Menn med depresjon:

– Mange menn er deprimerte uten at de er klar over det

<p><b>Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier forfatter av selvhjelpsbok om depresjon, Kristian Hall. </b></p>
Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier forfatter av selvhjelpsbok om depresjon, Kristian Hall. Foto: Foto: Bjørn Wad

Deprimerte menn får gjerne andre symptomer enn kvinner når de er deprimerte.

20 til 30 prosent av oss, uavhengig av kjønn, vil en eller flere ganger i livet oppleve en depresjon.

Her kan du få hjelp

* Ring Mental Helse sin hjelpetelefon

116123 (Døgnåpent)

Eller chat på www.sidetmedord.no

* Røde Kors sin hjelpetelefon Kors på halsen

800 33 321

Eller chat på www.korspahalsen.no

Gratis for alle under 18 år

* Kirkens SOS sin hjelpetelefon

22 40 00 40

Eller SOS-chat på www.kirkens-sos.no

Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113

____________________________

Hva gjør jeg?

Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine

Ring en hjelpetelefon

Ta kontakt med lege eller legevakt

Ikke gi opp

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no

Likevel er det slik at menn, i større grad enn kvinner, ikke snakker om det som er vanskelig.

Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord.

– Mye handler om mannsrollen. Det er forventet at de skal være sterke og selvstendige, og det å åpne seg blir sett på som tegn på svakhet. Sårbarhet er fremdeles ansett som en feminin kvalitet i vårt samfunn, sier hun.

– Ble værende i sorgen etter faren døde

Depresjon kommer av en forstyrrelse i hjernen. Man vet ikke helt hva som skaper problemene, men personlige opplevelser spiller ofte en rolle ifølge Norsk Helseinformatikk.

Forfatter Kristian Hall slet med depresjon gjennom hele ungdoms- og studietiden. Som fjortenåring mistet han faren sin, og etterhvert utviklet sorgprosessen seg til å bli en langvarig depresjon.

– Jeg ble værende i sorgen etter at pappa døde. Depresjonen varierte i intensitet i løpet av de elleve årene, men den var der hele tiden, sier han.

Hall forteller om et ødelagt selvbilde og om selvmordstanker.

– Jeg hadde en indre overkritisk stemme som konstant fortalte meg at jeg var en idiot, at vennene mine hatet meg og at jeg ikke fikk til en dritt. Selvmordstankene var også til stede, sier han.

– Må forvente at menn har like mange følelser

Mennesker som er deprimerte forsøker av og til å skjule sykdommen isteden for å søke hjelp. Relander tror det beste man kan gjøre som pårørende til en mann som har det vanskelig, er å understreke at det å vise sårbarhet er helt i orden.

Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord. Foto: Foto: Privat
Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord. Foto: Foto: Privat

– Jeg tror vi skal forvente at menn har like mye følelser som kvinner for å fjerne stereotypiene. Mye handler om å vise aksept, om å anerkjenne det emosjonelle livet hos menn ved å vise at man ønsker å høre på at vedkommende snakker, sier hun.

Hun tror også det finnes menn som ikke er klare over at de er deprimerte.

– Mange kjenner på energifattighet, at ting begynner å bli meningsløst uten at de skjønner hva det kommer av. Menn glir gjerne inn i tilstanden uten å skjønne hva som skjer, og spør ikke om hjelp før de er langt nede. Selv da er det mange menn som har motstand mot å skulle åpne seg, sier hun.

Les også: – Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

– Isolerer seg og drikker mer alkohol

Kristian Kise Haugland, Styreleder i brukerorganisasjonen Mental Helse, forteller til ABC Nyheter at symptomer på depresjon blant menn, skiller seg fra de symptomene deprimerte kvinner opplever.

– Mange menn opplever at det er vanskelig å åpne seg om depresjon fordi de ikke vet at de har det. Den informasjonen som har blitt gitt ut om depresjon, har i stor grad fokusert på de symptomene kvinner har, sier han.

Haugland forteller at de mannlige symptomene først og fremst skiller seg fra kvinners ved at menn får problemer med å gjennomføre ting, og at mange får sinnelagsproblematikk.

– Ting du ikke har hatt problemer med å gjennomføre tidligere, kan bli problematisk. Man blir gjerne fortere sint på upassende tidspunkter enn før. Mange opplever også at konsentrasjonen kan svikte, sier han.

Psykolog Peder Kjøs bekrefter at symptomene menn erfarer under en depresjon, kan være annerledes enn symptomene man ser hos kvinner.

– Menn som er deprimerte drikker ofte mer alkohol. I tillegg isolerer de seg mer, sier han til ABC Nyheter.

Han tror også at det i mange miljøer fortsatt er sånn at mannsidealet er lite åpent for at man kan vise følelser, og særlig å vise svakhet og sårbarhet.

Psykologen Peder Kjøs er blant annet kjent fra NRK-serien "Jeg mot meg". Foto: Foto: Ida K. Holth
Psykologen Peder Kjøs er blant annet kjent fra NRK-serien "Jeg mot meg". Foto: Foto: Ida K. Holth

– Det er ikke alltid så enkelt, fordi mange ønsker at mannen er den solide klippen som andre kommer til med sine problemer. Da passer det dårlig at også han har behov, sier han.

Kjøs tror tabuet er størst blant menn i alderen 60-70 år.

– Mitt inntrykk er at det er vanskeligst for de som er i en slik alder at de helst skal få til alt, samtidig som de har vokst opp i en tid da det ikke var så mye snakk om følelser, altså menn på rundt 60 til 70 år, sier han.

Han sier at de som er enda eldre, gjerne snakker friere om følelser, fordi de ikke lengre har behov for å være så sterke.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

– Desidert flest henvendelser fra kvinner

Kristian Hall forteller at det var insistering fra søsteren og moren som gjorde at han til slutt oppsøkte hjelp mens han var student i Trondheim.

Kristian Hall blogger i dag om selvhjelpsteknikker mot depresjon på sin hjemmeside kristianhall.no. Foto: Foto: Privat
Kristian Hall blogger i dag om selvhjelpsteknikker mot depresjon på sin hjemmeside kristianhall.no. Foto: Foto: Privat

– De to årene med intensiv terapi ble starten på tilfriskningsprosessen. Jeg lærte mye om meg selv og om mitt forhold til pappa, forteller han.

Til tross for målrettet arbeid i terapi, følte ikke Hall seg hundre prosent frisk ved endt behandling. Han bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender.

– Etter jeg var ferdig i terapi begynte jeg å gjøre research. Jeg lærte om kognitive teknikker, positiv psykologi, mindfulness og meditasjon, sier han.

Hall sier at han ble helt frisk da han var 25, og at hele prosessen munnet ut i en bok om temaet, Opp fra avgrunnen. I dag driver han en blogg om selvhjelpsteknikker mot depresjon. Han er en av de som ser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster på det å snakke om depresjon.

– Statistikken på bloggen min tilsier at like mange menn og kvinner besøker nettstedet, men jeg får desidert flest henvendelser fra kvinner. Det er kvinner som sender mailer og kontakter meg, mens menn som regel bare besøker nettstedet. Det viser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster, sier han.

– Vet ikke at de er deprimerte

Hall tror det er flere årsaker til at menn velger å tie.

Det første han nevner er forskjellen på det mannlige og det kvinnelige ideal.

– Som gutt blir de fleste oppdratt til å ta seg sammen hvis de slår seg eller har det vondt. Du skal liksom rette deg opp og kline til uansett. Forskjellen på hvordan du føler deg og det mannlige ideal blir så stor, og det kan forsterke depresjonen, sier han.

Han tror også at det er store forskjeller fra vennegjeng til vennegjeng når det kommer til åpenhet om depresjon.

– Jeg er i en vennegjeng hvor det er innafor å snakke om følelser. Men i den arketypiske guttegjengen er det nok ikke sånn, sier han.

Hall tror også at det er vanskeligere for menn å erkjenne at de har en depresjon.

– Jeg tror mange menn kan tenke at livet er for jævlig, at man er sliten og lei, men at man ikke er klar over at man har en depresjon, sier han.

To ting avgjørende for å bli frisk

Kristian Hall er ikke i tvil om hva som var viktig for hans bedringsprosess.

Hans første milepæl var å starte i terapi for å snakke med en objektiv person om den kompliserte sorgen, og om sitt forhold til sin far. I tillegg lå mye av nøkkelen i å forstå det Hall kaller for «metatenkning».

– Det er ikke vilkårlig på hvilket vis vi tenker, og hvordan vi har det. Det finnes en rekke kognitive teknikker som kan endre disse tankemønstrene. Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier han.

Hall er ikke redd for at depresjonen skal komme tilbake.

– Jeg har så mange forsvarsteknikker jeg kan bruke, og jeg er ikke redd for å bli deprimert igjen, forteller han.

Hans viktigste budskap er at det vanvittig mye hjelp å få, og at det er mye man kan gjøre selv. Han tror også at samfunnet beveger seg mot en større grad av åpenhet.

– Jeg synes vi ser en bedring for begge kjønn og i alle aldre. Jeg tror mye av grunnen skyldes at de yngre generasjonene endrer seg, og at det for hver generasjon som vokser opp, blir lettere å snakke om følelser, avslutter han.

Les også:

Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

– Å si at du føler deg ensom i Norge er svært tabubelagt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning
Siste nytt
22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning