Skogbiolog Trude Myhre: – Skogene som var så viktige for meg er borte

Trude Myhre forteller hvorfor hun elsker skogen. Foto: Arne Nævra

Skogbiolog Trude Myhre har kommet fram til at det er skummelt å bli glad i en skog som ikke er vernet som naturreservat, for plutselig blir den hugget ned.

ABC elsker tre

Derfor vil vi i år bruke vårt jubileumsår til å feire det spesielle treet ditt. Bli med i konkurransen og feiringen! Send oss et bilde av ditt tre og du kan vinne en flott premie.

BLI MED I KONKURRANSEN NÅ

– Jeg må innrømme at jeg er glad i all slags skog og føler meg hjemme i skogen uansett hvor i landet jeg er. Skogen er jo min natur, forteller Trude Myhre til ABC Nyheter.

Hun er skogbiolog fra Vestfold og arbeider som rådgiver i WWF Verdens naturfond.

Myhre er med i en ny storslått naturserie på NRK, «Min natur», der åtte personer tar oss med til deres naturtype. Og for skogbiologen er det skogene i Vestfold, der hun kommer fra, som har en helt spesiell plass i hjertet.

Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra
Trude Myhre i Vestfolds eventyrlige skoger. Foto Arne Nævra

– Det er fin blandingsskog med mye edelløvtrær i blanding med bartrær. Det gjør at skogen blir veldig variert og fin, nydelig å gå tur i, samtidig som den er levested for utallige arter av alt fra store dyr og fugler til insekter, blomster, mose, sopp og lav, forteller hun før hun fortsetter:

– Jeg var litt nervøs for å ta med filmskaperne Arne Nævra og Torgeir Beck Lande til Vestfold fordi de har sett så mye vakker natur og mange har nok oversett Vestfold-skogene i naturvernsammenheng. Men nervøs hadde jeg ikke trengt å være, de elsket det og syntes det var utrolig vakkert!

Les også: Artene vi har mistet fra norsk natur

Barndommens skogseventyr

Trude Myhre forteller at hun gjennom arbeidet med programmet, har forstått at opplevelsen av at skogene der hun lekte og gikk tur som barn ble hogd ned, har gjort stort inntrykk.

– En gammel skogsverner sa til meg en gang at «Du må aldri bli glad i en skog som ikke er vernet», og det har han dessverre helt rett i. Skogene som var så viktige for meg er borte, derfor tok jeg med filmskaperne til to nydelige skogområder som er vernet og trygge for all evighet.

– I programmet tar du seerne med deg til Brånakollane naturreservat i Vestfold. Hvorfor akkurat dette stedet?

– Brånakollane er et vanvittig vakkert skogområde. Å komme inn der fra hogstflata utenfor er som å gå gjennom skapet og komme ut i Narnia, svarer Myhre.

Naturreservatet i Andebu betyr også mye for Trude personlig.

– Søsteren min kartla det i masteroppgaven sin og skogeieren Gunnar Gallis vernet det gjennom frivillig vern for noen år siden. Det er også der vi gikk de siste skogturene med min far før han døde, så den skogen er et fint sted å minnes han også.

Les også: Les mer om Trude Myhres favoritt-tre

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Eika får nytt liv i hekkesesongen

Et trygt hjem

Sammen med Torgeir Beck Lande, er det naturfilmskaperen Arne Nævra som står bak «Min natur». I serien serverer de oss smellvakre landskaper og gode dyrehistorier fra både fjellet, skogen, kysten og Svalbard. Samtidig stilles det spørsmål om truslene vi må ta tak i, og hva har vi igjen av den norske villmarken.

– Siden jeg har laget naturfilm i en mannsalder, har jeg selvsagt vært i alle de naturtypene vi har med i serien. Men det er noe med skogen. Skogen er nok min favorittnatur – som det er for Trude. For meg er skogen et slags trygt hjem. Med massevis av varierte dyrearter. Det er lunere enn på fjellet, mindre vind der inne – og det finnes ved til bålet, sier Nævra til ABC Nyheter.

Aller helst elsker han skogstjernet, med den variasjonen og den mystikken tjernet gir når man overnatter ute.

– Også fjellskogen da. Den noe åpne furuskogen, med gamle kjemper som står der som levende skulpturer og åpne historiebøker. Herlig natur å vandre i også.

Les også: En kjempe har falt

De vakre områdene innsnevres

Når «Min natur» er ferdig vist på NRK, håper Arne Nævra seerne sitter igjen med inntrykket at vi slett ikke lenger har ubegrenset urørt natur i Norge.

– Det er fortsatt vakre naturområder igjen i Norge, og mye er intakt. Men det innsnevres fort. De inngrepsfrie områdene forsvinner i faretruende tempo på grunn av ulike nedbygginger og utbygginger. Derfor haster det, forteller han til ABC Nyheter.

Nævra håper samtidig de åtte utvalgte personene de har hatt med i serien, har klart å gi et smittende engasjement for norsk natur og gitt troverdige opplevelser, synspunkter og advarsler.

– Ikke minst når vi tenker på klimaendringene som bakteppe. Jeg håper inderlig at folk vil bry seg ørlite grann mer om både norsk natur og klodens framtid.

Les også: Nye rekorder i hogst og verning av skog

Paradoksale Norge

Norge har forpliktet seg internasjonalt gjennom FNs biokonvensjon til å bevare minst sytten prosent av skogene våre. Til nå har miljøminister Vidar Helgesen kun vernet tre prosent av den norske skogen, mens Stortinget har vedtatt å verne ti prosent.

Trude Myhre er bekymret for fremtiden til norsk skog. Hun forteller at folk fra andre land blir overrasket når de må fortelle at Norge ikke har vernet mer av egen natur når, samtidig som vi setter strenge krav til fattige land som Liberia om å verne 20 prosent av deres regnskog.

– Mens miljødepartementets skogvernbudsjett er altfor lite til å kunne nå Stortingets mål om å verne ti prosent av skogen, har landbruksminister Jon Georg Dale masse penger til å subsidiere hogst og skogsbilveier inn i de siste gammelskogene som burde vært vernet som reservat. Det er så paradoksalt at det vanskelig å tro at det er sant, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er så lite gammelskog igjen at alt må vernes for å redde de utrydningstruede artene og oppfylle internasjonale forpliktelser. Mens skogbruket slår sin egen hogstrekord hvert år, må skogeiere som ønsker å verne frivillig stå i kø fordi det er så lite penger på budsjettet.

Les også: Ber myndighetene punge ut for å stoppe hogst i verneverdig område

(Saken fortsetter under)

VIDEO: – Dette er min katedral

«Alt godt starter med en tur ut»

I en tid der det kan føles som om man har konstant dårlig tid og skal rekke over et omfattende daglig program, kan det være godt for mange å ta turen ut i skogen for å senke skuldrene og finne ro. Trude Myhre har inntrykk av at veldig mange bruker skogen aktivt til å gå tur og plukke bær og sopp.

– Skogen engasjerer og jeg tror de aller fleste har en historie som meg med skogen som forsvant og en sorg for at den ble borte. Sånne opplevelser engasjerer veldig. Og derfor er det så frustrerende at vi ikke har meldeplikt på hogst i Norge, skogeierne kan hogge når de vil – de trenger ikke søke først. Dermed er ikke ødeleggelse av skog en demokratisk prosess der vi i samfunnet kan komme med innspill eller klage.

– Jeg får nesten daglig henvendelser fra folk med bilder av fin skog og fine gamle trær, folk som er frustrert over flatehogst og folk som lurer på hvordan de kan bidra – så jeg tror absolutt at folk er engasjert i skog, sier Myhre.

Den engasjerte skogsbiologen råder leserne til å sette av tid til en skogstur kommende helg.

– For meg er skogen det stedet jeg henter meg inn og kan lade opp batteriene i en ellers så stressa hverdag. Jeg pleier ofte å si at «Alt godt starter med en tur ut», kanskje det funker for de fleste andre også? Om man er opptatt av artene som lever i skogen kan det være lurt å oppsøke områder som allerede er vernet som reservat, ellers kan det fort bli stressende på skogtur også, i tilfelle det er en flatehogst som møter deg der det før var fin skog.

Episode 3 av «Min natur» vises på NRK1 i kveld 21:30. Hele serien ligger tilgjengelig på nrk.no i tre måneder fra visningsdato.

Les også:

Skogeier avviser frivillig vern av skogen
Fant nye truede arter i skogen som skal hugges
Krødsherad kommune nekter å stoppe hogst i verneverdig skog

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia01:01 Verste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05 Norske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01 Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00 Kardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34 Mann knivstukket i Akershus22:54 26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20 Ap og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01 Stavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26 Moms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13 Uvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08 Faket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46 Devin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17 Palestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26 Lyntog som myte og mysterium19:00 Minihjort sett for første gang på 30 år18:51 Bergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49 Bolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22 Politiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10 Slakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01 Ap forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53 Kashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44 Stortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20 Flertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57 Monica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46 Russisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06 Enighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34 Lilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15 Lagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12 Riksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00 Nå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47 Henning Solberg unngikk konkurs14:27 Skjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35 EU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24 Lungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07 Anti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05 Labour utsatt for stort dataangrep12:35 Anbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34 Skadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20 Langer ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18 Finland får besøk av Arctic Race of Norway12:12 Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12 Hockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53 Håvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42 Brann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41 Demonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31 Demonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30 Mann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22 Kran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17 Regjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16 51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03 Ap-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00 TV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54 Turistene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52 Erdogan anklager USA for avtalebrudd09:47 Rally Australia rammet av skogbrannene09:46 Fire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24 56.000 nye jobber det siste året09:22 Clinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22 Trump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30 Fjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23 Kraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20 Sveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18 Nedgang i antall sauebønder07:17 Kokevarsel på Askøy i Hordaland07:11 Arbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01 Israel likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44 Tønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34 Melodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18 Dette skjer i dag
Siste nytt
07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot: EM-kamp mot England på Wembley06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26NorgeSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden50 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47NorgeUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia01:01VerdenVerste oversvømmelse i Venezia på over 50 år00:05NorgeNorske vogntogsjåfører involvert i flest dødsulykker00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere00:01NorgeSenterpartiet vil senke drivstoffavgiftene00:00VerdenKardinals anke over overgrepsdom opp for høyesterett23:34NorgeMann knivstukket i Akershus22:54Verden26 dager med Chile-demonstrasjoner22:20PengerAp og Sp reagerer på Bane Nors million-merkevarebygging22:01NorgeStavanger-par risikerer fengsel for menneskehandel21:26MotorMoms på elbil: Arbeiderpartiet får støtte fra uventet hold21:13VerdenUvær førte til oversvømmelse i Venezia21:08VerdenFaket hele CVen og et magasincover for å få Trump-jobb – og fikk den20:46VerdenDevin (13) mistet moren i grufullt angrep: – Hun forsøkte å be til gud20:17NorgePalestinske skolebøker forherliger martyrdød – stortingstopper vil revurdere norsk støtte19:26StemmerLyntog som myte og mysterium19:00VerdenMinihjort sett for første gang på 30 år18:51NorgeBergs advokat: Sannsynlig at Frode Berg benådes onsdag18:49VerdenBolivias avgåtte president i eksil i Mexico18:22NorgePolitiet: Ingen tegn til at noen har gått gjennom isen i Troms18:10PolitikkSlakter regjeringens spytthette-forslag: – Vil ramme kvinner18:01PolitikkAp forsikrer: EØS-avtalen overstyrer Norge i eksport av trygdeytelser17:53SportKashafali sprintet til VM-gull på mesterskapsrekord17:44NorgeStortinget sier nei til å berge studiestedene Nesna og Sandnessjøen17:20NorgeFlertallet i bystyret bekymret for Oslo-befolkningens framtidige sykehustilbud16:57SportMonica Knudsen gir seg som trener for Vålerenga – blir utviklingssjef16:46SportRussisk TV-kanal dropper kvinnelangrenn – skylder på Johaug-dominans16:06VerdenEnighet om regjeringskoalisjon i Spania15:34PengerLilleborg AS undersøkes av konkurransetilsynet15:15SportLagerbäck krever 100 prosent innsats i «generalprøven»15:12PolitikkRiksrettsgranskning av Trump kan bli TV-drama for millioner av amerikanere15:00VerdenNå har svenskene fått nok: Iverksetter «Operasjon Rimfrost»14:47PengerHenning Solberg unngikk konkurs14:27VerdenSkjerpet straff for tsjekker for drap på nordmann i Praha13:35VerdenEU-domstol: Produkter fra israelske bosetninger må merkes13:24Helse og livsstilLungebetennelse tar et barneliv hver 39. sekund13:07NorgeAnti-jødisk hærverk i Norden kan være koordinert aksjon13:05PolitikkLabour utsatt for stort dataangrep12:35NorgeAnbefaler å avslutte etterforskning av Therese-saken12:34SportSkadd Solskjær-elev trekker seg fra landslagsspill12:20SportLanger ut mot Schumachers kone: – Hun er redd jeg vil fortelle alle sannheten12:18SportFinland får besøk av Arctic Race of Norway12:12NorgeKraftig regn har bidratt til økning i vannskader12:12SportHockeyspiller utestengt i fire år for doping11:53NorgeHåvard (22) død etter badeulykke i Israel11:42VerdenBrann om bord i norsk skip utenfor Senegal11:41VerdenDemonstranter fjernet fra grensa mellom Spania og Frankrike10:31NorgeDemonstranter låste porten ved vindkraftanlegg10:30NorgeMann dømt i Høyesterett for medvirkning til overgrep mot barn10:22NorgeKran veltet i Vestfold – varebiler knust10:17PolitikkRegjeringspartiene flytter 200 millioner i 2020-budsjettet10:16Verden51 skadd da mann angrep kinesiske barnehagebarn med lut10:03NorgeAp-politiker om buss-bråket ved Torp: – Det er for jævlig10:00KulturTV 2 frifinnes for ærekrenkelser09:54ReiseTuristene strømmer til: Hemmelige dokumenter fra andre verdenskrig funnet i bunker09:52VerdenErdogan anklager USA for avtalebrudd09:47SportRally Australia rammet av skogbrannene09:46NorgeFire tiltalt etter skyting mot leilighet09:24Norge56.000 nye jobber det siste året09:22PolitikkClinton med skarp kritikk mot Johnsons hemmelighold av Russland-rapport09:22PengerTrump utsetter trolig beslutning om biltoll08:30MotorFjellinjen varsler 400 millioner mindre i bompengeinntekter enn ventet07:23VerdenKraftig skogbrann stenger flere hundre skoler i Australia07:20SportSveriges landslagskeeper: – Denne sjansen roter vi ikke bort07:18NorgeNedgang i antall sauebønder07:17NorgeKokevarsel på Askøy i Hordaland07:11NorgeArbeidstilsynet: Torp-selskap har brutt flere lover07:01VerdenIsrael likviderte Jihad-ledere i Gaza og Damaskus06:44SportTønseth: – Jeg satser på løping når langrennskarrieren er over06:34KulturMelodi Grand Prix-finalen skal holdes i Trondheim06:18NorgeDette skjer i dag