Har du lagt merke til at det klør når du drikker utepils?

Alkohol kan trigge allergi

ALKO-ALLERGI: Tarmslimhinnene blir påvirket av alkohol på en måte som gjør at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på. © Illustrasjonsfoto: Colourbox
ALKO-ALLERGI: Tarmslimhinnene blir påvirket av alkohol på en måte som gjør at immunsystemet kommer i kontakt med allergenet man reagerer på. © Illustrasjonsfoto: Colourbox

Utepils og allergi kan være en dårlig kombinasjon.

Dette reagerer vi på

Or og hassel: Februar-mars – avhengig av varmegrader for å blomstre. Mest i sør.

Salix (selje, vier og pil): April i sør, mai i nord.

Bjørk: April-mai i sør, mai-juni i nord.

Gress: Juni-begynnelsen av august i sør, juli-august i nord. Vær obs på at man kan reagere også på plantesaften, ikke bare pollen. Det betyr at nyklipt plen kan være plagsom.

Burot: Slutten av juli-august. Mest i sør.

Muggsopp: Mest i luften i juli og august. Sprer seg mest når det er varmt og fuktig.

Duftsterke blomster: Mange pollenallergikere er duftoverfølsomme for blomster med sterk duft, som syrin, liljekonvall, hegg og liljer. Disse gir samme symptomer som pollen.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

REAKSJON: Pollenallergikerne som har kryssallergier til mat vil kunne reagere sterkere på en matvare hvis de har drukket alkohol.
REAKSJON: Pollenallergikerne som har kryssallergier til mat vil kunne reagere sterkere på en matvare hvis de har drukket alkohol. © Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Bli pollenflyktning

Er du sterkt plaget av bjørk- eller gresspollen, bør du planlegge feriene slik at du kan oppholde deg mest mulig i områder med lav pollenspredning.

- Norges Astma- og Allergiforbund har et tilbud til sine medlemmer om opphold på Beitostølen til redusert pris i april-mai, når bjørkepollenspredningen er stor i lavlandet, men enda ikke i gang på fjellet. Mange arbeidsgivere sponser opphold for svært allergiplagede ansatte, som da kan jobbe fra fjellheimen. - Vurdér å ta ferie i den perioden du erfaringsmessig vet at er verst, og reis til fjells, til en annen landsdel eller til Syden.

- Dra til sjøen. Pollenspredningen er mindre helt ute ved kysten. En langhelg i strandkanten kan være gull verdt når det står på som verst.

- Sjekk pollevarselet før du reiser på tur:

I Norge: pollenvarslingen.no.

For Europa: polleninfo.org.

For USA: pollen.com.

For Asia, Afrika og Australia: hon.ch.

Det er tid for å nyte våren. Utepils eller en hvitvin på terrassen er perfekt for varme dager.

Men har du allergi, skal du være klar over at alkohol kan forsterke allergien din, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund . Alkohol gjør også menn mer feminine.

- Har du en allergi, enten for mat eller for pollen, kan du få lavere toleranse for hva du reagerer på hvis du drikker alkohol, og reaksjonen kan bli noe kraftigere, sier fagsjef i matallergi i Norges Astma- og Allergiforbund, Helle Stordrange Grøttum.

Hun understreker at hun ikke fraråder allergikere å drikke alkohol. Men hun mener det kan være lurt å være obs på sammenhengen.

Vanlig oppfatning

Professor ved NTNU og avdelingsdirektør ved Avdeling for Miljøimmunologi ved Folkehelseinstituttet, Martinus Løvik, forteller at det er en vanlig oppfatning at alkohol forsterker allergi. Men han påpeker at det ikke er godt dokumentert i forskningen, selv om det finnes noen kasusstudier.

- Men det er biologisk godt forklart, sier han, og utdyper:

- Tarmslimhinnene blir påvirket av alkohol på en måte som gjør at de blir mer lekk, og dermed kommer immunsystemet mer i kontakt med allergenet man reagerer på, forklarer han.

Gulrot og selleri

Kasusstudiene Løvik viser til, gjelder matallergi. Om sammenhengen også gjelder for pollenallergi, er Løvik usikker på, men han utelukker ikke en slik sammenheng.

- Men jeg tror da særlig det vil gjelde for de pollenallergikerne som har kryssallergier til mat. De vil kunne oppleve å reagere sterkere på en matvare hvis de har drukket alkohol, sier han.

Matvarer det er vanlig å reagere på hvis man har pollenallergi, er for eksempel hasselnøtter, gulrot og selleri (se under).

Matvareallergi er en av flere grunner til at magen kan være i ulage.

En av mange faktorer

Alkohol er bare en av mange faktorer som avgjør hvor sterk en allergisk reaksjon er. For pollenallergikere er det for eksempel varierende hvor mye pollen som er i luften, og hvor mye allergener som er i pollenkornene.

Den allergiske reaksjonen styres også av forhold som om man er frisk eller om man har en infeksjon i kroppen, om man er stresset eller sliten, om det er mye eksos i luften og om man utsetter seg for fysiske anstrengelser. For kvinner kan menstruasjonssyklusen påvirke reaksjonen.

- Dessuten kan lette febernedsettende og smertestillende medisiner gi en økt reaksjon, forteller Løvik.

Vanlige kryssallergier

Det er mange pollenallergikere som har kryssallergier til matvarer. Det vil si at de i utgangspunktet er allergiske mot pollen, men at de også reagerer mot matvarer fordi immunsystemet ikke ser forskjell på pollen den maten de reagerer mot.

Reaksjonen mot mat er ofte sterkest i pollensesongen, men kan også merkes andre tider på året. De undersøkelsene som er gjort, tyder ifølge Løvik på at så mange som tre av fire pollenallergikere også vil oppleve reaksjoner på bær, frukt, grønnsaker og annen "plantemat".

De vanligste matvarene pollenallergikere reagerer på, er:

Bjørkepollenallergikere: Hasselnøtter, valnøtter, mandler, paranøtter, peanøtter, eple, pære, fersken, kirsebær, nektarin, plomme, aprikos, rå gulrot, rå potet, kiwi, jordbær.

Gresspollenallergikere: Bygg, rug, havre, hvete, soyabønner, peanøtter, melon, tomat.

Burotpollenallergikere: Gulrot, purre, solsikkefrø, sennep, mango, paprika, honning, pistasjenøtter, appelsin, selleri, krydder og urter som hvitløk, persille og karri.

Årsaken til kryssallergier er at proteiner i maten ligner på pollenprotein.

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler at man holder seg unna det man reagerer på i allergisesongen. Man merker det oftest ved kløe og hevelse i munn og svelg, på lepper og i halsen. Men noen kan også få sterkere reaksjoner, og det er særlig dem som bør være obs på alkohol, understreker Løvik.

Allergi eller forkjølelse?

Er du i tvil om du har pollenallergi? Hvis du pleier å få en sommerforkjølelse på omtrent samme tid hvert år, kan det godt hende du egentlig har pollenallergi . Vanlige symptomer er, ifølge Norges Astma- og Allergiforbund:

- Trett, tung i hodet, slapp.

- Kløe i øynene. De renner, blir røde og hovner opp.

- Kløe i nesen. Den blir tett eller rennende med tyntflytende slim. Nysing.

- Nedsatt konsentrasjons- og innlæringsevne.

Pollenallergi kan påvises ved en enkel blodprøve eller ved prikktest på huden. Falske negative prøver skjer, men viser prøvene positivt utslag, er det ofte korrekt.

Det er likevel veldig viktig at allergidiagnosen stilles på grunnlag av kliniske tester, og ikke på grunnlag av tester, fordi tester ikke sjelden slår ut positivt, selv om man ikke har en allergi, understreker Løvik.

Det er viktig at man ikke har tatt allergimedisiner de siste sju dagene før man tar en allergiprøve.

Forebygge

For å stå best mulig rustet til pollensesongen, bør man begynne med allergimedisiner omtrent en uke før pollenet begynner å sveve i lufta, råder Løvik.

- Det er mer effektivt å forebygge reaksjon enn å lindre plagene når allergireaksjonen er et faktum, sier han.

For å sjekke når du bør begynne med medisiner, gå inn på pollenvarslingen.no, som blir laget i samarbeid mellom Norges Astma- og Allergiforbund og Helsedirektoratet.

Medisiner

Det finnes ulike typer medisiner man kan bruke:

- Antihistaminer i pilleform er mest vanlig. Tidligere ble man trøtt av disse pillene, men andregenerasjons antihistaminer har ikke denne bivirkningen.

- Nesespray/pulver med kortikosteroider demper kløe, nysing og renning fra nesen.

- Øyedråper. Demper kløe.

Alle disse medisinene skal brukes regelmessing gjennom hele sesongen.

Blå resept

For å få allergimedisiner på blå resept, må du ha påvist allergi, enten ved blodprøve, prikktest eller ved tydelige symptomer, og du må ha plager som varer i mer enn tre måneder i året.

Har du kun bjørkepollenallergi, har du ikke rett på medisiner på blå resept.

LES OGSÅ:

Legens pollenråd

Bør du trene med pollenallergi?

Dette hjelper mot pollenallergi

Helgefylla skader hjertet ditt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden