Meny

«Husmorboka» kaster lys over Norges glemte arbeidsplass

<p>For familiene var en hjemmeværende husmor et betydelig velferdsgode. Det arbeidet kvinner utførte hjemme, gjorde hverdagene bedre både for barna og for familieforsørgeren. Men det ble lite pauser underveis. Bilde fra «Husmorens arbeidsbok» (1960)</p>
For familiene var en hjemmeværende husmor et betydelig velferdsgode. Det arbeidet kvinner utførte hjemme, gjorde hverdagene bedre både for barna og for familieforsørgeren. Men det ble lite pauser underveis. Bilde fra «Husmorens arbeidsbok» (1960)

– Begrepet husmor innebar et liv med mye tungt arbeid. Det var ikke bare kaffeslabberas og stekte krumkaker til jul, forteller forfatter Iris Furu.

De første tiårene etter annen verdenskrig kalles gjerne husmorperioden i norsk historie. Mellom 1945 og 1970 var husmor simpelthen definisjonen på en gift kvinne i Norge, og i toppåret 1960 var halvparten av norske kvinner hjemmearbeidende. Hjemmet var med andre ord Norges største arbeidsplass.

«Husmorboka» av Iris Furu (Humanist forlag, 2016)
«Husmorboka» av Iris Furu (Humanist forlag, 2016)

– Mine bestemødres forklær var et arbeidsantrekk og det tenkte jeg aldri noen gang på, forteller Iris Furu til ABC Nyheter.

Furu har skrevet «Husmorboka» der hun gir oss et gjensyn med det hun omtaler som Norges glemte arbeidsplass. Boken har hun tilegnet nettopp sine egne bestemødre.

– Det er et uttrykk som heter først opp og sist i seng, og det er jeg ganske sikker på at en husmor har kommet opp med. Jobben deres var jo å være der for alle de andre, fra de sto opp og til de la seg, forklarer Furu.

– Dagen hennes var veldig lang og kretset rundt det de andre i familien så på som selvfølgeligheter - som rene og hele klær og at måltidene kom til de tidspunktene de skulle. Summen av alt de gjorde, var så selvsagte for alle rundt fordi det utgjorde basis for hverdagen til folk flest, legger forfatteren til.

Husmødrene sto alene med hus og barn

Før krigen var det vanlig å ha hushjelp. I tillegg hadde folk større hus og delte ofte plass med foreldre eller syke familiemedlemmer som kunne bidra med hjelp.

Iris Furu (f. 1985) er vokst opp i en familie hvor borddekking og sausekoking alltid har stått sterkt. Foto: Arnfinn Pettersen
Iris Furu (f. 1985) er vokst opp i en familie hvor borddekking og sausekoking alltid har stått sterkt. Foto: Arnfinn Pettersen

Etter krigen forsvant hushjelpene og mange unge par flyttet til små leiligheter der de stiftet selvstendige familier. Barnehagene var få, og det vær nærmest umulig å få plass for en vanlig familie. Dette medførte at etterkrigstidens husmødre sto mer eller mindre alene om husarbeid og barneomsorg. Og husmødrene var i jobb hver dag hele året rundt.

– Det var alltid noe mer som kunne gjøres, og når du ikke har en regulert arbeidstid, så har du heller aldri helt fri. Da er det din egen samvittighet som styrer når du skal slutte å jobbe, forteller Furu før hun fortsetter:

– Mange kjente nok på det presset om at hvis de tok seg en hvil, så var det en halvtime med ting som kunne vært gjort og som må tas etterpå. Jeg for min del er glad for at jeg ikke har det presset hengende over meg hele tiden.

Les også: Det rammer alle kvinner. Hvorfor er det så tabu?

(Saken fortsetter under)

På midten av 1940-tallet startet en babyboom som varte til etter 1960. I 1946 ble det født mer enn 70.000 barn i Norge, en rekord som står fremdeles. Bildet er fra 1950. Foto: NTB scanpix
På midten av 1940-tallet startet en babyboom som varte til etter 1960. I 1946 ble det født mer enn 70.000 barn i Norge, en rekord som står fremdeles. Bildet er fra 1950. Foto: NTB scanpix

Fjernet fra husholdningen

Husmorlivet var ikke uproblematisk. En husmor var økonomisk avhengig av ektefellen og derfor meget sårbar hvis ekteskapet ble oppløst.

– Hvis vi ser strengt markedsøkonomisk på det, så kan man si at offisielt hadde husmødrene ingen verdi. Til tross for at de var i jobb hver dag gjennom hele året, fikk de hverken lønn eller pensjonspoeng, understreker Furu til ABC Nyheter.

Men på enkelte områder hadde de likevel både makt og samfunnsmessig innflytelse.

– Det er ikke laget en basar i Norge hvor ikke en kvinne har vært involvert. De var aktive i misjonsforeninger, på dugnader og mange drev barneparker i regi av det gamle Husmorforbundet, sier forfatteren og fortsetter:

– Men ikke minst var de en kjøpergruppe som visste veldig godt hvor skoen trykket, hvilke hjelpemidler som burde være i et moderne hjem og mange kvinner hadde høyre hånd på rattet når det gjaldt økonomien i hjemmet.

Les også: Slik utfordret norske kvinner kjønnsrollene

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Klipp fra husmor-filmen «Slik blir det lettere» fra 1956. Rettighetshaver Filmconsult v/ Ola Winger. Du kan se hele filmen på Filmarkivet.no

Ettertraktet hos næringslivet

Tidlig på 1950-tallet oppstod begrepet «husmorfilmer». Dette var filmer som henvendte seg direkte til hjemmearbeidende kvinner og var finansiert av en rekke næringslivsaktører som bidro med hvert sitt fem minutter lange reklameinnslag.

Målet var å informere husmødrene om den teknologiske utviklingen i husholdningsbransjen med underholdningsinnslag som trekkplaster.

– De private kjøpmennene var helt sentrale i å promotere og følge opp husmorfilmvisningene. Et privat produksjonsselskap stod bak og sørget for å hyre dyktige filmfolk og kjente underholdningsartister, forteller førsteamanuensis Anne Marit Myrstad fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Leif Juster introduserer en ny og genial hushjelp i husmorfilmen «Slik blir det lettere» (1956).

Filmene som ble produsert på 50- og 60-tallet, formidlet bildet av husmoren som hjemmets sentrale person, dets økonomisjef, sosialkurator, helsemessige ansvarshavende og kulturelle veileder.

– Mot slutten av 1960-tallet sniker det seg imidlertid inn en mer belærende tone overfor husmødrene som nå blant annet må passe på sitt utseende. Varetilbudet er, i likhet med heroiseringen av husmora, i endring, sier Myrstad.

I 2012 ga Anne Marit Myrstad ut boka «Husmora i fokus. Den norske husmorfilmen 1953 -1972». Hun mener det er viktig å bevare disse filmene for ettertiden.

– Dette er historiske dokument som gir oss innblikk i hvordan husmoren ble snakket til av næringslivet og lar oss se og oppleve noen av samtidens ideelle forestillinger om hus, hjem, familie og kvinneliv.

Les også: Kvinner og menn: Så forskjellig kjøper vi bil

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Rolv Wesenlund reklamerer for Ehlers krydder i «Kjære husmor» (1972)

Ville reagert på gardinfravær og vindusvask

Så hvordan ville en husmor ha reagert dersom hun forvillet seg inn i en tidsmaskin og plutselig befant seg i et gjennomsnittlig norsk hjem på Kampen i Oslo anno 2016? Iris Furu tror blant annet det totale fraværet av tekstiler var noe husmoren ville funnet veldig rart.

– For min generasjon er det ganske vanlig å ikke ha gardiner, og det er heller ikke mange som har duker på bordet. De som har gardiner, bytter veldig sjelden til jul. For mine bestemødre er det en selvsagt del av det man skal gjøre i desember: Man skal bake kaker, kjøpe julegaver og henge opp julegardinene. Så akkurat hvordan det ser ut hjemme og hva vi har skåret ned på tror jeg kanskje ville overrasket husmoren litt.

– Og så ville jeg tro at dersom de fleste av oss ser seg om i hjemmet og ser på det med et sekstitalls husmorblikk, så kjenner man et sted i hjertet at det er et eller annet med vindusvasken som ikke er helt på stell. Uansett hvor lenge det er siden, så er det for lenge siden, humrer forfatteren.

Les også: Trendforsker tror vi går mot enklere mat

Fra ekspertise til hjelpeløshet

Furu mener det er lett å peke på alle de småtingene som inngikk i husmorens daglige oppgaver som for oss kan virke puslete.

Ifølge eksperter gikk den norske gjennomsnittshusmoren like langt som avstanden fra Oslo til Athen via Paris og Roma - i løpet av et enkelt år. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum
Ifølge eksperter gikk den norske gjennomsnittshusmoren like langt som avstanden fra Oslo til Athen via Paris og Roma - i løpet av et enkelt år. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum

– Det jeg prøver å få frem i boken min, er nettopp det at den ekspertisen og fagkunnskapen de satt inne med var utrolig detaljert, forklarer hun før hun fortsetter:

– Dessuten strakk den seg rundt store deler av livet, de var eksperter både på dette med potteplanter og husvask, men også på flekkfjerning, hvordan man skulle behandle klær, behandle et slakt - de hadde et vell av tips og triks som jeg merker at jeg ganske ofte skulle hatt selv. Når jeg kjøper meg en ullgenser og den får hull på armen, så er jeg rett og slett litt hjelpeløs.

Vi ville kanskje sett mindre av dagens forbrukersamfunn hvis man visste hvordan man stopper en ødelagt genser?

– Vi prioriterer helt annerledes i dag, vi har økonomiske muskler til å kjøpe oss bort fra den hjelpen som de utførte tidligere, mener Furu.

Les også: La barna vaske!

Mangfoldig og fysisk krevende

Iris Furu har gjennom arbeidet med boken innsett hvor mye tilværelsene til husmødrene, og hennes egne bestemødre, først og fremst dreide seg om å være der for andre - hele tiden.

– Det var ikke husmorens krav som sto i sentrum. Hun skulle stå som navet i det hjulet som var en kjernefamilie og legge til rette for at de andre kunne blomstre, gå på skolen og på arbeidet, sier hun.

– Vi som er resultatet av det, har kanskje glemt litt å se på hun som var hjemme alene på dagtid og gjorde dette mulig for oss andre, avslutter Furu.

Norske husmødre hadde lange arbeidsdager på kjøkkenet. Bildet er fra 1949. Foto: NTB / Scanpix

Les også:

I disse yrkene taper kvinner mest lønnsmessig

Ni sunne vaner du bør innføre i dag

– De sa jeg var psykisk syk

Flere samlivsbrudd fra barnet fyller tre år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:27 Ingeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24 Mann hentet opp av vannet i Halden14:20 Mange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02 Over en million fisk fanget av turister så langt i år13:48 Kritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43 Britisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37 Iran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10 Kollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10 Partikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08 Fra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56 Høyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50 Kenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42 Rosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12 Portugal kjemper mot flammene11:53 Bjørn skutt i Finnmark11:52 Savnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41 Drept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37 Skjebnedag for Johnson og Hunt11:34 Droneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29 Flere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11 Strømmen tilbake i Asker11:10 Tidligere tennis-stjerne er død11:06 Zuccarello beholder nummer 3610:58 Nei til EU varsler ny Acer-debatt10:40 Mattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22 Israel river palestinske hus i Jerusalem-området10:04 Mann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45 IAEAs leder er død09:38 «Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38 Partiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00 Nasjonal minnemarkering for 22. juli08:54 Nyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42 Pirater angrep lasteskip ved Singapore08:14 Jeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03 22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37 Skrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45 Stikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44 Ryerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04 99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04 Mann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:26 Flerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09 Borgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19 Slutten i sikte for hetebølge i USA03:46 Ventura sikret seg plass på PGA-touren02:52 Ny dyster drapsrekord i Mexico02:30 Ny metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57 Pompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51 Skuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02 Puerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01 Ny app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35 Bolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16 May holder krisemøte om Iran00:02 Flere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak
Siste nytt
15:27MotorIngeniør-rapport slår alarm om tilstanden på norske veier15:24NorgeMann hentet opp av vannet i Halden14:20VerdenMange fanget i brennende bygning i Mumbai14:02NorgeOver en million fisk fanget av turister så langt i år13:48ReiseKritiserer SAS: – Høyt sykefravær og lav tilfredshet13:43VerdenBritisk parlamentsmedlem tiltalt for overgrep13:37VerdenIran frigir de første bildene fra innsiden av Stena Impero13:10NorgeKollisjon mellom utrykkende ambulanse og personbil13:10VerdenPartikontor i Berlin evakuert etter bombetrussel13:08NorgeFra nord til sør vil gradestokken nå 30 grader og kanskje enda mer12:56NorgeHøyesterett skal behandle anken til kvinne (70) dømt for å ha kalt samfunnsdebattant kakerlakk12:50VerdenKenyas finansminister pågrepet for korrupsjon12:42SportRosenborg kan møte AIK og Tarik Elyounoussi12:12VerdenPortugal kjemper mot flammene11:53NorgeBjørn skutt i Finnmark11:52VerdenSavnet fransk ubåt funnet i Middelhavet etter over 50 år11:41VerdenDrept så brutalt at identifiseringen tok tre dager11:37VerdenSkjebnedag for Johnson og Hunt11:34NorgeDroneforbud over Utøya og Utvika mandag11:29VerdenFlere drept i selvmordsangrep i Mogadishu11:11NorgeStrømmen tilbake i Asker11:10SportTidligere tennis-stjerne er død11:06SportZuccarello beholder nummer 3610:58PolitikkNei til EU varsler ny Acer-debatt10:40Helse og livsstilMattilsynet frykter større smitterisiko fra gourmetkylling10:22VerdenIsrael river palestinske hus i Jerusalem-området10:04NorgeMann anholdt etter å ha forstyrret Solbergs 22. juli-tale09:45VerdenIAEAs leder er død09:38Norge«Det var ingen naturkatastrofe. Det var et politisk attentat»09:38VerdenPartiet til Ukrainas president ligger an til absolutt flertall i nasjonalforsamlingen09:36NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:00NorgeNasjonal minnemarkering for 22. juli08:54NorgeNyhetsbyrå: 17 pågrepet i Iran for CIA-spionasje08:42VerdenPirater angrep lasteskip ved Singapore08:14NorgeJeger- og fiskerlag i Finnmark frykter invasjon av den russiske pukkellaksen08:03Norge22. juli-minnesmerke i Tønsberg utsatt for hærverk07:37SportSkrekktakling overskygget nytt tap for Liverpool06:45NorgeStikkskadene til mannen som ble funnet i Oslo var et uhell06:44SportRyerson håper at Bundesliga-spill skal gjøre ham landslagsaktuell06:04Verden99,98 prosent frammøte ved valg i Nord-Korea06:04NorgeMann pågrepet for å ha tent på biler i Hamar05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:26NorgeFlerbruksanlegg nedbrent i Rogaland05:09VerdenBorgerrettsveteran mener Trump er rasist04:19VerdenSlutten i sikte for hetebølge i USA03:46SportVentura sikret seg plass på PGA-touren02:52VerdenNy dyster drapsrekord i Mexico02:30NorgeNy metode kan varsle om utbrudd av lakselus01:57VerdenPompeo roser Mexico for å ha bremset migranttilstrømningen01:51NorgeSkuespillerne vil ha betalt for strømming av teaterforestillinger01:02VerdenPuerto Ricos guvernør tar ikke gjenvalg01:01NorgeNy app skal belønne bilførere som ikke bruker mobilen under kjøring00:35VerdenBolsonaro mener Amazonas-rapport skader Brasils renommé00:16VerdenMay holder krisemøte om Iran00:02NorgeFlere byer på Østlandet kan miste nye togstasjoner22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak