Meny

Menn med depresjon:

– Mange menn er deprimerte uten at de er klar over det

Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier forfatter av selvhjelpsbok om depresjon, Kristian Hall. Foto: Foto: Bjørn Wad

Deprimerte menn får gjerne andre symptomer enn kvinner når de er deprimerte.

20 til 30 prosent av oss, uavhengig av kjønn, vil en eller flere ganger i livet oppleve en depresjon.

Her kan du få hjelp

* Ring Mental Helse sin hjelpetelefon

116123 (Døgnåpent)

Eller chat på www.sidetmedord.no

* Røde Kors sin hjelpetelefon Kors på halsen

800 33 321

Eller chat på www.korspahalsen.no

Gratis for alle under 18 år

* Kirkens SOS sin hjelpetelefon

22 40 00 40

Eller SOS-chat på www.kirkens-sos.no

Hvis situasjonen er akutt må du ta kontakt med legevakten der du bor, eller ringe 113

____________________________

Hva gjør jeg?

Snakk med noen du stoler på og fortell om tankene dine

Ring en hjelpetelefon

Ta kontakt med lege eller legevakt

Ikke gi opp

Kilde: Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging, Universitetet i Oslo og Helsenorge.no

Likevel er det slik at menn, i større grad enn kvinner, ikke snakker om det som er vanskelig.

Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord.

– Mye handler om mannsrollen. Det er forventet at de skal være sterke og selvstendige, og det å åpne seg blir sett på som tegn på svakhet. Sårbarhet er fremdeles ansett som en feminin kvalitet i vårt samfunn, sier hun.

– Ble værende i sorgen etter faren døde

Depresjon kommer av en forstyrrelse i hjernen. Man vet ikke helt hva som skaper problemene, men personlige opplevelser spiller ofte en rolle ifølge Norsk Helseinformatikk.

Forfatter Kristian Hall slet med depresjon gjennom hele ungdoms- og studietiden. Som fjortenåring mistet han faren sin, og etterhvert utviklet sorgprosessen seg til å bli en langvarig depresjon.

– Jeg ble værende i sorgen etter at pappa døde. Depresjonen varierte i intensitet i løpet av de elleve årene, men den var der hele tiden, sier han.

Hall forteller om et ødelagt selvbilde og om selvmordstanker.

– Jeg hadde en indre overkritisk stemme som konstant fortalte meg at jeg var en idiot, at vennene mine hatet meg og at jeg ikke fikk til en dritt. Selvmordstankene var også til stede, sier han.

– Må forvente at menn har like mange følelser

Mennesker som er deprimerte forsøker av og til å skjule sykdommen isteden for å søke hjelp. Relander tror det beste man kan gjøre som pårørende til en mann som har det vanskelig, er å understreke at det å vise sårbarhet er helt i orden.

Psykolog Katrine Relander tror den høye terskelen for å be om hjelp blant menn er årsaken til at flere menn enn kvinner velger å ta selvmord. Foto: Foto: Privat

– Jeg tror vi skal forvente at menn har like mye følelser som kvinner for å fjerne stereotypiene. Mye handler om å vise aksept, om å anerkjenne det emosjonelle livet hos menn ved å vise at man ønsker å høre på at vedkommende snakker, sier hun.

Hun tror også det finnes menn som ikke er klare over at de er deprimerte.

– Mange kjenner på energifattighet, at ting begynner å bli meningsløst uten at de skjønner hva det kommer av. Menn glir gjerne inn i tilstanden uten å skjønne hva som skjer, og spør ikke om hjelp før de er langt nede. Selv da er det mange menn som har motstand mot å skulle åpne seg, sier hun.

Les også: – Symptomer på angst og depresjon er normalt å ha

– Isolerer seg og drikker mer alkohol

Kristian Kise Haugland, Styreleder i brukerorganisasjonen Mental Helse, forteller til ABC Nyheter at symptomer på depresjon blant menn, skiller seg fra de symptomene deprimerte kvinner opplever.

– Mange menn opplever at det er vanskelig å åpne seg om depresjon fordi de ikke vet at de har det. Den informasjonen som har blitt gitt ut om depresjon, har i stor grad fokusert på de symptomene kvinner har, sier han.

Haugland forteller at de mannlige symptomene først og fremst skiller seg fra kvinners ved at menn får problemer med å gjennomføre ting, og at mange får sinnelagsproblematikk.

– Ting du ikke har hatt problemer med å gjennomføre tidligere, kan bli problematisk. Man blir gjerne fortere sint på upassende tidspunkter enn før. Mange opplever også at konsentrasjonen kan svikte, sier han.

Psykolog Peder Kjøs bekrefter at symptomene menn erfarer under en depresjon, kan være annerledes enn symptomene man ser hos kvinner.

– Menn som er deprimerte drikker ofte mer alkohol. I tillegg isolerer de seg mer, sier han til ABC Nyheter.

Han tror også at det i mange miljøer fortsatt er sånn at mannsidealet er lite åpent for at man kan vise følelser, og særlig å vise svakhet og sårbarhet.

Psykologen Peder Kjøs er blant annet kjent fra NRK-serien "Jeg mot meg". Foto: Foto: Ida K. Holth

– Det er ikke alltid så enkelt, fordi mange ønsker at mannen er den solide klippen som andre kommer til med sine problemer. Da passer det dårlig at også han har behov, sier han.

Kjøs tror tabuet er størst blant menn i alderen 60-70 år.

– Mitt inntrykk er at det er vanskeligst for de som er i en slik alder at de helst skal få til alt, samtidig som de har vokst opp i en tid da det ikke var så mye snakk om følelser, altså menn på rundt 60 til 70 år, sier han.

Han sier at de som er enda eldre, gjerne snakker friere om følelser, fordi de ikke lengre har behov for å være så sterke.

Les også: – Vis at du ser, at du lytter, at du bryr deg

– Desidert flest henvendelser fra kvinner

Kristian Hall forteller at det var insistering fra søsteren og moren som gjorde at han til slutt oppsøkte hjelp mens han var student i Trondheim.

Kristian Hall blogger i dag om selvhjelpsteknikker mot depresjon på sin hjemmeside kristianhall.no. Foto: Foto: Privat

– De to årene med intensiv terapi ble starten på tilfriskningsprosessen. Jeg lærte mye om meg selv og om mitt forhold til pappa, forteller han.

Til tross for målrettet arbeid i terapi, følte ikke Hall seg hundre prosent frisk ved endt behandling. Han bestemte seg derfor for å ta saken i egne hender.

– Etter jeg var ferdig i terapi begynte jeg å gjøre research. Jeg lærte om kognitive teknikker, positiv psykologi, mindfulness og meditasjon, sier han.

Hall sier at han ble helt frisk da han var 25, og at hele prosessen munnet ut i en bok om temaet, Opp fra avgrunnen. I dag driver han en blogg om selvhjelpsteknikker mot depresjon. Han er en av de som ser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster på det å snakke om depresjon.

– Statistikken på bloggen min tilsier at like mange menn og kvinner besøker nettstedet, men jeg får desidert flest henvendelser fra kvinner. Det er kvinner som sender mailer og kontakter meg, mens menn som regel bare besøker nettstedet. Det viser at det fremdeles er et sterkt kjønnsmønster, sier han.

– Vet ikke at de er deprimerte

Hall tror det er flere årsaker til at menn velger å tie.

Det første han nevner er forskjellen på det mannlige og det kvinnelige ideal.

– Som gutt blir de fleste oppdratt til å ta seg sammen hvis de slår seg eller har det vondt. Du skal liksom rette deg opp og kline til uansett. Forskjellen på hvordan du føler deg og det mannlige ideal blir så stor, og det kan forsterke depresjonen, sier han.

Han tror også at det er store forskjeller fra vennegjeng til vennegjeng når det kommer til åpenhet om depresjon.

– Jeg er i en vennegjeng hvor det er innafor å snakke om følelser. Men i den arketypiske guttegjengen er det nok ikke sånn, sier han.

Hall tror også at det er vanskeligere for menn å erkjenne at de har en depresjon.

– Jeg tror mange menn kan tenke at livet er for jævlig, at man er sliten og lei, men at man ikke er klar over at man har en depresjon, sier han.

To ting avgjørende for å bli frisk

Kristian Hall er ikke i tvil om hva som var viktig for hans bedringsprosess.

Hans første milepæl var å starte i terapi for å snakke med en objektiv person om den kompliserte sorgen, og om sitt forhold til sin far. I tillegg lå mye av nøkkelen i å forstå det Hall kaller for «metatenkning».

– Det er ikke vilkårlig på hvilket vis vi tenker, og hvordan vi har det. Det finnes en rekke kognitive teknikker som kan endre disse tankemønstrene. Mye av jobben handler om å dissekere den negative indre dialogen, sier han.

Hall er ikke redd for at depresjonen skal komme tilbake.

– Jeg har så mange forsvarsteknikker jeg kan bruke, og jeg er ikke redd for å bli deprimert igjen, forteller han.

Hans viktigste budskap er at det vanvittig mye hjelp å få, og at det er mye man kan gjøre selv. Han tror også at samfunnet beveger seg mot en større grad av åpenhet.

– Jeg synes vi ser en bedring for begge kjønn og i alle aldre. Jeg tror mye av grunnen skyldes at de yngre generasjonene endrer seg, og at det for hver generasjon som vokser opp, blir lettere å snakke om følelser, avslutter han.

Les også:

Selvmordsforsker: – Vi må vise at det finnes andre utveier enn døden

– Å si at du føler deg ensom i Norge er svært tabubelagt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53 Borgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00 Politisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52 Mann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34 Trump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20 Anti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11 Fant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59 Helsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55 Mexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46 Rasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19 To nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04 Aldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56 Omoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37 Legionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29 Alle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28 16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08 Märtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57 Prosessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56 Direktorater kan bli rammet av streik19:23 Sjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02 Ford kutter 7.000 jobber18:44 To personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34 IS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13 Danske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00 Hydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52 Børsen startet uka i pluss17:42 Flere romfolk i slagsmål i Oslo17:31 Dette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30 Ap sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24 Støre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12 Tysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06 71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42 Faren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37 Etterslepet krymper i EØS16:26 Strid om fremtidens spillmarked i Norge16:21 Nigel Farage truffet av milkshake
Siste nytt
15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer23:53NorgeBorgen ber regjeringen minske forskjellene i Oslo23:00VerdenPolitisk tungvekter vender hjem til Kongo etter tre år i eksil22:52NorgeMann siktet for voldtekt pågrepet etter tre og et halvt år22:34PolitikkTrump beordrer McGahn til å nekte å møte i høring i Kongressen22:20PolitikkAnti-bompengeparti størst på meningsmåling i vestlandskommune22:11VerdenFant 600.000 kroners gullklump med metalldetektor21:59NorgeHelsekostfirma anker TV 2-dom til lagmannsretten21:55VerdenMexico legger fram utviklingsplan for Mellom-Amerika21:47NorgeMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland21:46VerdenRasende libanesere protesterer mot store budsjettkutt21:19SportTo nye mål for toppscorer Tarik Elyounoussi21:04NorgeAldri før har mer penger vært lyst ut til forskning i bedrifter20:56SportOmoijuanfo scoret hattrick for Molde20:37Helse og livsstilLegionellasmitte funnet på Radiumhospitalet i Oslo20:29PolitikkAlle ytre høyre-ministre forlater regjeringen i Østerrike20:28Verden16-åring fra Guatemala døde på grensestasjon i Texas20:08NorgeMärtha Louise til pressen: – Dere har et valg19:57VerdenProsessen med å få Assange utlevert til Sverige har startet19:56PengerDirektorater kan bli rammet av streik19:23VerdenSjiraffene kan ende opp på den globale rødlista19:02MotorFord kutter 7.000 jobber18:44NorgeTo personer skadd i slagsmål på Grønland i Oslo18:34VerdenIS-fanger drepte betjenter og medfanger, og tok gisler18:13PolitikkDanske sosialdemokrater vil finansiere økt velferd med flere skatter og avgifter18:00NorgeHydro: Restriksjonene i Brasil opphevet, Alunorte kan gjenoppta full produksjon17:52PengerBørsen startet uka i pluss17:42NorgeFlere romfolk i slagsmål i Oslo17:31NorgeDette gjør Kystvakten for å bli kvitt de døde kjempehvalene17:30MotorAp sier nei til nedlegging av trafikkstasjoner17:24MotorStøre om bompenge-hastemøte: – Et uttrykk for manglende kontroll17:12VerdenTysk par glemte nyfødt baby i taxi17:06Nyheter71-åring dømt for seksuell handling med åtteåring16:42NorgeFaren i Varhaug-saken er tiltalt for bevispåvirkning16:37PolitikkEtterslepet krymper i EØS16:26PengerStrid om fremtidens spillmarked i Norge16:21PolitikkNigel Farage truffet av milkshake