Studie: Sønner av eldre fedre gjør det bedre på skolen

En britisk studie har kommet frem til at gutter av eldre fedre gjør det sterkere på skolen. Foto: shapecharge/Istock.com
En britisk studie har kommet frem til at gutter av eldre fedre gjør det sterkere på skolen. Foto: shapecharge/Istock.com

Forskerne bak en ny britisk studie har oppdaget at sønner av eldre fedre presterer bedre på skolen.

Studien antyder også at eldre fedre har sønner som er mer intelligente, mer fokusert på fritidsinteresser og mindre bekymret for å passe inn på skolen.

Det er forskere fra Kings College i London og Icahn School of Medicine i Sinai, USA, som står bak studien som ble publisert i tidsskriftet Translational Psychiatry.

Målte «nerde-trekk»

Forskerne brukte data fra en stor tvillingstudie (TEDS) med 15.000 tvillingpar. Da tvillingene ble 12 år, svarte de på internettbaserte spørreskjemaer som målte «nerde-trekk» - som blant annet IQ, fokus og hvor sosiale de var.

Foreldrene ble også stilt spørsmål om hvor mye sønnene brydde seg om hvordan andre oppfattet dem og hvor opptatte de var av egne interesser.

Forskerne oppdaget av sønner av eldre fedre hadde større sannsynlighet for å inneha såkalte «nerde-trekk». De brydde seg også mindre om hva andre mente om dem og tilbrakte mer tid på egne interesser.

Sønner av eldre fedre presterte også bedre på skolen, og de gjorde det spesielt skarpt i fag som vitenskap, teknologi og matte - også flere år etter studien ble avsluttet.

Resultatene var ikke påvirket av fedrenes sosiale og økonomiske status.

Les også: Forskning: – Mennesker kan lukte sykdom

Intelligens og autisme

Tidligere studier har vist at barn av eldre fedre hadde større risiko for å ha dårlig helse, og at de oftere utviklet psykiske lidelser som autisme og schizofreni.

Den nye studien viser imidlertid at det også er fordeler med å ha eldre foreldre, og at dette ofte fører til høyere utdannelsesnivå og bedre jobber for barna.

Forskerne undersøkte ikke på hvordan oppvekst og miljø spilte inn, men de hadde likevel noen hypoteser: Eldre fedre hadde større sannsynlighet for å ha gjort karriere, de tjente trolig bedre og hadde dermed trolig mulighet til å sikre at sønnene gikk på gode skoler.

Forskerne tror også, som tidligere studier har vist, at det kan være en sammenheng mellom fedrenes alder og risikoen for at sønnene ble diagnostisert med autisme, og at autisme og «nerde-trekk» har enkelte likheter.

– Om barn blir født med noen av disse genene, er det kanskje sannsynlig at de presterer bedre på skolen. Samtidig kan kanskje «en større dose» av disse genene øke risikoen for å utvikle autisme, forklarer Magdalene Janeca, forsker og lege ved Kings College, til nyhetsbyrået AFP Relax.

Les også: Studie: – Homofile menn er bedre foreldre

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden