er på flukt fra menn, og lever på hemmelig adresse.

- Mellom 1200 og 1800 kvinner lever til enhver tid med voldsalarm i Norge.

- 75 000 kvinner har overnattet på et krisesenter de siste 30 årene.

- Årlig har krisesentrene ca 2000 henvendelser.

- I 2010 anmeldte 32 prosent av kvinnene som var på krisesentrene forholdet.

(Kilde: Krisesentersekretariatet)

Ingen ønsker å ende opp med en mann som slår. Men hvordan kan man vite at han er voldelig?

Det finnes tegn som kan avsløre ham før volden begynner. Hvis du vet hva du skal se etter, kan du unngå å havne i et forhold med en farlig mann. Det mener psykologspesialist ved Alternativ til vold i Stavanger, Elisabeth Christie Ørke. Hun holder kurs for kvinner som allerede har vært voldsutsatte, og som ønsker å få kunnskaper om hvordan de kan unngå nye, voldelige forhold.

- Det er lett å havne i et voldelig forhold, men vanskelig å komme ut av, sier Ørke.

Anne fikk kjenne dette på kroppen. Hun trodde hun hadde møtt en kjekk, sjarmerende og oppegående mann. Så begynte han å slå.

Her er det du skal være på vakt mot:

1. Han velger deg

- Det viktigste budskapet mitt er at du må selv velge partner, ikke bare bli valgt.

- Det er deilig å bli valgt av noen. Men om vedkommende er bra for deg, er et lotteri. Derfor må du selv velge en som er bra for deg, en du har lyst til å være sammen med, sier hun.

For å finne ut om en mann er den du har behov for, bør du først finne ut hva du ønsker deg av en partner. Og så må du ta deg god tid når du møter en potensiell kjæreste, råder Ørke.

- Hvis dere møtes fredag, lørdag sier han at du er kvinnen i hans liv og mandag bor dere sammen, da er det noen viktige avveininger du ikke får gjort, poengterer hun.

Les også: Neste generasjons voldsalarmer

2. Han kjører over deg i konflikter

En av grunnene til at det er så viktig å bruke tid før du inngår forpliktelser, er at du bør finne ut av hvordan dere håndterer konflikter. Og da bør det gå såpass lang tid at den første berusende forelskelsen er forbi, gjerne noen måneder. Mange kvinner er gjerne konfliktsky. Hvis du gjør alt for å unngå uenighet med kjæresten, får du heller ikke testet ut hvordan han behandler deg når det er konflikt.

- Tillegger han dine meninger like stor verdi som sine egne? Behandler han deg som en likeverdig, også når dere er uenige? Hvis han blir krenkende eller ydmykende, så er det tegn å ta på alvor, understreker Ørke.

Les også: Voldsmenn må snart gå med alarm

3. Han lyver og har hemmeligheter

- Lyver han? Eller har han mange hemmeligheter? I så fall er dette ikke noen gode tegn, sier Ørke.

- Hvis han vet det meste om ditt liv, men har gitt deg lite innsyn i hans, kan det være god grunn til å bremse opp, fortsetter hun.

Les også: Voldsalarmer fungerer dårligere innendørs

4. Han vil være alene med deg

Vil han at dere skal være sammen nesten hele tiden, helst bare dere to?

- Det kan i utgangspunktet føles som en kompliment at han vil ha deg for seg selv. Men det er faktisk et dårlig tegn. Det kan være begynnelsen på at han etter hvert ikke vil at du skal treffe venninner eller ha kontakt med familien din. Noen kvinner må slutte i arbeidsforhold der de har mannlige kollegaer fordi mannen ikke liker det. Og det var kanskje ikke det du så for deg, sier Ørke.

Mange voldsutsatte kvinner lever isolerte liv fordi mannen har begrenset kontakten med andre.

Les også: Anne trodde hun hadde møtt drømmenannen - så begynte han å slå

5. Han vil bestemme

Det kan være flatterende at han bryr seg om hva du går med og hva du driver med, men hvis han ønsker å styre tiden din, pengene dine, klærne du har på deg og hvem du er sammen med, så forteller det om en holdning der han mener seg berettiget til å ta kontroll på ditt liv, advarer psykologen.

6. Han vil raskt ha alvor

Du bør være på vakt hvis han raskt vil ha deg inn i et fast forhold.

- Det kan tyde på at dette er noe han har behov for, men han kjenner jo ikke deg enda. Hvis du synes det går for fort, men han likevel presser på og nesten kommer med trusler, da er det et viktig tegn å være obs på, sier Ørke.

7. Han er veldig sjarmerende

En sjarmerende mann er kanskje noe alle ønsker seg. Men mange voldelige menn er ekstremt sjarmerende i starten.

- Virker han for god til å være sann, så er det ikke sikkert at det er sant, kommenterer Ørke.

- Å være sjarmerende er ikke galt i seg selv, men du bør være obs hvis du blir blendet av sjarmen hans, for da kan det være andre, viktige ting du ikke legger merke til, sier hun.

8. Han tar styringen

Ringer han fem ganger i løpet av dagen og krever oppmerksomheten din også når dere ikke er sammen? Bestiller han reiser og legger beslag på tiden din uten å høre med deg om det passer?

- Du må selv ta stilling til hva som passer for deg og hvordan du vil bruke tiden din. Hvis du er redd for å si at det ikke passer, enten fordi han kan bli sint eller veldig lei seg, da er det et dårlig tegn. I det hele tatt, hvis det ser ut til at det blir din oppgave å sørge for at han ikke blir lei seg, eller roe ham ned hvis han blir sint, for ikke å snakke om ikke å få ham sint i det hele tatt, kommer du til å få en tung oppgave. Enhver har ansvaret for å regulere sine egne følelser, men noen synes det er så vanskelig at de legger det over på andre, sier psykologen.

Ikke jenters ansvar

Informasjonsrådgiver ved Krisesentersekretariatet, Lone Alice Johansen, advarer mot å pålegge jentene ansvaret for ikke å bli utsatt for partnervold.

- Vi er veldig forsiktige med å si at det er noe kvinner bør gjøre for ikke å havne i et voldelig forhold, fordi vi ikke vil legge skylden over på kvinnene for at de blir utsatt for vold, sier hun.

Hun er opptatt av å forebygge at kvinner utsettes for vold.

- Blant annet ved å gi kvinner informasjon om hva som defineres som vold. Det er viktig at kvinner kjenner til at isolasjon, kontroll over pengene, knusing av ting, krenkelser og trusler også er eksempler på vold, sier hun.

1 av 10

Ifølge Ørke opplever en av ti norske kvinner vold i et forhold i løpet av livet.

- Da er det snakk om vold av den typen som krever legevaktbehandling, sier Ørke.

Alle viser seg gjerne fra sin beste side i starten av et forhold.

- Det er viktig at man gir seg god tid og vurderer hverandre i forskjellige situasjoner og utfordringer før man forplikter seg, mener Ørke.

Går ikke over

Vold er sjelden et engangstilfelle. Og skjer det to ganger, er det veldig sannsynlig at det vil skje igjen.

- Det er ikke slik at volden avtar med tiden. Tvert imot beskriver mange at jo lengre man blir i forholdet, jo grovere blir gjerne volden, sier hun.

Voldelige forhold rammer alle typer kvinner i alle miljø. Men det er en tendens til at kvinner som har opplevd vold eller seksuelle overgrep hjemme, oftere ender i voldelige forhold.

- Snakk med noen

Johansen har et klart råd til kvinner som opplever at kjæresten er voldelig for første gang.

- Snakk med noen. Enten det er en god venninne eller noen i hjelpeapparatet. Ikke hold det for deg selv, sier hun.

Hun minner om at Krisesenteret ikke bare kan brukes i en akutt krisesituasjon.

- Det finnes dagtilbud, man kan maile eller ringe, 24 timer i døgnet. På Krisesentrene finnes kompetanse på hvordan man kan komme videre, sier hun.

Du kan også ringe Støttetelefon for alle som er blitt utsatt for kriminalitet på nummer 80040008. Den er åpen alle hverdager mellom klokken 09 og 15.

Les også:

Anne trodde hun hadde møtt en kjekk, sjarmerende og oppegående mann

Jentevold en hit på Youtube

- Kjæresten min slo meg

Ut av psykopatens klør

Anabole steroider kan forsterke psykiske lidelser

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:14 Kraftig brann i næringsbygg i Gjøvik06:54 Stor snøskredfare flere steder i landet06:54 26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01 Dette skjer i dag05:54 Moske gjenåpnet i Christchurch05:38 Dette skjedde i natt04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn
Siste nytt
07:14NorgeKraftig brann i næringsbygg i Gjøvik06:54NorgeStor snøskredfare flere steder i landet06:54Verden26-årig kjenning av politiet mistenkt for angrep på 77-årig prest06:36NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak06:15NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær06:01NorgeDette skjer i dag05:54VerdenMoske gjenåpnet i Christchurch05:38NorgeDette skjedde i natt04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn
Populært