– DNA har gitt oss et nytt redskap i slektsforskning

<p>OVERRASKELSER: En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en DNA-prøve for testing. Gjør man dette, må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser, sier Tone Moseid som er leder i foreningen Data og Slekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com</p>
OVERRASKELSER: En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en DNA-prøve for testing. Gjør man dette, må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser, sier Tone Moseid som er leder i foreningen Data og Slekt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Det er mye penger i slektsforskning ved hjelp av DNA-analyser. Skal du få best mulig informasjon, må du først vite hva du ønsker å finne ut av, mener genetiker og slektsforsker Carl Birger van der Hagen.

Interessen for det å forske på sin egen slekt er økende. De senere årene har stadig mer historisk materiale som er nyttig for slektsforskere, blitt digitalisert.

Samtidig har slektsforskere fått et nytt redskap i DNA-analyser. Den nye teknologien er billig, enkel og lett tilgjengelig, også for amatører. En spyttprøve eller litt skraping av munnslimhinnen er alt som skal til, så kan man sende inn en prøve for testing.

Interessen for å lære mer om sitt biologiske opphav har skapt et marked for kommersielle testfirmaer. Omtrent 5000 nordmenn og flere enn 20.000 svensker har hittil sendt inn DNA-prøve for analyse. De aller fleste prøvene sendes til et til lite antall firmaer i USA, ifølge Bioteknologirådet.

Carl Birger van der Hagen som er pensjonert professor i medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo og ivrig slektsforsker, minner om at det er etiske utfordringer knyttet til bruk av DNA i slektsforskning. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Carl Birger van der Hagen som er pensjonert professor i medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo og ivrig slektsforsker, minner om at det er etiske utfordringer knyttet til bruk av DNA i slektsforskning. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Det ligger masse penger i dette. Man skal ikke være mye inne på en Facebook-side om slektsforskning før man får e-post med tilbud om en DNA-prøve, sier Carl Birger van der Hagen.

Van der Hagen er slektsforsker og professor emeritus ved avdeling for medisinsk genetikk, Universitet i Oslo.

Begrensninger og muligheter

Tidligere denne uken fortalte han om muligheter og begrensninger knyttet til DNA-analyser som hjelpemiddel, under et seminar i regi av Bioteknologirådet.

Ifølge van der Hagen er selskapet FamilyTreeDNA er mest brukt i Norge, via NorwayDNA.

De største på verdensbasis er Ancestry DNA og 23andMe. Disse har også hatt tilbud om sykdomsrisikoberegninger, men etter at Food and Drug Administration (FDA) i USA har forsøkt å stoppe dette, har de begrenset denne virksomheten.

– Når du sender inn DNA-prøve får du bare svar på din egen prøve. Men du får også vite om du har match med andre personer. Har du det må du selv kontakte personen direkte, forklarer van der Hagen.

Les også: – Slektsforskning er som en reise i din egen historie

– Du må vite hva du vil vite

– Hva er det viktigste å tenke på før man gir seg i kast med slektsforskning med DNA?

– Veldig mange sender avgårde DNA-prøver uten å ha klart for seg hva de ønsker å finne ut av, svarer professoren.

– Du må vite hva du vil vite. Vil du for eksempel ha informasjon om morslinje eller farslinje, sier han til ABC Nyheter.

Det finnes nemlig ulike DNA-tester som brukes i slektsforskning.

De vanligste er:

  • mt-DNA for å undersøke direkte morslinje, kan testes av begge kjønn.
  • Y-DNA for å undersøke direkte farslinje, kan bare testes av menn.
  • Autosomalt DNA kan brukes til å gi informasjon om nært slektskap, som foreldre, barn og søsken.

– Det er også mange som bruker DNA-tester for å undersøke etnisitet. Dette er populært, men svært usikkert, sier van der Hagen under foredraget.

Han mener tjenester som undersøker etnisitet, som er spesielt populære i USA, er spekulative og ikke å anbefale.

Les også: Tårevått møte med tapt slekt

– Et viktig supplement

Innen slektsforskning er DNA et relativt nytt hjelpemiddel, og med den teknologiske fremgangen som har kommet de senere årene har bruken økt, forklarer van der Hagen.

Tone Moseid er leder i slektsforskerforeningen Slekt og Data. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter
Tone Moseid er leder i slektsforskerforeningen Slekt og Data. Foto: Leni Aurora Brækhus / ABC Nyheter

– Tilgang til kilder som gir den kunnskapen man søker om eget opphav, det er det som har vært kjennetegnet for slektsforsking og DNA har gitt oss et nytt redskap, sier Tone Moseid, leder av foreningen Slekt og Data, under Bioteknologirådets arrangement.

Overfor ABC Nyheter understreker hun at DNA-analyser ikke er noen erstatning for, men et viktig supplement til de tradisjonelle skriftlige kildene.

– DNA-analyser kan for eksempel bekrefte eller avkrefte ting du har funnet ut av på annet vis, sier hun.

DNA-analyser har også gitt oss noen andre typer forståelser, for eksempel ved at vi nå kan følge menneskeslektas vandringer gjennom 150.000 år, forklarer Moseid.

– Jeg har fått et annet perspektiv på ting ved at jeg kan følge morsslekta min 150.000 år bakover i tid. Fra Eva nede i Afrika, som var alles stammor, kan jeg følge hennes døtre gjennom Afrika, Midtøsten, Russland, Finland, Sverige og helt ned til Solør og Finnskogen. Derfra kan jeg følge de skriftlige kildene helt ned til meg.

Les også: – Trump i slekt med Kong Harald

– Kan få noen overraskelser

Det er også etiske spørsmål knyttet til dette med DNA-testing i slektsforskning.

– Blant organisasjoner som driver med slektsforskning på DNA-nivå er det en stor amerikansk konsensus om et sett med etiske regler, som også er adoptert av norske interesseorganisasjoner, sier van der Hagen.

Han viser også til at Datatilsynet har kommet med en anbefaling om etiske retningslinjer for slektsgransking. De tar for seg publisering på nett, forskjellen mellom levende og døde personer og når du må hente inn samtykke.

– Dette er greie og fornuftige regler som de fleste kan slutte seg til, mener van der Hagen.

Selv om DNA-analyser er et nytt redskap, er det de samme etiske utfordringene man møter på, bare i en ny setting, mener Moseid.

– Utfordringen ligger i det å balansere retten til tilgang opp mot andre hensyn som personvern, sier hun.

Når man sender inn en DNA-analyse, enten det er ens egen eller man gjør det for andre som man har fått samtykke av, så må man være forberedt på at man kanskje kan få seg noen overraskelser.

– Dette med barn utenfor ekteskap eller ukjente slektsskapsforhold; man skal ikke ha drevet med slektsforskning mye før man lærer at det er ganske vanlig. Det er noe som noen i slekta kanskje vet om, men som man ikke kan avdekke i de skriftlige kildene. Høyst uforvarende kan man få avdekket noe slikt når man sender inn en DNA-prøve, sier Moseid.

– Derfor er det viktig at det er noe man aktivt selv gjør eller at det skjer med samtykke. Og dette er basert på selvjustis, for det er fullt mulig å jukse og sende inn prøver fra folk som ikke har gitt samtykke, fortsetter hun.

Les også: Har du ei Glædespige i slekta?

30 prosent skeptiske

En undersøkelse gjennomført av Slekt og Data blant medlemmene for et par år siden, viste at cirka 30 prosent var skeptiske til bruk av DNA-tester i slektsforskning.

Skepsisen skyldtes blant annet frykt for at «storebror ser deg», at resultatene skulle havne på avveie eller at de skulle bli brukt mot en, for eksempel i forsikringssammenheng.

Moseid tror mangel på kunnskap om slike DNA-tester er den viktigste forklaringen på at såpass mange var skeptiske. Selv er hun ikke veldig bekymret.

– Jeg føler meg trygg på at den prøven jeg har sendt inn ikke blir misbrukt til noe som helst. Jeg er ikke interessant nok. Jeg får ikke brev fra forsikringsselskapet om at de ikke lenger vil forsikre meg fordi vi har fått noen opplysninger.

Men hvis man ikke bare ser på enkeltindividene, men på informasjonen samlet sett, så tegner deg seg et annet bilde, mener Moseid.

– Dette er «big data», mange mennesker sender inn DNA-prøver, vi har lastet opp slektstrær, oppfordres til å koble slektstrærne opp mot hverandre. Plutselig blir det en interessant database, som sier noe om mange personer: hvor lenge de lever, hvor de er født, hvor de dør, hvem som er i slekt med hvem. Det sier seg selv det kan være interessant for noen å kjøpe tilgang til, sier hun.

Men det er de som har sendt inn dataene som eier dem, understeker hun.

– Og vi har betalt mye for tjenesten. Så vi må kunne klare å få en forsikring om at dette ikke skjer. Jeg føler meg relativt trygg, men dette med eiendomsrett til egne data er den største utfordringen. Det er en utfordring vi skal være klar over og må ha en diskusjon rundt, sier hun.

Les også: – Alle er i slekt med alle i Europa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:09 En person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34 Erna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20 Boeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50 Bønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45 Forsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25 Snøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06 En «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57 Ti-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53 Fyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27 Litauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09 Kampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07 Isbreer fortsetter å krympe15:17 To fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17 Lacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55 Våpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44 Minst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40 Kandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36 Ap kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15 Brexitpartiet trekker kandidater til valget14:14 Xhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13 Internt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50 Chile skal få ny grunnlov13:18 163 studenter tapte mot staten i retten13:12 Danmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34 Klopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27 Gambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27 Warholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12 Brexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00 Regjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44 Over 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43 Kaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32 Politiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21 RBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13 Regjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45 Rasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32 19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31 Lagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53 UD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47 Forskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47 Mann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35 Ruud snuser på karrierebeste09:19 Rapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16 180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13 Wenger tror Liverpool vinner Premier League09:13 Alexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49 Økte strømpriser dro prisveksten opp08:11 Ventetiden øker for norske pasienter07:57 Passasjerbuss har veltet i Akershus07:36 Seattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36 Ventetiden øker for norske pasienter07:34 Far ble avslørt av datteren07:28 Kraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23 Demonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11 Stor politisk usikkerhet i Bolivia07:05 Underkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00 TV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44 Svindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15 Nyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet
Siste nytt
20:09VerdenEn person såret i ny skyteepisode i Malmö19:34NorgeErna Solberg støtter homoterapi-utredning19:20PengerBoeings 737 MAX-fly trolig på vingene igjen etter nyttår18:50NæringslivBønder fortviler over melkekutt: – Skjærer en brei reim av ryggen vår18:45NorgeForsker: – Det finnes ikke privatliv på internettet18:25NorgeSnøen skaper fortsatt problemer i trafikken18:06NorgeEn «genetisk viktig» ulv i Engerdal skal flyttes og merkes17:57VerdenTi-åring faller stygt – nå saksøker moren lekeparken16:53MotorFyrer løs mot Ap-topp: – Mobbing av landets bilister16:27VerdenLitauens president har signert loven som kan bane vei for Berg-utveksling16:09SportKampfiksing i Sverige: 19 kamper sannsynligvis avgjort med juks16:07NorgeIsbreer fortsetter å krympe15:17NorgeTo fengslet etter brann i Musikkens hus i Farsund15:17SportLacazette forsvarer hardt presset Arsenal-trener14:55NorgeVåpen som skulle vært destruert av Forsvaret, er funnet hos kriminelle14:44NorgeMinst 80 graver på kirkegård i Bergen utsatt for hærverk14:40SportKandidatturneringen i sjakk bekreftet til Jekaterinburg14:36PolitikkAp kutter støtte til dyre elbiler, pensjonssparing og helseforsikring14:15PolitikkBrexitpartiet trekker kandidater til valget14:14SportXhaka vil kjempe om plassen i Arsenal14:13PolitikkInternt «kuppforsøk» mot Trump mislyktes: – Ekstremt farlig13:50PolitikkChile skal få ny grunnlov13:18Norge163 studenter tapte mot staten i retten13:12VerdenDanmark starter kontroll av reisende fra Sverige12:34SportKlopp og Guardiola: – Tittelkampen er ikke avgjort12:27VerdenGambia ber FN-domstol reise sak mot Myanmar12:27SportWarholm med i kamp om prestisjetung utmerkelse12:12StemmerBrexit vil gi russerne større innflytelse i Europa12:00KulturRegjeringen står fast på at Y-blokka skal rives11:44MotorOver 100.000 har vært ruset bak rattet det siste året11:43VerdenKaotisk i Hongkong, mann påtent av demonstranter11:32VerdenPolitiets teori: Kamp om narkomarked årsak til Malmö-drap11:21SportRBK-tilhenger bøtelagt med 15.000 kroner11:13MotorRegjeringen om ABC Nyheters elbil-undersøkelse: – Dette må vi løse10:45SportRasende Ronaldo forlot stadion før kampslutt10:32Norge19-åring nekter straffskyld for Varhaug-drapet10:31SportLagerbäck tilfreds med spillernes klubbstatus09:53VerdenUD: Ingen nordmenn blant IS-krigerne som deporteres fra Tyrkia09:47NorgeForskere fant ukjent korallrev ved Stord09:47NorgeMann omkom i trafikkulykke i Rogaland09:35SportRuud snuser på karrierebeste09:19KulturRapport: Pressestøtte til lokalaviser har ikke ønsket effekt09:16Norge180 ansatte i Luftfartstilsynet kan ikke gå på do09:13SportWenger tror Liverpool vinner Premier League09:13SportAlexander Sørloth til sykehus med hodeskade08:49PengerØkte strømpriser dro prisveksten opp08:11Helse og livsstilVentetiden øker for norske pasienter07:57NorgePassasjerbuss har veltet i Akershus07:36SportSeattle Sounders tok sin andre MLS-tittel07:36NorgeVentetiden øker for norske pasienter07:34NorgeFar ble avslørt av datteren07:28NorgeKraftig nedgang i rypefangsten på Statskogs jaktområder07:23VerdenDemonstrant skutt i Hongkong – tilstanden kritisk07:11PolitikkStor politisk usikkerhet i Bolivia07:05NorgeUnderkjølt regn og isglatte veier i vente på Østlandet07:00KulturTV- og radiokanalene mistet over 200 millioner reklamekroner i fjor06:44SportSvindals råd til de yngste talentene: – Vær tålmodig06:15PolitikkNyvalg endte med et enda mer splittet Spania05:58NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30PengerNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14KulturNeil Young vil bli amerikansk statsborger03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05PengerSparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet