Dette er tegnene på at du ikke bør gå inn i et forhold

Kanskje er du i en livsfase der det er best for deg å være singel. Foto: GettyImages
Kanskje er du i en livsfase der det er best for deg å være singel. Foto: GettyImages

I noen tilfeller er det best for deg å være singel.

Det ligger dypt forankret i menneskets natur å være i nære relasjoner.

– Vi mennesker er flokkdyr, og i det moderne samfunnet er det som regel partneren som utgjør flokken. Partneren er den som i størst grad påvirker om du føler deg elsket, akseptert og trygg, sier privatpraktiserende psykolog og doktorgradstipendiat ved BI, Per-Magnus Moe Thompson til Kvinneguiden.

Thompson er også kjent fra TVNorge-serien «Gift ved første blikk».

Lykkeligst alene

Når noen sier at de passer best til å leve alene, tror han derfor ikke at dette dreier seg om at de «er skapt sånn» eller at det alltid trenger å være sånn.

Thompson tror heller det gir mening å tenke seg at det i perioder eller i gitte situasjoner er best å ha en pause fra parforhold.

– Kjærlighet er jo en ekstremsport. Når du leter etter en kjæreste, går du inn i en prosess der du risikerer å bli avvist, såret eller ikke føle deg god nok. Det er klart at mange kvier seg for dette, sier Thompson.

Det betyr likevel ikke at vi må gi opp å finne kjærligheten i et livsperspektiv.

Hva ønsker du?

Dersom du innerst inne vet at du ønsker deg et varig forhold, men opplever at forholdene stadig ender med brudd, anbefaler parterapeut Nina Sletteland at du starter med å bli bedre kjent med deg selv.

Hun er også spesialist i helsepsykologi, sykepleier og eier og driver Samlivshelse i Bergen.

– Det kan være lurt å tenke over hvilke kvaliteter i et forhold er viktig for deg og hva ønsker du selv å bidra med, råder hun.

Best alene

Mange undersøkelser viser at vi mennesker har det best når vi lever sammen med noen. Vi har bedre helse, både fysisk og psykisk, og vi rapporterer at vi er mer fornøyd med tilværelsen. Men det gjelder generelt. Det finnes helt klart mange unntak. For mange vil det være perioder av livet og spesielle situasjoner da det kan være bedre for deg å styre unna parforhold.

Her er noen livssituasjoner og tegn på at det kanskje er tilfellet for deg:


1. Du har ikke kommet over ekskjæresten

– Det er ingen regel for hvor lenge du må vente før du er klar for et nytt forhold. Dette vil variere veldig fra person til person, men et viktig poeng kan være å vente til du selv opplever at du har kommet over den forrige partneren, sier psykolog Per-Magnus Moe Thompson.

Les mer


2. Du er besatt av å finne noen

– Noen blir veldig utrygge av å være singel, og det å finne en partner kan nesten bli en besettelse. Noen føler seg hjelpeløse og alene uten en kjæreste selv om de har venner og familie rundt seg, sier psykolog Per-Magnus Moe Thompson.

Les mer


3. Du driver «med dating på samlebånd»

– Kvantitet er ikke nødvendigvis bra. Ideen om at du må kysse mange frosker før det kommer en prins, kan det være noe i, men du kan også bli så opptatt av å rekke over mange at du ikke gir en ny person nok tid og ro til at forelskelse oppstår, sier psykolog Per-Magnus Moe Thompson.

Les mer


4. Dere må jobbe og jobbe

– Alle par må jobbe med forholdet sitt for at det skal holde seg varig godt. Dersom du opplever at det er mer jobb og kamp enn det er fredstid, bør dere imidlertid stille dere spørsmål om det er verd å kjempe for, mener parterapeut Nina Sletteland.

Les mer


5. Du kommer rett fra brudd

– Noen sklir inn i et nytt parforhold like etter en brudd, eller i overgangen fra forrige partner. De fleste vil imidlertid trenge og ha godt av å være en stund for seg selv, sier parterapeut Nina Sletteland.

Les mer


6. Du lever i et forhold med vold

Å leve i et forhold med vold, enten det er psykisk eller fysisk, er direkte skadelig. Det finnes derfor ingen gode grunner til å bli i et slikt forhold, selv om veien ut kan oppleves som vanskelig og nesten umulig, sier parterapeut Nina Sletteland.

Les mer


7. Du har problemer med å binde deg

– Om du ønsker et varig forhold, men stadig opplever brudd, må du bli bedre kjent med deg selv. Hvem er du i et parforhold og hvem vil du være? Hvilke kvaliteter i et forhold er viktig for deg og hva ønsker du selv å bidra med, spør parterapeut Nina Sletteland.

Les mer


Les også:

Kvinne (29) døde av ensomhet, en sen lørdagskveld

Sextørke i mer enn to måneder kan bety slutten

Louise har vært på sykkeltur i sju måneder

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden