Færre barn i Nord-Norge – flere i Oslo og Akershus

Elevtallet i norske grunnskoler har vært økende de siste ti årene, men i Nord-Norge tømmes klasserommene. Det har resultert i 90 skolenedleggelser i landsdelen de siste ti årene.
Elevtallet i norske grunnskoler har vært økende de siste ti årene, men i Nord-Norge tømmes klasserommene. Det har resultert i 90 skolenedleggelser i landsdelen de siste ti årene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elevtallet i norske grunnskoler har økt de siste ti årene, men i Nord-Norge blir det stadig flere tomme klasserom. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fallet i barnetallet har resultert i 90 skolenedleggelser i landsdelen de siste ti årene. De siste ti årene har det blitt 9.000 flere grunnskoleelever i norske skolegårder, men det gjenspeiles ikke i den nordligste landsdelen, melder NRK.

Siden skoleåret 2006–2007 har det blitt 7.500 færre grunnskoleelever i Nord-Norge. I løpet av samme periode ble det 19.800 flere bak pultene i Oslo og Akershus.

– Demografiske endringer har fått, og vil fortsette å få, store konsekvenser for skolestrukturen i Norge, sier forsker Karl Jan Solstad ved Nordlandsforskning, som har skrevet flere rapporter om temaet.

Les også: Bedre trivsel på yrkesfag

Han sier sentraliseringen som nå pågår har en forsterkende effekt, ved at de stedene som mister skolene sine blir mindre attraktive å bosette seg i.

Oslo og Akershus, som allerede har klart flest elever, har opplevd en elevvekst på nesten 20 prosent, mens skolene i de tre nordligste fylkene har opplevd en tilbakegang på mellom 9 og 15 prosent i samme periode, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I løpet av samme periode er 352 norske grunnskoler lagt ned. De aller fleste av disse er mindre skoler i grisgrendte strøk.

Les også: Mattetalent vant Abelkonkurransen