Årlig dårlig:

Slik unngår du influensa

SYK SESONG: Hver vinter kommer smittsom sesonginfluensa og forkjølelse til vår del av verden. Det finnes mange råd for hvordan plagene kan lindres. FOTO: Gorm Kallestad/Scanpix.
SYK SESONG: Hver vinter kommer smittsom sesonginfluensa og forkjølelse til vår del av verden. Det finnes mange råd for hvordan plagene kan lindres. FOTO: Gorm Kallestad/Scanpix.

Hvert vinter rammes den nordlige halvkule av smittsom influensa og forkjølelse. Her får du de beste urte-, kjerring- og legerådene.

Fakta

Mer mykoplasma enn normalt

Mykoplasmer er bakterier som gir luftveisinfeksjoner, for eksempel lungebetennelse. I høst ser det ut til at det blir flere utbrudd av mykoplasmer enn andre år.

– Vi har registrert mer mykoplasmer i Danmark enn vanlig. Mykoplasmer kan man ikke vaksinere seg mot, men heldigvis går luftveisinfeksjonene over av seg selv. Man må ta de vanlige forholdsreglene, som å leve sunt og ha god håndhygiene. Om luftveisinfeksjonen ikke går over av seg selv, må man gå til lege for å få antibiotika, sier Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet.

Vintersykdom

Influensa kommer i vintersesongen, når det er lavere intensitet i sollyset. Selve influensaviruset er til stede om sommeren også, men det blir ikke utbrudd som om vinteren. Årsaken kan være at vitamin D lages i huden om sommeren, når UVB-stråler fra solskinn treffer huden. Om vinteren dannes det ikke vitamin D i huden. Influensa forekommer altså når D-vitaminverdiene er lave, og forskning tyder på at det kan være forebyggende å få i seg ekstra D-vitaminer om vinteren.

(Kilder: Frisksomenfisk.com, forskning.no)

Like sikkert som at bladene faller av trærne hver høst, har vi sesonginfluensa og forkjølelse i vente. I perioden desember til april sprer smitten seg.

Disse sykdommene har vært til plage og irritasjon i uminnelige tider. Naturlig nok har folk prøvd det meste – urtemedisin og kjerringråd, overtro og skolemedisin – for å forebygge og lindre plagene.

Urtemedisin

ROLV HJELMSTAD: Botaniker og ekspert på bruk av urter. FOTO: PrivatROLV HJELMSTAD: Botaniker og ekspert på bruk av urter. FOTO: Privat

Rolv Hjelmstad er botaniker og urteekspert, og driver nettstedet Urtekilden. Urter kan ikke kurere influensa eller forkjølelse, men riktig bruk av urter kan både forebygge og korte ned selve sykdomsforløpet, forklarer Hjelmstad.

– Sunt kosthold og høyt inntak av C-vitaminer kan forebygge sykdom, men har man først blitt syk, kan det ta sin tid å komme seg igjen. Urter kan allikevel korte ned liggetiden litt. Hvitløk hjelper mot virus. Solhatt styrker immunforsvaret og har en viss forebyggende effekt på virus. Svarthyllsaft kan korte ned sykdomsperioden ved influensa, men det er viktig å ta det med en gang du merker symptomer.

Det finnes også urter som gjør selve sykeleiet lettere.

– Salisylsyre kan dempe feber. For dem som sverger til rene urter, er mjødurt et febersenkende alternativ, tipser Hjelmstad.

Rolv Hjelmstad merker økende interesse for helbredende urter. Den enkle tilgangen bidrar antakelig til populariteten.

– Hvitløk og solhatt får du kjøpt nærmest overalt. Svarthyllsaft får du på apotek eller i helsekostbutikker, mens mjødurt må du lete litt etter. Urter blir gjerne puttet i den sekken som kalles «kjerringråd», som kjennetegnes av å være helsebringende, men udokumenterte.

Kjerringråd

Miriam Wicklund er journalist i NRK. På 80– og 90-tallet samlet hun inn kjerringråd fra NRKs radiolyttere, noe som førte til flere bokutgivelser.

HVILØK: Kan ifølge urteekspert Rolv Hjelmstad hjelpe mot virus.HVILØK: Kan ifølge urteekspert Rolv Hjelmstad hjelpe mot virus.

– Kjerringråd er gamle husråd som har overlevd i lange tider. Poenget er at det virker, men man vet ikke hvorfor. Når naturvitenskapen tar tak i rådene, slutter de å være kjerringråd, sier Miriam Wicklund.

For å unngå forkjølelse og influensa, finnes det mange råd.

– I utgangspunktet må man holde kroppen i god form. Gjør det til en vane å massere føttene, gjerne mellom tærne. Det gir god blodsirkulasjon. Man kan også smøre mentholatum samme sted. Varme og kalde fotbad om hverandre, såkalte vekselbad, får også opp sirkulasjonen. Ellers er det viktig å få nok søvn, sier Miriam Wicklund.

Hun mener imidlertid at det ikke trenger å være så ille å bli forkjølet.

– Mange følere seg lettere i kroppen etter sykdom, noe som er forståelig, i og med at kroppen har fått renset seg.

Kjerringråd finnes over hele verden, og mange ligner på hverandre, selv om de kanskje begrunnes forskjellig i Norge og Tibet.

MIRIAM WICKLUND: Har oversikt over kjerringrådene. FOTO: PrivatMIRIAM WICKLUND: Har oversikt over kjerringrådene. FOTO: Privat

– Med det samme du kjenner symptomer komme, kan du ta 20 hele pepperkorn som svelges ned med et glass vann. Dette er varmende krydder, som ingefær og chili. En tibetansk lege forklarte meg at å ta pepper på denne måten, bringer balanse til kroppen. Når du begynner å bli syk, blir du som regel kald. Derfor hjelper varmende krydder. Men dette bør unngås av folk med magesår.

Folkehelsa

Lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet anbefaler generell sunnhet for å forebygge forkjølelse.

– Det lureste man kan gjøre, er også det mest selvsagte, nemlig å holde seg unna syke mennesker. Dette er vanskelig, spesielt når man har syke barn. For å unngå influensa kan man ta influensavaksine. Det er noe vi anbefaler til risikogrupper. For forkjølelsesvirus finnes ingen vaksine. Man bør ha best mulig håndhygiene, spise variert og sunt, og ikke røyke.

Hauge avviser ikke kjerringråd og urtemedisin, men påpeker at det i beste fall kan lindre sykdom, og langt fra kurere.

GIR LEGERÅD: Epidemiolog og lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet. FOTO: PrivatGIR LEGERÅD: Epidemiolog og lege Siri Helene Hauge ved Folkehelseinstituttet. FOTO: Privat

– Det heter seg jo at hvitløk og C-vitaminer hjelper på forkjølelse, men det er lite dokumentert. Ingen slike preparater kan kurere infeksjoner. Det beste rådet til syke er å holde seg i ro og drikke nok vann. For influensa kan man ta Tamiflu helt i begynnelsen, mot forkjølelse er det ingenting som virker, annet enn tålmodighet

Folkehelseinstituttet overvåker det totale sykdomsbildet og råder folk deretter.

– I år er foreløpig det lite influensa. Har man først blitt smittet, bør man være hensynsfull og ikke smitte andre. Det er kanskje den beste måten for alle å unngå sykdom på.

Fakta om influensa og forkjølelse

STERK KOST: Å innta mye pepper er et kjerringråd mot sykdom. FOTO: Wikimedia STERK KOST: Å innta mye pepper er et kjerringråd mot sykdom. FOTO: Wikimedia

• Forkjølelse: Mild virusinfeksjon i nesen og halsen. Den vanligste infeksjonssykdommen hos mennesker, med gjennomsnittlig litt over én infeksjon per år per person.

• Influensa: Kommer til Norge i løpet av vinterhalvåret. Da har viruset allerede vært på en lang reise. Også på den sørlige halvkule skjer influensautbruddene i vinterhalvåret – fra april til oktober. Derfor er vaksinen klar når viruset kommer til Norge. Influensavaksine bør tas i løpet av høsten. Full beskyttelse oppnås etter én til to uker.

• Kjerringråd: Råd uten vitenskapelig bakgrunn. Tilbyr løsninger på hverdagslige problemer som forkjølelse, hikke og vanskelige flekker på klær. Hvor godt kjerringrådene virker, er omdiskutert.

• Medisinske urter: Planter som brukes til å forebygge, lindre eller lege sykdommer. Urtemedisin kan komme inn under kjerringråd. Eksempler: Salisylsyre virker smertestillende, febernedsettende og hemmende på betennelsesreaksjoner. Salisylsyre utvinnes av barken fra vier- og pilearter, og ble brukt allerede i romertiden. Mjødurt er en nytteplante brukt i fremstillingen av aspirin. Mjødurt ble også brukt i forbindelse med rengjøring, på grunn av behagelig duft og bakteriehemmende egenskaper.

(Kilder: Store norske leksikon, Wikipedia, Folkehelseinstituttet)

LEGEMIDDEL: Tamiflu kan hjelpe mot influensa hvis det tas i begynnelsen av sykdomsforløpet. FOTO: Stein Sjølie/NMDLEGEMIDDEL: Tamiflu kan hjelpe mot influensa hvis det tas i begynnelsen av sykdomsforløpet. FOTO: Stein Sjølie/NMD

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:02 32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Gir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Tyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent
Siste nytt
19:02Norge32-åring siktet for drapsforsøk etter ambulansedrama i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerGir opp: – Neste år har vi ingen ferieboliger i Tyrkia11:54NorgeMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenTyrkias offensiv har aktualisert et spørsmål som sjelden diskuteres åpent