Menneskebitt er farligst!

Går det hull på huden der barnet er bitt, skal det undersøkes av lege. Fotoillustrasjon: Colourbox.com.
Går det hull på huden der barnet er bitt, skal det undersøkes av lege. Fotoillustrasjon: Colourbox.com.

Mange barn opplever å bli bitt av andre barn. Som oftest sitter de igjen med et merke, men går det hull på huden bør alarmklokkene ringe. Menneskebitt kan nemlig være farligere enn dyrebitt!

Barn kan ofte bite fra seg i forbindelse med lek i barnehagen. Det kan virke uskyldig, men menneskebitt kan ofte være like alvorlig eller alvorligere enn dyrebitt på grunn av typen bakterier og virus som finnes i menneskets munn. Det sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen ved Køhler legesenter i Stavanger.

Slik gir du førstehjelp ved sår og blødninger

– Det finnes utrolige mengder bakterier i menneskets munnhule. Dersom et barn biter et annet slik at det går hull i huden, vil bakteriene som kommer inn under huden få gode betingelser. Faren er at det oppstår en infeksjon, sier Halvorsen.

I verste fall kan en infeksjon føre til blodforgiftning, og i ekstreme tilfeller dødsfall. Dette skjer heldigvis svært sjelden, men foreldre bør likevel ta forhåndsregler hvis barnet blir bitt av et annet barn.

Les: Han ble bitt i barnehagen

Oppsøk lege

Det første en bør gjøre hvis barnet blir bitt er å stoppe eventuell blødning ved å trykke mot såret. Deretter bør såret desinfiseres med såpe og vann eller sårvaskevann.

– En kan også smøre på en antibiotikasalve (for eksempel Brulidin) for å unngå risikoen infeksjon, men det sikreste er å oppsøke lege. Der kan en få resept på antibiotika som bør tas dersom huden blir rød og det oppstår hevelse. Det ser man gjerne etter noen timer, sier Ivar Halvorsen.

Mer om Virus, bakterier og smittespredning

Han anbefaler foreldre å avvente utviklingen. Dersom det ikke er tegn til infeksjon i huden etter et døgn, har det gått bra. Og barn bør ikke få antibiotika dersom det ikke er nødvendig.

– Men er det snakk om store sår, kan det lønne seg å starte med antibiotikabehandling med en gang. Jo større såret er, jo større er sjansen for at det blir en infeksjon og da er det lurt å begynne behandlingen så tidlig som mulig, sier Halvorsen.

Stivkrampevaksine

Alle barn som følger det ordinære vaksinasjonsprogrammet blir vaksinert mot stivkrampe. Men stivkrampebakterien (tetanus) er bare en av mange virus og bakterier som kan utløse en infeksjon ved bitt. Barnet er derfor ikke sikret selv om det er vaksinert mot stivkrampe, sier Ivar Halvorsen.

– Dette er en utbredt misforståelse. Stivkrampebakterien finnes for eksempel i jordsmonn og hestemøkk. Dersom barnet tråkker på en spiker som ligger i jorden er risikoen til stedet for at de får denne bakterien under huden. Men denne bakterien finnes ikke i menneskemunnen, og derfor er barn heller ikke vaksinert mot bakteriene de blir utsatt for ved bitt.

Les alt om sikkerhet og førstehjelp

Les alt om sykdom og symptomer

Les flere saker om helse

Les andre nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden