Meny

– For hvem går barna på aktivitet?

Gym og turn er den mest populære organiserte idretten blant norske barn. Er det en bra ting at barnas fritid fylles med organisert idrett? Hvor blir det av den frie leken? Foto: Colourbox

Over 80.000 norske barn under seks år er med i organisert idrett. Og tallet øker. Er det stress eller stas?

Mest populært

  1. Gym og turn: 13.255 medlemmer
  2. Skiskole: 6.794
  3. Svømming: 4.828
  4. Friidrett: 2.256
  5. Fotball: 1.717
  6. Dans: 1.429

Kilde: Norges Idrettsforbund

_________________________________________

Tips til fri lek

✓ Tenk på hva og hvilke steder du selv likte som barn.

✓ Få med nabobarna ut på aktiviteter (aking, skli på isen, sykle).

✓ Ikke skyld på været – regn og sølepytter er gøy!

✓ Rydd plass til bevegelse inne, fjern møbler.

✓ Heng opp ringer i taket, turnmatte på gulvet.

Kilde: Merete Lund Fasting, førsteamanuensis ved fakultet for helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder

_________________________________________

Foreldrevettregler

• Husk at barnet ditt deltar for å glede seg selv – ikke deg!

• Motiver barn til deltagelse, ikke tving dem!

• Barn trenger voksenkontakt og setter pris på at du er sammen med dem.

• Fortell barnet ditt at aktivitet og idrett skal skje etter regler og fortell dem hvordan de skal løse og takle konflikter.

• Støtt og oppmuntre alle barn som deltar – ikke bare egne barn.

• Vær positiv i både medgang og motgang.

• Barn lærer best gjennom praksis og eksempler. Verdsett barnas mestring. Mestringsbehovet til barna er grenseløst!

• Respekter dommere og funksjonærer sine avgjørelser. Si ifra til den det gjelder dersom du mener andre foreldre/foresatte går over streken.

• Ha respekt for barnas rettigheter, integritet og menneskeverd – hvert barn er unikt og fortjener din respekt.

• Sørg for at barnet ditt har riktig og fornuftig utstyr. Vær kritisk til aktører som driver unødig kjøpepress på barna.

• Si ifra dersom du opplever mobbing og trakassering.

Kilde: Friidrettsforbundet

Når andre foreldre har bestilt time i turnhallen for treåringen, kommer den dårlige samvittigheten krypende.

Er du en dårlig forelder som ikke gir bøtteknotten alle muligheter? Vil han henge etter motorisk og sosialt?

Hjemme googler du opp idrettslaget. Innen dagen er omme er både svømmekurset, allidretten og fotballen plottet inn på timeplanen. Puh!

Fullbooket fritid

Stadig flere førskolebarn tilbringer tid i gymsalen. Ifølge tall fra Norges Idrettsforbund driver 83 266 norske barn under seks år med organisert idrett. Dette er en økning på 34 prosent i forhold til tall for ti år tilbake.

Gym og turn er mest populært, tett fulgt av svømming, ski, friidrett, fotball og dans. Rådgiver for barneidretten i NIF, Mari Bjone, anbefaler ikke at barnehagebarn går på for mange aktiviteter i ung alder.

– Barna får lange dager hvis de går på organiserte aktiviteter for ofte, og de kan gå fortere lei.

Samtidig skaper barnas manglende fritidsaktiviteter følelsen av at mamma og pappa ikke duger som foreldre.

– Foreldre tror ikke de strekker til og at barna ikke henger med hvis de ikke begynner tidlig med organisert aktivitet. Den uorganiserte aktiviteten med andre jevnaldrende barn er likevel det viktigste foreldre kan tilrettelegge for, mener Bjone.

Les også: Effektiv trening på 15 minutter

Lommer for lek

Flere undersøkelser viser at barn får mindre og mindre tid til fri lek. Noe av grunnen er at idrettslagene tar over. Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder, brenner for den uorganiserte leken i nabolaget.

– Barn har sansetrang, bevegelsestrang, skapertrang og spenningstrang. Gjennom lek får barn utfordret alt dette. Hvis færre hadde vært med i den organiserte leken, så hadde det vært flere å leke med i gaten.

Fasting mener det ikke trenger å være så komplisert å legge til rette for fri lek både inne og ute.

– Ikke fyll opp huset med for mange ting. Det bør være plass til bevegelse inne. Heng opp ringer i taket, legg en turnmatte på gulvet, slik at de minste kan stupe kråke i det daglige. Det er gøy, men også bevegelsestrening. En time på turn i uka er en bitte liten greie i forhold til å hinke og hoppe litt hver dag, sier hun til Foreldre & Barn.

Les også: Trener du når det er over 27 grader, må du ta helt spesielle hensyn

(Saken fortsetter under)

Idrettslagene tar over stadig mer av barnas tid til lek. Foto: Colourbox

Utetid

Ute finnes det et hav av muligheter. Sølepytter er stas og is er til å skli på. Styrke og balanse kan testes ut på gyngende greiner. Aktivitetene trenger ikke være så store og kompliserte, mener Merete Lund Fasting.

– Tenk på hva dere selv likte som barn, hvilke steder dere husker godt og vis barna disse stedene. Finn et spennende skogholt. Området trenger ikke være så kjempestort. Skogen vi syntes var stor som barn, er som regel et ganske lite område i voksen alder.

Fasting tror mange familier gjør hverdagen mer hektisk enn den trenger å være.

– Organisert idrett er på faste tidspunkt, og kanskje vil barna slappe av akkurat da. Foreldre bør tenke: Hvem går barna på aktivitet for? Man trenger ikke å begynne med organisert idrett før man er i skolealder. For noen er det fint å starte når de er seks år, mens andre kanskje vil vente til de går i 2. eller 3. klasse.

Les også: Ni sunne vaner du bør innføre i dag

Varig idrettsglede

Kanskje er treåringen sliten etter en aktiv dag i barnehagen og trenger å puste ut når han kommer hjem, mens seksåringen trenger påfyll og utfordringer én kveld i uka. Mari Bjone i NIF foreslår blant annet svømming som en fin aktivitet å begynne med. I alle tilfeller er mestring avgjørende for trivsel og idrettsglede.

– Det viktigste er at barn opplever mestring hver gang de deltar i en aktivitet, slik at de blir glad i å være fysisk aktive og ønsker å fortsette å være aktiv gjennom et helt liv. Idrettens visjon er idrettsglede for alle, presiserer Mari Bjone, som peker på viktigheten av motivasjon og allsidig trening fra starten av.

Bjone oppfordrer foreldre til å spørre om barna hadde det gøy på trening i stedet for hvordan det gikk eller om de vant.

– Ha fokus på at barnet har det gøy, har det trygt og at de lærer nye ting, slik at de opplever mestring, sier hun til Foreldre & Barn.

(Saken fortsetter under)

- Barna får lange dager hvis de går på organiserte aktiviteter for ofte, og de kan gå fortere lei, sier rådgiver for barneidretten i NIF, Mari Bjone. Fotball er den femte mest populære organiserte idretten blant barn i Norge. Foto: Colourbox

Idrettens barnerettigheter

På Norges Idrettsforbund sine nettsider finner du Idrettens barnerettigheter, som setter barnas behov i sentrum, og uttrykker de verdiene som skal ligge til grunn for barneidretten i Norge. Rettighetene ble første gang vedtatt på Idrettstinget i 2007 og baserer seg på FNs barnekonvensjon.

Idrettens barnerettigheter gjelder for alle barn, uten forskjellsbehandling og uten hensyn til barnet og dets foreldres kjønn, etniske bakgrunn, livssyn, seksuelle orientering, vekt/fysiske utvikling og funksjonshemning.

1. Trygghet:

Barn har rett til å delta i et trygt treningsmiljø, fritt for press og utnyttelse. Barn under seks år skal ha med seg en voksen på aktivitetene. Skader skal forebygges.

2. Vennskap og trivsel:

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter der det er lagt til rette for at de skal utvikle vennskap og solidaritet.

3. Mestring:

Barn har rett til å oppleve mestring og lære mange ulike ferdigheter. De skal også ha muligheter for variasjon, øving og samspill med andre.

4. Påvirkning:

Barn har rett til å si sin mening og bli hørt. De skal ha mulighet til å være med på planlegging og gjennomføring av egen idrettsaktivitet sammen med trenere og foresatte.

5. Frihet til å velge:

Barn har rett til å velge hvilken idrett, eller hvor mange idretter de vil delta i. De bestemmer selv hvor mye de vil trene.

6. Konkurranser for alle:

Barn har rett til å velge om de vil delta i konkurranser eller ikke. Barn som melder overgang fra en klubb innen samme idrett skal ha full rett til å delta i konkurranser for en ny klubb straks overgangen er registrert.

7. På barnas premisser:

Barn har rett til å delta i trenings- og konkurranseaktiviteter som er tilpasset deres alder, fysiske utvikling og modningsnivå. Alle som driver barneidrett bør følge en felles utviklingsplan for å sikre størst mulig variasjon og muligheter for stor bevegelseserfaring.

Les også: Fem treningstabber du bør unngå

(Saken fortsetter under)

- Barn har sansetrang, bevegelsestrang, skapertrang og spenningstrang. Gjennom lek får barn utfordret alt dette, sier Merete Lund Fasting, førsteamanuensis i helse- og idrettsfag ved Universitetet i Agder. Foto: Colourbox

Innholdet i utdanningsplanene til de enkelte særforbundene og trenernes praksis bør følge denne planen:

Opp til 6-års alder:

Lek og varierte aktiviteter skal stimulere barnas utvikling og styrke de grunnleggende bevegelsene.

7–9 år:

Gode muligheter til å utforske og øve på ulike fysiske aktiviteter eller idrettsøvelser med forskjellige bevegelsesmønstre, slik at de får bred bevegelseserfaring. Dette gir et godt grunnlag for senere bevegelseslæring. Slike aktiviteter kan drives innenfor en eller flere idretter, men hver idrett har ansvaret for å gjøre tilbudet variert og tilpasset barnas utviklingsnivå.

10–12 år:

Idretten skal preges av varierte aktiviteter og høyt aktivitetsnivå som sikrer gode basisferdigheter. Fordypning i en eller noen få idretter kan sikre et godt teknikkgrunnlag for senere utvikling innenfor idrettsgrenen.

Les også:

– Trampolinen er ikke farligere enn andre barneleker

Farg din egen t-skjorte med blomster

– Nei, du får ikke være med å leke!

Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Gatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Siste nytt
19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 120 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeGatekunstner mener fjerning av Assange-bilde er uheldig10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve
Populært