Religiøse angrer tilfeldig sex bare litt mer

Nordmenn generelt er mer seksuelt liberale enn amerikanere. Amerikanere er klart mer religiøse enn nordmenn. Men vi angrer tilfeldig sex omtrent like mye. Foto: Colourbox.com
Nordmenn generelt er mer seksuelt liberale enn amerikanere. Amerikanere er klart mer religiøse enn nordmenn. Men vi angrer tilfeldig sex omtrent like mye. Foto: Colourbox.com

Religiøs eller ikke. Seksuelt liberal? Det spiller mindre rolle. Du angrer omtrent like mye på tilfeldig sex som andre. Noe annet avgjør hvor mye.

Kulturforskjellene mellom USA og Norge er relativt små, men vi skiller oss markant fra hverandre på noen få og veldig relevante områder:

Nordmenn generelt er mer seksuelt liberale enn amerikanere. Amerikanere er klart mer religiøse enn nordmenn.

Men tross disse forskjellene angrer nordmenn og amerikanere omtrent like mye på tilfeldig sex. De angrer også omtrent like mye på at de lot sjansen til tilfeldig sex gå fra seg.

Nordmenn generelt er mer seksuelt liberale enn amerikanere. Foto: Colourbox.com
Nordmenn generelt er mer seksuelt liberale enn amerikanere. Foto: Colourbox.com

– Vi finner små forskjeller mellom de to nasjonene når det kommer til seksuell anger, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

– Det er en forskjell mellom de religiøse og de ikke-religiøse, men denne forskjellen er svært liten, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved samme institutt.

De norske psykologene Mons Bendixen og Leif Edward Ottesen Kennair har samarbeidet med psykologene David Buss, Kelly Asao og Joy Wyckoff ved University of Texas at Austin.

Stor kjønnsforskjell det viktigste

Bendixen og Kennair har også tidligere sett på seksuell anger. De replikerer hovedfunnene fra den tidligere undersøkelsen i denne.

Kvinner angrer mye mer på siste gang de hadde tilfeldig sex enn menn gjør. Menn angrer mye mer enn kvinner på at de lot sjansen gå fra seg. Nesten ingen kvinner angrer på at de lot sjansen for tilfeldig sex passere.

Denne store kjønnsforskjellen dominerer fullstendig, uavhengig av hvor religiøse eller seksuelt liberale folk måtte regne seg for å være.

– At vi finner denne kjønnsforskjellen i både Norge og USA antyder at det ligger mer bak kjønnsforskjellene i seksuell oppførsel enn kulturelle normer og kjønnsroller, sier Wyckoff.

Les også: Studie: Sex med partner gir 48 timer «etterglød»

Religiøse eller liberale

Deltakerne ble spurt om de regnet seg som religiøse. De ble også spurt om hvor viktig de mente det var å etterleve påbudene i religionen sin. Her er det en betydelig forskjell mellom landene.

Amerikanere er klart mer religiøse enn nordmenn. Foto: Colourbox.com
Amerikanere er klart mer religiøse enn nordmenn. Foto: Colourbox.com

Amerikanere mener i gjennomsnitt at det er langt viktigere å rette seg etter dogmene i religionen de tilhører.

Nordmenn flest har til gjengjeld moderat mer seksuelt liberale holdninger, og har i gjennomsnitt moderat mer tilfeldig sex enn amerikanerne.

– Selv om forskjellene fra et antropologisk perspektiv kanskje er små mellom kulturene, er de forskjellene vi har målt relevante for spørsmålet om anger etter uforpliktende sex, sier professor Kennair.

Les også: Sex på kanten - hvor går grensen for seksuell trakassering

Amerikanere fantaserer mer om sex

Men nasjonale ulikheter i religiøsitet og seksuell liberalisme betyr altså lite for forskjellene mellom kjønnene i hvorvidt de angrer seg eller ikke.

Og det å avstå fra å ha tilfeldig sex betyr slett ikke at du ikke har lyst til å ha det. Snarere tvert imot.

– Amerikanere fantaserer mer enn nordmennene om å ha sex med folk de møter, samtidig som de har mindre tilfeldig sex, påpeker førsteamanuensis Mons Bendixen.

Les også: – Seksuelt aktive over 50 år har bedre hukommelse

Evolvert seksuell psykologi

Men hvorfor dominerer kjønnsforskjellen fullstendig over religionen når det kommer til anger? Dette går rett inn i diskusjonen om det er kultur eller biologi som dominerer oppførselen vår.

– Arv eller miljø er en falsk motsetning, understreker Asao. – Seksuell anger er resultatet av en kompleks samhandling mellom reproduktiv biologi og kulturelle moralske standarder.

– Seksuell anger handler om kontrafaktisk tenkning og følelser, og er forankret i menneskesinnet liksom annen seksuell psykologi, sier Kennair.

Kostnadene ved tilfeldig sex som kan resultere i barn er svært ulik for kvinner og menn.

Høye kostnader for kvinner

For våre formødre var kostnadene ved tilfeldig, uforpliktende sex potensielt svært høye i form av graviditet, fødsel og amming. Uten investering fra en forpliktet partner var sjansen for at avkommet overlevde sterkt redusert.

– Når dette skjer over hundrevis av generasjoner får vi en seleksjon av kvinner som er mindre tilbøyelige til å ha tilfeldig sex og som opplever dette som mindre positivt når det skjer, påpeker Bendixen.

– Kvinner sto ikke bare overfor større kostnader ved dårlige valg når det kommer til tilfeldig sex, men fikk også færre fordeler ved mer tilfeldig sex. Dette er fordi kvinners reproduktive suksess er begrenset av den reproduktive biologien, mens menns suksess er begrenset av tilgangen på fruktbare kvinner, sier Kelly Asao.

Les også: Annethvert ektepar i Japan har sluttet å ha sex

Minimale kostnader for menn

For våre forfedre var det derimot få kostnader ved å ha tilfeldig sex. Det medførte likevel ingen investering.

Den store kjønnsforskjellen dominerer fullstendig, uavhengig av hvor religiøse eller seksuelt liberale folk måtte regne seg for å være. Illustrasjon: Colourbox.com
Den store kjønnsforskjellen dominerer fullstendig, uavhengig av hvor religiøse eller seksuelt liberale folk måtte regne seg for å være. Illustrasjon: Colourbox.com

Kostnadene var knyttet til muligheter for sex mennene lot gå fra seg, fordi menn potensielt kan øke sin reproduktive fitness gjennom å gjøre mange kvinner gravide. Det vil si at de kan få en større andel av genene sine videreført til neste generasjon.

– Ingenting av dette foregår bevisst, så klart, sier David Buss. – Snarere er menns og kvinners seksuelle psykologi sluttproduktet av en lang forhistorie der menn og kvinner har stått overfor ulike tilpasningsproblemer når det kommer til å velge eller velge bort seksuelle partnere.

Vi er altså i større grad etterkommere av menn som ikke lot sjansen gå fra seg.

Forskerne mener at gjennom seleksjon er den seksuelle psykologien for kvinner og menn på dette området blitt relativt ulik. Derfor finner du så klare kjønnsspesifikke mønstre av tanker og følelser som avtegner seg i etterkant av at folk hadde tilfeldig sex eller lot sjansen gå fra seg.

Dette er fremdeles sånn til tross for enkel tilgang på prevensjonsmidler og gode sosiale støtteordninger for mødre uten partner, og tross kulturelle forhold som religiøsitet og seksuell liberalisme.

Les også:

Hun er ikke interessert i sex – men det tror han

Menn mest sjalu på sex – kvinner på følelser
Ønske om tilfeldig sex øker risiko for trakassering
One night stands ­­– derfor angrer vi

Saken er opprinnelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:07 Dom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06 Nødnettet er nede flere steder i landet10:03 Syrere på flukt: – Dette er helvetet10:00 Jazzmusikeren Jon Christensen død09:31 Flere kildesorterer plast09:30 Medier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12 Chelsea-profil brakk nesen08:58 Voldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41 35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40 Voldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32 18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28 USAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53 Fortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29 Sykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26 Norsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00 Landslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54 Professor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54 Norsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48 Kina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31 Trøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30 MDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28 Haalands stjernemøte med Mbappé05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:30 Høie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27 Eckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25 Sju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47 Nå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29 Tre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08 Politidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22 Kvinner og barn trampet til døde i Niger03:17 Maskert butikkraner i Stavanger02:51 Canada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27 Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11 Leger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32 Pollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25 Norske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07 Widerøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40 Reiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25 Apple rammet av koronavirus23:02 Johnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01 Nøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30 Raiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02 Verdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52 Matbutikk ranet i Stavanger21:23 Da fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33 Ny dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53 Raser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27 «Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07 Lekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56 Sykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28 UD fraråder reiser til store deler av Kina17:54 Bare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42 Sinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25 Knut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21 Norske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19 Drikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16 Det vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25 50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05 Guardiola blir i Manchester City15:40 Fotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34 Slutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08 Casper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07 Person siktet for drapsforsøk på pub14:33 – Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06 EU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05 Politiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05 Treneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04 En av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03 Neymar friskmeldt til Haaland-møte12:57 Tone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55 Johaug ler av svensk favorittstempel12:46 – Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22 Møte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21 Grønt lys for atomkraft i Emiratene12:19 Doping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04 Philip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58 Politidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52 Østfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52 Russisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14 Burkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11 Jakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11 Widerøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04 Storbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04 Klæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57 Folk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50 Slik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42 Lønnsforskjellene har sluttet å øke10:41 Manchester United-legende er død10:35 Norske eldste person er død10:34 IS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20 Mann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05 Nedgang for norsk eksport i januar10:05 Lillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49 Slik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38 Australsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38 Ekstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21 Medier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20 NRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel
Siste nytt
10:07VerdenDom mot dansk kvinne tiltalt for gigant-svindel10:06NorgeNødnettet er nede flere steder i landet10:03VerdenSyrere på flukt: – Dette er helvetet10:00KulturJazzmusikeren Jon Christensen død09:31NorgeFlere kildesorterer plast09:30SportMedier: Barcelona kjøper fri dansk angrepsspiller09:12SportChelsea-profil brakk nesen08:58SportVoldsom krasj på sisterunden av Daytona 50008:41Penger35.000 stillinger kan forsvinne i HSBC08:40PolitikkVoldsdømte kan jobbe i barnehage – Frp vil «tette hull»08:32Kultur18-årsgrense for dataspill som inneholder gambling08:28VerdenUSAs største speiderorganisasjon slår seg selv konkurs07:53NorgeFortsatt stengte fjelloverganger – og Bergensbanen hindres av snøras07:29VerdenSykehusdirektør i Wuhan bekreftet død av covid-1907:26SportNorsk golfprofil: – Jeg la for mye press på meg selv07:00SportLandslagsledelsen avviser press på Klæbo06:54Helse og livsstilProfessor oppgitt over corona-panikken: – På linje med normal influensa06:54KulturNorsk håp nådde ikke opp i «America’s Got Talent»06:48VerdenKina: Laveste antall nye smittede hittil i februar06:31NorgeTrøen vil sette punktum for Stortingets byggeskandale06:30PolitikkMDG mener Aps ulveforslag vil gjøre Norge til en europeisk skamplett06:28SportHaalands stjernemøte med Mbappé05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie får ny sykehusstrid på bordet – drar på lytteturné05:27SportEckhoff: – Jeg har nok lagt det største presset på meg selv05:25NorgeSju av åtte undersøkte sykehus bryter loven for utplasserte pasienter04:47NorgeNå er maksgrensen på barn per sæddonor fjernet i Norge04:29VerdenTre av fire i Australia rammet av skogbrannene04:08NorgePolitidirektoratet med ny metoo-undersøkelse i politiet03:22VerdenKvinner og barn trampet til døde i Niger03:17NorgeMaskert butikkraner i Stavanger02:51VerdenCanada henter hjem virusfaste cruisepassasjerer02:27NorgeOverlege fraråder for tidlig meslingvaksine02:11VerdenLeger advarer om Storbritannias behandling av Julian Assange01:32PolitikkPollestad kritiserte Michelin-oppstyr – sosiale medier kokte01:25VerdenNorske Angelina Jordan en av favorittene til å vinne «America’s Got Talent»00:52SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea00:07NorgeWiderøe sier de kunne reddet ruter med mer avgiftskutt23:40SportReiten ble matchvinner mot Liverpool i FA-cupen23:25VerdenApple rammet av koronavirus23:02PolitikkJohnson-rådgiver går etter storm om rasistiske utsagn23:01SportNøkkelseier for Solskjærs United, Maguire og Martial avgjorde mot Chelsea22:30SportRaiola med Pogba-angrep mot Solskjær22:02PengerVerdens rikeste vil gi over 90 milliarder kroner til klimakampen21:52NorgeMatbutikk ranet i Stavanger21:23NorgeDa fiskebutikken ble oversvømt, fikk de spesielt besøk20:33SportNy dopingsak i Sverige, den tredje på kort tid19:53VerdenRaser mot «sprø plan» – frykter millionby vil stinke råtne egg19:27Verden«Spøkelsesskip» dukket opp i Irland19:07VerdenLekkasje kaster nytt lys over Kinas fengsling av muslimer18:56VerdenSykehusdirektør i Wuhan død av covid-1918:28NorgeUD fraråder reiser til store deler av Kina17:54Helse og livsstilBare Restaurant får Bergens første stjerne i Michelin-guiden17:42SportSinte smørere i Åre: – Behandles som skitt17:25NorgeKnut (68) tror ikke på menneskeskapte klimaendringer – startet «folkeopprør»17:21NorgeNorske soldater har gjenopptatt treningen av irakiske styrker17:19NorgeDrikkevannet må fortsatt kokes i deler av Oslo17:16StemmerDet vil stinke i regjeringen så lenge fiskeriministeren er der16:25Norge50 værfaste i snøstorm: – Umulig å komme noe sted16:05SportGuardiola blir i Manchester City15:40SportFotballhelten reddet baby og gravid kvinne – nå er han død15:34PengerSlutt på DNBs banktjenester på postkontorer15:08SportCasper Ruud satte familierekord: – Beklager pappa15:07NorgePerson siktet for drapsforsøk på pub14:33Verden– Det som nå skjer, er noe av det verste vi har sett i løpet av krigen i Syria14:06VerdenEU straffer menneskerettsbrudd: – Omfanget gir oss ikke annet valg14:05NorgePolitiet ber om tips etter funn av livløs kvinne14:05SportTreneren om Haaland: – Han har en fantastisk mentalitet14:04NorgeEn av de siktede etter Sola-drapet løslatt14:03SportNeymar friskmeldt til Haaland-møte12:57KulturTone Damlis manager vurderer pengekrav mot NRK12:55SportJohaug ler av svensk favorittstempel12:46Norge– Mine forskerkolleger og jeg snakker mye om at vi ikke skal gå ut med de verste scenariene12:22SportMøte avgjør Ski Tour-etappe, været truer12:21VerdenGrønt lys for atomkraft i Emiratene12:19SportDoping-anklager mot Eckhoff – Johaug raser12:04NorgePhilip Manshaus tiltalt for drap og terror11:58NorgePolitidirektøren varsler effektiviseringstiltak11:52NorgeØstfoldbanen og Drammen stasjon stengt på grunn av flom11:52SportRussisk Johaug-rival bryter Ski Tour11:14VerdenBurkina Faso rystet av blodig kirkeangrep11:11NorgeJakten på Norges mest attraktive by er i gang11:11ReiseWiderøe kutter 4.000 avganger: – Likevel har vi ingen valg11:04VerdenStorbritannia: Umulig å beskytte alle mot flom11:04SportKlæbo klar for Åre-start etter legeundersøkelse10:57StemmerFolk bare rister på hodet av Trump. Det er slik demokratier dør10:50VerdenSlik kommer pengene frem til et av klodens mest utilgjengelige områder10:42PengerLønnsforskjellene har sluttet å øke10:41SportManchester United-legende er død10:35NorgeNorske eldste person er død10:34NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengsles i fire nye uker10:20NorgeMann skadd i arbeidsulykke ved oppdrettsanlegg10:05PengerNedgang for norsk eksport i januar10:05SportLillesand IL snur etter shortsbråk – hylles av Raja09:49PolitikkSlik er og blir lønna di - nå kommer TBU med tallene09:38VerdenAustralsk domstol: Razzia mot kringkaster var lovlig09:38SportEkstremregn skaper trøbbel for Vasaloppet09:21VerdenMedier: Høyreekstremister planla terrorangrep mot moskeer i Tyskland09:20KulturNRK er usikre på omfang av MGP-stemmetrøbbel