Bok: «Tid for slekt»:

– Slektsforskning er som en reise i din egen historie

Fangeprotokoller, kirkebøker og folketellinger er eksempler på kilder som kan inneholde nyttig informasjon når man graver i sin egen slekts historie. Mye er digitalisert og kan finnes i Arkivverkets Digitalarkiv.
Fangeprotokoller, kirkebøker og folketellinger er eksempler på kilder som kan inneholde nyttig informasjon når man graver i sin egen slekts historie. Mye er digitalisert og kan finnes i Arkivverkets Digitalarkiv.

– Enhver slekt har dramatikk. De mest utrolige historier kommer frem når man graver i sin egen historie, sier forfatter Nina Hanssen.

– Jeg er journalist og synes det er gøy med historier og fortellinger. Det er veldig spennende når du finner din egen historie, sier forfatter Nina Hanssen til ABC Nyheter.

– Etter hvert som du lærer mer blir det som du finner diamanter i din egen skattekiste, fortsetter hun.

Sammen med de to erfarne slektsforskerne Torill Johnsen og Mette Gunnari og historiker Kåre Forbord har Hanssen skrevet boka «Tid for slekt», en nybegynnerbok om slektsforskning som ble lansert denne uka.

Willochs slektning var amme for dansk kronprins

I tillegg til å være en matnyttig bok for slektsforskerspirer, skal boka være til inspirasjon ved at den forteller historiene til tre kjente personer: Thorvald Stoltenberg, Unni Lindell og Kåre Willoch, som alle har deltatt i TV-serien «Hvem tror du at du er?».

– Jeg har vært og snakket med Thorvald Stoltenberg som fortalte hvor han trodde han kom fra, men det viste seg at det ikke var helt slik. Han fikk hjelp av mange slektsforskere til å finne ut sin slekts historie, sier Hanssen.

Tidligere statsminister Kåre Willoch har en slektning som har vært amme for en dansk kronprinsprins. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Tidligere statsminister Kåre Willoch har en slektning som har vært amme for en dansk kronprinsprins. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Unni Lindell forteller om sin slekt som dro til Sverige. Det er rene krimhistorien, om en slektning som døde på en øy, og som måtte bli liggende i skogen over vinteren, før vedkommende kunne fraktes til fastlandet og bli gravlagt.

Det viste seg at en dansk tipp-tipp-tippoldemor av Kåre Willoch var amme og barnepasser for kronprinsen av Danmark.

– De mest utrolige historier kommer frem når man graver slik, sier Hanssen.

Les også: På nett med tippoldemor

– Plutselig ser du likhetstrekk med deg selv

Nina Hanssen (t.v.), Torill Johnsen, Kåre Forbord, forlagssjef Sølvi Murvold og Mette Gunnari under lanseringen av «Tid for slekt». Foto: Gunnar Kopperud
Nina Hanssen (t.v.), Torill Johnsen, Kåre Forbord, forlagssjef Sølvi Murvold og Mette Gunnari under lanseringen av «Tid for slekt». Foto: Gunnar Kopperud

I boka fortelles også historien til medforfatter Torill Johnsen, som er i slekt med blant andre pressemann Martin Tranmæl, skiesset Marit Bjørgen, Høyre-politiker Rolf Presthus og kronprinsesse Mette- Marit.

– Samtidig som vi følger hennes historie, gir vi leseren tips om hvordan de skal finne ut mer om sin egen slekt, sier Hanssen.

Hun forteller at forfatterne forsøker å holde leserne i hånda mens de leter i sin egen slekt, ved hjelp av nyttige tips om metoder og verktøyer som finnes tilgjengelig.

– Det er ikke alle som blir så kjente at de får sin egen biografi, men alle kan selv skrive sin egen historie. Den blir så mye mer spennende når man finner ut hvem slektningene var, hva de jobbet med og engasjerte seg for. Plutselig ser du likhetstrekk med deg selv, sier Hanssen og fortsetter:

– Jeg visste ingen ting om min bestefar, men det viste seg at han var aktiv i Arbeiderpartiet. Kanskje har jeg mitt politiske engasjement derfra?

Visste ingen ting om morens slekt

Hanssens interesse for slektsforskning oppsto da hun for 12 år siden skulle skrive en tale til moren som fylte 80 år. Da slo det henne at hun ikke visste noe om morens slekt.

– Hun er fra den generasjonen som ikke ville snakke så mye om egen slekt.

Da Hanssen begynte å nøste opp i sin egen slekts historie, lærte hun at det var mye viktig informasjon som var digitalisert. Som for eksempel kirkebøker og klokkerbøker, der man blant annet kan finne informasjon om dåp og dødsfall. Ved oppføringene var det også nyttig informasjon om hvem menneskene var, som hvilke yrker de hadde, hvor de bodde og slike ting.

Hanssen ble engasjert i slektsforskerorganisasjonen DIS-Norge, som i dag heter Slekt og Data, og har over 10.000 medlemmer. Hun anbefaler den til alle som skal grave i sin egen slekt.

– Når du snakker med slektsforskere blir det som skjedde på 1800-tallet like spennende som det som skjedde i går. Det var veldig gøy å bli kjent med mange andre med samme interesse som delte nyttig informasjon med hverandre. Jeg fant mye informasjon om mennesker i egen og andre slekter.

Les også: Tårevått møte med tapt slekt

– Fordel med kriminelle slektninger

Hvis du har noen kriminelle i slekta så har du enda flere kilder til informasjon, fordi finnes det rettspapirer, forklarer hun.

– Sånn sett er det en fordel med kriminelle slektninger.

Har du slektninger på Island er du også heldig i denne sammenheng, forklarer forfatteren.

– Island har digitalisert alle innbyggerne. Det er det første landet i verden som har gjort dette. Så hvis du har slektninger der finner du dem helt sikkert.

Reddet fra dramatisk brann

Hanssen forteller at etter hvert som hun lærte mer, ble huset til moren mer spennende.

Hvor kom gyngestolen i stua fra? Det viste seg at det var den eneste gjenstanden morens familie klarte å redde da hele gården de bodde på brant ned. Gyngestolen klarte seg fordi den ble kastet ut av huset før flammene tok den.

– Da jeg spurte moren min om brannen fortalte hun at hun hadde en hest som brant opp, sammen med resten av tingene og dyra på gården. Så gikk jeg i arkivet til Adresseavisen og leste mer om brannen der.

– Når man driver med slektsforskning på denne måten får man mye mer kjøtt på beina om egen historie og slekt. Enhver slekt har dramatikk og død i sin historie, sier Hanssen.

I dag er det vanlig med kompliserte familieforhold, der folk har vært gift flere ganger og har barn med flere enn en person.

– Dette var ikke så uvanlig før i tiden heller, men det har gjerne vært tabu å snakke om det, sier forfatteren.

Les også: Forsker hevder alle blåøyde er i slekt

– Snakk med de eldste

Forfatteren anbefaler alle som vil komme i gang med slektsforskning å snakke med de eldste i slekta, og gjerne ta lydopptak eller filme med mobilen.

– En måte å starte på er å finne gamle albumer hos foreldre eller besteforeldre og spørre hvem som er på bildene. Ofte har bildene blitt puttet inn i albumet uten at man har skrevet navn på. Etter noen generasjoner vet man ikke hvem som er på bildene, sier Hanssen.

Hun anbefaler også at man digitaliserer mest mulig, for eksempel ved å ta bilde av bilder og dokumenter og lagre det sammen med relevant informasjon på en harddisk.

– Når man skal samle inn og skrive sin egen slektshistorie blir det etter hvert mye materiale og det lønner seg å ha et slektsforskningsprogram eller bruke tjenester som Dropbox, sier hun.

– Vær kritisk til kildene

Siden Hanssen kom i gang med slektsforskning for 12 år siden, har enda mer historisk materiale som er nyttig for slektsforskere, blitt digitalisert.

Hun forteller at arbeidet i hovedsak gjøres av frivillige, særlig av de mange medlemmene i organisasjonen Slekt og Data. Blant annet digitaliseres gravstøttene rundt om på landets kirkegårder, noe som er viktig fordi gravstøttene blir fjernet etter hvert.

Gjennom tjenesten Gravminner, kan man søke på navn og fødselsdato til slektninger og finne ut når de døde og hvor de ble gravlagt.

Hanssen har i journalistyrket lært viktigheten av å drive kildekritikk. Dette er også viktig når man driver med slektsforskning, understreker hun.

– Det er så mange som bruker lettvinte slektsprogrammer på nettet og tror at det de finner der er riktig, uten at de sjekker kildene. Man bør alltid sjekke ellers kan det hende at man tror man har funnet oldefar, men så er det i realiteten en helt annen person.

Det er for eksempel grunn til å være skeptisk når folk hevder de er i slekt med Harald Hårfagre, mener forfatteren.

– Møter jeg noen som sier de har funnet ut at de er i slekt med Harald Hårfagre, da vet jeg at det ikke er en seriøs slektsforsker. Vi ønsker med vår bok at folk skal forstå at det er viktig at de sjekke kilder en eller to ganger.

– Alle har vi en spennende livshistorie og vi vil at folk skal gjøre det på riktig måte, sier Nina Hanssen til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:21 Lagerbäck jublet over Haaland-show23:09 Lieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06 Straffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:56 Barcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord22:56 Haaland med eventyrstart i mesterligaen – senket Genk med hattrick22:55 Liverpool startet mesterligaforsvaret med bortesmell22:48 Ny pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12 Flygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49 Haaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46 Eksklusjon i FNB blir omgjort21:43 FpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28 Undersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21 Inter-blemme i mesterligaåpningen21:19 Messi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18 Spania rykker nærmere nyvalg21:16 Naturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09 Netanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04 Brann i anlegg som lagrer koppervirus20:30 – Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05 Saudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23 Politiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03 Prinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54 Regjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45 Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39 Storbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37 Facebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12 Helgen blir varm i Sør-Norge17:53 Evjen solgt til AZ Alkmaar17:51 Full skadekrise i Citys midtforsvar17:39 Hollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30 Grande avbryter Island-tur17:04 Mystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03 Sverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02 Jordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01 Tunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00 Antall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43 Raja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15 MDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14 NRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07 Ropstad: Interne problemer bør tas internt16:05 42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15 Falsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13 Russland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10 Henrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04 Salomonøyene vender Taiwan ryggen14:45 Danske vindmøller satte ny rekord14:31 Jensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15 Thomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14 Far siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13 Ekspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50 Lagarde godtatt som sentralbanksjef13:50 Tusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20 Kronprinsparet tok turen til fjells13:19 «Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19 Ny analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51 Redusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51 Propanlekkasje fra tankbil stanset12:50 Uføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20 Fransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19 NOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02 Motvilje i USA mot krig med Iran12:00 Politiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46 Raja: Det stinker av Frps retorikk11:45 Prinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25 Apple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25 Ikke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12 Selvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11 Avis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11 Propanlekkasje i Kristiansund stanset11:10 Tour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02 Savnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39 Tør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38 Italias Matteo Renzi starter nytt parti10:37 Sju nye meldinger om syke hunder10:36 Virke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34 Fotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34 Kardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52 Oljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42 Et blaff av sommer treffer landet til helgen09:34 Irans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31 Juks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05 Terrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47 Arbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46 Liverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33 Brigitte Macron blir lærer igjen07:58 Rapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41 Hongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30 Berge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11 Israelerne til valgurnene for andre gang i år06:10 Norge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02 Massiv motstand mot vindkraft i Norge06:02 Frp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50 Dette skjer i dag05:44 Elon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42 Dette skjedde i natt05:30 Flere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05 FAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00 HRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45 Strømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31 352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag
Siste nytt
23:21SportLagerbäck jublet over Haaland-show23:09VerdenLieberman tar til orde for samlingsregjering i Israel23:06SportStraffebom da Chelsea røk i mesterligaåpningen22:56SportBarcelona heldige da stjerneskuddet satte rekord22:56SportHaaland med eventyrstart i mesterligaen – senket Genk med hattrick22:55SportLiverpool startet mesterligaforsvaret med bortesmell22:48VerdenNy pågripelse etter tyveri av gulltoalett på Churchills fødested22:12NorgeFlygerforbundet ber statlige selskaper kreve økt flysikkerhet21:49SportHaaland herjer i mesterligaen - scoret hattrick før pause21:46PolitikkEksklusjon i FNB blir omgjort21:43PolitikkFpU-topp sier han forstår Rajas utspill21:28NorgeUndersøkelse: Nordmenn og saudiarabere er minst bekymret for klimaet21:21SportInter-blemme i mesterligaåpningen21:19SportMessi på benken, stjerneskuddet setter Barca-rekord21:18VerdenSpania rykker nærmere nyvalg21:16NorgeNaturfotograf tildeles Forskningsrådets formidlingspris21:09PolitikkNetanyahus blokk får ikke flertall i valgdagsmålinger i Israel21:04VerdenBrann i anlegg som lagrer koppervirus20:30Norge– Jeg ser ingen grunn til at de rikeste skal motta sosialhjelp fra staten20:05VerdenSaudi-Arabia: 50 prosent av den rammede oljeproduksjonen er gjenopptatt19:23NorgePolitiet om ny tyveribølge: – Blir et samfunnsproblem19:03NorgePrinsesse Ingrid Alexandra avduket nye skulpturer i skulpturparken sin18:54PolitikkRegjeringspartiene krangler videre i full offentlighet18:45VerdenOcean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet18:39VerdenStorbritannia og Tyskland oppfordrer til kollektivt svar på angrepene i Saudi-Arabia18:37VerdenFacebook stenger Netanyahus chatbot på valgdagen18:12NorgeHelgen blir varm i Sør-Norge17:53SportEvjen solgt til AZ Alkmaar17:51SportFull skadekrise i Citys midtforsvar17:39VerdenHollywood-kjendis fikk 14 dager - hjemløs kvinne fikk 5 år17:30PolitikkGrande avbryter Island-tur17:04Helse og livsstilMystisk misdannelse forundrer tyske leger17:03NorgeSverige holder tilbake utbetalinger til norsk skogselskap i Afrika17:02VerdenJordan: Over 150.000 syriske flyktninger har reist hjem17:01VerdenTunisia: Jussprofessor og fengslet mediemogul videre i presidentvalget17:00VerdenAntall asylsøknader i Europa steg med 25 prosent i juli16:43PolitikkRaja avviser at «brun propaganda» var Hitler-referanse16:15PolitikkMDG og Venstre i Oslo har hatt en «god samtale»16:14PolitikkNRK-sjefen reagerer på statsministerens kritikk av Folkeopplysningen16:07PolitikkRopstad: Interne problemer bør tas internt16:05Norge42-åring dømt til 17 års fengsel for drap på Hellerud i juni 201715:15Helse og livsstilFalsk jomfruolje konfiskert i Italia15:13SportRussland med 29 nøytrale utøvere i friidretts-VM15:10NorgeHenrettet i sin egen seng: – Drept fordi hun er asiatisk15:04VerdenSalomonøyene vender Taiwan ryggen14:45VerdenDanske vindmøller satte ny rekord14:31PolitikkJensen om Raja-utspill: – Langt over grensen14:15ReiseThomas Cook søker konkursbeskyttelse14:14NorgeFar siktet etter gjenopptakelse av barnedødsfall i 201314:13VerdenEkspertpanel om bioenergi: – Et perverst smutthull13:50PengerLagarde godtatt som sentralbanksjef13:50NorgeTusenvis av laks på rømmen i Sognefjorden13:20KulturKronprinsparet tok turen til fjells13:19Sport«Tuttas» avskjed var ikke planlagt13:19MotorNy analyse viser bompengelistenes ekstreme valgtriumf12:51SportRedusert straff for Neymar etter VAR-utbrudd12:51NorgePropanlekkasje fra tankbil stanset12:50PengerUføre kan bli fratatt pensjonstillegg12:20VerdenFransk politi flytter 1.000 mennesker fra leir ved Dunkerque12:19NorgeNOAH anmelder skytingen av binne med unger12:02VerdenMotvilje i USA mot krig med Iran12:00VerdenPolitiet har sikret mistenkelig gjenstand i Trollhättan11:46PolitikkRaja: Det stinker av Frps retorikk11:45NorgePrinsesse Märtha Louises Instagram-konto slettet uten hennes samtykke11:25PengerApple mener EU-bot er «fullstendig urealistisk»11:25NorgeIkke klart når folk kan flytte hjem etter jordras11:12VerdenSelvmordsangrep mot valgkampmøte i Afghanistan11:11SportAvis: Nok en spiller på vei bort fra Bodø/Glimt11:11NorgePropanlekkasje i Kristiansund stanset11:10SportTour de France-vinneren dropper sykkel-VM11:02NorgeSavnet jeger funnet i god behold i Namdal10:39StemmerTør USA vise handlekraft? Spørsmålet gjelder hele det internasjonale samfunnet10:38PolitikkItalias Matteo Renzi starter nytt parti10:37Helse og livsstilSju nye meldinger om syke hunder10:36PengerVirke: Norge kan tape minst 48 milliarder ved å gå ut av EØS10:34SportFotball: Vålerenga best på talentutvikling10:34VerdenKardinal anker til høyesterett etter overgrepsdom09:52PengerOljeprisen fortsetter oppover – bensinprisen over 17 kroner09:42NorgeEt blaff av sommer treffer landet til helgen09:34VerdenIrans øverste leder: – Blir ingen samtaler med USA09:31MotorJuks avdekket ved bilverksted – godkjenning for 170 biler trekkes tilbake09:05NorgeTerrorsaken i Bærum: Dødsårsaken var fire skudd08:47PolitikkArbeiderpartiet var den største taperen i 163 kommuner08:46SportLiverpool jakter sin tredje strake mesterligafinale08:33VerdenBrigitte Macron blir lærer igjen07:58PengerRapport: Nordmenn betaler mest kontantløst i verden06:41VerdenHongkong-leder starter opp samtaler for å lette spenningene06:30SportBerge foran Haaland-duell i mesterligaen: – To lag med alt å vinne06:11VerdenIsraelerne til valgurnene for andre gang i år06:10NorgeNorge eneste land uten nominasjon til nordisk miljøpris i år06:02NorgeMassiv motstand mot vindkraft i Norge06:02PolitikkFrp-topper vil at partiet revurderer politisk retning etter valget05:50NorgeDette skjer i dag05:44VerdenElon Musk hevder han ikke mente å kalle dykker pedofil05:42NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeFlere nordmenn dropper kontroll av brannslokkingsapparater05:05PengerFAA: Usikkert når Boeing 737 MAX kan fly igjen05:00VerdenHRW: Kriminelle nettverk truer regnskogforkjempere i Brasil04:45VerdenStrømmen stort sett tilbake i Mellom-Amerika04:31Penger352 ansatte ut i streik i Felleskjøpet fra tirsdag