– Du er ikke en dårlig forelder om babyen din ikke sover

<p>Babyen kan ikke noe for at den våkner om natten, og det aller beste du kan gi den er nærhet. Foto: Colourbox</p>
Babyen kan ikke noe for at den våkner om natten, og det aller beste du kan gi den er nærhet. Foto: Colourbox

Søvnmønsteret til babyen endres hele tiden.

På samme rom?

Hvis barnet våkner mer enn to eller tre ganger hver natt, kan det være praktisk å sove på samme rom som babyen.

– Det er slitsomt å gå ut av sengen og rommet, og det kan også forstyrre den som skal sove hele natten. Det er imidlertid også noen barn som blir forstyrret av å ha andre i rommet og som sover best alene, så her er det ingen fasit, sier hun, sier Caroline Lorentzen.

Er du alene med barnet ditt, kan det bli ekstra tøft, og da vil det å ha gode rutiner i hverdagen være ekstra viktig.

– Pass på at du slapper av når du kan og spør om hjelp hvis du har noen å spørre. Det er mange små triks som gir mer overskudd, og som aleneforeldre må man bli god på dette, sier hun.

Leggetid og fokus på søvnrutiner kan skape stress for en del foreldre.

– Vi blir så opptatt av at vi burde ha rutiner at vi helt glemmer å slappe av og kose oss med babyen vår, mener Nina Stanghov Ulstein, barnevernspedagog og redaktør for nettstedet Lykkelig barndom.

Hun mener det er unødvendig å henge seg opp i faste leggetider og hvor babyen skal sove de første månedene.

– Den første tiden er det aller best for babyen å være der foreldrene er. La gjerne babyen ligge på brystet ditt mens du ser på TV i stedet for å legge den i egen seng. En baby trenger å høre, lukte og se foreldrene for å føle seg trygg, sier hun.

Endrer seg

Ekstra fortvilet er det kanskje hvis babyen endelig har begynt å sove hele natten, for så å begynne å våkne et par ganger hver natt etter en stund. Uvanlig er det likevel ikke.

– Alle barn forandrer søvnmønster de første årene. Noen sover godt de første tre til fire månedene, for så å ha en vanskelig periode noen måneder, sier søvnterapeut Caroline Lorentzen. Gjennom sovehjelp.no hjelper hun familier med søvnproblemer.

Andre barn sover knapt i det hele tatt i seks måneder, så her er det store forskjeller.

– Gjennom denne tiden er noe av det viktigste du kan gjøre å huske at du kan være verdens beste mor eller far og likevel ha et barn som våkner mye, sier hun.

Les også: – Jeg kjenner fremdeles på det enorme savnet over å aldri kunne kjenne lukten av håret hennes eller å kunne gi henne en klem

(Saken fortsetter under)

Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres. Foto: Colorbox
Mange førstegangsforeldre får seg en stor overraskelse når babyen kommer og tar full kontroll over livene deres. Foto: Colorbox

Vanskelige netter

Likt for alle barn er det at søvnmønsteret endres de første månedene og årene, for når barn vokser, får de en ny forståelse av verden og livet.

– De kan ha mer eller mindre hyggelige drømmer om natten, og alle vil få tenner og annet ubehag. Det er ikke lett å være liten, sier hun.

Selv det å bæsje kan være vanskelig den første tiden.

– Når barna blir eldre, blir de flinkere til å si i fra om hva de vil eller ikke vil. De forstår at du ikke er inne hos dem om natten, slik de trodde før, og storebror lurer kanskje på hvorfor lillebror får sove inne hos deg når han ikke får det selv, sier hun.

Les også: – God barneoppdragelse er et overskuddsfenomen

Mye nytt

Med endringer i hverdagen kommer også mye nytt som skal fordøyes, forstås og godtas. Det å begynne i barnehagen kan for eksempel skape mange nye tanker for en del barn.

– For noen fører dette til at de trenger mer støtte om kvelden og at de kan våkne mer om natten, sier Lorentzen.

Det å få søsken kan også være litt vanskelig, for plutselig er mamma opptatt med den nye babyen og selv skal man liksom være stor.

– Da kan søskensjalusi oppstå, og dette er både vondt og vanskelig for barnet, sier hun.

Les også: Derfor er besteforeldre viktig for barna dine

(Saken fortsetter under)

Det finnes ingen perfekt leggetid for en baby, annet enn når babyen selv er trøtt. Foto: Colourbox
Det finnes ingen perfekt leggetid for en baby, annet enn når babyen selv er trøtt. Foto: Colourbox

Når babyen er trøtt

Heng deg for øvrig ikke opp i klokken, for den perfekte leggetiden for en baby er rett og slett når babyen er trøtt.

– Når det er varierer. Noen barn blir trøtte klokken seks om kvelden, mens andre ikke viser tegn til trøtthet før klokken ni. Det er også naturlig at dette endrer seg etter hvert som babyen utvikler seg, sier Ulstein.

Det er altså ikke du som gjør noe feil dersom du ikke får babyen til å sove til samme tid hver kveld, eller til samme tid som venninnen din sin baby legger seg.

– Små barn er forskjellige og de har forskjellige behov. Du må selv kjenne på hva som er riktig for ditt barn, og justere leggetiden etterhvert som babyen vokser slik at han eller hun får nok søvn, sier hun.

Les også: Unngå krangling i sommerferien

Flere utviklingsfaser

Noen signaler får du også underveis. Er barnet veldig trøtt om morgenen, kan det for eksempel tyde på at det ble litt sent kvelden før.

Ulstein forteller at babyer skal gjennom flere ulike utviklingsfaser, og søvnen vil varier ut fra disse fasene.

– Noen babyer blir mer urolige og sover dårligere i slike faser, og de trenger da enda mer nærhet og tilstedeværelse. Babyer har også noe som kalles for økedøgn, da de er ekstra sultne og trenger oftere pupp om natten, sier hun.

Slike døgn er det naturlig at den lille våkner oftere enn ellers.

Les også: - De som ikke har opplevd det, kan ikke forstå hvor traumatisk det er

Gode rutiner

Lorentzen mener rutiner kan etableres allerede når barnet er to måneder.

– Og så sant mors helse tilsier det, er det ikke noe problem å følge barnets behov for spising og soving til barnet er seks måneder. Gode rutiner er viktig, men husk at det å få en stabil døgnrytme derimot ikke er så lett å kontrollere, sier hun.

Har barnet utfordringer som sykdom og ubehag, vil det å få en god døgnrytme være enda vanskeligere.

Kanskje våkner babyen fordi den har eller har hatt vondt og derfor trenger mer forståelse og støtte.

– Som foreldre vil vi aldri være garantert en god natt søvn før barnet flytter ut. Husk at når ungdomstiden kommer, vil barna på fest og holder oss våkne selv om de ikke er hjemme en gang, sier hun.

Heldigvis kommer likevel mer stabile perioder, og for noen skjer dette allerede ved seksmånedersalder.

– Men dette er mer uvanlig enn vanlig. Det å måtte opp en eller to ganger per natt når barnet er ett år, er helt normalt, men så blir det som regel bedre og bedre. Med ekstra utfordringer må du regne med å vente på de stabile nettene ett eller to år til, sier hun.

– Hvis barnet våkner mange ganger hver natt, og dere er to foreldre, anbefaler jeg å fordele nettene. Ta annen hvert natt slik at dere i alle fall sover en god natt hver, sier hun.

Les også: Er dette årets pappa?

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Far la sin seks uker gamle datter i fryseren

Rolig om natten

Skal du inn til barnet om natten, er det viktig å være rolig. Trøst først med stemmen, så med lett berøring og hvis det må til, tar du barnet opp.

– Det er jo ikke barnet som har ønsket å våkne. Dette bare skjer og barnet kan ikke noe for det. Legg barnet ned igjen etter å ha holdt det litt, men unngå å si «nå må du sove». Dette er jo en umulig oppgave, sier hun.

Trøst heller den lille og si: «Stakkars deg som våkner så mye. Nå må du prøve å slappe av og jeg er her og passer på deg».

– Jeg vet at det er vanskelig å være rolig når barn gråter og er fortvilet, men det hjelper ikke om vi voksne også blir fortvilet. Hvis du tror barnet har vondt, bør du for øvrig gå til legen eller snakke med helsestasjonen for det er først når man finner årsaken til barnets søvnproblemer, at problemene kan løses, sier hun.

VIDEO: Familien Allen har valgt å oppdra barna på en original måte i en moderne verden.

Les også:

Dette må du vite om samsoving

Instinktene som hjelper den nyfødte til å overleve

Slik bærer du en baby med kolikk

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus