Seks årsaker til at det gjør vondt i tennene

ONDT: Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Men heldigvis finnes det løsninger på tannproblemene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ONDT: Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Men heldigvis finnes det løsninger på tannproblemene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og her er løsningen på problemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten ingenting er så smertefullt som å ha vondt i tennene. Ømme tenner, bankende tannverk eller ising – smertene kan gå fra litt ubehagelige til altoppslukende.

Årsakene til smertene kan være mange. Vi har snakket med Dag Ørstavik, professor dr. odont ved Avdeling for endodonti, Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo, om seks ulike årsaker til smerter i tennene – og kanskje det viktigste – løsningen på problemene.

Problem 1: Karies

Karies er en bakteriesykdom i tennene, også kalt hull i tennene og tannråte. Hull i tennene kan føles svært smertefullt for noen. Noen tenner er veldig følsomme om det er hull i den, men her er det store individuelle forskjeller både på tenner og tanneiere. En årsak til smertene er at det ved karies er kortere vei for kulde, varme, søtt og surt å nå inn til nervene under tannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning:

Før det blir hull, oppstår det forandringer i emaljen som kan reverseres ved bruk av fluortannpasta eller fluortilskudd. Du kan dermed unngå hull i tennene ved godt tannstell.

Har det derimot først blitt hull, blir det ikke borte av seg selv. Mange hull må bores, men det gjelder ikke alle. Utviklingen kan stoppe opp, og ved regelmessig kontakt med tannlegen for kontroll, er det ikke alltid nødvendig å bore vekk et slikt hull.

Problem 2: Ising i tennene

Det er ikke vanlig at ising i tennene skyldes hull. Derimot er det to hovedkilder til disse smertene, nemlig blottlagte tannhalser, som gjør at ulike temperaturer, salt og surt lettere registreres som smerte, og syreskader på tennene, som gjør at tannemaljen svekkes og slites av. Også ved syreskader blir det kortere vei til nervene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning:

Tannkremer mot ising i tennene virker, det samme med fluorskylling. Få hjelp av tannlegen til å dosere riktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær oppmerksom på at om isingen gir seg raskt, er det ikke nødvendigvis noe som trenger behandling. Om smertene derimot varer lenge etter at man har sluttet å spise det som forårsaker isingen, kan det være lurt å komme seg til tannlegen kvikt. Isingen kan nemlig skyldes en skade i nerven eller en begynnende betennelse i nerven som tannlegen må behandle.

Problem 3: Visdomstenner

Visdomstenner kan være opphavet til smerter i munnen. Om man får dem i godt voksen alder, har de ligget i kjeven i mange år, og kommet til syne fordi huden over tannen endrer karakter. Men det vanligste er å få visdomstennene mellom 17 og 25-års alder.

Om det er en visdomstann som ikke synes, kan det bli en betennelse i tannkjøttet der de prøver å komme ut – og dette kan være svært smertefullt.

Løsning:

Visdomstenner må ikke alltid fjernes, men i de tilfellene de lager betennelse i tannkjøttet må de som regel trekkes. En annen vanlig grunn til å fjerne en visdomstann er om den står i fare for å dytte på andre tenner i munnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problem 4: Betennelse i tannkjøttet

Dette er en tilstand som er sjelden hos ungdom og yngre voksne, men som utvikler seg langsomt over tid, og blir merkbar i eldre alder. Ofte gjør det ikke vondt, men enkelte kan få betennelse mellom røttene, og da vil verken presse seg frem som smerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning:

Tannlegen eller en tannpleier kan rense tennenes overflate for å fjerne bakteriene som er årsak til betennelsen.

Problem 5: Betennelse i tannerven og rotspissen

Dette kan gjøre veldig vondt. Råte eller andre skader som fører til bakterier i tannervene kan gi akutt tannverk. Bakteriene kan komme inn via et ferskt hull, eller under en fylling. Spytt kan også komme gjennom en sprekk i gamle fyllinger, og nå inn til tannerven. Betennelse på rotspissen kan også gi sterke smerter.

STELL: Med regelmessig og riktig stell av tennene dine, blir besøkene hos tannlegen mer behagelige. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com STELL: Med regelmessig og riktig stell av tennene dine, blir besøkene hos tannlegen mer behagelige. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Artikkelen fortsetter under annonsen

Løsning:

Gå til tannlegen. Det er viktig å finne slike tenner, diagnostisere og behandle dem – og heller før enn senere. Rotfylling gir rask smertelindring.

Problem 6: Ømme tenner

Dersom du har bihulebetennelse kan tennene på den siden du har betennelsen bli ømme å tygge på. Ofte kjennes det bare som et svakt ubehag, og ikke sterke tannsmerter. Har du derimot tannråte, eller tenner med andre begynnende problemer, kan det begynne å gjøre vondt ved en bihulebetennelse.

Løsning:

Smertene vil gi seg når sykdommen er over. Skyldes økte smerter ved bihulebetennelse problemer i tennene, bør du oppsøke tannlege for hjelp siden smerten trolig vil komme tilbake.

Slik passer du på tennene dine:

Ifølge tannlege Beroz Omid ved Trondheim Tannhelsesenter, er det tre ting som er avgjørende for tannhelsen din.

1) Kosthold og drikkevaner:

- Hvor ofte man spiser søtsaker har stor betydning for utvikling av karies, altså hull i tennene, sier Omid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at det ikke bare gjelder kaker og brus.

- Alt som inneholder sukker kan bidra til karies. Det er mye man tenker på som mat, og dermed glemmer at inneholder så mye sukker. Brunost er det for eksempel mye sukker i. I tillegg er det veldig klebrig, og sitter på tennene lenge, sier tannlegen.

Omid understreker at det ikke handler om hvor mye sukker man får i seg, men antall ganger man utsetter tennene for sukkeret. Småspising bidrar dermed til utvikling av karies.

2) Munnhygiene:

- Regelmessig tannpuss, samt bruk av tanntråd og tannstikkere er det viktigste du kan gjøre for å unngå tannkjøttbetennelse, sier Omid.

Tannlegen anbefaler å pusse tennene to ganger om dagen. Å pusse flere ganger er ikke nødvendig, og kan i verste fall føre til pusseskader på tennene.

- Dersom du har spist noe søtt eller surt, bør du vente en halvtime med å pusse tennene etterpå. Et surt miljø i munnen kan føre til at den ytterste delen av emaljen kan bli litt løs, og pusser du for tidlig kan du rett og slett pusse bort den ytterste delen av emaljen. Risikoen for dette er mye mindre etter en halv time, sier Omid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3) Fluor:

Bruk av fluor er viktig for å forebygge i hull i tennene. Fluor er hovedårsaken til at forekomsten av karies har gått så mye ned i etterkrigstida.

- I dag er alle norske tannkremer tilsatt fluor. Men du kan også supplere med fluorskyll, fluortabletter eller fluortyggegummi om du ønsker det, sier tannlegen.

Lurer du på hvor mye tannkrem du må bruke? Ifølge en artikkel tidligere publisert på klikk.no, er det er verre å bruke for lite enn for mye.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Dette skjer med amalgam-tennene dine

Så ofte bør du bytte tannbørste

Sjekk om du har et helseproblem

Sånn går det når du blander alkohol og penicilin

Dette må du vite om reseptfrie medisiner

Les flere nyheter