Meny

– Jeg er den samme pappaen, sønnen og broren

– Jeg gruet meg til å fortelle det til mine fire brødre. Men det gikk veldig bra. Eldstebroren min påpekte at jeg på et tidspunkt drev med sportsdans, så for ham kom det ikke som noen stor overraskelse, forteller Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold
– Jeg gruet meg til å fortelle det til mine fire brødre. Men det gikk veldig bra. Eldstebroren min påpekte at jeg på et tidspunkt drev med sportsdans, så for ham kom det ikke som noen stor overraskelse, forteller Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold

Rune Lundby (43) var familiefar da han kom ut av skapet i voksen alder for fire år siden. – Jeg tror det er veldig dumt å gå og angre på ting man ikke gjorde.

For fire år siden satt det en voksen mann i en stol på fastlegens kontor og gråt. Mannen hadde inntil nylig vært gift med en kvinne i 14 år og sammen hadde de en liten sønn. Omsider hadde han innrømmet overfor seg selv at han var homofil.

Nå satt han der med hodet i hendene, fortvilet over å nærme seg 40 og befinne seg i en situasjon der han måtte starte på nytt.

Legen kikket på ham med et vennlig blikk før han sa med rolig stemme:

– Du får trøste deg med at du ikke er 70 eller 80. Du har ennå mange år igjen.

Les også: – Flere amerikanere har hatt «homofile erfaringer»

– Lokket er borte

Mannen på legekontoret heter Rune Lundby og er i dag 43 år. Han har vært samboer med en annen mann i to og et halvt år, og beskriver seg selv og egen hverdag som stort sett ganske lik som før han kom ut. Men det er én vesentlig forskjell.

– For meg handlet det til syvende og sist om magefølelsen. Jeg følte jeg hadde et lokk inni meg. I dag er jeg fremdeles den samme personen med de samme verdiene som da jeg var gift, og problemene i livet mitt er ikke blitt færre eller annerledes. Men lokket er borte og jeg har nok en større ro inni meg nå enn hva jeg hadde tidligere fordi jeg ikke lenger har noe å skulle skjule, forteller Rune til ABC Nyheter.

– Jeg er den samme på jobb, jeg er den samme pappaen, sønnen og broren. Hvem jeg elsker eller hvordan jeg elsker er ikke så viktig i det store bildet, og det er det jeg håper at folk skal forstå.

Les også: Lesbisk, jeg?

Fikk hjelp på feil premisser

«Late Bloomer» er et begrep som ofte brukes om kvinner og menn som «kommer ut av skapet» i voksen alder. De fleste har levd et heterofilt voksenliv før de erkjenner at de tiltrekkes av samme kjønn. Selv hadde Rune Lundby kjent sin ekskone siden de begge var tolv år da de giftet seg i 1998.

– Jeg skulle ønske at folk kunne komme ut av skapet akkurat når de føler for det og at det kjennes problemfritt, forteller Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold
– Jeg skulle ønske at folk kunne komme ut av skapet akkurat når de føler for det og at det kjennes problemfritt, forteller Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold

– Når man lever i et ekteskap der det finnes en viss form for nærhet, så skjønner man jo etter hvert. Jeg tror at for henne materialiserte det seg på sikt, der det i begynnelsen var små drypp som gjorde henne mistenksom.

Rune var gjennom mye depresjon, det svingte veldig og jo eldre han ble desto tyngre ble det å leve det livet han levde. Det var fantastisk å bli pappa, likevel var det alltid en sorg i livet og han forteller at han plasserte den sorgen alle andre steder enn der den hørte hjemme.

– Jeg fikk masse hjelp og oppfølging, men hele tiden på feil premisser fordi jeg først og fremst var uærlig om det for meg selv. Jeg visste jo innerst inne hva det var, i barndommen hadde jeg masse jentekjærester, men det var gutter som var mest spennende.

Les også: – Jeg hadde ikke noe valg. Jeg var homofil

Vond prosess for begge to

Samme dag som sønnen fylte ett år, ble Rune innlagt. Da var han så langt nede at det eneste han tenkte på var å ta livet av seg. Til tross for at psykiateren påpekte at han holdt sin seksuelle legning tilbake, lå Rune inne i ni uker og tviholdt på at han ikke var homofil.

– Ekskona sa til meg at hvis det var tilfelle, så var det et bra tidspunkt å si det på nå. Sønnen vår var liten og ville ikke ha husket noe annet. Både jeg og vi som familie fikk hjelp og oppfølging. Likevel satt det veldig langt inne og det skulle gå mange år før jeg endelig tok steget.

Rune forteller at prosessen med å komme ut også har vært en vond periode for hans ekskone. Like fullt har de vært flinke til å samarbeide og ha sønnens beste i tankene selv i de tøffeste periodene.

– Vi har alltid klart å kommunisere godt når det gjelder sønnen vår. I dag kan vi omgås og snakke godt sammen, samtidig som jeg synes det er veldig magisk at hun har vært så rolig på dette at jeg er homofil. Jeg visste jo hun er en fordomsfri dame, men fryktet likevel at hun skulle komme til snu fullstendig og holde sønnen min unna meg. Den siden har heldigvis alltid vært uproblematisk.

Les også: Slovenia avskaffer homo-ekteskap

(Saken fortsetter under video)

VIDEO: Hva skjer når homofile sier det samme som heterofile?

– Kanskje jeg ikke hadde levd

Da Rune Lundby vokste opp, var tettstedet Råholt i Eidsvoll kommune for bondelandet å regne. Selv om han aldri har følt at han ble mobbet, hendte det at han ble kalt «femikladd» og «homo». Miljø kan kanskje spille en rolle med hensyn til det å komme ut av skapet, men for Runes del handlet det mer om modenhet.

– Jeg hadde en periode i midten av tjueårene der jeg var på vei ut, så da kunne det nok ha skjedd dersom jeg hadde vært singel. Men det var jeg ikke.

– Angrer du i dag på at du ikke kom ut tidligere?

– Jeg prøver å pine meg selv minst mulig, så jeg tenker at alt har en mening. Noen ganger tenker jeg at det er trist, andre ganger tenker jeg at det var slik livet mitt var og uten det livet hadde jeg ikke hatt sønnen min eller de opplevelsene jeg hadde i den familien jeg levde i.

– Kanskje jeg ikke hadde vært i live, fordi min ekskone var en veldig støtte for meg da jeg hadde det tøft og var deprimert. Det er heller ikke sikkert jeg hadde klart å komme ut av skapet tidligere, men dette er noe jeg aldri vil få vite svaret på. På mange måter var det min ekskone som ble min fødselshjelper, og som gav meg dyttet som skulle til. Imponerende og garantert en tøff beslutning for henne også. Livet hennes endret seg også dramatisk ved denne erkjennelsen.

Les også: Homo-blemme for Google

En vanskelig terskel for mange

Til tross for at dagens Norge er et svært liberalt land å være åpent homofil i, føles det tøft for mange å skulle komme ut i voksen alder. Helseutvalget , Late Bloomers og Late Bloomers Ladies er blant de som legger til rette for at du kan dele tanker og erfaringer knyttet til identitet, seksualitet, familie, barn, sikrere sex, homomiljø og nettverk med andre i samme situasjon.

(Saken fortsetter under)

– Jeg merket jeg ble provosert når noen sa «Men det visste jeg jo». Nei, det visste du ikke, jeg visste det jo ikke selv. Du har derimot antatt noe eller hatt en følelse, og det er noe annet, påpeker Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold
– Jeg merket jeg ble provosert når noen sa «Men det visste jeg jo». Nei, det visste du ikke, jeg visste det jo ikke selv. Du har derimot antatt noe eller hatt en følelse, og det er noe annet, påpeker Rune Lundby. Foto: Roger Grosvold

Rune Lundby mener det er et stort behov for et miljø som kan hjelpe folk, samtidig som han tror det kan føles langt å gå til Helseutvalget for mange av de som fremdeles er gift.

Gaysir er et forum der de har mulighet til å benytte seg av anonyme profiler mens de forteller om hvordan de har det. Med en gang noe blir offisielt kan terskelen bli høyere for mange, forteller Rune. Han vet selv meget godt hvordan det føles.

– Det er veldig viktig at folk har steder de kan henvende seg til, men jeg tror kanskje ikke systemet klarer å fange opp de som sliter mest fordi de ikke har motet til å ta kontakt. Selv var jeg aldri i kontakt med noen jeg kunne snakke med, selv ikke i de tøffeste årene.

Les også: Stort flertall vil ha homovigsel i kirken

Tanken på å miste alt og alle

Rune har problemer med å definere hvorfor det var så vanskelig for ham å komme ut av skapet ettersom årene gikk. Til ABC Nyheter sier han at jo eldre man blir, jo mer grundig tenker man kanskje gjennom ting. Dermed er faren til stede for overanalysering og problematisering av noe som ikke nødvendigvis er et problem.

– I dagens Norge er vi kommet så langt at det stort sett bør være uproblematisk å komme ut av skapet. Jeg tror det handler mer om at man selv lager problemer som ikke eksisterer. Mange går nok gjennom en risikoanalyse i hodet der «i verste fall»-scenariene hele tiden stikker seg ut. Ni av ti av dem kommer aldri til å skje, likevel er det de som blir dominerende.

– For min egen del var det tanken på at jeg ville kunne miste kontakten med sønnen min, at foreldrene mine ikke ville snakke med meg lenger og at jeg ville miste jobben.

Hva er ditt viktigste råd til de som er i skapet og som ennå ikke har våget seg ut?

– Jeg har ikke noe ønske om å oppfordre folk til å komme ut av skapet fordi det er privat og personlig, det er noe de må kjenne på selv. Det viktigste tenker jeg først og fremst er å være ærlig med seg selv, tørre å ha det bra og våge å gi seg selv muligheten til å ha det bra. Om det er som homofil, heterofil, transperson eller hva det måtte være så fortjener alle å ha det godt.

Les også:

Studie: Homofile foreldre har like sunne barn som heterofile foreldre

Homofile mobbes i skolen

Canada gjør det enklere for homofile å gi blod

USA får sin første åpent homofile hærleder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:17 Alt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13 Islands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04 Venezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56 Regjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50 Første gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04 Jente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37 Lekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16 Fant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04 Omsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44 Nye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22 Johnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03 Manshaus observert i over tre timer18:57 Vant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35 Trump kritiserer Danmarks statsminister18:30 Pararoer døde under trening i VM-anlegget18:18 Åpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38 Frp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08 Elendige tall for Frp i ny måling16:18 Mann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59 Frp nekter å forhandle videre om bompenger15:51 Ropstad avbryter valgkampturné15:45 Venstre sier nei til bom-skisse15:38 En av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27 Mann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16 Frederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04 Kronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45 Mann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02 Én av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57 Norgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55 Rekordmange branner i Brasils regnskog13:44 Isabelle Pedersen gir opp VM13:39 Stor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34 Flertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33 Mann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27 Valgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22 Sp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03 Solbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34 Kraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32 Open Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31 Ullevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52 Venstre i krisemøte om bompenger10:50 Telenor fullfører kjøp av finske DNA10:49 Atom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41 Trumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21 Iransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07 Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38 Venstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36 Ronaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25 USA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24 Rapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03 FN frykter at Jemen rakner07:58 MC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30 Birgit Skarstein vil bli enda raskere07:28 Tyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24 To drept i indiskkontrollert Kashmir07:12 Journalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30 Zimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30 Brækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15 – Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Færre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Over 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanair-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 – Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir
Siste nytt
22:17MotorAlt du trenger på vite om bompenge-bråket22:13VerdenIslands statsminister avlyser møte med Mike Pence22:04VerdenVenezuela åpner ambassade i Nord-Korea21:56PolitikkRegjeringen vil innføre fritt skolevalg i hele landet21:50SportFørste gang et norsk landslag i basketball har tatt seg til EM-kvartfinale21:04VerdenJente døde etter å blitt angrepet av tre store pitbullterriere i USA20:37VerdenLekket rapport: Nord-Korea har mini-atomvåpen20:16Helse og livsstilFant 50 år gammel flaskepost – sporet opp avsenderen20:04NæringslivOmsorgsarbeidere vant ikke fram i søksmål mot Aleris19:44PolitikkNye bompengeforhandlinger – Frp deltar ikke19:22PolitikkJohnson: Brexitavtalens betingelser er ikke akseptable19:03NorgeManshaus observert i over tre timer18:57PolitikkVant pensjonisthjerter med dikt på skarp valgkampdebatt i Oslo18:35VerdenTrump kritiserer Danmarks statsminister18:30VerdenPararoer døde under trening i VM-anlegget18:18NorgeÅpen strid i regjeringen om bomkutt-avtale17:38PolitikkFrp-kjeft: Stortinget vedtok våpen-forbud – ingen har trådt i kraft17:08PolitikkElendige tall for Frp i ny måling16:18NorgeMann tok seg inn i bolighus – dømt for overgrep mot seksåring15:59PolitikkFrp nekter å forhandle videre om bompenger15:51PolitikkRopstad avbryter valgkampturné15:45PolitikkVenstre sier nei til bom-skisse15:38Helse og livsstilEn av fem nordmenn kan ha dette syndromet15:27VerdenMann (79) bitt av krokodille på fest i Stockholm15:16VerdenFrederiksen: Vår invitasjon til Trump står fast15:04NorgeKronprinsen besøker Al-Noor-moskeen14:45NorgeMann tiltalt for overgrep mot 46 mindreårige jenter14:02VerdenÉn av fire i Tyskland har migrantbakgrunn13:57NorgeNorgeshistoriens første skip på Nordpolen13:55VerdenRekordmange branner i Brasils regnskog13:44SportIsabelle Pedersen gir opp VM13:39VerdenStor razzia mot menneskehandel i Berlin12:34PolitikkFlertall vil ha folkeavstemning om brexitavtale12:33NorgeMann tiltalt for drap på samboer i Bergen12:27PolitikkValgforsker: – Høyt spill av Frp og Venstre12:22PolitikkSp vraket av LO-gigant: – Jeg er veldig skuffet12:03SportSolbakken om nytt skademareritt: – Nærmest tragikomisk11:34PengerKraftig økning i vikarjobbmarkedet11:32VerdenOpen Arms fikk legge til kai på Lampedusa11:31SportUllevaal-gresset tålte Rammstein-konserten10:52PolitikkVenstre i krisemøte om bompenger10:50PengerTelenor fullfører kjøp av finske DNA10:49VerdenAtom-historien russerne ikke vil du skal høre10:41PolitikkTrumps Danmark-avlysning vekker sterke reaksjoner: – Helt absurd10:21NorgeIransk gjest vil slå kile mellom Norge og USA10:07PengerNy rekord i oljefondet tross uro i økonomien09:38PolitikkVenstres ungdomstopper med tydelig bompengebeskjed09:36SportRonaldo om voldtektsanklagene: – Det har gjort vondt09:25VerdenUSA beredt til å gjenoppta atomsamtalene med Nord-Korea09:24PengerRapport: Forurenset vann kan redusere den økonomiske veksten med en tredel09:03VerdenFN frykter at Jemen rakner07:58NorgeMC-fører kritisk skadd etter kollisjon med elg07:30SportBirgit Skarstein vil bli enda raskere07:28PolitikkTyrkia henger ut 120 nordmenn som terrorist-venner07:24VerdenTo drept i indiskkontrollert Kashmir07:12NorgeJournalistikkstudiet i Bodø planlagt startet opp igjen06:30VerdenZimbabwe forbød nok en demonstrasjon06:30SportBrækhus vurderte å legge opp – har gjenfunnet boksegleden i knalltøft høyderegime06:15Politikk– Frp har all grunn til å grue seg. Det er en katastrofe for partiet05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50PolitikkSmiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenFærre enn 3.900 tigre lever nå vilt i verden05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter inngår sparkesykkelsamarbeid med Tier05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08ReiseOver 2.000 innstilte tog på 15 dager04:30ReiseRyanair-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40Penger– Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20PengerBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus