En oppvekst på utgått dato

Ved tjernet på Alnabru, som nå er tettet igjen. Fra venstre: Jeg, broren min Frank og lillessøster Anne på to år. Bildet er trolig tatt i 1966.
Ved tjernet på Alnabru, som nå er tettet igjen. Fra venstre: Jeg, broren min Frank og lillessøster Anne på to år. Bildet er trolig tatt i 1966.

MIN OSLO-OPPVEKST: I dag er Alnabru et veikryss og kjøpesenter. Men da jeg vokste opp på 60-tallet, var det kubjeller og rauting vi våknet opp til, og ikke støyen fra E6.

Dette er tredje artikkel i en serie om oppvekst i Oslo. Dagsavisens Tom Vestreng har lagt sin erindring til året 1968.

Les også: Sissel Hoffenghs Oslo-oppvekst (1969): Damene i Nordahl Bruns gate
Og: Espen H. Rusdals Oslo-oppvekst (1984): Hundrelappen som brant i lomma

Som sønn av en kjøpmann, er jeg oppvokst på utgått dato. Pappa var streng sånn. Tok vi et eple, skulle det være et med flekk på, for det kunne ikke selges. Alternativet var å kaste det, og det likte han dårlig. Han hadde tross alt betalt for det hos grossisten, og da skulle det spises.

Til middag var det ofte det som hadde gått over datoen, og som ikke kunne selges dagen etterpå. Hentet vi en flaske melk, måtte vi ta den med dårligst dato. Uten at vi har fått varige mén av det.

I SKOGEN: Jeg og pappa på tur.
I SKOGEN: Jeg og pappa på tur.

Jeg var ikke gamle karen før jeg ble satt i arbeid i butikken. For å si det sånn: Jeg har hatt min del av tomflaskesortering, prising av varer og veiing av 25-kilos sekker med poteter opp i to og en halv kilos poser. Det var sånn i mindre kolonialbutikker på den tida. Alle i familien tok sin del av arbeidet.

De første årene av mitt liv, fra høsten 1959, bodde vi – det vil si mamma, pappa, og jeg – på Breivoll gård, som lå der brua over E6 mellom gamle Nora Fabrikker og A-møbler er i dag. Frank og Anne kom i 1961 og 1964. Da var Alnabru et landbruksområde, med jorder og gårder. Samt et teglverk midt i, der Alna kjøpesenter nå ligger, og Alf Bjerckes malingsfabrikk nedi Brobekkveien.

Vi var ikke akkurat plaget av støy og forurensing av den lille industrien som var i området. Rart å tenke på i dag, når Alnabru er blant de mest forurensede områdene i byen.

Oslo kommune kjøpte Alna Teglverk for fem millioner kroner i 1966, blant annet for å kunne utbedre veiforholdene i området.

LILLESØSTER I 1964: Lillebror Franks og mitt første møte med Anne.
LILLESØSTER I 1964: Lillebror Franks og mitt første møte med Anne.

Og mot slutten av 60-tallet ble idyllen på Alnabru brutt. E6 kjempet seg fram, og gården vi bodde på sto i veien for en firefelts motorvei. Jordene der vi hadde skirenn, hoppbakken der vi lekte at vi var Bjørn Wirkola, og bakkerekorden var tre meter. Gresstustene på jordet der vi spilte fotball med hjemmesnekrede mål og selvstjålete kirsebærtrenett, som vi satte opp for å hindre at skruskuddene havnet i Strømsveien. Tjernet hvor vi bygde flåte og dro på oppdagelsesferd om sommeren, og hvor lillebror Frank la grunnlaget for hockeykarrieren på vinteren.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

De første skøytene vi fikk, bandyskøyter, ble kjøpt av en nabogutt som hadde vokst fra dem – for fem kroner paret. Om vinteret snekret pappa små vant og mål, han fikk satt opp lys, og fikk til og med brannvesenet til å komme og sprøyte vann oppå den frosne isen for å få det jevnt og fint. Kanskje ikke rart at det til slutt ble landskamper, NM-gull, OL og VM på Frank.

JORDER: Da vi bodde på Breivoll gård på 60-tallet, var det et lite utbygd område. Vi bodde senere på Tittut hvor pappa drev kolonialbutikk (til venstre i bildet) fram til 1986. Bildet er tatt i 1962.
JORDER: Da vi bodde på Breivoll gård på 60-tallet, var det et lite utbygd område. Vi bodde senere på Tittut hvor pappa drev kolonialbutikk (til venstre i bildet) fram til 1986. Bildet er tatt i 1962.

Lite ante vi da hvordan utviklingen ville bli på Alnabru få år senere. Da E6 kom i 1967–68, og Nora fabrikker kom et par år etter det, var liksom tonen satt. Verden hadde inntatt Alnabru, og utbyggingen foregikk i en rasende fart. Vi som bodde på Tittut ble på en måte gjerdet inne. Jernbanens godsterminal på den ene siden, E6 på den andre.

Mamma og pappa flyttet fra Høland til Alnabru i 1957 for å overta en liten kolonialbutikk i Tittutveien. Rundt oss var det jorder. Kuene rautet i enga, sauene gikk bedagelig og beitet, og fra kjøkkenvinduet hadde vi utsikt til Strømsveien, hvor vi hadde god tid til å telle bilene.

Selv om vi hadde jorder mellom oss og Strømsveien, var det nært nok til at Frank gikk i løpestreng mellom våningshuset og låven. Sånn for sikkerhets skyld. Og historien viser at det var et klokt valg, selv om det sikkert ikke var barnepolitisk korrekt.

NESTEN VOKSEN: Meg som komfirmant i 1974. Gaven fra mamma og pappa var en språkreise til England.
NESTEN VOKSEN: Meg som komfirmant i 1974. Gaven fra mamma og pappa var en språkreise til England.

Leiligheten vi hadde leid av verkseier Furulund på Breivoll gård, måtte vike plass for motorveien, og i 1968 kjøpte pappa huset hvor han hadde drevet butikk siden 1957. De første årene bodde vi i leiligheten over butikken. Først ble butikklokalene utvidet, før vi bygde på leiligheten i andre etasje over butikklokalet i 1975. Og jeg endelig fikk eget rom.

Etter stengetid klokken 17 ble det tomt for biler i Tittutveien, og vi ungene møttes utenfor butikken for slåball. Vi lekte «boksen går», vi sparket fotball, syklet, padlet på våre hjemmelagde flåter nede på tjernet og lekte med vognene til det da nedlagte Alna Teglverk. At vi spilte hasard med døden da vi hoppet av vognene i fart, like før de stanset i en jordvoll, var det ingen som tenkte på. Det var lov å være litt røff, selv om vi for ordens skyld ikke nevnte leken på den nedlagte teglverksjernbanen hjemme.

Tøffe var også gutta i gata som hadde bil. Når vi yngste ble ropt inn for kvelden, samlet de seg på parkeringsplassen utenfor butikken. Volvo Amazon, Ford Taunus, Volkswagen Boble, Opel Kadett, samt en og annen amerikaner full av V8 og gromlyd. Eksosrøyken lå ofte tett, men det var ingen som snakket om utslipp og forbruk.

Les også Hanne Maunos: Mitt møte med Oslo

BASSENG: Familiens svømmebasseng i hagen var et yndet sted for nabolagets mange unger. Og de aller fleste lærte å svømme der.
BASSENG: Familiens svømmebasseng i hagen var et yndet sted for nabolagets mange unger. Og de aller fleste lærte å svømme der.

Etter et besøk i USA i 1971, kom pappa hjem med gode ideer om butikkdrift. Blant annet ideen om hvordan varene folk først og fremst trengte, kunne selges billig rett fra pall. Uten fordyrende mellomledd, og uten alt for mye fjas med reklame og eksponering av varene. Ideen ble aldri satt ut i livet, noe andre imidlertid gjorde, og ble søkkrike. Pappa prøvde en gang å få kjøpt tomta der A-møbler i dag ligger, for å bygge ny dagligvarebutikk. Svaret han fikk var at «nei, veinettet ville ikke tåle den ekstra trafikkbelastningen en butikk ville føre med seg». Sånn tenkte de da. Men de som kjører til Alnabru i dag, bruker akkurat de samme veiene som lå der på 60-tallet, og i dag er det kommet kjøpesentre og butikker på hver eneste ledige kvadratmeter i området. Gårdsidyllen fra 60-tallet er gjort til et køinferno.

Satt ut i livet ble ideen om eget svømmebasseng i hagen. Om sommeren var det reneste «Frognerbadet» i Tittutveien 4. Ungene i nabolaget hadde tilgang i butikkens åpningstid, og omtrent samtlige unger som vokste opp i gata lærte å svømme i bassenget. Lærte å sykle gjorde også lillesøster Anne, ved hjelp av Frank og meg. Men vi glemte én ting, og det var å lære henne å svinge og bremse. Det kom senere, etter et besøk på legevakta.

I dag, snaut 50 år etter oppveksten i Tittutveien, og nærmere 60 år etter at jeg trådte mine første barnesko på Breivoll gård, er ringen på en måte sluttet. Både mamma og pappa er borte. Sist uke gjorde vi ferdig ryddingen etter dem, og leiligheten i det som en gang var en del av butikklokalet er leid ut. Mye er gitt bort, noe har vi fordelt oss imellom, noe er solgt, og noe kastet. Men minnene om en lykkelig og bekymringsløs barndom på Alnabru blir aldri borte.

Denne saken ble først publisert på Dagsavisen.no

HUND: Familiens schäfer Enok og meg.
HUND: Familiens schäfer Enok og meg.

FAKTA: Oslo 1968

Innbyggere i Oslo: 488.231

Årets filmer: «Ondt blod i vesten», «Ørneredet», «Mannen som ikke kunne le» med Rolv Wesenlund, «Yellow Submarine» som er en tegnefilm basert på medlemmene i og sangene til bandet The Beatles.

Årets musikk: «Mrs. Robinson» med Simon & Garfunkel, «Romeo og Julie» med Inger Lise Andersen, «Delilah» med Tom Jones, «Lyckliga Gatan» med Anna-Lena Löfgren, «Mighty Quinn» med Manfred Mann.

Dette skjedde i 1968:

Boeing 747 (jumbojet) rulles ut og vises for publikum for første gang på Boeing Everett Factory. (30. september 1968).

Sovjet-dominerte Warszawapakt-tropper invaderte Tsjekkoslovakia. (20. august 1968).

Island gikk over til høyrekjøring.

Fred Anton Maier vant 5.000 meter i OL i Grenoble med tiden 7.22.4.

Martin Luther King ble skutt i Memphis og Robert Kennedy i Los Angeles.

Dette skjedde i 1968: Kronprins Harald giftet seg med Sonja Haraldsen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40 Advokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14 Sun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52 Lover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40 Granåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27 Guaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12 Mor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00 Nytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57 Indiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03 Knepen seier for Trudeau i Canada09:02 Gatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52 Isbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47 Zidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46 Carragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02 Kjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52 Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40 Nord-Irland legaliserer abort07:39 Baksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39 Regjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34 Politimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24 Naruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22 Flere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50 Dette skjer i dag05:36 Anklager om fusk etter valget i Bolivia05:30 Dette skjedde i natt05:30 Afrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27 Trondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 De kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Kurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet
Siste nytt
22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid11:40NorgeAdvokat: – Berg kjent med avtalerykter11:14KulturSun Heidi Sæbø konstituert som Morgenbladet-redaktør10:52NorgeLover at Oslo skal bli utslippsfri innen 203010:40SportGranåsen får 180 millioner til ski-VM 202510:27VerdenGuaidó ber Russland og Kina om hjelp10:12NorgeMor (62) og datter (29) omkom i trafikkulykke i Volda: Frigir navnene10:00VerdenNytt funn: Deltok i angrepet på Pearl Harbor i 194109:57VerdenIndiske myndigheter reagerer sterkt på skoleeksperiment09:03PolitikkKnepen seier for Trudeau i Canada09:02NorgeGatekjøkken i Oslo angrepet for tredje gang08:52NorgeIsbryter går for egen maskin etter mayday-melding08:47SportZidane irritert over rykter om at han kan få sparken08:46SportCarragher sier unnskyld til Evra – åtte år etter Suárez' rasistiske hets08:02SportKjetil Jansrud vil sette «uslåelig» rekord i mesterskapsfri sesong07:52NorgeKirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser07:40Helse og livsstilNord-Irland legaliserer abort07:39MotorBaksetevarsel kan bli standard etter hundrevis av dødsfall i USA07:39PolitikkRegjeringen vil bruke klima-«smutthull»: – Veldig uklokt07:34NorgePolitimann skadd av skytevåpen under oppdrag i Trondheim07:24VerdenNaruhito kronet i en noe nedtonet seremoni07:22PolitikkFlere borgerlige varaordførere i Sp-styrte kommuner05:50NorgeDette skjer i dag05:36PolitikkAnklager om fusk etter valget i Bolivia05:30NorgeDette skjedde i natt05:30VerdenAfrikanske migranter sier de ville reist til Europa selv om de visste om farene05:27NorgeTrondheim fengsel kritiseres for behandling av forvaringsdømte04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NyheterVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeDe kjempet dyrenes kamp for 160 år siden21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenKurdere: – Amerikanerne flykter som rotter13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet