Vondt i magen

8 grunner til at barn får vondt i magen

DÅRLIG MAGE: Kropp og sjel henger sammen. For barn og unge kjennes det i magen. (Illustrasjonfoto: Colourbox)
DÅRLIG MAGE: Kropp og sjel henger sammen. For barn og unge kjennes det i magen. (Illustrasjonfoto: Colourbox)

Som oftest finner legen ingen ting galt med magen. Men vondt gjør det likevel.

Slik hjelper du barn som har vondt i magen
  • Ta smertene på alvor, men si at det er vanlig og at det går over av seg selv.
  • Ikke la bekymringene dine ta overhånd.
  • La være å behandle barnet som om det er sykt.
  • Vis at dette er noe dere håndterer sammen.
  • Forklar barnet at kropp og psyke henger sammen.
  • Ikke gi barnet privilegier på grunn av magesmertene.
  • Vær en god rollemodell. Tenk over hvordan du selv oppfører deg når du har smerter eller er syk.

Kilde: Lege Helene Helgeland

Vondt i magen er en av de vanligste plagene hos barn og ungdom.

– Jeg har møtt mange barn som fremstår som veldig dårlige, der barnet utvilsomt er preget av smerte. Barnet spiller ikke. Det har vondt i magen, sier lege Helene Helgeland. Hun er snart ferdig spesialist i barne- og ungdomspsykiatri og jobber ved BUP Gjøvik, ved Sykehuset Innlandet.

Finner ikke årsaken

Hun har forsket på hvorfor så mange barn kommer til legen med magesmerter, uten at legen klarer å finne årsaken. De aller fleste barn med mageknip blir sendt hjem uten behandling. Svært få blir henvist videre til spesialist. Og selv blant dem, finner legen sjelden en fysisk årsak, langt sjeldnere noe alvorlig.

Dette bør være gode nyheter. Men mange bekymrer seg fordi barnet likevel har vondt i magen. Og smertene vender stadig tilbake. Hva skal man da gjøre?

Les også: Astma oppstår allerede i mors mage

Ikke for mye oppmerksomhet

– Man ikke skal gi barnet altfor mye oppmerksomhet omkring plagene. Si at det går sikkert over. Det er en balansegang mellom det å være til stede og ta inn over seg at barnet har vondt i magen. Men ikke gi magesmertene hele fokuset, oppfordrer Helgeland.

Noen ganger er det enklest å forholde seg til en kroppslig diagnose. Men når det gjelder magesmerter, er det mer komplisert enn som så.

At kropp og sjel henger sammen, er en velkjent sak. Ofte er det nettopp i mageregionen barn merker følelsene best.

– Det er slik at mange av nervebanene som er involvert i angst og engstelse, henger sammen med tarmene. Eksamensangst kan for eksempel gi diaré. Samspillet mellom kropp og sjel er utrolig intrikat, forklarer Helene Helgeland.

Hos noen kan magesmertene utløses av en runde med omgangssyke. De kan være noen måneder, før de går over av seg selv. Hvordan barnet ellers har det betyr mye for om smertene vil bli varige. Ifølge legen kan stress, personlighet, angst og om barnet viser tegn på depresjon påvirke om magesmertene varer ved eller går over.

Les også: - Kan få epedemi av magekreft

Kan gi diaré

Det er veldig vanlig å ha ufarlige magesmerter. Hos noen fører det også med seg diaré, luftsmerter eller treg avføring. Ifølge Helgelands doktorgradsavhandling har 13 prosent av 14-åringer tilbakevendende magesmerter. Hun har fulgt 456 ungdommer gjennom 13 år, fra de var babyer på helsestasjonen.

– De aller fleste barn og unge har opplevd disse ufarlige plagene. De aller fleste blir bra av seg selv, mens andre vil ha smerter til og fra. Og de fleste lever bra med dette, sier Helgeland.

Men en liten gruppe blir veldig preget av magesmertene. De får høyt fravær på skolen, tar masse smertestillende medikamenter, har mange legebesøk og oppfører seg som om de er syke.

– Da kan man spørre seg, har de mer vondt enn andre, eller er det andre ting som bidrar til det, undres legen.

Foreldrenes bekymring kan forsterke magesmerter hos barn . Flere internasjonale studier viser dette, og forskere har derfor funnet ut at det å roe foreldrene ned faktisk kan være god medisin for barnet.

Les også: Sjiraff døde med 18 kilo plast i magen

Foreldre gjør ting verre

Helene Helgeland mener foreldrene spiller en større rolle enn de kanskje tror selv. Hennes undersøkelser viste nemlig at det var et fellestrekk hos 14-åringene som oftest hadde vondt i magen: Mødrene deres hadde hatt symptomer på angst og depresjon da barna var 18 måneder gamle. Helgeland mener derfor at foreldrenes oppførsel har mye å si for hvordan barna lever med smertene sine.

– Bekymrede foreldre og foreldre som har angst, kan forsterke sykdomstegnene hos barna. I stedet for å si at det er synd på barna og at de må bli hjemme fra skolen når de har vondt i magen, kan det være riktig å presse på litt for å få barnet til å mestre, sier hun, og forklarer:

– Foreldre kan forsterke adferd. Vi kan hjelpe barn inn i sykdomsroller, ved at de får privilegier og får være hjemme. Man kan tenke seg at et barn som ikke trives på skolen, og i stedet får bli hjemme, kan få en slik rolle som kan være deilig, sier legen.

Les også: Treåring hadde tvilling i magen

Helgeland mener likevel det kan være grunn til å følge barnet til fastlegen hvis det er veldig plaget med magen. For i noen tilfeller kan magesmerter skyldes rent kroppslige lidelser. Hvis barnet går ned i vekt eller har blod i urin eller avføring, er det hva legene kaller alarmsymptomer. Da trengs en grundig undersøkelse. Ved magesmerter som vender tilbake over tid, kan det være beroligende å få barnet undersøkt av lege.

– Sannsynligheten for at barnet har en ufarlig mageplage er veldig stor. Derfor bør foreldre fra tidlig av signalisere til barn at det går over, sier Helene Helgeland.

Kan være frustrerende

Hun skjønner likevel at det kan være frustrerende å bli sendt hjem fra fastlegen med beskjed om at ingen ting er i veien, når det faktisk gjør vondt i magen. Derfor mener hun det er viktig at legen bruker tid på å tegne og forklare samspillet mellom hjerne og tarm for barna.

– Det å si at "det feiler deg ingen ting" er problematisk. I stedet er det viktig at legen informerer grundig og tenke helhetlig. Legen bør snakke med barnet om hvordan det har det hjemme og på skolen. Noen har en sårbar biologi. Da er det viktig å vise barnet at man tror at dette er noe barnet kan håndtere, sier Helgeland.

Les også: Krever slutt på taxfree-varer

Hun mener barneleger og barne- og ungdomspsykologene bør samarbeide mer for å hjelpe barna som sliter med magen. De som har mye fravær fra skolen på grunn av mageproblemer kan ha nytte av hjelp fra Barne- og ungdomspsykiatrisk tjeneste.

Leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marit Hermansen, bekrefter at magesmerter er vanlig hos barn og unge. I møte med disse barna vil legen som oftest vurdere barnets sykehistorie, undersøke magen og sjekke om barnet har gått ned i vekt.

Les også: Derfor er tobakk farligere for kvinner

Kan være allergi

– Dersom det ikke har vært veldig forandring i avføringen og heller ikke vekttap, kan vi ta noen blodprøver. Det kan være allergi. Men som regel er det noe vi ser an. Noen har en mage som er sensibel uten at det er en sykdom. Noen har mer vondt i magen enn andre. De må passe på å ha regelmessige måltider, forklarer hun.

Også hun har erfart at årsaken gjerne sitter et annet sted enn i magen. Ofte er barnet klar over dette selv, når det bare får tenkt seg om.

– Jeg spør gjerne om barnet har noen tanker om hva det kan være. Ofte har de det. Det kan være ting hjemme eller på skolen som er bekymringsfullt, sier Marit Hermansen.

Les mer om de vanlige og mer sjeldne årsaker til magesmerter hos Norsk helseinformatikk.

Les mer om livet

Les flere nyheter

Personvernpolicy