Skogbiolog Trude Myhre: – Skogene som var så viktige for meg er borte

Trude Myhre forteller hvorfor hun elsker skogen. Foto: Arne Nævra

Skogbiolog Trude Myhre har kommet fram til at det er skummelt å bli glad i en skog som ikke er vernet som naturreservat, for plutselig blir den hugget ned.

ABC elsker tre

Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire det spesielle treet ditt. Bli med i konkurransen og feiringen! Send oss et bilde av ditt tre og du kan vinne en flott premie.

BLI MED I KONKURRANSEN NÅ

– Jeg må innrømme at jeg er glad i all slags skog og føler meg hjemme i skogen uansett hvor i landet jeg er. Skogen er jo min natur, forteller Trude Myhre til ABC Nyheter.

Hun er skogbiolog fra Vestfold og arbeider som rådgiver i WWF Verdens naturfond.

Myhre er med i en ny storslått naturserie på NRK, «Min natur», der åtte personer tar oss med til deres naturtype. Og for skogbiologen er det skogene i Vestfold, der hun kommer fra, som har en helt spesiell plass i hjertet.

Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra
Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra

– Det er fin blandingsskog med mye edelløvtrær i blanding med bartrær. Det gjør at skogen blir veldig variert og fin, nydelig å gå tur i, samtidig som den er levested for utallige arter av alt fra store dyr og fugler til insekter, blomster, mose, sopp og lav, forteller hun før hun fortsetter:

– Jeg var litt nervøs for å ta med filmskaperne Arne Nævra og Torgeir Beck Lande til Vestfold fordi de har sett så mye vakker natur og mange har nok oversett Vestfold-skogene i naturvernsammenheng. Men nervøs hadde jeg ikke trengt å være, de elsket det og syntes det var utrolig vakkert!

Les også: Artene vi har mistet fra norsk natur

Barndommens skogseventyr

Trude Myhre forteller at hun gjennom arbeidet med programmet, har forstått at opplevelsen av at skogene der hun lekte og gikk tur som barn ble hogd ned, har gjort stort inntrykk.

– En gammel skogsverner sa til meg en gang at «Du må aldri bli glad i en skog som ikke er vernet», og det har han dessverre helt rett i. Skogene som var så viktige for meg er borte, derfor tok jeg med filmskaperne til to nydelige skogområder som er vernet og trygge for all evighet.

– I programmet tar du seerne med deg til Brånakollane naturreservat i Vestfold. Hvorfor akkurat dette stedet?

– Brånakollane er et vanvittig vakkert skogområde. Å komme inn der fra hogstflata utenfor er som å gå gjennom skapet og komme ut i Narnia, svarer Myhre.

Naturreservatet i Andebu betyr også mye for Trude personlig.

– Søsteren min kartla det i masteroppgaven sin og skogeieren Gunnar Gallis vernet det gjennom frivillig vern for noen år siden. Det er også der vi gikk de siste skogturene med min far før han døde, så den skogen er et fint sted å minnes han også.

Les også: Les mer om Trude Myhres favoritt-tre

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Eika får nytt liv i hekkesesongen

Et trygt hjem

Sammen med Torgeir Beck Lande, er det naturfilmskaperen Arne Nævra som står bak «Min natur». I serien serverer de oss smellvakre landskaper og gode dyrehistorier fra både fjellet, skogen, kysten og Svalbard. Samtidig stilles det spørsmål om truslene vi må ta tak i, og hva har vi igjen av den norske villmarken.

– Siden jeg har laget naturfilm i en mannsalder, har jeg selvsagt vært i alle de naturtypene vi har med i serien. Men det er noe med skogen. Skogen er nok min favorittnatur – som det er for Trude. For meg er skogen et slags trygt hjem. Med massevis av varierte dyrearter. Det er lunere enn på fjellet, mindre vind der inne – og det finnes ved til bålet, sier Nævra til ABC Nyheter.

Aller helst elsker han skogstjernet, med den variasjonen og den mystikken tjernet gir når man overnatter ute.

– Også fjellskogen da. Den noe åpne furuskogen, med gamle kjemper som står der som levende skulpturer og åpne historiebøker. Herlig natur å vandre i også.

Les også: En kjempe har falt

De vakre områdene innsnevres

Når «Min natur» er ferdig vist på NRK, håper Arne Nævra seerne sitter igjen med inntrykket at vi slett ikke lenger har ubegrenset urørt natur i Norge.

– Det er fortsatt vakre naturområder igjen i Norge, og mye er intakt. Men det innsnevres fort. De inngrepsfrie områdene forsvinner i faretruende tempo på grunn av ulike nedbygginger og utbygginger. Derfor haster det, forteller han til ABC Nyheter.

Nævra håper samtidig de åtte utvalgte personene de har hatt med i serien, har klart å gi et smittende engasjement for norsk natur og gitt troverdige opplevelser, synspunkter og advarsler.

– Ikke minst når vi tenker på klimaendringene som bakteppe. Jeg håper inderlig at folk vil bry seg ørlite grann mer om både norsk natur og klodens framtid.

Les også: Nye rekorder i hogst og verning av skog

Paradoksale Norge

Norge har forpliktet seg internasjonalt gjennom FNs biokonvensjon til å bevare minst sytten prosent av skogene våre. Til nå har miljøminister Vidar Helgesen kun vernet tre prosent av den norske skogen, mens Stortinget har vedtatt å verne ti prosent.

Trude Myhre er bekymret for fremtiden til norsk skog. Hun forteller at folk fra andre land blir overrasket når de må fortelle at Norge ikke har vernet mer av egen natur når, samtidig som vi setter strenge krav til fattige land som Liberia om å verne 20 prosent av deres regnskog.

– Mens miljødepartementets skogvernbudsjett er altfor lite til å kunne nå Stortingets mål om å verne ti prosent av skogen, har landbruksminister Jon Georg Dale masse penger til å subsidiere hogst og skogsbilveier inn i de siste gammelskogene som burde vært vernet som reservat. Det er så paradoksalt at det vanskelig å tro at det er sant, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er så lite gammelskog igjen at alt må vernes for å redde de utrydningstruede artene og oppfylle internasjonale forpliktelser. Mens skogbruket slår sin egen hogstrekord hvert år, må skogeiere som ønsker å verne frivillig stå i kø fordi det er så lite penger på budsjettet.

Les også: Ber myndighetene punge ut for å stoppe hogst i verneverdig område

(Saken fortsetter under)

VIDEO: – Dette er min katedral

«Alt godt starter med en tur ut»

I en tid der det kan føles som om man har konstant dårlig tid og skal rekke over et omfattende daglig program, kan det være godt for mange å ta turen ut i skogen for å senke skuldrene og finne ro. Trude Myhre har inntrykk av at veldig mange bruker skogen aktivt til å gå tur og plukke bær og sopp.

– Skogen engasjerer og jeg tror de aller fleste har en historie som meg med skogen som forsvant og en sorg for at den ble borte. Sånne opplevelser engasjerer veldig. Og derfor er det så frustrerende at vi ikke har meldeplikt på hogst i Norge, skogeierne kan hogge når de vil – de trenger ikke søke først. Dermed er ikke ødeleggelse av skog en demokratisk prosess der vi i samfunnet kan komme med innspill eller klage.

– Jeg får nesten daglig henvendelser fra folk med bilder av fin skog og fine gamle trær, folk som er frustrert over flatehogst og folk som lurer på hvordan de kan bidra – så jeg tror absolutt at folk er engasjert i skog, sier Myhre.

Den engasjerte skogsbiologen råder leserne til å sette av tid til en skogstur kommende helg.

– For meg er skogen det stedet jeg henter meg inn og kan lade opp batteriene i en ellers så stressa hverdag. Jeg pleier ofte å si at «Alt godt starter med en tur ut», kanskje det funker for de fleste andre også? Om man er opptatt av artene som lever i skogen kan det være lurt å oppsøke områder som allerede er vernet som reservat, ellers kan det fort bli stressende på skogtur også, i tilfelle det er en flatehogst som møter deg der det før var fin skog.

Episode 3 av «Min natur» vises på NRK1 i kveld 21:30. Hele serien ligger tilgjengelig på nrk.no i tre måneder fra visningsdato.

Les også:

Skogeier avviser frivillig vern av skogen
Fant nye truede arter i skogen som skal hugges
Krødsherad kommune nekter å stoppe hogst i verneverdig skog

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24 Frode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50 NHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39 Netanyahu tiltales for korrupsjon17:24 Fotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06 To personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31 Palestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14 22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14 Mann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59 Karin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44 Kvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43 Mourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53 Haaland er ikke kvitt kneskaden14:36 Labour legger fram detaljert valgprogram14:35 Johaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33 16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10 Riksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg
Siste nytt
20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen18:24NorgeFrode Berg ønskes som vitne i spionsøksmål mot staten17:50ReiseNHO møter kraftig klima-kritikk fra flere hold17:39PolitikkNetanyahu tiltales for korrupsjon17:24NorgeFotgjenger påkjørt ved Lørenskog stasjon17:06VerdenTo personer pågrepet på asylmottak i Østfold16:31NorgePalestinske barn lærte at martyrdød er «det viktigste i livet» – nå endres pensumbøkene16:14Norge22-åring dømt til psykisk helsevern for drapsforsøk16:14NorgeMann tiltalt for å ha voldtatt kvinne på busstopp i Bergen15:59SportKarin (90) krever OL-gull sitt: – Jeg fikk et merkelig svar15:44NorgeKvinne til legevakt etter voldsepisode i Sandnes15:43SportMourinho åpnet Tottenham-jobben med å rose Pochettino14:53SportHaaland er ikke kvitt kneskaden14:36PolitikkLabour legger fram detaljert valgprogram14:35SportJohaug om Østberg: – Viktigst at hun har det bra14:33Verden16 personer funnet innestengt i lastebil på Stena Line-ferge14:10NorgeRiksadvokaten refser Nav for taushet om trygdeskandalen13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne døde i busspåkjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg