Helsesjekk i doskålen

Dette forteller urinen om helsen din

HELSESJEKK PÅ BADET: Urinen din kan si mye om helsetilstanden. Farge og lukt er noe av det du kan legge merke til selv. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
HELSESJEKK PÅ BADET: Urinen din kan si mye om helsetilstanden. Farge og lukt er noe av det du kan legge merke til selv. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Rar lukt og spesiell farge kan være tegn på at noe er galt.

Ved å bruke sansene, kan du finne ut en del om helsen din. Husk bare at det vil være nesten umulig for en amatør å avgjøre om urinen er normal.

Både farge og lukt varierer nemlig mye, men rødfarge og blod er noe av det du bør se opp for.

Blod i urinen kan indikere nyrestein eller kreft i blære, urinleder eller nyre, forteller spesialist i generell kirurgi og urologi Knut Henning Klem ved Dr. Klem's klinikk i Arendal.

Litt blod gir farge

Få likevel ikke panikk selv om urinen er mer rød enn gul. Det kan ifølge overlege Hanne Thürmer ved Sykehuset i Telemark se mye verre ut enn det er.

Blod i urin vil gi mye farge selv med bitte små mengder. Noen matvarer og legemidler kan også farge urin, så det er veldig vanskelig å sette opp en fargeskala som man kan bruke som selvtest, sier Thürmer.

Smak og lukt

Allerede i middelalderen var urindiagnostikk et viktig hjelpemiddel.

– Man luktet, undersøkte fargen og smakte på urinen. Smakte urinen søtt, visste man at det var mye sukker i den. Luktet det jord, kunne det tyde på alvorlige sykdommer i leveren og råtten lukt var et tegn på infeksjoner, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord AS i Bodø.

Væskeinntaket

Urinens farge avhenger også av væskeinntaket ditt. Drikker du lite, er den veldig gul, mens den blir helt blank hvis du drikker mye vann.

Det trenger imidlertid ikke å være noe dårlig tegn at urinen er gul. Det er en myte at man må drikke så veldig mye vann for å få frisk urin. Det er naturligvis greit hvis man har sykdommer som nyrestein eller trenger å skylle ut en infeksjon, men for øvrig tilsier all litteratur at inntak utover døgnbehovet på 1,5 liter ikke er helsefremmende, sier Mortensen.

Utvannet urin

Raymond Mortensen forteller at han har vært borte i personer som tisser fire-fem liter i døgnet, mens normalen er omtrent 1,2. Da sier det seg selv at urinen er ganske utvannet.

– Beduinene som lever i varme, ekstreme strøk tisser imidlertid ikke mer en halv liter i døgnet, men de har likevel tilstrekkelig nyrefunksjon, sier han.

Urinveisinfeksjon

Men hvor kommer egentlig fargen på urinen fra?

Fargen kommer fra urobilin som er et nedbrytningsstoff fra døde blodceller. Ved gallesykdommer kan urinen bli mørk og oransjeaktig, forteller Knut Henning Klem. Er urinen grumsete eller lukter annerledes enn til vanlig, kan det blant annet indikere at man har urinveisinfeksjon.

Nye metoder

I dag vil urinprøven du leverer på legekontoret vanligvis settes rett inn i en maskin som foretar en analyse.

Det er sjelden legen ser eller lukter på urinen din, og det er nok mange år siden noen smakte på den. I alle fall i vår del av verden.

Men til tross for at metodene har forandret seg mye, er det fortsatt mange av de samme tingene man ser etter.

Når urinprøven analyseres, ser man etter innhold av blod, om det foreligger infeksjoner, om det er sukker i urinen og om det er hvite blodlegemer i den, sier Mortensen.

Stress gir grums

I tillegg til farge er nok grums noe av det det er lettest for oss å legge merke til selv. Som nevnt kan grums indikere urinveisinfeksjon, men du trenger ikke løpe rett til legen selv om det ser litt grumsete ut i doskålen.

– Det er PH-graden i urinen som påvirker hvor klar den er, og blant annet vil stress ha noe å si her, sier Mortensen. Grumset kan med andre ord kun bety at du bør sette ned tempoet litt.

– Dersom dette er tilfellet vil urinen bli helt blank dersom du slår litt eddik over den, sier Mortensen.

Frisk duft

Lukten er en annen ting du kan merke deg etter dobesøket, men husk at det er mange ting som påvirker duften.

– Lukten av urin skal være frisk, men den kan være stram. Matinntak og enkelte medisiner kan påvirke lukten. Særlig vil asparges og penicillin gi en særegen lukt, men dette gjelder også alkohol, kaffe, kalkun og ulike krydder, sier Klem.

Urin med hvitløksdukft

– På ferier i sydlige strøk merker du kanskje at urinen lukter hvitløk, noe som har med kostholdet å gjøre, sier Mortensen.

En lukt du skal være litt på vakt for.

Lukter det ammoniakk på badet etter dobesøket, kan dette tyde på problemer med nyrene.

– Det kan imidlertid også være et tegn på ufullstendig tømming av blæra, sier han.

Vasket klær i tiss

Som en liten kuriositet, kan det nevnes at man i det gamle Roma måtte betale for å få urinere på offentlige toaletter.

– Urinen ble da samlet opp, kokt og solgt tilbake til kundene slik at de kunne vaske tøy i den. Dette var effektivt mot lus og lopper og var derfor god butikk, sier Klem.

Bruk sansene

Det er ikke noe nytt at man bruker urin til å sjekke om man er gravid. Dette fant de gamle egypterne ut for mange tusen år siden.

Østrogeninnholdet fikk frøet til å spire raskere enn vanlig, og på den måten kunne de påvise et svangeskap, sier urolog Raymond Mortensen ved Urologi Nord AS i Bodø.

Ikke en like rask metode som dagens graviditetstester , men likevel raskere enn å vente på den voksende magen.

LES OGSÅ:

Avføringen avslører deg

Sjekk om du tisser for ofte

Slik får du perfekt avføring

Vaginaens åtte hemmeligheter

Alt om penis

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden