Slik sikrer du julefreden:

– Tre dager hos svigers i julen er maks

JULEFEIRING: Jula kan være utfordrende for samliv og familie. Her er noen overlevelsestips.
JULEFEIRING: Jula kan være utfordrende for samliv og familie. Her er noen overlevelsestips. Foto: COLOURBOX

Mer tåler dere ikke, mener samlivsterapeut. Her er hans beste råd.

For mange norske par topper jula seg med krise i forholdet. Samlivsterapeuter opplever økt tilstrømning etter ferier og høytider. Jula er ikke noe unntak. For mange av oss starter juleproblemene når vi har fått barn.

For mye sentimentalitet

– Mange skjønner ikke at en ny epoke har startet. Tradisjoner, gode følelser og gjentagelser er en bra ting, men blader, aviser og tv oppmuntrer til overdreven sentimentalitet. Det er ikke bra, sier psykolog og samlivsterapeut Peder Kjøs.

Barndomsminner og -forventninger dras inn i voksenlivet uten at vi tar inn over oss at det har skjedd en endring siden vi var små. For det er ikke lenger du som skal ligge på sofaen og stappe innpå med marsipan og ferdigskrelte mandariner. Det er ikke lenger du som er barnet.

Les også: Ikke handle deg blakk til jul - det ødelegger moroa

Start din egen tradisjon

Når dere sitter der med egen barn, er det ikke lenger bare dere voksnes barnlige drømmer som skal tilfredsstilles. Hva med å starte noe nytt?

– Jeg legger merke til at en del par gir opp tanken om at jula skal være en reprodusering av tidligere juler. Kanskje det beste er å lage sin egen jul med egne og nye tradisjoner.

Har du allerede et anstrengt forhold til svigers, blir det neppe hyggeligere etter ti dagers julefeiring sammen.

– Erfaringsmessig går det aldri bra mer enn i tre dager. Det er overambisiøst å tro at det blir langvarig lykke, spesielt om du har med deg innstillinger om at dine tradisjoner er de riktige, sier Peder Kjøs.

Les også: – Ikke krangle med julenissen

Demp forventningene

Psykologen tror mange har godt av en realitetsorientering. Skru ned forventninger og ambisjoner:

– Jula er full av følelser. Mange har strenge regler for hva som er en god jul, og det minste lille avvik blir sett på som feil. Det er ikke alltid så lett å skille mellom annerledes og feil, sier Kjøs.

Ribbe eller pinnekjøtt ? Multekrem eller riskrem? For mange er det utenkelig å gjøre det på noen annen måte enn det man selv er oppvokst med.

– Det er mange å ta hensyn til i jula. Følelsene rundt hva som er jul, er så sterke. Det er nok her konfliktene oppstår. Men det finnes ikke én enkel og god løsning; paret må diskutere seg fram til dette sammen. Begge må være innstilt på å gi avkall på noe, sier Kjøs.

Les også: Neppe priskrig på dagligvarer før jul i år

Vær raus

Samlivsterapeuten tror mange kan ha godt av å være litt mer rause når det kommer til julefeiring og -tradisjoner:

– Betyr det virkelig så enormt mye at jula blir på akkurat din måte? Eller kan du også fire litt? Det er mer betydningsfullt å finne noe som kan fungere for begge parter. Gjør det mindre hektisk i stedet for at det på liv og død skal være akkurat på din måte.

Rosinen i julepølsa er selveste julaften. Det er ikke tilfeldig hvor den feires. Kvelden markerer den enkeltes sosiale posisjon i familien, ifølge rapporten «Julens betydning» fra Statens institutt for forbruksforskning (Sifo). Jula brukes til å knytte og bekrefte bånd mellom familiemedlemmene.

Les også: – Kast ut den fulle onkelen

Kvinners høytid

Det er særlig kvinner i kjernefamilien som verdsetter høytiden. Kanskje ikke så rart, siden julas ritualer historisk sett er betraktet som en familie- og slektsbevaring, som er tillagt kvinnens ansvar.

I tillegg er jula en feiring av varige verdier som tradisjon, familie og barn. Det er blitt sett på som et feminint prosjekt som krever mye, men som styrker hennes og familiens posisjon i familie- og slektskapsnettverket.

37 prosent av kvinnene mener at jula har svært stor betydning. Mennene er litt mer avslappet; 24 prosent mener det samme, ifølge Sifo.

– Kvinner er som oftest mer familieorienterte. De setter ofte familien enda høyere enn det menn gjør. Jula er noe kvinner som oftest har flere og sterkere meninger om, sier samlivsterapeut Kjøs.

Snakk sammen

Skilte besteforeldre er også med på å spisse konfliktene. Hver gang en ny familiekonstellasjon etableres, må det også skapes nye tradisjoner.

Samlivsterapeutens anbefaling er den samme som man kanskje kan tenke seg til selv: Snakk sammen!

– Det er viktig ikke å tenke at problemet vil gå seg til. Snakk om utfordringene i god tid før jul, og prøv å bli enige. Det er kanskje greit å inngå et kompromiss om at jula feires på din måte i år og min til neste år, sier Kjøs.

Saken er først publisert på Klikk.no

Personvernpolicy