Meny

Regjeringen vil hjelpe unge ut av stressfella

«Generasjon perfekt» og «frafallsgenerasjonen» er brukt for å beskrive situasjonen for mange unge.
Unge har andre helseutfordringer enn barn og voksne, slår helseministeren fast. – Unge havner så å si mellom Donald og fyrstekake, sier Bent Høie (H).

Helsetilbud som passer barn og voksne, passer ikke alltid ungdom, sier han. Sju departementer har derfor i fellesskap lagt en rekke tiltak i en pakke beregnet på ungdom. For første gang er det laget en egen ungdomshelsestrategi her i landet.

– Den handler om hvordan vi kan hjelpe unge til å hjelpe seg selv. I oppoverbakkene og nedoverbakkene, sa Høie, da han la fram strategien sammen med statsrådskolleger Solveig Horne (Frp) og Torbjørn Røe Isaksen (H) tirsdag.

Les også: Unge overvektige får oftere hjertesvikt

Tiltakspakke

«Generasjon perfekt» og «frafallsgenerasjonen» er brukt for å beskrive situasjonen for mange unge. Regjeringen er foruroliget over det den hører. Mange unge jenter bekymrer seg syke, mens gutter bryter ut fordi de føler at de ikke mestrer det de skal.

Helseminister Bent Høie vil pålegge kommunene å ha lege, sykepleier, fysioterapeut, jordmor og helsesøster. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Mange unge føler at de aldri blir gode nok. Stress, press og følelsen av ikke å strekke til gjør at noen blir syke og at noen faller utenfor, sa Høie.

Pakken fra departementene inneholder en rekke tiltak som er lansert tidligere i andre sammenhenger og ikke er spesielt utformet med unge i tankene.

Men det kommer også nye handlingsplaner, strategier og opptrappingsplaner i løpet av året og neste år. Spennet er vidt – fra kostholdsråd og tannhelse til bekjempelse av rasisme og seksuelle overgrep – alt får en egen ungdomsvri.

Les også: NHO foreslår ungdomsreform

Ungdomsråd

Alle sykehus skal opprette et ungdomsråd som kan komme med innspill om unges helseutfordringer.

– Ungdom plukkes ut fordi de er langvarige pasienter eller på annen måte har forhold til sykehuset.

Ahus og andre sykehus har gjort dette, sier Høie og viser til at prosjektene har vært svært vellykkede.

I arbeidet med ungdomshelsestrategien har Høie selv fått mange synspunkter og råd fra et eget ungdomspanel. Helseministeren syntes erfaringen var så god at han inviterer til et årlig samtalemøte, forhåpentlig med start neste år.

– I arbeidet med strategien har vi jobbet nært med ungdom og lyttet til deres råd. Vi ser at vi trenger en egen møteplass hvor de kan gi uttrykk for hvordan de ser på sine egne utfordringer og helsespørsmål, sier han.

Les også: Studie: Antidepressiver ubrukelig for barn og unge

Ensomhet og mobbing

Ungdomshelsestrategien omfatter aldersgruppen 13-25 år og skal gjelde for den neste femårsperioden. Viktige temaer er psykisk helse, ensomhet, mobbing, skolefrafall, samfunnspress og utenforskap.

Regjeringen varsler også at det skal «utarbeides kunnskapsstatus» om digital mobbing og uønskede hendelser på nett. Målet er å få kunnskap om effektive tiltak for å bekjempe mobbing.

Det kommer også en ny nettportal med informasjon om mobbing, hvor barn, unge og foreldre kan finne praktisk informasjon om sine rettigheter og hvor de kan få hjelp. Portalen skal være klar til skolestart i høst.

Les også: En av ti unge sender nakenbilder

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus