Stadig flere eldre skiller seg:– Menn vil være mer seksuelt aktive

Illustrasjonsbilde
Illustrasjonsbilde 
Artikkelen fortsetter under annonsen

At begge har bikket seksti er i seg selv ikke en garanti for at ekteskapet vil komme til å vedvare. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall menn og kvinner over 60 som ønsket skilsmisse

Menn:

2011: 1025

2016: 1213

Kvinner:

2011: 256

2016: 640

Kilde: SSB

Nye tall fra SSB viser at stadig flere mennesker i aldersgruppen 65-70 år skiller seg.

Ekspertene kaller fenomenet «den grå skilsmisserevolusjonen», og noen av dem tror det skyldes at mennesker som giftet seg i perioder hvor det var mindre aktuelt å skille seg, også blir preget av de skilsmissemønstrene man ser ellers i samfunnet.

Sexolog Ååhild Thune tror trenden skyldes at de eldre, i likhet med resten av befolkningen, har blitt mer selvbevisste.

– Vi ser at de eldre ikke lenger er like villige til å «finne seg i» ting de tidligere synes var godt nok. De stiller større krav til sine samliv, og har et annet bilde av muligheten til selvrealisering enn tidligere generasjoner hadde, sier hun.

Thune sier at flere eldre gjerne føler seg yngre og mer levende dersom de velger å skille seg.

– Menn ønsker å være mer seksuelt aktive

Tallene fra SSB viser at det totalt var 1.213 menn i alderen 60+ som ønsket å ta ut skilsmisse i 2016. Et tall som er nesten dobbelt så stort som antall kvinner i samme alder som ønsket det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parterapeut Ingeborg Reber er usikker på årsakene til det, men tror det kan skyldes at at menn ønsker å være mer seksuelt aktive i sine senere år.

– Etter overgangsalderen ser vi at noen kvinner ikke lengre har det samme behovet for å være så aktiv seksuelt som mannen. For kvinner finnes det visse fysiske begresninger som menn ikke kjenner på i like stor grad, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Laila Holmen Lystad i SSB tror forskjellen skyldes at mange kvinner allerede er enker, og/eller at kvinner ofte er yngre enn sine menn. Hun sier at man også må ta i betraktning at både folketallet og levealderen hele tiden øker, og at dette også kan påvirke tallene.

Les også: Er du og partneren økonomisk likestilte?

– Lettere å finne seg en ny partner

Ingeborg Reber tror for øvrig at årsaken til at stadig flere eldre skiller seg, er at folk har bedre økonomi, og at de derfor ikke er like økonomisk avhengig av å ha en partner som før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror også at det har blitt mer akseptert å finne seg en ny partner i sine eldre år.

– Det er ikke lenger sånn at toget er kjørt når du har bikket 60. Mulighetene for å finne seg en ny partner er flere enn før. Nå annonseres det for eksempel for høyfjellshotellreiser og andre arrangmenter for single. I tillegg har internett gjort det lettere for mange, forteller hun.

Ikke nødvendigvis lett for de «voksne barna»

Sexolog og gestaltterapeut Bianca Schmidt, sier til VG at en skilsmisse kan være ufordrende for de barna til to mennesker som velger å skille seg, selv om de selv har blitt voksne.

– Faktisk kan voksne barn oppleve en skilsmisse vel så tungt som barn. Voksne barn kan oppleve familien som en trygg havn som de kan støtte seg til. En skilsmisse kan rokke ved denne tryggheten og forandre mye, også i deres eget forhold hvor tanken op brudd plutselig blir nærmere, forteller Schmidt.

Les også:

Forskning: Eldre som fortsatt er gift, overlever oftere slag

Kan bli historiens dyreste kjendis-skilsmisse