Stadig færre får navn med «Å»

Bokstaven Å kan i år feire sitt hundreårsjubileum som del av det norske alfabetet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Bokstaven Å kan i år feire sitt hundreårsjubileum som del av det norske alfabetet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokstaven Å feirer hundre år i år, men navn med den nordiske bokstaven taper terreng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er hundre år siden en kongelig resolusjon sørget for at bokstaven «Å» erstattet «Aa» i norsk rettskrivning. Selv om bokstaven er å finne i mange ord, har navn med «Å» opplevd en nærmest sammenhengende nedgang i 90 år, kommer det fram av navnestatistikken fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

For både gutter og jenter var det i perioden rett etter 1917 at Å-navnene var mest populære. For guttene var det særskilt navnene Håkon og Kåre som trakk opp snittet, men også Pål, Bård og Åsmund har vært en del i bruk. For jentene er det derimot ett navn som skiller seg ut:

– Det er ingen andre jentenavn med «Å» som kommer i nærheten av populariteten til Åse, sier navneekspert Jørgen Ouren i SSB om navnet som hadde sin storhetstid på 1930-tallet.

Men for både gutter og jenter begynte Å-navnene sin lange nedtur allerede på 1930-tallet. Pål, Håvard og Håkon hadde en midlertidig oppsving på 70-tallet, men trenden vedvarer.

– Det er nok en del foreldre som vegrer seg for å gi barnet sitt et navn som er vanskelig å uttale på engelsk, tror navneeksperten.