– DNA har gitt oss et nytt redskap i slektsforskning

<p>OVERRASKELSER: En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en DNA-prøve for testing. Gjør man dette, må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser, sier Tone Moseid som er leder i foreningen Data og Slekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
OVERRASKELSER: En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en DNA-prøve for testing. Gjør man dette, må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser, sier Tone Moseid som er leder i foreningen Data og Slekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er mye penger i slektsforskning ved hjelp av DNA-analyser. Skal du få best mulig informasjon, må du først vite hva du ønsker å finne ut av, mener genetiker og slektsforsker Carl Birger van der Hagen.

Interessen for det å forske på sin egen slekt er økende. De senere årene har stadig mer historisk materiale som er nyttig for slektsforskere, blitt digitalisert.

Samtidig har slektsforskere fått et nytt redskap i DNA-analyser. Den nye teknologien er billig, enkel og lett tilgjengelig, også for amatører. En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en prøve for testing.

Interessen for å lære mer om sitt biologiske opphav har skapt et marked for kommersielle testfirmaer. Omtrent 5000 nordmenn og flere enn 20.000 svensker har hittil sendt inn DNA-prøve for analyse. De aller fleste prøvene sendes til et til lite antall firmaer i USA, ifølge Bioteknologirådet.

Carl Birger van der Hagen som er pensjonert professor i medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo og ivrig slektsforsker, minner om at det er etiske utfordringer knyttet til bruk av DNA i slektsforskning. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Carl Birger van der Hagen som er pensjonert professor i medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo og ivrig slektsforsker, minner om at det er etiske utfordringer knyttet til bruk av DNA i slektsforskning. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Det ligger masse penger i dette. Man skal ikke være mye inne på en Facebook-side om slektsforskning før man får e-post med tilbud om en DNA-prøve, sier Carl Birger van der Hagen.

Van der Hagen er slektsforsker og professor emeritus ved avdeling for medisinsk genetikk, Universitet i Oslo.

Begrensninger og muligheter

Tidligere denne uken fortalte han om muligheter og begrensninger knyttet til DNA-analyser som hjelpemiddel, under et seminar i regi av Bioteknologirådet.

Ifølge van der Hagen er selskapet FamilyTreeDNA er mest brukt i Norge, via NorwayDNA.

De største på verdensbasis er Ancestry DNA og 23andMe. Disse har også hatt tilbud om sykdomsrisikoberegninger, men etter at Food and Drug Administration (FDA) i USA har forsøkt å stoppe dette, har de begrenset denne virksomheten.

– Når du sender inn DNA-prøve får du bare svar på din egen prøve. Men du får også vite om du har match med andre personer. Har du det må du selv kontakte personen direkte, forklarer van der Hagen.

Les også: – Slektsforskning er som en reise i din egen historie

– Du må vite hva du vil vite

– Hva er det viktigste å tenke på før man gir seg i kast med slektsforskning med DNA?

– Veldig mange sender avgårde DNA-prøver uten å ha klart for seg hva de ønsker å finne ut av, svarer professoren.

– Du må vite hva du vil vite. Vil du for eksempel ha informasjon om morslinje eller farslinje, sier han til ABC Nyheter.

Det finnes nemlig ulike DNA-tester som brukes i slektsforskning.

De vanligste er:

  • mt-DNA for å undersøke direkte morslinje, kan testes av begge kjønn.
  • Y-DNA for å undersøke direkte farslinje, kan bare testes av menn.
  • Autosomalt DNA kan brukes til å gi informasjon om nært slektskap, som foreldre, barn og søsken.

– Det er også mange som bruker DNA-tester for å undersøke etnisitet. Dette er populært, men svært usikkert, sier van der Hagen under foredraget.

Han mener tjenester som undersøker etnisitet, som er spesielt populære i USA, er spekulative og ikke å anbefale.

Les også: Tårevått møte med tapt slekt

– Et viktig supplement

Innen slektsforskning er DNA et relativt nytt hjelpemiddel, og med den teknologiske fremgangen som har kommet de senere årene har bruken økt, forklarer van der Hagen.

Tone Moseid er leder i slektsforskerforeningen Slekt og Data. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Tone Moseid er leder i slektsforskerforeningen Slekt og Data. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Tilgang til kilder som gir den kunnskapen man søker om eget opphav, det er det som har vært kjennetegnet for slektsforsking og DNA har gitt oss et nytt redskap, sier Tone Moseid, leder av foreningen Slekt og Data, under Bioteknologirådets arrangement.

Overfor ABC Nyheter understreker hun at DNA-analyser ikke er noen erstatning for, men et viktig supplement til de tradisjonelle skriftlige kildene.

– DNA-analyser kan for eksempel bekrefte eller avkrefte ting du har funnet ut av på annet vis, sier hun.

DNA-analyser har også gitt oss noen andre typer forståelser, for eksempel ved at vi nå kan følge menneskeslektas vandringer gjennom 150.000 år, forklarer Moseid.

– Jeg har fått et annet perspektiv på ting ved at jeg kan følge morsslekta min 150.000 år bakover i tid. Fra Eva nede i Afrika, som var alles stammor, kan jeg følge hennes døtre gjennom Afrika, Midtøsten, Russland, Finland, Sverige og helt ned til Solør og Finnskogen. Derfra kan jeg følge de skriftlige kildene helt ned til meg.

Les også: – Trump i slekt med Kong Harald

– Kan få noen overraskelser

Det er også etiske spørsmål knyttet til dette med DNA-testing i slektsforskning.

– Blant organisasjoner som driver med slektsforskning på DNA-nivå er det en stor amerikansk konsensus om et sett med etiske regler, som også er adoptert av norske interesseorganisasjoner, sier van der Hagen.

Han viser også til at Datatilsynet har kommet med en anbefaling om etiske retningslinjer for slektsgransking. De tar for seg publisering på nett, forskjellen mellom levende og døde personer og når du må hente inn samtykke.

– Dette er greie og fornuftige regler som de fleste kan slutte seg til, mener van der Hagen.

Selv om DNA-analyser er et nytt redskap, er det de samme etiske utfordringene man møter på, bare i en ny setting, mener Moseid.

– Utfordringen ligger i det å balansere retten til tilgang opp mot andre hensyn som personvern, sier hun.

Når man sender inn en DNA-analyse, enten det er ens egen eller man gjør det for andre som man har fått samtykke av, så må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser.

– Dette med barn utenfor ekteskap eller ukjente slektsskapsforhold; man skal ikke ha drevet med slektsforskning mye før man lærer at det er ganske vanlig. Det er noe som noen i slekta kanskje vet om, men som man ikke kan avdekke i de skriftlige kildene. Høyst uforvarende kan man få avdekket noe slikt når man sender inn en DNA-prøve, sier Moseid.

– Derfor er det viktig at det er noe man aktivt selv gjør eller at det skjer med samtykke. Og dette er basert på selvjustis, for det er fullt mulig å jukse og sende inn prøver fra folk som ikke har gitt samtykke, fortsetter hun.

Les også: Har du ei Glædespige i slekta?

30 prosent skeptiske

En undersøkelse gjennomført av Slekt og Data blant medlemmene for et par år siden, viste at cirka 30 prosent var skeptiske til bruk av DNA-tester i slektsforskning.

Skepsisen skyldtes blant annet frykt for at «storebror ser deg», at resultatene skulle havne på avveie eller at de skulle bli brukt mot en, for eksempel i forsikringssammenheng.

Moseid tror mangel på kunnskap om slike DNA-tester er den viktigste forklaringen på at såpass mange var skeptiske. Selv er hun ikke veldig bekymret.

– Jeg føler meg trygg på at den prøven jeg har sendt inn ikke blir misbrukt til noe som helst. Jeg er ikke interessant nok. Jeg får ikke brev fra forsikringsselskapet om at de ikke lenger vil forsikre meg fordi vi har fått noen opplysninger.

Men hvis man ikke bare ser på enkeltindividene, men på informasjonen samlet sett, så tegner deg seg et annet bilde, mener Moseid.

– Dette er «big data», mange mennesker sender inn DNA-prøver, vi har lastet opp slektstrær, oppfordres til å koble slektstrærne opp mot hverandre. Plutselig blir det en interessant database, som sier noe om mange personer: hvor lenge de lever, hvor de er født, hvor de dør, hvem som er i slekt med hvem. Det sier seg selv det kan være interessant for noen å kjøpe tilgang til, sier hun.

Men det er de som har sendt inn dataene som eier dem, understeker hun.

– Og vi har betalt mye for tjenesten. Så vi må kunne klare å få en forsikring om at dette ikke skjer. Jeg føler meg relativt trygg, men dette med eiendomsrett til egne data er den største utfordringen. Det er en utfordring vi skal være klar over og må ha en diskusjon rundt, sier hun.

Les også: – Alle er i slekt med alle i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia
Siste nytt
18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia