Ungdom og selvfølelse

Ti råd som gir tenåringen din bedre selvfølelse

<p>HJELP TENÅRINGEN DIN: Tenåringer trenger å vite at de er gode nok som de er, uavhengig av deres prestasjoner. Foto: Colourbox</p>
HJELP TENÅRINGEN DIN: Tenåringer trenger å vite at de er gode nok som de er, uavhengig av deres prestasjoner. Foto: Colourbox

Hørt om takknemlighetsdagbok?

10 nyttige råd til tenåringsforeldre

  • Snakk positivt om folk rundt deg for å vise at alle er bra nok som de er.
  • Anerkjenn tenåringen for hvem hun eller han er. Husker du hvordan du selv ønsket å prøve deg frem? Lytt og vær nysgjerrig, men vær obs på destruktive mønstre.
  • Gi tenåringen rom for følelser og reaksjoner, men si at du er tilstede om det trengs.
  • Snakk med tenåringen på en respektfull måte. Hvordan liker du å bli snakket til?
  • Selvfølelse handler om trygghet, så grenser som overskrides bør få konsekvenser.
  • Fokuser på hva du er takknemlig for ved deg selv, og spør tenåringen om det samme.
  • Gi oppmerksomhet til tenåringens positive egenskaper, og det positive gror!
  • Stress ned, vær tilstede i nåtiden – og hjelp tenåringen til det samme.
  • Vær bevisst på å ha positive briller på nesen – hvilke løsninger og muligheter ser dere når det gjelder tenåringens utfordringer i hverdagen?
  • Fortell tenåringen at du har tro på han eller henne, og at du vil være en støtte i valg som tas.

– Det er på høy tid at verktøy i hvordan man bygger god selvfølelse kommer inn i læreplanene i skolen, sier Trine Anette Øfsti Bråten.

Hun er sertifisert NLP coach og grunnlegger av Diameta, et selskap som kurser barn, unge og foreldre i hvordan man bygger god selvfølelse.

– Selvfølelsen er viktigere enn selvtilliten. Å ha god selvtillit betyr at du er trygg på at du kan mestre en oppgave, mens god selvfølelse gir deg trygghet i at du er god nok akkurat sånn som du er, sier hun.

Tall fra SSB viser at selvmord er den nest hyppigste dødsårsaken for barn og unge.

Ifølge Folkehelseinstituttet har 15-20 prosent av alle barn og unge psykiske plager, og bruken av antidepressiva blant tenåringsjenter er fordoblet siden 2006.

Med det store prestasjonspresset som dagens tenåringer opplever, er det viktig at de føler seg gode nok - uavhengig av prestasjonene.

Vær en god rollemodell

– Vær bevisst på at du ikke kritiserer og baksnakker mennesker rundt deg, enten du ser et TV-program eller kjører i trafikken. Hvis du vil trygge tenåringen på at vi er god nok som vi er, kan du ikke samtidig kritisere alle rundt deg, sier Bråten.

Foreldrene må også anerkjenne tenåringene for hvem de faktisk er, fremfor hvem foreldrene ønsker at de skal være.

– Tenåringen kan for eksempel ha ønske om å ta en helt annen utdanning enn hva foreldrene ønsker. La tenåringen utforske sine spirende interesser uten å bli sammenlignet med andre. Vær derimot på vakt mot destruktive mønstre, sier hun.

Ikke mas om tenåringen er sint eller lei seg

Mange foreldre begynner å mase på tenåringene om de er sinte, lei seg eller virker innesluttet.

– La det hele bero litt i stedet, og gi tenåringen litt rom. Tenåringer trenger ofte litt tid for selv å forstå årsakene til sine egne reaksjoner. Si heller «Jeg ser at du er sint, og jeg skal la deg være det. Vi kan snakke om det etterpå hvis du vil.» Foreldre kan gjerne avtale med tenåringen hvordan de kan reagere i ulike situasjoner.

Bråten er opptatt av at foreldrene behandler tenåringene sine respektfullt, samtidig som de gjøres ansvarlig for sine handlinger.

– Bank på døren før du går inn på rommet. Spør om det er greit at dere tar en samtale på et bestemt tidspunkt. På den andre siden er det viktig at om tenåringen gjør noe galt, så får det en konsekvens, sier hun.

Les også: SIFO: Tenåringer med designerveske er ingen myte

Takknemlighetsdagbok

– Vi lever i et samfunn hvor et ytre fokus gjør at mange tenåringer sammenligner seg med den som har den flotteste kroppen, de beste karakterene, de fineste klærne osv. Det er ingen som er på topp på alt, og det er heller ikke hensikten. Poenget er å kjenne etter hva man er fornøyd med og sette pris på det man har, sier May-Bente Høiland Lode, forfatter, lektor i pedagogikk og coach.

Hun har grunnlagt SMART akademiet som kurser foreldre og ungdommer til god selvfølelse og mental styrke. I år er hun aktuell med selvhjelpsboken «SMART for livet» rettet mot ungdom.

– En fin oppgave er å skrive ned tre ting hver dag som man er takknemlig for. Det er noe man kan gjøre både som foreldre og ungdom. Som forelder kan du dele tre ting du er takknemlig for denne dagen, og spør ungdommen hva han eller hun er takknemlig for. Forskning har vist at å gjøre denne lille øvelsen i løpet av en tre ukers periode gav testpersonene en markant forbedret livskvalitet, sier hun.

Les også: Er det skoleflinke barnet ditt blitt ukonsentrert, glemsk, rotete, irrasjonell og hissig?

Ta tenåringen på fersken i å gjøre noe bra

Høiland Lode forteller at mange foreldre hun møter har fokus på det de ikke er fornøyd med, eller det de bekymrer seg for ved sin tenåring.

– Det vi fokuserer på forsterkes. Så hva vil du ha mer av? Ta tenåringen på fersken hver gang hun eller han gjør noe bra, og det beste er å bekrefte tenåringens gode egenskaper. Gjør gjerne dette flere ganger daglig. Foreldre som jeg har hatt på kurs rapporterer om en helt annen hverdag når de begynner å ta ungdommen på fersken idet de gjør noe bra, sier Høiland Lode.

Les også: – Vær forberedt på at tenåringen ikke lenger vil bo 50/50

Trafikklys-prinsippet

Hun forteller at mange tenåringer stresser seg syke av tanker om alt de burde gjøre, fremfor å være tilstede her og nå. Et godt redskap for stresshåndtering er trafikklys-prinsippet.

– Stopp opp ved røde tanker som «det får jeg ikke til», og vent til det kommer en grønn tanke som «Jo, det får jeg til!». Tankene våre er som skyer, de flyter gjennom vårt system hele tiden, så lenge vi ikke henger oss opp i en rød tanke så kommer det snart en grønn. Foreldre er de beste rollemodeller for sine ungdommer. Så her handler det om å gå foran som et godt eksempel. Ungdommene gjør ikke det vi sier, de gjør det vi gjør. Foreldre som stresser og går rundt med røde tanker lærer dette videre til sine barn. Bruk trafikklysprinsippet i eget liv og vær et godt eksempel, sier Høiland Lode.

Også når det gjelder hvordan vi velger å se verden, er hun opptatt av at foreldre går foran som et godt eksempel.

– Hver dag når vi våkner, ligger det klar noen briller til oss på nattbordet. Noen mennesker tar på seg de positive brillene og legger merke til alt det de setter pris på ved seg selv og livet, sier hun.

Andre mennesker tar på seg «finn fem feil-brillene» og fokuserer på det de ikke liker og ikke setter pris på.

– Foreldre må hjelpe ungdommen med å rydde bort «finn fem feil-brillene» og heller begynne å ta 100 prosent ansvar. Det vil si å la være å kritisere, klage og komme med unnskyldninger og i stedet se etter løsninger, fokusere på muligheter og det som virker, forklarer Høiland Lode.

Les også: Det er som regel ikke noe galt med tenåringen selv om han er sliten, trøtt, sur og sulten

Ikke tvil på tenåringen

– Jeg møter foreldre som sier de har mistet troen på tenåringen sin. Det er trist. Foreldre må huske at det starter med én person, og det er deg selv. Se tenåringen slik han eller hun er, og si: «Jeg har tro på deg, jeg støtter deg og er glad i deg uansett». Tenåringene er kloke og vil gjerne ta egne valg, men de trenger å sparre med noen som har tro på dem, sier hun.

Les også:

– Foreldre stiller høyere krav til jenter enn til gutter

11 ting du må lære barna før de fyller 15

Kun den nærmeste familien har hørt stemmen til Margrethe (22)

Opprinnelig publisert hos Klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:31 Eldre coronapasient døde på sykehus i Elverum09:58 30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34 DNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20 Hvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07 Italiensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28 To personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22 Økonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20 Dødsraten stiger08:18 Kilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50 Dødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30 Tyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05 Trump advarer om tøff kommende uke06:00 Dette skjer i dag05:57 Minibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44 Nær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30 Dette skjedde i natt04:45 5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41 Enda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13 30 nye koronatilfeller i Kina04:13 Mann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52 Boris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38 Algerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52 Mann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25 19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23 Brasil uforberedt på koronaepidemien01:32 Trudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51 Marianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49 En rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40 Leger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59 Mann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47 300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02 Norge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42 Ung tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28 Barnehager skeptiske til åpning etter påske21:27 Løvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28 Norges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14 Svenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48 Premier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47 Person til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12 Tallet på intensivpasienter faller i Italia19:08 Frp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49 Hjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58 630 nye coronadødsfall i New York17:55 Her har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44 Flere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37 Oslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10 Coronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03 Mye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45 Norske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37 Liverpool permitterer ansatte15:49 Mann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09 Danske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51 40 nye coronadødsfall i Sverige14:25 Forskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17 Mannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38 Konkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33 Vedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24 Kvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12 Kina hedrer sine coronadøde12:49 Mann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43 Vindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40 306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32 Britiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06 Mange coronasmittede har ingen symptomer11:50 Egeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33 Forsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11 Hemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40 Stena Saga kan bli «coronaskip»10:36 Studie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34 Spansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32 Hva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08 Sykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48 Cuba: USA blokkerer coronahjelp09:42 Aftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34 Fortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19 Sandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18 Utbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40 Russens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15 Ruud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06 Nyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58 Salget av klær har falt med 80 prosent07:49 Australia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39 Coronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14 Økonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:09 Mann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45 5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04 To medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30 Politiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03 Utenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46 Sverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24 Israel sender hæren til ultraortodoks by01:37 Mann knivstukket i Oslo01:24 Kritikken mot Bolsonaro vokser01:05 Flere tusen operasjoner utsatt landet over00:40 Trump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09 Trump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07 New Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03 Høyre størst på Klassekampen-måling
Siste nytt
10:31NorgeEldre coronapasient døde på sykehus i Elverum09:58Norge30 år siden brannen om bord i Scandinavian Star09:34NorgeDNT om påsken: – Perfekt anledning til å bli kjent i nærområdet09:20SportHvis Tour de France avlyses: – Katastrofe og økonomisk kollaps09:07VerdenItaliensk mafia kan utnytte coronakrisen08:28NorgeTo personer alvorlig skadd da bil havnet i elva i Sogn08:22PengerØkonomer kaller det «sudden stop»: – Det er ingen steder å gjemme seg08:20VerdenDødsraten stiger08:18VerdenKilde venter fortsatt på verdenscuptrofeet – kommer i posten07:50VerdenDødstallet i Sverige er høyere enn rapportert06:30VerdenTyskland beskylder USA for å ha konfiskert masker06:05VerdenTrump advarer om tøff kommende uke06:00NorgeDette skjer i dag05:57NorgeMinibuss kjørte av veien – fører til traumemottak05:44NorgeNær 5 prosent koronatestet i Tromsø05:30NorgeDette skjedde i natt04:45Norge5.641 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 13104:41VerdenEnda et cruiseskip til kai i Florida med koronasyke om bord04:13Verden30 nye koronatilfeller i Kina04:13NorgeMann tiltalt for overgrep mot barn i Stavanger03:52VerdenBoris Johnsons forlovede har koronasymptomer03:38VerdenAlgerie får hjelp av Kina til kampen mot koronaviruset02:52NorgeMann målt til 182 kilometer i timen på E6 i Viken02:25Verden19 drept i sammenstøt mellom gjenger i Mexico02:23VerdenBrasil uforberedt på koronaepidemien01:32VerdenTrudeau vil ikke straffe USA for å nekte å eksportere masker00:51VerdenMarianne Faithfull er smittet av koronaviruset00:49NorgeEn rekke bilbranner i Oslo – trolig påsatt00:40NorgeLeger Uten Grenser ber om unntak fra reiseforbud22:59NorgeMann mistet lappen etter å ha kjørt altfor fort på E3922:47Verden300.000 har fått påvist coronavirus i USA22:02NorgeNorge kan trenge 70 millioner sett med smittevernutstyr, mener professor21:42VerdenUng tyrkisk folkemusiker døde i protest mot regjeringen21:28NorgeBarnehager skeptiske til åpning etter påske21:27NorgeLøvinne døde i ulykke i Dyreparken20:28NorgeNorges største drive-in-kino åpner på Tryvann20:14Helse og livsstilSvenskene stoler på ekspertene sine i coronakrisen19:48SportPremier League ba spillerne om å godta lønnskutt, advarte om økonomisk kjempesmell19:47NorgePerson til sykehus etter trafikkulykke i Mysen19:12VerdenTallet på intensivpasienter faller i Italia19:08NorgeFrp og Ap krever rask løsning for pakkereiseselskapene18:49VerdenHjørdis var den første norske nazisten som ble arrestert17:58Verden630 nye coronadødsfall i New York17:55VerdenHer har de kun tre respiratorer – til fem millioner mennesker17:44NorgeFlere coronapasienter har utviklet nevrologiske symptomer17:37NorgeOslo-ordføreren: Det ligger an til at 17. mai-toget i hovedstaden blir avlyst17:10VerdenCoronasmittet femåring døde i Storbritannia17:03Helse og livsstilMye høyere dødstall i Sverige enn Norge: Opposisjonen raser mot Löfvens maktbegjær16:45NorgeNorske forskere har funnet metode for å mangedoble antall virustester16:37SportLiverpool permitterer ansatte15:49NorgeMann mistet livet etter ulykke i Randaberg15:09VerdenDanske leger undersøker om legemiddel mot halsbrann kan virke mot covid-1914:51Verden40 nye coronadødsfall i Sverige14:25Helse og livsstilForskere slår alarm: – Ingen tvil om at viruset spres i luften14:17VerdenMannskapet på hangarskip hyllet kapteinen som fikk sparken13:38SportKonkursfrykt i tysk fotball: Klubber på stupet allerede13:33PolitikkVedum ber regjeringen vurdere å la smittefrie kommuner få lette på restriksjonene13:24NorgeKvinne i Åsnes døde av coronasmitte13:12VerdenKina hedrer sine coronadøde12:49NorgeMann prøvde å kjøre på politiet i Rogaland – politiet skjøt mot dekkene12:43PolitikkVindkraftorganisasjon: – I stedet for at de får dagpenger, kan de grave veier12:40Norge306 coronasmittede innlagt på norske sykehus12:32PolitikkBritiske Labour har valgt Keir Starmer til ny leder12:06VerdenMange coronasmittede har ingen symptomer11:50VerdenEgeland: Frigi Venezuelas frosne midler11:33SportForsvarer svenske langrennstrenere: – De har fått mye «skitt»11:11NorgeHemmeligholder ekspertenes coronaråd10:40NorgeStena Saga kan bli «coronaskip»10:36VerdenStudie: Sex med neandertalerne ga oss gener som bekjemper virus10:34VerdenSpansk festningsby isolerte seg fra omverden – og corona10:32NorgeHva skjer med 17. mai? Abid Raja har mange ideer!10:08SportSykkelprofil tråkket til i coronakrisen – leverte medisin09:48VerdenCuba: USA blokkerer coronahjelp09:42NorgeAftenbladet: Mann ble skutt i magen av politiet09:34SportFortsatt ikke sikkert at København blir EM-vertsby i 202109:19PengerSandberg må utsette baråpning: – Ingen grunn for å klage eller sutre09:18VerdenUtbredt coronasmitte på danske pleiehjem08:40NorgeRussens advokat anbefaler ikke massesøksmål etter avlyst treff08:15SportRuud ferdig med hjemmekarantene – ser positivt på situasjonen08:06PolitikkNyter stor tillit: – Helt forbilledlig. Hun er kaptein på skuta Norge07:58NorgeSalget av klær har falt med 80 prosent07:49VerdenAustralia ber alle med midlertidig visum forlate landet07:39NorgeCoronasmittede med demens kan bli sperret inne på rommet06:14NorgeØkonominettverk foreslår 19.000 i borgerlønn til alle06:00NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:09NorgeMann til sykehus etter brann i ubebodd bolig i Vestland04:45Norge5.519 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 31104:04VerdenTo medlemmer av Kennedy-familien savnet03:30NorgePolitiet har stoppet flere privatfester i Agder03:03NorgeUtenlandske leger ber regjeringen lempe på autorisasjonskravet02:46VerdenSverige vil anmelde Frankrike for å stanse forsending av masker02:24VerdenIsrael sender hæren til ultraortodoks by01:37NorgeMann knivstukket i Oslo01:24VerdenKritikken mot Bolsonaro vokser01:05NorgeFlere tusen operasjoner utsatt landet over00:40VerdenTrump vil hindre eksport av ansiktsmasker00:09VerdenTrump vil trosse munnbind-anbefaling: – Det passer ikke for meg00:07VerdenNew Yorks guvernør vil ta pustemaskiner fra private sykehus00:03NorgeHøyre størst på Klassekampen-måling

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus