Advarer mot å dekke til barnevogner

Professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo advarer mot å dekke til barnevogn. Det kan forårsake krybbedød hvis babyen ikke får nok luft. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix NB! Modellklarert
Professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo advarer mot å dekke til barnevogn. Det kan forårsake krybbedød hvis babyen ikke får nok luft. Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix NB! Modellklarert Foto: NTB scanpix

En professor i rettsmedisin ved Universitetet i Oslo advarer mot å dekke til barnevogner. – Det kan føre til at babyen ikke får nok luft, sier han.

– Overoppheting er en av de største risikofaktorene for krybbedød. Ved å legge noe tett over vognen kan barnet utvikle det som kalles hypertermi, det vil si forhøyet kroppstemperatur, sier professor Torleiv Ole Rognum til Aftenposten.

Krybbedød forårsaket av lite luft i barnevogn skjer sjeldent, opplyser han. Han mener likevel det er nødvendig å minne om det, for det er ikke alle som er bevisste på det.

Solveig Ude, helsesøster ved Alna Helsestasjon i Oslo, mener helsestasjonene ikke er flinke nok til å opplyse foreldre om faren ved å henge tepper foran vognåpningen.

– Kanskje vi burde sette opp noen plakater rundt om på landets helsestasjoner om dette. Det handler om ubetenksomhet fra foreldres side, tror jeg. Man er så opptatt av at de ikke skal få sollys inn, vil stenge for lyder. Men det må jo komme luft inn, sier hun.

Personvernpolicy