Meny

En oppvekst på utgått dato

Ved tjernet på Alnabru, som nå er tettet igjen. Fra venstre: Jeg, broren min Frank og lillessøster Anne på to år. Bildet er trolig tatt i 1966.

MIN OSLO-OPPVEKST: I dag er Alnabru et veikryss og kjøpesenter. Men da jeg vokste opp på 60-tallet, var det kubjeller og rauting vi våknet opp til, og ikke støyen fra E6.

Dette er tredje artikkel i en serie om oppvekst i Oslo. Dagsavisens Tom Vestreng har lagt sin erindring til året 1968.

Les også: Sissel Hoffenghs Oslo-oppvekst (1969): Damene i Nordahl Bruns gate
Og: Espen H. Rusdals Oslo-oppvekst (1984): Hundrelappen som brant i lomma

Som sønn av en kjøpmann, er jeg oppvokst på utgått dato. Pappa var streng sånn. Tok vi et eple, skulle det være et med flekk på, for det kunne ikke selges. Alternativet var å kaste det, og det likte han dårlig. Han hadde tross alt betalt for det hos grossisten, og da skulle det spises.

Til middag var det ofte det som hadde gått over datoen, og som ikke kunne selges dagen etterpå. Hentet vi en flaske melk, måtte vi ta den med dårligst dato. Uten at vi har fått varige mén av det.

I SKOGEN: Jeg og pappa på tur.

Jeg var ikke gamle karen før jeg ble satt i arbeid i butikken. For å si det sånn: Jeg har hatt min del av tomflaskesortering, prising av varer og veiing av 25-kilos sekker med poteter opp i to og en halv kilos poser. Det var sånn i mindre kolonialbutikker på den tida. Alle i familien tok sin del av arbeidet.

De første årene av mitt liv, fra høsten 1959, bodde vi – det vil si mamma, pappa, og jeg – på Breivoll gård, som lå der brua over E6 mellom gamle Nora Fabrikker og A-møbler er i dag. Frank og Anne kom i 1961 og 1964. Da var Alnabru et landbruksområde, med jorder og gårder. Samt et teglverk midt i, der Alna kjøpesenter nå ligger, og Alf Bjerckes malingsfabrikk nedi Brobekkveien.

Vi var ikke akkurat plaget av støy og forurensing av den lille industrien som var i området. Rart å tenke på i dag, når Alnabru er blant de mest forurensede områdene i byen.

Oslo kommune kjøpte Alna Teglverk for fem millioner kroner i 1966, blant annet for å kunne utbedre veiforholdene i området.

LILLESØSTER I 1964: Lillebror Franks og mitt første møte med Anne.

Og mot slutten av 60-tallet ble idyllen på Alnabru brutt. E6 kjempet seg fram, og gården vi bodde på sto i veien for en firefelts motorvei. Jordene der vi hadde skirenn, hoppbakken der vi lekte at vi var Bjørn Wirkola, og bakkerekorden var tre meter. Gresstustene på jordet der vi spilte fotball med hjemmesnekrede mål og selvstjålete kirsebærtrenett, som vi satte opp for å hindre at skruskuddene havnet i Strømsveien. Tjernet hvor vi bygde flåte og dro på oppdagelsesferd om sommeren, og hvor lillebror Frank la grunnlaget for hockeykarrieren på vinteren.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

De første skøytene vi fikk, bandyskøyter, ble kjøpt av en nabogutt som hadde vokst fra dem – for fem kroner paret. Om vinteret snekret pappa små vant og mål, han fikk satt opp lys, og fikk til og med brannvesenet til å komme og sprøyte vann oppå den frosne isen for å få det jevnt og fint. Kanskje ikke rart at det til slutt ble landskamper, NM-gull, OL og VM på Frank.

JORDER: Da vi bodde på Breivoll gård på 60-tallet, var det et lite utbygd område. Vi bodde senere på Tittut hvor pappa drev kolonialbutikk (til venstre i bildet) fram til 1986. Bildet er tatt i 1962.

Lite ante vi da hvordan utviklingen ville bli på Alnabru få år senere. Da E6 kom i 1967–68, og Nora fabrikker kom et par år etter det, var liksom tonen satt. Verden hadde inntatt Alnabru, og utbyggingen foregikk i en rasende fart. Vi som bodde på Tittut ble på en måte gjerdet inne. Jernbanens godsterminal på den ene siden, E6 på den andre.

Mamma og pappa flyttet fra Høland til Alnabru i 1957 for å overta en liten kolonialbutikk i Tittutveien. Rundt oss var det jorder. Kuene rautet i enga, sauene gikk bedagelig og beitet, og fra kjøkkenvinduet hadde vi utsikt til Strømsveien, hvor vi hadde god tid til å telle bilene.

Selv om vi hadde jorder mellom oss og Strømsveien, var det nært nok til at Frank gikk i løpestreng mellom våningshuset og låven. Sånn for sikkerhets skyld. Og historien viser at det var et klokt valg, selv om det sikkert ikke var barnepolitisk korrekt.

NESTEN VOKSEN: Meg som komfirmant i 1974. Gaven fra mamma og pappa var en språkreise til England.

Leiligheten vi hadde leid av verkseier Furulund på Breivoll gård, måtte vike plass for motorveien, og i 1968 kjøpte pappa huset hvor han hadde drevet butikk siden 1957. De første årene bodde vi i leiligheten over butikken. Først ble butikklokalene utvidet, før vi bygde på leiligheten i andre etasje over butikklokalet i 1975. Og jeg endelig fikk eget rom.

Etter stengetid klokken 17 ble det tomt for biler i Tittutveien, og vi ungene møttes utenfor butikken for slåball. Vi lekte «boksen går», vi sparket fotball, syklet, padlet på våre hjemmelagde flåter nede på tjernet og lekte med vognene til det da nedlagte Alna Teglverk. At vi spilte hasard med døden da vi hoppet av vognene i fart, like før de stanset i en jordvoll, var det ingen som tenkte på. Det var lov å være litt røff, selv om vi for ordens skyld ikke nevnte leken på den nedlagte teglverksjernbanen hjemme.

Tøffe var også gutta i gata som hadde bil. Når vi yngste ble ropt inn for kvelden, samlet de seg på parkeringsplassen utenfor butikken. Volvo Amazon, Ford Taunus, Volkswagen Boble, Opel Kadett, samt en og annen amerikaner full av V8 og gromlyd. Eksosrøyken lå ofte tett, men det var ingen som snakket om utslipp og forbruk.

Les også Hanne Maunos: Mitt møte med Oslo

BASSENG: Familiens svømmebasseng i hagen var et yndet sted for nabolagets mange unger. Og de aller fleste lærte å svømme der.

Etter et besøk i USA i 1971, kom pappa hjem med gode ideer om butikkdrift. Blant annet ideen om hvordan varene folk først og fremst trengte, kunne selges billig rett fra pall. Uten fordyrende mellomledd, og uten alt for mye fjas med reklame og eksponering av varene. Ideen ble aldri satt ut i livet, noe andre imidlertid gjorde, og ble søkkrike. Pappa prøvde en gang å få kjøpt tomta der A-møbler i dag ligger, for å bygge ny dagligvarebutikk. Svaret han fikk var at «nei, veinettet ville ikke tåle den ekstra trafikkbelastningen en butikk ville føre med seg». Sånn tenkte de da. Men de som kjører til Alnabru i dag, bruker akkurat de samme veiene som lå der på 60-tallet, og i dag er det kommet kjøpesentre og butikker på hver eneste ledige kvadratmeter i området. Gårdsidyllen fra 60-tallet er gjort til et køinferno.

Satt ut i livet ble ideen om eget svømmebasseng i hagen. Om sommeren var det reneste «Frognerbadet» i Tittutveien 4. Ungene i nabolaget hadde tilgang i butikkens åpningstid, og omtrent samtlige unger som vokste opp i gata lærte å svømme i bassenget. Lærte å sykle gjorde også lillesøster Anne, ved hjelp av Frank og meg. Men vi glemte én ting, og det var å lære henne å svinge og bremse. Det kom senere, etter et besøk på legevakta.

I dag, snaut 50 år etter oppveksten i Tittutveien, og nærmere 60 år etter at jeg trådte mine første barnesko på Breivoll gård, er ringen på en måte sluttet. Både mamma og pappa er borte. Sist uke gjorde vi ferdig ryddingen etter dem, og leiligheten i det som en gang var en del av butikklokalet er leid ut. Mye er gitt bort, noe har vi fordelt oss imellom, noe er solgt, og noe kastet. Men minnene om en lykkelig og bekymringsløs barndom på Alnabru blir aldri borte.

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no

HUND: Familiens schäfer Enok og meg.

FAKTA: Oslo 1968

Innbyggere i Oslo: 488.231

Årets filmer: «Ondt blod i vesten», «Ørneredet», «Mannen som ikke kunne le» med Rolv Wesenlund, «Yellow Submarine» som er en tegnefilm basert på medlemmene i og sangene til bandet The Beatles.

Årets musikk: «Mrs. Robinson» med Simon & Garfunkel, «Romeo og Julie» med Inger Lise Andersen, «Delilah» med Tom Jones, «Lyckliga Gatan» med Anna-Lena Löfgren, «Mighty Quinn» med Manfred Mann.

Dette skjedde i 1968:

Boeing 747 (jumbojet) rulles ut og vises for publikum for første gang på Boeing Everett Factory. (30. september 1968).

Sovjet-dominerte Warszawapakt-tropper invaderte Tsjekkoslovakia. (20. august 1968).

Island gikk over til høyrekjøring.

Fred Anton Maier vant 5.000 meter i OL i Grenoble med tiden 7.22.4.

Martin Luther King ble skutt i Memphis og Robert Kennedy i Los Angeles.

Dette skjedde i 1968: Kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:08 Casillas' kone er blitt kreftsyk07:50 FM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19 «Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06 Direkte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15 Dokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00 Siste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50 Dette skjer i dag05:37 Hudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32 Dette skjedde i natt05:23 NASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00 Norad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35 Mann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26 Fransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07 Mann ranet med kniv i Bergen03:30 Petter Stordalen tildelt hederspris03:20 Indonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45 Trump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31 Grunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27 Dollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55 Dødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50 USA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09 Hydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40 Ødegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35 Irak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31 Måling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17 Passasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59 Minst 44 drept i kamper i Syria21:57 Tre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35 Xi antyder langvarig handelskrig20:24 May åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33 Kronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00 «Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37 Syk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03 Dødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33 Syklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04 Faren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57 Svensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41 Barcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29 Politiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18 Abelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07 Liverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06 Kripos advarer mot Vipps-svindel14:33 Politiker og seks andre drept i angrep i India14:25 Farevarsel: Intense regnbyger på vei14:07 Ber nordmenn endre navn på Oslo14:02 Jamie Oliver trues av konkurs13:55 Giroud forlenget med Chelsea13:40 Bøndene jubler – men de har glemt én ting13:26 Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25 Tøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53 Arsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30 OECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30 Solskjær nær sin første sommersignering12:29 Vil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29 MDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28 Mann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07 Tredobling i hoggormhenvendelser11:07 Telia Norge kutter 240 årsverk10:58 Ari Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55 Forskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46 Macron i ordkrig med Bannon10:28 Kallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27 Tidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20 Solskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19 Besteg Mount Everest to ganger på en uke09:35 Semenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07 Widodo vant valget i Indonesia09:06 Mopedfører mistet livet i Oppland08:59 Vil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58 EM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58 Vannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57 Få i Norge har jodtabletter08:35 Livsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27 Skandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25 28-åring siktet for terror i Christchurch07:25 Religionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56 Mann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41 Italia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38 Tre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31 Franskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22 «Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18 Mann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55 Pensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50 Dette skjer i dag05:30 Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14 Iran: Motstand er vårt eneste valg05:00 LO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33 Formel-1-legenden Niki Lauda er død04:32 Ingen avtale signert om overgang i Sudan04:06 Huaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59 Storbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42 Regjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01 USA utsetter Huawei-forbud til august02:43 Milliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13 Maduro foreslår nyvalg Venezuela02:06 100 nye lærere ansettes i Oslo01:36 Joko Widodo vant valget i Indonesia01:13 Dommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49 Forslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58 Mann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer
Siste nytt
08:08SportCasillas' kone er blitt kreftsyk07:50PengerFM Global: Norge mest økonomisk robuste land07:19Sport«Zuccas» overmenn til NHL-finale etter 49 år07:06PolitikkDirekte: Statsrådene grilles om statsbudsjettet i spørretimen06:15VerdenDokumenter avdekker Syrias forfølgelse av dissidenter06:00NorgeSiste sjanse for unge kvinner som vil ha gratis HPV-vaksine05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeHudkreftdagen: Kreftforeningen advarer mot solarium05:32NorgeDette skjedde i natt05:23VerdenNASA tilbyr folk å sende navnet sitt til Mars05:00NorgeNorad inngår milliardavtale med Redd Barna04:35NorgeMann varetektsfengslet etter knivangrep i Vestfold04:26VerdenFransk enke saksøker Boeing etter 737 MAX-styrt04:07NorgeMann ranet med kniv i Bergen03:30NorgePetter Stordalen tildelt hederspris03:20VerdenIndonesisk politi oppløste valgdemonstrasjoner med tåregass02:45VerdenTrump nominerer kvinne som sjef for luftforsvaret02:31NorgeGrunnlovsekspert: – Prinsessetittelen er opp til kongen å bestemme01:27NorgeDollarkurs kan gi milliardsprekk i kampflykjøpet00:55NorgeDødsalgen vil trolig koste oppdrettere rundt en milliard kroner00:50VerdenUSA mistenker Syria for et nytt kjemisk angrep00:09NorgeHydro gjenopptar full produksjon ved anlegget Albras i Brasil22:40SportØdegaard i kjempeslag, scoring og målgivende for Vitesse22:35PolitikkIrak vil forsøke å dempe spenningene mellom USA og Iran22:31PengerMåling: Anti-bompengelisten størst i Bergen22:17NorgePassasjer alvorlig skadd da bil kjørte av veien og traff et hus21:59VerdenMinst 44 drept i kamper i Syria21:57NorgeTre siktet etter politiaksjon mot russtiftelse i Bergen20:35VerdenXi antyder langvarig handelskrig20:24PolitikkMay åpner for at Parlamentet kan vedta ny folkeavstemning om brexit19:33NorgeKronprins Haakon: – Vi ønsker dialog med søsteren min19:00Verden«Uutholdelig summelyd» i veggen var titusenvis av bier18:37SportSyk Ingebrigtsen utsetter sesongstarten, virus lager trøbbel18:03NorgeDødsalgen har tatt liv av laks for 620 millioner kroner17:33NorgeSyklist trolig alvorlig skadd i sykkelkollisjon i Bærum17:04NorgeFaren til Sunniva (13) om marerittnatten: – Da visste jeg hva som hadde skjedd15:57VerdenSvensk rettsmøte for Assange 3. juni15:41SportBarcelona-Caro: – Håper det skaper drømmer hos de unge15:29NorgePolitiet har avsluttet søkene etter Trine Frantzen15:18KulturAbelprisen til den første kvinnelige mottakeren15:07SportLiverpool-stjerne kan rekke mesterligafinalen15:06PengerKripos advarer mot Vipps-svindel14:33VerdenPolitiker og seks andre drept i angrep i India14:25NorgeFarevarsel: Intense regnbyger på vei14:07PolitikkBer nordmenn endre navn på Oslo14:02Helse og livsstilJamie Oliver trues av konkurs13:55SportGiroud forlenget med Chelsea13:40StemmerBøndene jubler – men de har glemt én ting13:26NorgeRingeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere13:25SportTøff billettstraff for Tottenham-supportere12:53SportArsenal-stjerne frykter for egen sikkerhet12:30PengerOECD nedjusterer prognosen for global vekst12:30SportSolskjær nær sin første sommersignering12:29PolitikkVil stemme for mistillitsforslag mot Kurz11:29NorgeMDG hadde en liste med 68 saker – valgte disse fire11:28NorgeMann alvorlig skadd i knivstikking, nabo pågrepet11:07Helse og livsstilTredobling i hoggormhenvendelser11:07PengerTelia Norge kutter 240 årsverk10:58KulturAri Behn bryter tausheten om Märthas nye forhold10:55VerdenForskere: Havet kan stige over 2 meter hvis utslippene fortsetter10:46PolitikkMacron i ordkrig med Bannon10:28PolitikkKallmyr diskuterer Schengen-grenser i Kirkenes10:27NorgeTidligere dommer erkjente straffskyld for overgrep10:20SportSolskjær, Berg og Johnsen med i Uniteds jubileumskamp10:19VerdenBesteg Mount Everest to ganger på en uke09:35SportSemenya tar seg ikke stoppe av IAAF09:07PolitikkWidodo vant valget i Indonesia09:06NorgeMopedfører mistet livet i Oppland08:59PengerVil lovfeste at Oljefondet kun skal investere i utlandet08:58SportEM-kvalkampene ryker for Sørloth08:58VerdenVannforsyningen gjenopprettet i Libyas hovedstad08:57Helse og livsstilFå i Norge har jodtabletter08:35PolitikkLivsfarlige, utenlandske vogntog: – Sjokkert over handlingslammelsen08:27NorgeSkandalehelikopteret kollapset: – Vi jobber med å forstå08:25Verden28-åring siktet for terror i Christchurch07:25NorgeReligionsprofessor fulgte sjaman-foredrag: – Savnet kritisk dialog06:56NorgeMann knivstukket i Oslo – mann pågrepet06:41SportItalia reddet VM-status etter straffer mot Østerrike06:38KulturTre håndskrevne testamenter funnet i Aretha Franklins hjem06:31VerdenFranskmann dømt til døden for narkosmugling i Indonesia06:22Sport«Superhelg» i fare etter publikumssvikt06:18NorgeMann fløyet til sykehus etter båtulykke05:55PengerPensjonistene krever forhandlingsretten tilbake05:50NorgeDette skjer i dag05:30VerdenVåpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig05:14VerdenIran: Motstand er vårt eneste valg05:00MotorLO: – Rike bør betale mer enn fattige i bommen04:33SportFormel-1-legenden Niki Lauda er død04:32VerdenIngen avtale signert om overgang i Sudan04:06PengerHuaweis grunnlegger sier USA undervurderer selskapet03:59NorgeStorbyene støvsuger distriktene for politiårsverk03:42NorgeRegjeringen vil forhindre bruk av oljefondet i Norge03:01PengerUSA utsetter Huawei-forbud til august02:43PengerMilliontap for lakseoppdrettere i Troms og Nordland02:13PolitikkMaduro foreslår nyvalg Venezuela02:06Norge100 nye lærere ansettes i Oslo01:36VerdenJoko Widodo vant valget i Indonesia01:13VerdenDommer sier Trump må opplyse om egne regnskaper00:49NorgeForslag om ytringsfrihetskommisjon får støtte23:58VerdenMann tatt hånd om etter å ha klatret i Eiffeltårnet i seks timer
Populært