Meny

«Husmorboka» kaster lys over Norges glemte arbeidsplass

<p>For familiene var en hjemmeværende husmor et betydelig velferdsgode. Det arbeidet kvinner utførte hjemme, gjorde hverdagene bedre både for barna og for familieforsørgeren. Men det ble lite pauser underveis. Bilde fra «Husmorens arbeidsbok» (1960)</p>
For familiene var en hjemmeværende husmor et betydelig velferdsgode. Det arbeidet kvinner utførte hjemme, gjorde hverdagene bedre både for barna og for familieforsørgeren. Men det ble lite pauser underveis. Bilde fra «Husmorens arbeidsbok» (1960)

– Begrepet husmor innebar et liv med mye tungt arbeid. Det var ikke bare kaffeslabberas og stekte krumkaker til jul, forteller forfatter Iris Furu.

De første tiårene etter annen verdenskrig kalles gjerne husmorperioden i norsk historie. Mellom 1945 og 1970 var husmor simpelthen definisjonen på en gift kvinne i Norge, og i toppåret 1960 var halvparten av norske kvinner hjemmearbeidende. Hjemmet var med andre ord Norges største arbeidsplass.

«Husmorboka» av Iris Furu (Humanist forlag, 2016)
«Husmorboka» av Iris Furu (Humanist forlag, 2016)

– Mine bestemødres forklær var et arbeidsantrekk og det tenkte jeg aldri noen gang på, forteller Iris Furu til ABC Nyheter.

Furu har skrevet «Husmorboka» der hun gir oss et gjensyn med det hun omtaler som Norges glemte arbeidsplass. Boken har hun tilegnet nettopp sine egne bestemødre.

– Det er et uttrykk som heter først opp og sist i seng, og det er jeg ganske sikker på at en husmor har kommet opp med. Jobben deres var jo å være der for alle de andre, fra de sto opp og til de la seg, forklarer Furu.

– Dagen hennes var veldig lang og kretset rundt det de andre i familien så på som selvfølgeligheter - som rene og hele klær og at måltidene kom til de tidspunktene de skulle. Summen av alt de gjorde, var så selvsagte for alle rundt fordi det utgjorde basis for hverdagen til folk flest, legger forfatteren til.

Husmødrene sto alene med hus og barn

Før krigen var det vanlig å ha hushjelp. I tillegg hadde folk større hus og delte ofte plass med foreldre eller syke familiemedlemmer som kunne bidra med hjelp.

Iris Furu (f. 1985) er vokst opp i en familie hvor borddekking og sausekoking alltid har stått sterkt. Foto: Arnfinn Pettersen
Iris Furu (f. 1985) er vokst opp i en familie hvor borddekking og sausekoking alltid har stått sterkt. Foto: Arnfinn Pettersen

Etter krigen forsvant hushjelpene og mange unge par flyttet til små leiligheter der de stiftet selvstendige familier. Barnehagene var få, og det vær nærmest umulig å få plass for en vanlig familie. Dette medførte at etterkrigstidens husmødre sto mer eller mindre alene om husarbeid og barneomsorg. Og husmødrene var i jobb hver dag hele året rundt.

– Det var alltid noe mer som kunne gjøres, og når du ikke har en regulert arbeidstid, så har du heller aldri helt fri. Da er det din egen samvittighet som styrer når du skal slutte å jobbe, forteller Furu før hun fortsetter:

– Mange kjente nok på det presset om at hvis de tok seg en hvil, så var det en halvtime med ting som kunne vært gjort og som må tas etterpå. Jeg for min del er glad for at jeg ikke har det presset hengende over meg hele tiden.

Les også: Det rammer alle kvinner. Hvorfor er det så tabu?

(Saken fortsetter under)

På midten av 1940-tallet startet en babyboom som varte til etter 1960. I 1946 ble det født mer enn 70.000 barn i Norge, en rekord som står fremdeles. Bildet er fra 1950. Foto: NTB scanpix
På midten av 1940-tallet startet en babyboom som varte til etter 1960. I 1946 ble det født mer enn 70.000 barn i Norge, en rekord som står fremdeles. Bildet er fra 1950. Foto: NTB scanpix

Fjernet fra husholdningen

Husmorlivet var ikke uproblematisk. En husmor var økonomisk avhengig av ektefellen og derfor meget sårbar hvis ekteskapet ble oppløst.

– Hvis vi ser strengt markedsøkonomisk på det, så kan man si at offisielt hadde husmødrene ingen verdi. Til tross for at de var i jobb hver dag gjennom hele året, fikk de hverken lønn eller pensjonspoeng, understreker Furu til ABC Nyheter.

Men på enkelte områder hadde de likevel både makt og samfunnsmessig innflytelse.

– Det er ikke laget en basar i Norge hvor ikke en kvinne har vært involvert. De var aktive i misjonsforeninger, på dugnader og mange drev barneparker i regi av det gamle Husmorforbundet, sier forfatteren og fortsetter:

– Men ikke minst var de en kjøpergruppe som visste veldig godt hvor skoen trykket, hvilke hjelpemidler som burde være i et moderne hjem og mange kvinner hadde høyre hånd på rattet når det gjaldt økonomien i hjemmet.

Les også: Slik utfordret norske kvinner kjønnsrollene

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Klipp fra husmor-filmen «Slik blir det lettere» fra 1956. Rettighetshaver Filmconsult v/ Ola Winger. Du kan se hele filmen på Filmarkivet.no

Ettertraktet hos næringslivet

Tidlig på 1950-tallet oppstod begrepet «husmorfilmer». Dette var filmer som henvendte seg direkte til hjemmearbeidende kvinner og var finansiert av en rekke næringslivsaktører som bidro med hvert sitt fem minutter lange reklameinnslag.

Målet var å informere husmødrene om den teknologiske utviklingen i husholdningsbransjen med underholdningsinnslag som trekkplaster.

– De private kjøpmennene var helt sentrale i å promotere og følge opp husmorfilmvisningene. Et privat produksjonsselskap stod bak og sørget for å hyre dyktige filmfolk og kjente underholdningsartister, forteller førsteamanuensis Anne Marit Myrstad fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU.

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Leif Juster introduserer en ny og genial hushjelp i husmorfilmen «Slik blir det lettere» (1956).

Filmene som ble produsert på 50- og 60-tallet, formidlet bildet av husmoren som hjemmets sentrale person, dets økonomisjef, sosialkurator, helsemessige ansvarshavende og kulturelle veileder.

– Mot slutten av 1960-tallet sniker det seg imidlertid inn en mer belærende tone overfor husmødrene som nå blant annet må passe på sitt utseende. Varetilbudet er, i likhet med heroiseringen av husmora, i endring, sier Myrstad.

I 2012 ga Anne Marit Myrstad ut boka «Husmora i fokus. Den norske husmorfilmen 1953 -1972». Hun mener det er viktig å bevare disse filmene for ettertiden.

– Dette er historiske dokument som gir oss innblikk i hvordan husmoren ble snakket til av næringslivet og lar oss se og oppleve noen av samtidens ideelle forestillinger om hus, hjem, familie og kvinneliv.

Les også: Kvinner og menn: Så forskjellig kjøper vi bil

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Rolv Wesenlund reklamerer for Ehlers krydder i «Kjære husmor» (1972)

Ville reagert på gardinfravær og vindusvask

Så hvordan ville en husmor ha reagert dersom hun forvillet seg inn i en tidsmaskin og plutselig befant seg i et gjennomsnittlig norsk hjem på Kampen i Oslo anno 2016? Iris Furu tror blant annet det totale fraværet av tekstiler var noe husmoren ville funnet veldig rart.

– For min generasjon er det ganske vanlig å ikke ha gardiner, og det er heller ikke mange som har duker på bordet. De som har gardiner, bytter veldig sjelden til jul. For mine bestemødre er det en selvsagt del av det man skal gjøre i desember: Man skal bake kaker, kjøpe julegaver og henge opp julegardinene. Så akkurat hvordan det ser ut hjemme og hva vi har skåret ned på tror jeg kanskje ville overrasket husmoren litt.

– Og så ville jeg tro at dersom de fleste av oss ser seg om i hjemmet og ser på det med et sekstitalls husmorblikk, så kjenner man et sted i hjertet at det er et eller annet med vindusvasken som ikke er helt på stell. Uansett hvor lenge det er siden, så er det for lenge siden, humrer forfatteren.

Les også: Trendforsker tror vi går mot enklere mat

Fra ekspertise til hjelpeløshet

Furu mener det er lett å peke på alle de småtingene som inngikk i husmorens daglige oppgaver som for oss kan virke puslete.

Ifølge eksperter gikk den norske gjennomsnittshusmoren like langt som avstanden fra Oslo til Athen via Paris og Roma - i løpet av et enkelt år. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum
Ifølge eksperter gikk den norske gjennomsnittshusmoren like langt som avstanden fra Oslo til Athen via Paris og Roma - i løpet av et enkelt år. Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum

– Det jeg prøver å få frem i boken min, er nettopp det at den ekspertisen og fagkunnskapen de satt inne med var utrolig detaljert, forklarer hun før hun fortsetter:

– Dessuten strakk den seg rundt store deler av livet, de var eksperter både på dette med potteplanter og husvask, men også på flekkfjerning, hvordan man skulle behandle klær, behandle et slakt - de hadde et vell av tips og triks som jeg merker at jeg ganske ofte skulle hatt selv. Når jeg kjøper meg en ullgenser og den får hull på armen, så er jeg rett og slett litt hjelpeløs.

Vi ville kanskje sett mindre av dagens forbrukersamfunn hvis man visste hvordan man stopper en ødelagt genser?

– Vi prioriterer helt annerledes i dag, vi har økonomiske muskler til å kjøpe oss bort fra den hjelpen som de utførte tidligere, mener Furu.

Les også: La barna vaske!

Mangfoldig og fysisk krevende

Iris Furu har gjennom arbeidet med boken innsett hvor mye tilværelsene til husmødrene, og hennes egne bestemødre, først og fremst dreide seg om å være der for andre - hele tiden.

– Det var ikke husmorens krav som sto i sentrum. Hun skulle stå som navet i det hjulet som var en kjernefamilie og legge til rette for at de andre kunne blomstre, gå på skolen og på arbeidet, sier hun.

– Vi som er resultatet av det, har kanskje glemt litt å se på hun som var hjemme alene på dagtid og gjorde dette mulig for oss andre, avslutter Furu.

Norske husmødre hadde lange arbeidsdager på kjøkkenet. Bildet er fra 1949. Foto: NTB / Scanpix

Les også:

I disse yrkene taper kvinner mest lønnsmessig

Ni sunne vaner du bør innføre i dag

– De sa jeg var psykisk syk

Flere samlivsbrudd fra barnet fyller tre år

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:25 Skjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46 Blinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31 130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07 Middelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07 Kommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24 Norske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15 Drømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08 To menn pågrepet etter brann i Agder08:01 Nye protester i Hongkong06:19 Over 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50 Dette skjer i dag05:46 Dette skjedde i natt05:19 USA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57 Verdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24 62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22 Hovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52 Mann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31 Tsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08 Argentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49 Fly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06 – Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02 Saudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48 New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13 15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05 Britenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48 Motorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25 Norges speidere reiser Frankrike rundt22:01 Britenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36 Tenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19 To pågrepet etter brann i Agder21:09 Avis: Pogba villig til å strike seg bort20:53 Erkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44 Ukraina snudde finalen og vant U20-VM20:29 RBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55 Poengdeling mellom Haugesund og Brann19:43 Start-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40 Front Altair-mannskap på plass i Dubai18:44 Tørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35 Eksplosjon i Damaskus18:20 Tenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10 – Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54 Beskjeden Kristoff-start i Sveits17:24 Uvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05 Amanda Knox tilbake i Italia16:42 Kokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41 Over 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34 Hjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20 Politiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02 Simen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55 Minst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52 Haavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32 – Nynazister kartlegger oss14:26 En person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01 Forsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45 Flere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42 Benkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58 Hongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43 Folkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21 Politiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48 Derfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36 Hongkongs leder varsler kunngjøring08:24 FHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15 Vy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13 Brasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00 Nå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07 Coutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39 Store variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33 Hovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59 Mann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58 Dette skjer i dag05:44 Dette skjedde i natt05:13 Bombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46 Demokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21 Høie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47 Raymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08 Abe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58 Person omkom etter fall fra bygning02:52 Cuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26 Sverige var vertskap for møter om Venezuela02:22 Norske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43 Frontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27 Regjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54 Dales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53 Pave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07 Ecuador tok bronse i U20-VM23:06 Japan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51 Franske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43 250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54 Carlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42 Ivanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55 Guterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46 Lokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14 Ap hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58 Dette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31 Politiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19 Setter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50 Mysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41 Bombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00 Ap-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39 Avdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter
Siste nytt
11:25NorgeSkjøt kona i hodet, skjulte liket og senket det i Glomma10:46VerdenBlinkskudd: Her slår lynet ned i Øresundsbroen10:31Reise130 kunder har klaget til flyklagenemnda etter SAS-streiken10:07VerdenMiddelhavsland vil spore opp savnede migranter09:07NæringslivKommunen avgjør neste uke: Er Nordkapp norsk eller svensk?08:24PengerNorske ordførere har i snitt 2,8 millioner kroner i formue08:15Helse og livsstilDrømmefengsel for drapsmenn og smuglere08:08NorgeTo menn pågrepet etter brann i Agder08:01VerdenNye protester i Hongkong06:19NorgeOver 300 evakuert etter brann på hotell i Ålesund05:50NorgeDette skjer i dag05:46NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenUSA hevder Iran prøvde å skyte ned amerikansk drone04:57PengerVerdens største fly til salgs for knapt 3,5 milliarder kroner04:24Norge62 norske kommuner med kokevarsel på halvannet år04:22SportHovland fremdeles likt med Tiger Woods etter tredje runde i US Open03:52NorgeMann siktet for å ha satt i gang stor redningsaksjon i Telemark03:31VerdenTsunamivarsel avblåst etter kraftig jordskjelv nordøst for New Zealand03:08SportArgentina tapte 0-2 for Colombia i Copa America-åpningen01:49VerdenFly skled av rullebanen da dekkene eksploderte under landing01:06Reise– Vi blir diskriminert med statlig velsignelse. Det er hårreisende01:02VerdenSaudi-Arabias kronprins anklager Iran for angrep på tankskip00:48VerdenNew York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd00:13Norge15-åring omkom etter badeulykke i Oslo23:05PolitikkBritenes forsvarsminister advarer partifeller mot populisme i ledervalg22:48NorgeMotorsyklist kritisk skadd etter å ha kjørt av veien22:25SportNorges speidere reiser Frankrike rundt22:01PolitikkBritenes ambassadør i Iran innkalt på teppet21:36NorgeTenåring kritisk skadd etter badeulykke21:19NorgeTo pågrepet etter brann i Agder21:09SportAvis: Pogba villig til å strike seg bort20:53VerdenErkebiskop bar hjelm under messe i Notre-Dame20:44SportUkraina snudde finalen og vant U20-VM20:29SportRBK-leder: – Et teater som du føler deg veldig fremmedgjort i19:55SportPoengdeling mellom Haugesund og Brann19:43SportStart-kollaps etter pause mot Kongsvinger19:40VerdenFront Altair-mannskap på plass i Dubai18:44VerdenTørke tvinger Namibia til å selge 1.000 villdyr18:35VerdenEksplosjon i Damaskus18:20NorgeTenåring tiltalt for overfallsvoldtekt i Oslo18:10Livet– Kaster meg utfor et stup, og vet ikke hvor eller hvordan jeg lander17:54SportBeskjeden Kristoff-start i Sveits17:24VerdenUvær utløste flere branner i Sør-Sverige17:05VerdenAmanda Knox tilbake i Italia16:42NorgeKokepåbud av drikkevann i Krødsherad opphevet16:41SportOver 80 til behandling etter Birkebeinerløpet16:34SportHjelmseth gir seg selv om Norge kommer til OL16:20NorgePolitiet stoppet SIAN-demonstrasjon da Koranen ble kastet i bakken16:02PolitikkSimen Bondevik om den tunge høsten: – Jeg var veldig sliten15:55VerdenMinst åtte drept i bombeangrep i Mogadishu15:52SportHaavi til VM-laget: – Skaff OL-plass, så sees vi i Tokyo15:32Norge– Nynazister kartlegger oss14:26NorgeEn person skadd i paragliderulykke i Buskerud11:01VerdenForsker: – Et skritt nærmere krig mellom Iran og USA10:45PolitikkFlere i KrF er kritiske til at Ropstad ikke går i Pride-paraden10:42PolitikkBenkeforslag mot Giske på Folkets Hus i Trondheim09:58PolitikkHongkongs leder skrinlegger omstridt lovforslag som har utløst store demonstrasjoner09:43PengerFolkeaksjonen nei til bompenger har en hemmelig plan09:21NorgePolitiet: Advarer mot sterk ecstasy08:48LivetDerfor gifter Olav Thon (95) seg nå08:36VerdenHongkongs leder varsler kunngjøring08:24NorgeFHI: Campylobacter-bakterien fører sjelden til dødsfall08:15NorgeVy leide togsett for 1,2 milliarder kroner i 201808:13VerdenBrasils president kritiserer kriminalisering av homofobi08:00NorgeNå er det forbudt å fiske torsk på Østlandet07:07SportCoutinho med to mål da Brasil vant 3-0 over Bolivia i Copa America06:39NorgeStore variasjoner i rapportering av uønskede hendelser på sykehjem i Oslo06:33SportHovland klarte cuten – Halvorsen ute av US Open05:59NorgeMann siktet etter grov voldshendelse i Sandnessjøen05:58NorgeDette skjer i dag05:44NorgeDette skjedde i natt05:13VerdenBombe fra andre verdenskrig desarmert i Berlin04:46VerdenDemokratene gir fra seg regjeringsmakten i Moldova04:21Helse og livsstilHøie krever full stans av nattransport av syke eldre fra norske sykehus03:47NorgeRaymond Johansen mener klasseskillet øker om foreldre må betale skolemat03:08VerdenAbe fordømmer mulig angrep på japansk tankskip02:58NorgePerson omkom etter fall fra bygning02:52VerdenCuba Gooding jr. mener kvinne bak tafseanklager fotfulgte ham02:26VerdenSverige var vertskap for møter om Venezuela02:22NorgeNorske forskere krever forbud mot «drapsroboter»01:43VerdenFrontline usikker på årsaken til eksplosjonen på Front Altair01:27NorgeRegjeringen vil nekte fanger på prøveløslatelse pass00:54NorgeDales tiltak for å kutte bompenger vil gi knapt tre meter motorvei00:53VerdenPave Frans godtar ny oppsigelse fra chilensk visebiskop00:07SportEcuador tok bronse i U20-VM23:06SportJapan slo tilbake mot Skottland – England videre i VM22:51VerdenFranske milliardærer har ennå ikke innfridd pengeløfter til Notre-Dame22:43Verden250.000 i Pride-parade i Tel Aviv21:54SportCarlsens vanvittige rekke uten tap ble truet: – En skikkelig, skikkelig dårlig dag21:42VerdenIvanka Trump tjente 34 millioner på farens hotell i fjor20:55VerdenGuterres vil ha uavhengig gransking av tankskip-angrep20:46NorgeLokket småjenter med kjæledyr – nå må han i fengsel19:14PolitikkAp hadde et ufravikelige krav – nå handler de stikk i strid18:58VerdenDette var en yrende bosetning for over 3000 år siden18:31NorgePolitiet planlegger evakuering etter bombefunn utenfor Tønsberg18:19NorgeSetter krisestab etter brann på sykehjem i Otta17:50PengerMysteriet i Persiabukta skaper frykt17:41VerdenBombe fra andre verdenskrig funnet ved Alexanderplatz i Berlin17:00PolitikkAp-veteran fikk internasjonalt toppverv16:39NorgeAvdød ettåring fra Askøy var smittet av Campylobacter