Meny

Svangerskapets bakside:

Ekle symptomer i graviditeten

SKJULTE SYMPTOMER: Ufrivillige lekkasjer, oppblåst mage, leverflekker og svulmende blodårer er noe av det som følger med en alminnelig graviditet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Her er symptomene på graviditet som legen «glemte» å fortelle deg om.
NI MER KLASSISKE SYMPTOMER PÅ AT DU ER GRAVID:

SYMPTOM 1: PMS og forsinket menstruasjon

Mange tidlige symptomer på graviditet er de samme som PMS-symptomer, så det er ikke så lett å være sikker før menstruasjonen faktisk er forsinket.

SYMPTOM 2: Trøtthet

Mange gravide er ekstremt trøtte i første trimester. Det er lurt å lytte til kroppen og sove mer enn vanlig.

SYMPTOM 3: Kvalme

Kvalme er et vanlig og ubehagelig symptom som ofte begynner rundt uke seks. De fleste, men ikke alle, opplever heldigvis at kvalmen forsvinner i andre trimester. Mye hvile samt kjeks, Farris og eplemost er blant de velgjørende tipsene. Jordmor Kjersti Irgens anbefaler akupunktur for dem som er veldig plaget. Noen har effekt av akupressurarmbånd, som du kan kjøpe på apoteket.

SYMPTOM 4: Ømme bryster

Noen merker det ved at det blir ubehagelig å ta på bh-en. I tillegg merker du kanskje at brystene virker større, at området rundt om brystvortene blir mørkere, og at blodårene blir tydeligere.

SYMPTOM 5: Tissestrengt

Når du er gravid, produserer kroppen mer væske. Plutselig kan du ikke sove en hel natt uten å stå opp for å tisse minst én gang.

SYMPTOM 6: God luktesans og endret smak

Synes du det har begynt å lukte veldig kraftig av kjøleskapet de siste dagene? Noen får merkelige lyster, for eksempel en trang til å spise sylteagurk. Det kalles pica.

SYMPTOM 7: Humørsvingninger

Hormonene har selvsagt skylda om den stakkars partneren din får gjennomgå fordi han har laget «feil» middag eller satt koppene inn i oppvaskmaskinen på «feil» måte.

SYMPTOM 8: Hodepine og svimmelhet

Hormonendringer og endringer i blodsukker og blodtrykk kan gi hodesmerter. Husk å drikke mye, men to–tre liter om dagen holder.

SYMPTOM 9: Smerter i ledd

Noen kjenner tegn på bekkenløsning og ryggsmerter forholdsvis tidlig i svangerskapet. Ledd og sener strekker seg for å forberede kroppen på resten av svangerskapet og fødselen.

(Kilde: Jordmor Kjersti Irgens)

Uønsket væske, stram lukt og oppsvulmede kroppsdeler hører også med til en normal og vellykket graviditet.

Her er ti av de rareste og ekleste symptomene som kan ramme deg som er gravid – med tips til løsning på problemene:

1. Gul og klissete utflod

Symptomer : Klissete, hvit eller lys, gul utflod under hele graviditeten gjør at du vil skifte truse konstant. Snakk med fastlegen din hvis det utvikler seg en vond lukt, klør eller svir, eventuelt om fargen endrer seg til gulgrønn eller endrer konsistens. Det kan være tegn på en infeksjon.

Årsak: Hormonøkning og blodgjennomstrømninger i underlivet.

Løsning: Bruk et truseinnlegg, og intimservietter for rengjøring. Ikke skyll eller bruk produkter med for mye parfyme, det kan gi irritasjoner.

2. Lekker som en sil

Symptomer: Du ler, du nyser, du lekker.

Årsak: Tja, la oss se. Det anbefales å drikke nesten to liter væske i løpet av dagen og du får en tre kilos baby sittende på blæra di. Problemet er ganske åpenbart.

Løsning: Gå på do, ofte. Jo lenger du holder igjen, dess mer er det som kan lekke ut. Bruk truseinnlegg og ha en ekstra truse med deg. Men forsøk også å tømme blæra og tren bekkenmusklene. Prøv om du klarer å stramme musklene i 20 sekunder. Tren litt hver dag.

3. Promper dagen lang

Symptomer: Du er oppblåst og har krampeaktige smerter i magen. Presset for å lette på trykket er konstant.

Årsak: Tarmsystemet går tregere under en graviditet på grunn av hormonpåvirkningene,

Løsning: Teoretisk skulle en forstoppelse ha ført til mindre gass og oppblåstheten i magen. Men dessverre er det ikke så enkelt. Spis mat med masse fiber for å lette på trykket. Frukt, grønnsaker, grove kornprodukter og svisker er gode tips.

4. Tett i nesa og tung i hodet

Symptomer: Det føles som om du har evigvarende forkjølelse. Å snyte seg er en motbydelig opplevelse.

Årsak: Flere hormoner og mer blod i kroppen fører til at slimhinnene hovner opp, tørker ut og begynner å blø.

Løsning: Bruk saltvannsdråper og drikk mengder med vann. Hvis du blør neseblod, ikke bøy hodet bakover, men klyp over neseryggen og hold det tett til blødningene stopper. Somregel etter fem minutter. Bruk is om nødvendig. Hvis blødningene vedvarer, oppsøk legen.

5. Snorker som en gris

Symptomer: Du vet hvordan bestefar høres ut når han sover? Doble det.

Årsak: Skyld på de hovne slimhinnene igjen. Tett nese tvinger deg til å puste gjennom munnen - og snorke.

Løsning: Drypp saltvannsdråper i nesa før du legger deg, eventuelt i løpet av natta også hvis nødvendig. Sov på siden eller invester i en stor kroppspute som hindrer deg i rulle tilbake på ryggen. Bruk luftrenser. Og tilslutt, bruk mange ekstra puter som du kan stø deg til som vil lindre halsbrannen på samme tid.

6. Svetter som en gammel gubbe

Symptomer: Svetten renner og renner, overalt. Under armene, mellom beina, på magen og nedover ansikt og nakke.

Årsak: Hjertet jobber ekstra mye for å pumpe mere blod gjennom kroppen gjør deg varmere. Svetting er kroppens måte å kjøle seg ned på.

Løsning: Kle deg med flere lag. Unngå klær av syntetiske materialer. Drikk masse væske og bruk deodorant med antiperspirant og kanskje talkum.

7. Sikling, strekkmerker og bryster i forandring

Symptomer: Noen gravide kvinner produserer ekstra mye spytt. Faktisk opp til tre–fire liter daglig. Blødende gommer er også vanlig, spesielt etter at du har pusset tennene. Noen får

GRAVID UTEN GLEDE: - For noen kan svangerskapsplagene være så voldsomme at det går utover gleden ved å være gravid. Noen isolerer seg og får nedsatt livskvalitet, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad. Illustrasjonsfoto: Colourbox.comGRAVID UTEN GLEDE: - For noen kan svangerskapsplagene være så voldsomme at det går utover gleden ved å være gravid. Noen isolerer seg og får nedsatt livskvalitet, sier fastlege Kari Løvendahl Mogstad. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

også sår eller blemmer i munnen som kan verke og være plagsomme.

Årsak: Det er hormonforandringene, nok en gang, som har skyld i de blødende gummene. Hvorfor du produserer så mye mer spytt, er man ikke sikre på.

Løsning: Vær nøye med tannhygiene. Puss og skyll. Bytt til en myk tannbørste. For sekkelproduksjonen kan du prøve å unngå mat med mye stivelse og drikk mye vann med sitrondråper.

8. Fæle flekker og striper

Symptomer: Mørke pigmentflekker i ansiktet. En mørk strek ser ut som en sti over magen. Blodårene lager edderkoppnett på armer, bryst og ansikt.

Årsak: Kroppen produserer ekstra mye melanin som kan gi pigmentflekker. Med mer blod i kroppen blir blodårene ekstra synlig.

Løsning: Både årene og flekkene falmer etter hvert. Men det er ikke sikkert at de forsvinner fullstendig. Bruk rikelig med solkrem med høy solfaktor for å redusere synligheten av pigmentflekkene. Og sminke for å dekke over blodårene.

9. Brystvortene vokser. Og vokser.

Symptomer: Det mørke området på puppen, areola, vokser seg større og større og blir mørkere og mørkere. Samtidig dukker det om små klumper rundt knoppen og noen ganger kommer det væske ut av dem.

Årsak: Areola blir mørkere på grunn av hormonene i kroppen din. Men det er også for at babyen lettere skal finne frem til matskåla. Klumpene er svettekjertler og talgkjertler som alle kvinner har, men under graviditeten gjør hormonendringen dem større. Kjertlene hjelper huden til å bli mykere og mer smidig.

Løsning: Ikke sol deg toppløs. Får du for mye sol kan du få permanente pigmentflekker. Areolaen vil nok aldri bli så lys som den en gang var, men størrelsen vil krympe med engang du slutter med ammingen.

10. Beina ser ut som veikart

Symptomer: Store, svulmende, lilla og svarte blodårer kommer opp av huden og krøller seg nedover beina. Dette er også observert på kjønnsleppene. Og hemoroider er faktisk åreknuter i rumpa.

Årsak: Det er trykket fra livmoren som fører til at blodet får en oppsamling i årene.

Løsning: Ikke stå for lenge om gangen. Ha føttene høyt når du har muligheten til det. Unngå å sitte med beina i kryss og bruk en strømpebukse med støtte. Regelmessige varme bad kan gjøre hemoroidene mindre såre.

Les også: Fosterets utvikling uke for uke

– Svært vanlige gravideplager

De ti symptomene over er hentet fra boka «Pregnancy Q&A: Authoritative and Reassuring Answers to the Questions on Your Mind» av Trish Booth.

Fastlege Kari Løvendahl Mogstad kan bekrefte at dette er snakk om symptomer og plager som rammer mange gravide.

– Kroppslige fenomener som ufrivillig luftavgang, urinveisinfeksjon, hemorroider, spytt og utflod er noe vi ikke liker å snakke om, men som er svært utbredt blant gravide, sier seksbarnsmor Mogstad, som er spesialist i allmennmedisin og har egen blogg om nettopp svangerskaps- og barselmedisin.

Urent og ekkelt

– Vanligvis øser gravide over av iver når de snakker om svangerskapet sitt. Disse symptomene assosieres gjerne med noe urent og ekkelt.

I vår kroppsfikserte samfunn tror jeg dette blir vanskelig og flaut for mange gravide å snakke om, sier Mogstad.

Det samme gjelder endringer i kvinners underliv etter fødselen.

Gravide tier om symptomene

– Sannheten er at det skjer mye ekkelt med kroppen når du er gravid. Rare gravidsymptomer som venninnene dine er for flaue til å si noe om. Og som legen glatter over fordi de ikke gir utgjør noen fare for deg eller barnet i magen, sier amerikanske Trish Booth, forfatteren bak den tidligere nevnte boka «Pregnancy Q&A».

– Gravide kvinner har så mange spørsmål om hva som skjer med kroppen. Svaret er som regel: «Det er helt normalt». Men normal er det siste du føler deg.

Hormonene har skylda

De fleste plagene skyldes hormonforandringer i kroppen når man blir gravid. Alle kvinner og alle svangerskap er svært ulike. Men alt er samtidig like normalt. Det er noen plager nesten alle gravide må regne med å komme i berøring med.

– Alt er helt naturlig. Det er slik det er å være gravid, det hører med, trøster Mogstad.

– Vær mer åpen

Lege Mogstad mener mer åpenhet om de mindre populære plagene vil gjøre dem enklere å takle.

– Jeg er opptatt av å ta opp alle plager med mine pasienter, slik at de er mer forberedt. Hvis vi leger og jordmødre blir flinkere til å ta opp disse plagene, så blir det kanskje lettere å leve med dem under svangerskapet og etterpå. Kanskje blir plagene mindre skambelagte også.

– Vi er vant til å ha kontroll over kroppen vår. Vi barberer, napper og smører kroppen konstant, og plutselig oppstår det noe som vi ikke kan styre, fortsetter Mogstad.

Lege og jordmor kan hjelpe

– For noen kan svangerskapsplagene være så voldsomme at det går utover gleden ved å være gravid. Noen isolerer seg og får nedsatt livskvalitet, sier Mogstad.

– Jeg oppfordrer venner og familie til å hjelpe og tilby en prat eller be dem å ta kontakt med lege eller jordmor. Hver graviditet er ulik, og man takler ting forskjellig og trenger ulik oppfølging. Kanskje har en venninne, mor eller søster hatt noen av de samme symptomene også, sier fastlege Mogstad.

Opplever plagene individuelt

– I gamle dager hadde ikke kvinnene ultralyd for å få en graviditet bekreftet. De brukte signalene kroppen ga dem, sier Bente T. Müller, jordmor og sexologisk rådgiver ved Strindheim helsestasjon i Trondheim.

En faktor er at kvinner får ulike plager. Men plagene kan også oppleves svært individuelt.

Gravide overreagerer?

– Illeluktende utflod snakker mange om. Men er det slik? Kan hende at det er du som er gravid som har fått god luktesans, og ingen andre som kjenner lukten? Dette er viktig for oss å informere om, slik at noen ikke vasker seg tre–fire ganger daglig og ødelegger den naturlige bakteriefloraen. Samtidig er det viktig ikke å utelukke en bakteriell infeksjon, sier Müller.

Svangerskapet – en unntakstilstand

– Vi må ikke glemme den verden vi lever i. Jeg opplever det medieskapt at alle kvinner skal være «perfekte» når de er gravide. Det er betenkelig at alle forsider retusjeres. Enn om magasinene kan ha en gravid kvinne slik hun egentlig ser ut på forsiden, spør Müller.

– Det å være gravid er ikke en sykdom, men en unntakstilstand. Det er en prosess som krever at man omstiller seg så vel mentalt som fysisk. Og føler man seg trøtt, kvalm og kvisete, er det viktig at de nærmeste gir positive oppmuntringer om at det går over før eller senere, sier Müller.

Normaliser plagene

– Alle svangerskap er ulike, men de fleste har det fint og gleder seg til barnet skal komme. Men jeg opplever også at flertallet har en realistisk innstilling til svangerskapet, og at det ikke er en dans på roser, sier Müller

Hun er opptatt av å stille gode spørsmål til de gravide slik at de tør å snakke og spørre om hva som helst.

– Det er vi som må sette dagsorden og ikke tabloidisere plagene. Vi må normalisere symptomene, men ikke bagatellisere dem. Samtidig som vi klarer å oppdage de som får ekstreme plager. Slik at de som er så kvalme at de ikke får i seg næring, også får den hjelpen de trenger, sier jordmoren.

Les også:

Svangerskapet fra uke til uke

Foreldre velger barn som gir status

Så mye kan du legge på deg under graviditeten

Les flere nyheter her

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

Populært