Meny

Barn som hoster

Slik lindrer du barnets hoste

PENGER UT AV VINDUET: Salget av hostemiksturer eller såkalt hostesaft har økt, men disse har ingen effekt, ifølge lege Marit Hermansen.(© Foto:Colourbox)

Når barn hoster, er det alltid et tegn på irritasjon i luftveiene. Det er som oftest harmløst, men kan være plagsomt.

Fakta:

Dette hjelper mot hoste

  • Ha det kjølig på soverommet.
  • Bruk ekstra pute, slik at hodet ligger høyt.
  • Gi rikelig med drikke, slik at slimet blir tyntflytende og lettere å hoste opp.
  • Hold ut hosten! Ofte er foreldrene mer plaget av den enn barnet er.
  • Reseptbelagte hostemiksturer har bedre effekt enn de man får uten resept. Men de inneholder morfin, og man bør være restriktive til å bruke dem.

Kilde: Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin

Dette lindrer bronkitt

  • Det viktigste er å lindre barnets ubehag mens kroppen selv tar hånd om infeksjonen.
  • Ved tørrhoste kan det hjelpe å gi hostedempende medikamenter.
  • Gi slimløsende midler dersom barnet er plaget av seigt slim.
  • Gi rikelig med drikke.
  • Ved kraftige hosteanfall bør barnet tas opp av sengen slik at slim ikke gjør det vanskelig for barnet å puste.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Les mer om bronkitt her

Det kan gå på nattesøvnen løs for en stakkars mamma og pappa, når barnets hoste atter en natt raller gjennom mørket. Rå og dyp eller surklende og skarp. Selv ikke eksperter kan skille stygg og harmløs hoste fra hverandre bare på lyden. Men som oftest er ikke hoste noe du trenger å bekymre deg over.

– Man kan trøste seg med at hoste stort sett skyldes en virusinfeksjon, som forkjølelse, forklarer Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin.

Det er fort å bli rådvill når alle egenmeldingene er brukt opp fordi barnet har hostet i jevne mellomrom fra nyttår til påske. Men det er helt normalt at et barnehagebarn er forkjølt så ofte som en gang i måneden gjennom hele vinteren og våren, ifølge Hermansen, som også er fastlege i Grue kommune.

– Det er slik vi alle bygger opp immunsystemet vårt, forklarer hun.

Ifølge Helsebiblioteket har barn normalt seks til åtte forkjølelser i året.

Men ett signal kan tyde på at hosten er noe mer enn en forkjølelse: Hvis barnet hoster sammenhengende i flere uker, bør det få en legesjekk. Vanlig forkjølte barn har som regel en uke eller to der de ikke hoster, før det igjen braker løs med et nytt virus.

– Spørsmålet er om de tørker opp innimellom, sier Marit Hermansen.

Hoster uten pause

Hvis barnet over måneder hoster og hoster uten ukelange pauser innimellom, kan det være et tegn på astma. Barn med astmahoste kan ha god allmenntilstand, de spiser og drikker som normalt, men har altså en hoste som ikke gir seg.

– Da bør foreldrene ta kontakt med fastlegen, slik at barnet blir utredet videre, sier Hermansen.

Les mer om barn og astma hos Norges astma- og allergiforbund

Hermansen understreker at mistanken om astma først kommer når barnet har hostet i flere måneder sammenhengende. Men mange foreldre er utålmodige og tar gjerne barn med til fastlegen lenge før hosten har vart så lenge.

– Slimhoste uten nedsatt allmenntilstand går ofte over av seg selv. Men foreldre i dag har liten toleranse overfor hoste, noe som fører til et økende salg av hostemiksturer som, ifølge legen, ikke har noen effekt.

– Det er penga ut av vinduet, sier Marit Hermansen.

Det er alltid en eller annen form for irritasjon i luftveiene som har skylda når barnet hoster. Men det hender ofte at barn har slim i luftveiene uten å hoste. Dette gjelder mest de minste barna. Spedbarn har nemlig ikke ferdig utviklet hosterefleks ennå.

– Hvis barnet virker besværet, er det ikke greit. Da bør man oppsøke lege. Men små barn hoster ikke så lett, og ofte er det foreldrene som plages mest. Har barnet god allmenntilstand, er røde i kinnene og sover, så er det ok. De hoster når det blir nok slim, sier allmennlege Marit Hermansen.

Piper i brystet

Noen ganger kan foreldre høre at det piper i brystet når barnet legger seg. Da bør barnet alltid tas med til fastlegen. Også det kan være et tegn på begynnende astma. Men det kan også være et tegn på at forkjølelsen har gått over til bronkitt. Det betyr at forkjølelsesinfeksjonen har satt seg dypere nede i luftveiene, i lungenes bronkier.

– Barnet oppfattes som mer besværet. Det sliter med pusten, sier Marit Hermansen.

Antibiotika hjelper ikke mot bronkitt, men barnet kan likevel få behandling mot pusteproblemene.

– Dersom barnet er veldig besværet, kan man bruke noe av den samme behandlingen som ved astma, sier Marit Hermansen.

Kan være lungebetennelse

Hoste som varer over uker og måneder kan også være et tegn på lungebetennelse. Lungebetennelse er svært sjelden hos barn. Ifølge Norsk Helseinformatikk får omkring 40 av 1000 barn i vesten lungebetennelse hvert år. Lungebetennelse kan skyldes både virus og bakterier. Skyldes den virus, finnes det ingen medisiner som virker. Men dersom lungebetennelse skyldes bakterier, kan antibiotika være effektivt. Fastlegen må derfor ta tester av barnet for å finne ut om det er virus eller bakterier som har forårsaket lungebetennelsen. Det er viktig at antibiotika kun gis dersom lungebetennelsen skyldes bakterier, understreker Marit Hermansen.

– Overforbruk av antibiotika mot lungebetennelse kan nemlig føre til at bakterien blir resistent, noe som på sikt kan gjøre medisinen mindre effektiv når den virkelig trengs, sier hun.

Les mer om lungebetennelse her

Dersom barnet har vært forkjølet, med normal hoste, som etter hvert går over til ekstremt kraftige hosteanfall, kan det dreie seg om kikhoste.

Kikhoste kan være farlig

Selv om alle norske barn får tilbud om kikhostevaksine som en del av barnevaksinasjonsprogrammet, hender det en sjelden gang at noen likevel får sykdommen. Kikhoste er en plagsom bakterieinfeksjon hvor irritasjon i lungene fører til kraftige hostekuler som ikke gir seg. Kikhoste kan være farlig for uvaksinerte spedbarn som har uferdige og myke luftveier. Hos større barn og voksne kan sykdommen være veldig plagsom, men ikke farlig. Hostekulene kan føre til brekninger og til at lungene tømmes helt for luft, før man trekker pusten i en pipende lyd, som kalles ”kiker”.

– Kikhoste starter som en vanlig luftveisinfeksjon, som etter hvert går over til tørrhoste. Ofte stilles diagnosen i etterkant, sier allmennlege Marit Hermansen.

Siden sykdommen lett forveksles med lungebetennelse, tar legen ofte tester både for kikhoste og for lungebetennelse. Mot kikhoste hjelper antibiotika, men kun dersom den gis de første to ukene etter smitte. Kikhostebakterien smitter gjennom luft. For å beskytte spedbarn og andre utsatte barn i omgivelsene, kan det være nødvendig å gi familiemedlemmer forebyggende antibiotikakurer eller vaksiner.

Les mer om:

Dette gir barna hodepine

Dette må du vite om ørebetennelse hos barn

Allergi hos barn

Denne saken er fra Klikk.no

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:54 Norsk villsvinjeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30 Dette skjedde i natt05:30 Mannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20 Frp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05 – Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00 20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56 Kinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54 FpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28 Indonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07 CCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05 Sp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17 Oljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10 Minst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49 Brexit er utsatt – britene får to valg02:28 Resett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55 Økt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51 To millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23 Luftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34 EU går med på å utsette brexit00:04 VG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44 EU går med på å utsette brexit23:36 Sayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12 Juan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03 Hazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46 USA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30 Rekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16 Svak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55 Statsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53 Facebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03 Presseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00 Betydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32 Ap-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59 Brasils ekspresident Temer pågrepet19:28 Ajer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20 Politiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04 Eksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01 Slår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45 Brexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15 DN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14 – Behov for nye inkassoregler18:10 Du har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04 Ny tung dag på børsen for Norwegian17:54 Mann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35 Mannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09 NFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39 Ronaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28 Mann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21 Politiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15 Lokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10 Strømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08 Politiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42 Dømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33 NVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23 – Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00 Over 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00 Knut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52 – Debatten om Huawei er helt utrolig14:40 – På det siste stedet vi besøkte, var en hel landsby skylt bort14:32 Livløs person funnet i vannet på Karmøy14:20 Nortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04 Redaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33 – Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25 Tredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23 Guro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50 Boeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49 Kina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35 – Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25 Mays brexit-tale vekker sinne i Underhuset
Siste nytt
11:54NorgeNorsk villsvinjeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeMannsorganisasjon vil ha delt bosted som hovedregel05:20NorgeFrp: Oslo må skrote eiendomsskatten etter milliardoverskudd05:05Verden– Vanskelig å stemme bort sjefen for Thailands militærjunta05:00Norge20.000 streikende elever ventet til storstilt klimaprotest04:56VerdenKinas president krever gransking: Setter nasjonal krisestab04:54NorgeFpU inviterer lokal Frp-topp på kurs i sosiale medier04:28VerdenIndonesisk flyselskap dropper 49 nye 737 MAX-fly04:07VerdenCCTV: Minst seks døde da bil braste inn i menneskemengde i Kina04:05NorgeSp vil sende utenlandske vognførere på glattkjøringskurs03:17NorgeOljefondet har investert over 1 milliard i kinesisk overvåking03:10VerdenMinst ni omkom i eksplosjon under protester i Colombia02:49VerdenBrexit er utsatt – britene får to valg02:28NorgeResett.no oppe igjen etter antatt dataangrep01:55NorgeØkt produksjon av ren strøm kan halvere Norges klimautslipp01:51VerdenTo millioner i Storbritannia ber regjeringen avlyse brexit01:23NorgeLuftforsvaret får kritikk mange år etter Kebnekaise-ulykken00:34VerdenEU går med på å utsette brexit00:04NorgeVG beklager overfor feilsitert kvinne, Trond Giske og leserne23:44VerdenEU går med på å utsette brexit23:36VerdenSayoc medgir å ha sendt rørbomber til Trump-kritikere23:12PolitikkJuan Guaidós stabssjef anklages for terrorisme23:03SportHazard-dobbel sikret Belgia-seier tross kjempetabbe22:46PolitikkUSA innfører sanksjoner mot kinesiske shippingselskaper22:30VerdenRekordgammelt instrument funnet i skipsvrak22:16PolitikkSvak måling for regjeringspartiene – framgang for Ap og Sp21:55PolitikkStatsministeren i SMS til PR-topp: «Går det bra? Erna»21:53VerdenFacebook lagret millioner av ukrypterte brukerpassord21:03PolitikkPresseforbundet etterlyser historien til journalisten i VGs Giske-sak21:00NorgeBetydelig snøskredfare over store deler av landet fredag20:32PolitikkAp-topper i Trøndelag: – VG-artikkel påvirket Giske-vraking19:59VerdenBrasils ekspresident Temer pågrepet19:28SportAjer gleder seg til Mestalla-gjensyn19:20NorgePolitiet krasjet to ganger i trafikkaos på Askøy19:04NorgeEksperter ønsker retningslinjer for nedkjølte pasienter – Helsedirektoratet sier nei19:01PolitikkSlår tilbake mot nazihets: – Et nytt bunnivå fra Frp18:45PolitikkBrexit: Kaos på EU-toppmøtet18:15PolitikkDN: VG-journalist jobber ikke med egne saker etter TV 2-reportasje18:14Penger– Behov for nye inkassoregler18:10PengerDu har tjent titusenvis på å ha boliglån de siste årene18:04PengerNy tung dag på børsen for Norwegian17:54NorgeMann fløyet til sykehus etter boligbrann i Løten17:35NorgeMannen som forgiftet Julius beklaget i anonymt brev til politiet17:13NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy17:09SportNFF reagerer etter Ødegaard-intervju16:39SportRonaldo bøtelagt for kontroversiell feiring16:28NorgeMann bekreftet død etter å ha blitt funnet i vannet på Karmøy16:21NorgePolitiet endrer siktelse mot mann etter overfall mot tre kvinner16:15PolitikkLokal Frp-topp sammenligner Lan Marie Berg med Gestapo-leder Heinrich Himmler16:10VerdenStrømbrudd gir flytrøbbel på Arlanda16:08NorgePolitiet skal gjøre flere søk etter forsvunne Trine Frantzen15:42NorgeDømt til åtte års fengsel for å ha ristet datteren til døde15:33NorgeNVE: Her er det størst risiko for vårflom15:23Helse og livsstil– Man blir ikke voksen før i 30-årene15:00VerdenOver 50 omkom i ferjeforlis i Irak15:00KulturKnut Haavik bisatt fra Ris kirke14:52Politikk– Debatten om Huawei er helt utrolig14:40Verden– På det siste stedet vi besøkte, var en hel landsby skylt bort14:32NorgeLivløs person funnet i vannet på Karmøy14:20NorgeNortura-ansatt siktet for grov korrupsjon14:04KulturRedaktør om VGs Giske-sak: – En trussel mot rettssikkerheten13:33Politikk– Norge må drive mer fangst på hval og sel13:25NorgeTredje siktet i cyanid-saken fengslet i fire uker13:23Helse og livsstilGuro måtte gå ned i stilling – orket ikke jobbe fullt12:50VerdenBoeing krevde ekstra betalt for utstyr som kunne hindret styrt12:49VerdenKina: Seks omkom i eksplosjon på kjemisk fabrikk12:35Verden– Det er ikke religion og våpen som fører til krig12:25PolitikkMays brexit-tale vekker sinne i Underhuset
Populært