Kviser:

Dette fjerner voksenakne

KVISEFRI: Akne er ikke bare et ungdomsfenomen. Også godt voksne kan slite med uren hud. Fenomenet kan heldigvis behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KVISEFRI: Akne er ikke bare et ungdomsfenomen. Også godt voksne kan slite med uren hud. Fenomenet kan heldigvis behandles. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Akne er ikke bare et ungdomsfenomen.

Dette er voksenakne:
  • Akne er en hudlidelse som skaper betennelse i talgkjertlene i huden. Utviklingen av akne har ofte sammenheng med hormoner og arvelighet i tillegg til stress og livsstil.
  • Vanligvis oppstår akneutbrudd i forbindelse med puberteten, men også hos personer i 30- og 40-årene kan akne opptre. Nyere forskning viser at 40–50 prosent av voksne kan slite med akne i større eller mindre grad. Ifølge opplysninger fra American Academy of Dermatology har cirka halvparten av dem såkalt lav grad av hardnakket akne og fet hud.
  • Årsaken til akne skyldes blant annet at kjønnshormoner kan stimulere talgkjertlene til å øke produksjonen av talg. Man ser også ofte mye døde hudceller som tetter porene. Dette gjør at bakterier (såkalte akne propionibakterier) trives nede i porene. Der "spiser" bakteriene talgen og etterlater seg avfallsstoffer som virker svært irriterende på huden. Resultatet er betente kviser som er røde og fulle av puss. I visse tilfeller kan akne også skyldes unormal aktivitet i cellene rundt hårfolliklene, noe som igjen skaper grobunn for aknebakterier.
  • Fete hudtyper har gjerne mer akneutbrudd. Hos tenåringer ser man som oftest akne over større områder, mens hos voksne fremtrer utbruddene først og fremst rundt kjevepartiet, halsen og nakken. Urenhetene hos voksne gir kviser som gror og heles saktere enn hos tenåringer, og de er ofte lengre røde. Ikke sjelden får også voksne pigmenteringer knyttet til urenhetene. Voksne med akneproblemer får ofte fettfattige kinn og urenheter andre steder. Huden blir også mer sensitiv.

Det er dessverre ikke nødvendigvis slik at kviseproblemene forsvinner med puberteten.

For mange av oss fortsetter urenhetene å forfølge oss inn i rynkealderen.

– Akne er ikke bare et ungdomsfenomen. Også godt voksne kan slite med uren hud. Fenomenet kan heldigvis behandles, forteller hudlege Jon Anders Halvorsen ved hudavdelingen på Rikshospitalet.

Hormoner og gener

– Det har ofte sammenheng med hormoner og stress, men kan også være genetisk betinget. Akne er i utgangspunktet å betrakte som en hudsykdom. Det skyldes økt produksjon av talg i talgkjertlene, og i tillegg bakterier i de tilstoppede utførselsgangene i talgkjertlene, sier Halvorsen.

Han er ekspert på generell akneproblematikk og har blant annet doktorgrad i sammenhengen mellom psykososiale forhold hos ungdom og akneproblemer.

I tillegg til sitt virke på hudavdelingen på Rikshospitalet i Oslo, er han også tilknyttet privatklinikken Derma Hudsenter i Oslo.

– Egentlig er årsakene til akne uavklart og man diskuterer alltid dette med livsstilsfaktorer. Blant annet mener man at det er holdepunkt for at stress og påkjenninger kan virke utløsende. Men også kosthold kan ha en viss betydning. Likevel kan man ikke si med sikkerhet hva fenomenet skyldes selv om noen studier tyder på at hormoner kan være en viktig årsak, sier hudlegen til Bedre Helse.

Mange midler

Det er forskjellige grader av alvorlighetsgrad når det gjelder akne, og behandlingen tilrettelegges deretter.

– Når det gjelder voksenakne hos kvinner, kan enkelte p-piller, eksempelvis Diane og Yasmin, ha gunstig effekt. Skjønt p-piller har bivirkninger som man alltid må ta i betraktning, mener dr. Jon Anders Halvorsen.

I tillegg behandles alvorlig akne med medisiner, eksempelvis Roacutan eller tetracykliner. Sistnevnte blir ofte brukt der pasienten har såkalt cystisk akne, som innebærer smertefulle «byller» i huden som kan ødelegge hudstrukturen og skape dype arr.

– Voksne kvinner som ikke er så alvorlig angrepet, men hvor akne likevel fører til betente kviser og arrdannelse, kan ha god grunn til tablettbehandling, skjønt i mildere former. Man kan også forsøke med krembehandlinger, blant annet med medisinske kremer som inneholder A-vitaminsyre eller glykolsyre og salisylsyre. I tillegg finnes en rekke reseptbelagte salver og kremer som kan være effektive, forteller hudlegen.

– Hva gjelder ulike former for lysbehandling, er det ikke etablert slike behandlingsformer i det offentlige helsevesenet, men noen studier av ulike typer lyskilder har vist ok resultater. Enkelte av disse lysterapiene tilbys på private kosmetiske klinikker rundt i landet, ofte i kombinasjon med krembehandlinger, sier dr. Jon Anders Halvorsen.

God hudpleie

– Best resultat mot voksenakne ser man ved kombinasjonsbehandlinger. Først renser man huden, og deretter kan man peele huden forsiktig samt benytte spesielle behandlingsapparater og hjemmeprodukter. Kosthold som blant annet inneholder A-vitaminer kan dessuten regenerere huden innenfra, sier May Brith Leiro.

Hudpleieren ved Klinikk Mayro på Lørenskog behandlet hundrevis av klienter som sliter med akne, deriblant voksenakne.

BildeAKNEPLAGER: Hormoner, arvelighet og stress er blant årsaker til akne hos voksne. Illustrasjonsfoto: Colourbox

– I dag finnes heldigvis mange muligheter for å komme problemene til livs både i form av produkter som er spesielt rettet mot akne til hjemmebruk, samt behandlingsmetoder i hudpleieklinikker og andre terapiformer, forteller hudpleieren.

HUDPLEIER: Mai Brith Leiro. Foto: Anne Karine Strøm HUDPLEIER: Mai Brith Leiro. Foto: Anne Karine Strøm

– Om huden er svært betent, anbefaler jeg alltid klientene å oppsøke hudlege for medisinsk behandling. Dersom utbruddene er mindre betente, kan imidlertid hudpleiere gi hensiktsmessig hjelp. Blant annet kan man foreta dyprens av huden, slik at du får tømt porene for talg. Behandlinger som peeler vekk de døde hudcellene og øker sirkulasjonen kan også være effektive. I tillegg finnes en rekke behandlinger med lys- og lasere som hjelper mot akne, sier May Brith Leiro.

Tidkrevende

Feilen mange gjør når de vil kvisene til livs, er å bruke produkter som virker uttørkende, mener hudpleieren.

Det fører bare til at akneproblemene blir verre.

– Jeg pleier alltid å anbefale kunder at de bruker milde hjemmeprodukter som er beregnet på akne, og at de av og til benytter en peelende og fuktighetsgivende maske. Kanskje kan du også vurdere å gjøre en kjemisk peeling av huden din i en hudpleiesalong. Slike behandlinger kan ha god effekt, spesielt om man har aknearr. Men uansett behandling kan det være tidkrevende. Å behandle akne er nemlig ikke gjort i en håndvending. Om du imidlertid smører deg med tålmodighet og får den rette behandlingen, kan aknehuden bli både frisk og fin, sier May Brith Leiro.

Hudpleierens ti beste tips

1. Unngå å bruke produkter som tørker ut huden.

2. Bruk fuktighetskremer som er fri for mineraloljer, lanolin og alkohol.

3. Peel huden forsiktig, cirka én-to ganger i uken, slik at du fjerner døde hudceller som tetter porene. Men unngå å bruke skrubbeprodukter dersom huden er betent.

4. Vær alltid nøye med hygienen. Husk at du må være ren på hendene før du tar deg i ansiktet. Det gjelder også før du skal rense huden med produkter eller påføre fuktighetskrem.

5. Ikke klem eller plukk på kvisene. Da kan du bare risikere å gjøre vondt verre og bakteriene spres. Dessuten kan du få skjemmende aknearr.

6. Unngå stress, drikk mye vann og begrens inntak av koffein og nikotin.

7. Har du fått medisiner eller A-vitaminsyre-krem mot akne av legen, bør du unngå alt av eksfoliering. Dette inkluderer også voksing.

8. Husk at aknehud også er sensitiv hud. Vær derfor nøye med å bruke milde hudpleieprodukter.

9. Bruk kremer og renseprodukter som regulerer talgproduksjonen, løser opp tilstopping av porene og virker bakteriedrepende.

10. Vær mye ute i frisk luft og sørg for å mosjonere.

Hudpleie innenfra

Også innvendig pleie er viktig for å få bukt med problemhuden.

Har du problemer med aknehud bør du tenke over hva du spiser.

Blant annet kan enkelte kosttilskudd ha god effekt, hevder hudpleieren.

Selv har hun sett gode resultater med Acno – akneprodukt fra Pharma Nord.

Dette kosttilskuddet inneholder blant annet A-vitamin, B6, C-vitamin, E-vitamin, selen og sink.

– Jeg legger alltid vekt på kostholdet, fordi huden også bør pleies innenfra. De nevnte innholdsstoffene i Acno virker balanserende på talgproduksjonen. Men man kan også få A-vitaminer gjennom maten, blant annet fra matvarer som gulrøtter, spinat, blomkål, brokkoli, brun ris og forskjellige bær. Frukt, bær og grønnsaker er også fulle av C-vitaminer, og selen og sink får du i bønner, grovt korn og storfekjøtt. Nøtter, mandler og solsikkefrø er rike på E-vitaminer og B-vitaminer, sier May Brith Leiro.

Medisinsk behandling

Er man ille plaget av akne, kan det være nødvendig med medisinsk behandling, blant annet med tetracykliner (antibiotika) og middelet Roacutan (et lisenspreparat som foreskrives av hudleger).

Sistnevnte er en medisin som kan gi bivirkninger, og derfor anbefaler man Roacutan kun ved svært alvorlige tilfeller.

Studier ved Hammersmith Hospital i London viser at aknebakterier blir stadig mer motstandsdyktige. Av den grunn har man begynt å gå andre veier, blant annet med laser- og lysbehandlinger, som regel i kombinasjon med medisinske kremer.

Studier ved Hammersmith Hospital gjort på 107 aknepasienter, viser 76 prosent bedring etter slike behandlinger.

Lys og laser

Det finnes forskjellige typer lys- og laserbehandlinger mot akne. Blant annet kan bruk av pulset fargelaser vise seg å ha god effekt på betente kviser, og flere studier har vært publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet. Selv om den eksakte virkningen foreløpig ikke er avklart, mener man effekten kan ha to mulige forklaringer:

1. Laseren gir oppvarming av blodkar. Dette starter en reparasjonsprosess som har gunstig effekt på talgkjertlene.

2. Laserlyset fører til reduksjon av antall kvisebakterier i talgkjertlene.

N-light lysbehandling

Blant klinikkene som har brukt mye ressurser på å finne effektive behandlinger mot akne og uren hud, er Ellipse klinikkene. Sykepleier og fagansvarlig på Ellipse Klinikken i Oslo, Marianne Jægtvik, har lang erfaring med å behandle slike pasienter, som oftest med en kombinasjon av lysbehandling, medisinske peelinger og hjemmeproduktene til Jan Marini.

– Behandlingskonseptene er tilrettelagt individuelt. For det første behandler vi huden med et lysapparat som heter N-light. Lyset har forskjellige frekvenser og virker drepende på aknebakteriene. Ved siden av lysbehandlingen har vi også et peelingprogram som renser huden og øker blodsirkulasjonen slik at porene tømmer seg for talg. I tillegg tilbyr vi også spesielle hjemmeprodukter som er rettet mot uren hud, blant annet renseprodukter og antiseptiske kremer som du kan smøre på kvisene, samt fuktighetskremer som blant annet inneholder glykolsyre og salisylsyre, forteller Marianne Jægtvik. (Les mer på ellipseklinikken.no).

Behandling av aknearr

Fraxel er en av de nye superlaserne, som man blant annet hevder har god effekt på aknearr. Laserlyset har en pulserende energi som skal virke i dypere hudlag og uten å skade overflaten.

Behandlingen med Fraxel må imidlertid utføres av leger eller kosmetiske sykepleiere og tar cirka 30 minutter.

– Du får en bedøvelseskrem på huden slik at du ikke merker særlig smerte. Gjennomsnittlig trengs tre–fire behandlinger, men med flere ukers mellomrom mellom hver økt – alt ettersom hvor stort problem man har, forteller kosmetisk sykepleier Marianne Jægtvik på Ellipse Klinikken.

Pris på behandlingen er ca. kr. 3.000,- pr. gang. Den utføres blant annet ved Ellipse Klinikken i Oslo, Bergen og Stavanger, laserklinikken til dr. Langeland i Oslo, hudlege Eli Janne Fiskerstrands laserklinikk i Trondheim samt Bunæsklinikken i Sandvika. (Les mer på fraxel.com).

Gjør det selv

De fleste hudpleieserier tilbyr produkter til hjemmebehandling av akne. Du finner dem i parfymerier, hos hudpleiere og apotek.

På et eksisterende akneutbrudd vil Benzoyl Peroksid virke rensende (fås kjøpt hos apotekene).

1. Produktene fra Jan Marini inneholder blant annet rens med glykolsyre som fjerner urenheter og klargjør huden, C-vitaminserum som virker antiinflammatorisk samt krem med glykolsyre og salisylsyre som åpner porer og hjelper på bakterier og talgproduksjon. Produktserien består av et sett som selges gjennom Ellipse Klinikkene rundt om i landet.

2. Redness relief fra Dermalogica skal roe ned irritert hud og nøytralisere rødme. Den kan virke dempende på irritert aknehud. Kr. 515,- hos hudpleiesalonger.

3. Produktserien ZO fra Obagi er blant annet rettet mot akneproblemer. Under veiledning fra kosmetisk sykepleiere kan man få tilrettelagt ulike produkter som man kan benytte til stell av huden hjemme. Produktene kan kjøpes hos blant annet hudklinikker og -salonger. Sjekk mer på: www.obagi.com eller www.colosseumklinikken.no.

4. Aco Spotless 2 in 1 Mud Cleanser/Mask er en leire- og peeling vask som også kan brukes som dyprengjørende maske. Produktet inneholder blant annet salisyl-, melke- og glykolsyre som skal rengjøre i dybden og virke lett eksfolierende. Du finner også mineraler som skal «dra ut» overflødig fett fra porene. Kr. 82,- hos apotekene.

5. Rensepleieproduktene Norma Derm fra Vicy er for uren/fet og sensitiv hud. NormaDerm beroligende rensepleie rengjør og fjerner sminke - også øyensminke. Skylles ikke av, kr. 159,-. Tri-Activ rensekrem kan brukes på tre ulike måter: Som rens, som skrubb og som maske, kr. 179,-. Antiage Dagcreme skal virke både mot aldringstegn og urenheter i huden, kr. 199,-. Alle produkter selges hos apotekene.

6. Nå kan du foreta varme- og lysbehandling mot uren hud selv – hjemme på ditt eget bad. Cleane skal, ifølge produsenten, gi synlig resultat innen 24 timer. Behandlingen skal drepe bakteriene som er årsaken til kviser og akne. Så tørker kvisa ut. Det anbefales å starte behandlingen med en gang man merker symptomene. Apparatet er lite og lett å ta med seg. Les mer på ridian.no. Kr. 599,- hos apotekene.

7. Avène Anti-irritating Hydrating Treatment Clean AC er en fuktighetskrem for tørr og samtidig uren hud. Skal virke beroligende og antiinflammatorisk på huden. Kr. 180,- hos apotekene.

8. Pure Nature Organic Tea Tree & Rosemary Purifying Blemish Solver fra Oriflame brukes til «punktbehandling» og påføres rett på kvisa. Dette skal virke uttørkende på urenheten. Kan bruks rett på huden eller under makeup. Kr. 119,- på oriflame.no.

Les også:

Så mye koster en ny kropp

Slik finner du din biologiske alder

Derfor får du rynker av sukker

Slik eldes du

Så ofte bør du skifte håndklær

Fingrene avslører deg

Les flere saker fra samme kategori her

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden