Meny

Helseproblemer:

Helseplagene du kommer til å få

Kvinner har ulike helseproblemer i ulike faser av livet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Kvinneplagene endrer seg hele tiden. Dette er hva du har i vente.

Det er ikke til å komme fra - kvinnelige helseplager øker jo eldre vi blir.

Anne Christine Bjørnebye har bred erfaring med kvinners ulike helseplager i forskjellige stadier i livet. I mer enn 25 år har hun hatt praksis som allmennlege, både i Oslo, Bærum og Valdres.

– Generelt er det langt flere kvinner enn menn som oppsøker lege, og mange foretrekker kvinnelige leger, forteller Bjørnebye som selv har fire døtre i alderen 18 til 26 år.

Her deler hun sine kunnskaper om vanlige kvinneplager for ulike aldersgrupper.

Pubertet til begynnelsen av 20-årene

Disse pasientene kommer gjerne sammen med mor.

Mensplager er en vanlig utfordring for denne gruppen. Uregelmessig mens hos yngre kan være eksamensstress, at man har flyttet hjemmefra og spiseforstyrrelser.

Det er viktig å finne årsaken og utelukke svangerskap. Om dette strekker seg over flere perioder, er det viktig å oppsøke lege.

Les også: Menssmerter og dårlig arbeidsmiljø gir høyt fravær

Ifølge Bjørnebye kan behandling være bruk av p-piller. Men uten prevensjonsbehov kan det være bedre å la være, slik at man ikke griper inn i kroppens naturlige hormonbalanse.

Dersom kosten ikke er optimal, rett på dette, ta gjerne kosttilskudd med vitaminer, mineraler og gode fettsyrer, for eksempel Udo’s Choice, er hennes råd.

En mulig årsak kan være PCO (polycystiske ovarier), ofte ledsaget av infertilitet, hårvekst i ansiktet og ofte overvekt.

Er det derimot sterke menssmerter som er problemet, er det flere ting man kan gjøre for å lindre plagene.

Andre utfordringen for de unge er hodepine, infeksjoner, prevensjonsbehov, psykiske vansker og spiseforstyrrelser.

helseproblemer

UNGE KVINNER: Helseproblemer unge kvinner møter på kan være hodepine, stress, hyppige infeksjoner, fordøyelsesbesvær, søvnforstyrrelser, vektproblemer og psykiske problemer, gjerne i forbindelse med jobb og parforhold. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

20 til 40 år

Dette er årene med studier, introduksjon til arbeidslivet, parforhold, svangerskap, små barn og ofte en svært travel hverdag.

En utfordring for denne gruppen er hodepine. Tidligere har vi skrevet om ti ulike hodepiner, og Bjørnebye råder til å finne årsaken til smertene.

Hodepinen kan skyldes svingende blodsukker , for lavt væskeinntak, mangel på søvn, hormonelle forstyrrelser, forstoppelse, mye bruk av data, slitenhet eller stramme nakkemuskler.

Les også: Hussopp kan være årsaken til hodepinen din

Bjørnebye ber oss være oppmerksomme på at hodepine som er ledsaget av kvalme eller oppkast, svimmelhet, ustøhet, synsforstyrrelser eller feber, kan være tegn på noe mer alvorlig.

Etter at alvorlige tilstander er utelukket, kan dette hjelpe: Søvn og hvile, drikke vann, spise regelmessig, unngå raske karbohydrater, en tur i frisk luft. Dersom dette ikke hjelper, kan man ta lettere, smertestillende medikamenter.

Andre utfordringer for denne gruppen er stress, hyppige infeksjoner, fordøyelsesbesvær, søvnforstyrrelser, vektproblemer og psykiske problemer, gjerne i forbindelse med jobb og parforhold.

Faktisk kan noen også komme i overgangsalderen i denne perioden, tidligere har vi skrevet om hvordan overgangsalderen for noen starter allerede i 30-årene.

Premenopause og menopause, 40 til 50 år

Denne fasen er preget av travelt arbeidsliv, kvinnene er gjerne på topp karrieremessig, har barn i tenåringsfase og deres begynnende løsrivelse. Det er lite tid til å tenke på seg selv.

Også denne gruppen kan slite med mensrelaterte problemer, ofte kraftig og uregelmessig mens. Ifølge allmennlegen er hyppigste årsak tiltagende premenstruelle plager og kraftigere og dels uregelmessige blødninger.

Ved sterke blødninger kan hormonspiral være nyttig. Hvis prevensjon er unødvendig, kan det hjelpe med regelmessige måltider, nok søvn, stresse ned, nattlysolje og B-vitaminer, samt å redusere inntaket av sukker og kaffe.

Se video: Vi er på verdenstoppen i kaffedrikking

En annen utfordring for denne gruppen kan være problemer med stoffskiftet.

Ifølge lege Ninni Bünemann de Besche kan lavt stoffskifte, hypotyreose, øke med alderen og er fire–fem ganger så vanlig blant kvinner som menn. Diagnosen kan være vanskelig å stille på grunn av et vidt spekter av symptomer:

Muskel-og leddsmerter, tretthet, nedstemthet, glemsomhet, vektøkning, tørr hud, hårtap og sviktende konsentrasjon er vanlige symptomer.

Også forbrenningen blir langsommere. Ifølge de Besche er den vanligste årsaken til hypotyreose betennelse i skjoldbruskkjertelen og nedsatt produksjon av hormonet tyroksin, som produseres i skjoldbruskkjertelen.

Andre utfordringer er kraftigere PMS-symptomer, utbrenthetssymptomer , slitenhet, vektøkning, muskel- og skjelettsmerter og søvnproblemer.

helseproblemer

VARIERT: Utfordringer for de mellom 40 og 50 er kraftigere PMS-symptomer, mensrelaterte problemer, utbrenthetssymptomer, slitenhet, problemer med stoffskiftet, vektøkning, muskel-og skjelettsmerter og søvnproblemer. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Menopause 50-60 år

Menstruasjonen opphører, med de store hormonforandringene det innebærer. Hun er fortsatt aktiv i arbeidslivet, eventuelle barn flytter ut, foreldre blir syke og pleietrengende.

Hetetokter er en vanlig utfordring.

– Rundt 75 prosent av alle kvinner merker hetetokter i mer eller mindre grad rundt menopause. En fjerdepart av de berørte merker hetetoktene før endelig overgangsgalder, mens de resterende føler det mest like etterpå. Hetetokter er en følelse av varme, en svettebølge etterfulgt av klamhet og kulde, som varer fra sekunder til noen minutter. En gjennomsnittlig hetetokt varer rundt fire minutter. Svettebølgen oppleves sterkest i kroppens øvre deler, som bryst og i nakke og ansikt, skriver gynekolog Åsle-Marit Ullern i en artikkel på nettstedet www.overgang.no

Les også: Slik vet du at du er i overgansalderen

Hun legger til at den mest effektive behandlingen er østrogentilskudd. Har du hetetokter av en viss grad, er østrogenbehandling å anbefale hvis det ikke ut fra medisinske eller personlige grunner er naturlig å la det være. De fleste undersøkelser viser at plagene reduseres med opptil 80 prosent.

Andre utfordringer for denne gruppen er søvnløshet, humørsvingninger, depressivitet, hjertebank , høyt blodtrykk, urinveisplager, endret sexlyst , tørre slimhinner, stoffskifteproblemer, begynnende artrose (slitasjegikt) i ett eller flere ledd.

helseproblemer

OVERGANG: Hetetokter og andre plager knyttet til overgangsalder er vanlige utfordringer for kvinner mellom 50 og 60.(Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Den modne kvinnen, 60 år +

Mange er fortsatt ved god helse. For noen dukker nye symptomer opp i tillegg til de som alt er nevnt. Arbeidslivet avsluttes. Ofte har kvinnen utvidet familie med svigerbarn og barnebarn.

Kreftene strekker ikke like langt som før, og i takt med at alderdommen setter inn, vil helseplagene øke.

Fortsatt plages mange med urinveisplager, blant annet inkontinens og nattlige toalettbesøk. Ufrivillig tap av urin under fysisk anstrengelse kan ramme mange. Det betyr at du lekker når du nyser, ler, løfter, reiser deg fort, jogger eller hopper.

helseproblemer

60 ÅR OG ELDRE: Urinlekkasje, slitasjesykdom, hjertesykdom, høyt blodtrykk og benskjørhet (osteoporose) er noen av tilstandene som er vanlig for eldre kvinner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Ifølge lege Ninni Bünemann de Besche, finnes det to hovedtyper urinlekkasje:

1) Stressinkontinens skyldes at muskler og bindevev i bekkenbunnen er blitt for svake, for eksempel etter en fødsel eller på grunn av arvelig disposisjon. Denne svakheten i bindevev og bekkenmuskulatur fører til at urinrøret og blæren ikke holdes oppe når buktrykket øker, for eksempel ved nysing.

2) Overaktiv blære betyr at man ikke klarer å holde seg når man er tissetrengt. Studier viser at rundt 30 prosent av kvinner over 65 år har en overaktiv blære, som trekker seg sammen ufrivillig selv når den inneholder en liten mengde urin. Årsakene er vanskelig å påvise, men hos noen kan muskelknuter trykke på blæren og føre til hyppig toalettbesøk.

Ifølge de Besche har enkle kirurgiske inngrep god effekt på begge typer urinveislekkasje. TVT-teknikker der et lite plastbånd blir operert inn for å støtte urinrøret, virker tilfredsstillende i opptil 90 prosent av tilfellene.

Les også: Dette forteller urinen om helsen din

Du kan også selv trene bekkenbunnen med såkalte knipeøvelser, som særlig forebygger stressblære. En overaktiv blære kan trenes opp ved stadig å øke lengden mellom toalettbesøkene.

Andre utfordringer som kan dukke opp er slitasjesykdom (for eksempel artrose), hjertesykdom, høyt blodtrykk og benskjørhet (osteoporose). Bare benskjørhet alene rammer 1 av 2 kvinner i Norge i dag.

Artikkelen er skrevet for Hjemmet.

Les flere helsesaker

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:43 Atomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38 Hjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34 Kvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28 Lastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11 Tyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33 – Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25 Flere branner herjer fortsatt i Sverige15:18 Edvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15 Politiet vil åpne grav14:59 Rapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58 Nicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34 Keiserpingviner rammet av mangel på is14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Russland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07 Bjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel
Siste nytt
16:43TeknologiAtomreaktoren på Kjeller stenges, opplyser Institutt for Energiteknikk (IFE)16:38Helse og livsstilHjerneimplantat kan oversette tanke til tale16:34Helse og livsstilKvinne i 50-årene fikk problemer under første samleie – saksøkte staten16:28NorgeLastebilsjåfør tiltalt for uaktsomt drap etter at syklist ble påkjørt16:17VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret16:11VerdenTyskere stadig mer skeptiske til asylsøkere15:33Norge– Politimesteren i Finnmark har ikke gjort noe ulovlig15:25VerdenFlere branner herjer fortsatt i Sverige15:18SportEdvartsen varsler millionsøksmål mot NFF15:15NorgePolitiet vil åpne grav14:59VerdenRapport: 1.600 sivile drept da Raqqa ble gjenerobret14:58SportNicki Bille: – Jeg er handikappet for livet14:34VerdenKeiserpingviner rammet av mangel på is14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenRussland vil delta i atomforhandlinger med Nord-Korea12:07SportBjervig blir norsk langrenns «supersjef»11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel
Populært