Det rammer alle kvinner. Hvorfor er det så tabu?

PÅ VEI MOT NOE NYTT: Lill er opptatt av overgangene i livet, både den kroppslige og overgangen mellom å være mor og eget individ. © FOTO: Marie von Krogh
PÅ VEI MOT NOE NYTT: Lill er opptatt av overgangene i livet, både den kroppslige og overgangen mellom å være mor og eget individ. © FOTO: Marie von Krogh

Lill velger åpenhet på bloggen.

For et år siden satt Lill Sele (46) i sofaen og deppet. Huset føltes tomt, barna var nesten ikke hjemme lenger. Hun følte seg tom selv også, for hvem var hun når hun ikke lenger først og fremst var mammen til noen?

Hvem var den virkelige Lill?

Les også: Slik vet du at du er i overgangsalderen

Pubertet i revers

Samtidig var hun på full fart inn i en baklengs versjon av puberteten. Snart ville mensen si takk for seg.

45-åringen satt ved pc-en og googlet overgangsplager. Var dette begynnelsen på slutten? Var livet hennes over, før hun hadde fått tid til å finne ut hvem hun virkelig var?

For livet kom i veien. Da hun vokste opp var hun "litt Lill", som hun sier, hun rakk aldri finne hele.

Misbruk i ung alder skakkjørte selvbildet hennes og førte til spiseforstyrrelser. Noe særlig utdannelse ble det heller ikke tid til, og så kom barna.

Les også: Nye funn i gåten om overgangsalderen

Visket seg selv ut

Lill viet nesten all sin tid til familien.

- Det ble en boble jeg kunne gjemme meg i.

Det ble så altfor enkelt å viske seg selv ut.

- I fjor gikk det plutselig opp for meg at nesten ingen kjente meg. Jeg følte et akutt behov for å bli sett.

Gradvis gikk det opp for henne at det var mange overganger hun måtte få grep på.

En livslyst hun hadde skjult under lag på lag av forpliktelser, mens hun hastet til og fra, våknet sakte til live.

Kake for mensen

- Kvinnene i min familie kommer tidlig i overgangsalderen. Da jeg fikk menstruasjonen, bakte mor kake og vi hadde fest. Det samme gjorde jeg for min datter.

Grubleriene om overgangsalderen og selvmedlidenheten var i ferd med å ta overhånd i sofaen på Klepp. Ikke var det skikkelige svar å få fra bekjente heller. Hun følte temaet var et tabu.

Lill husket at hun likte å skrive da hun var ung. Kanskje hun likte det fremdeles?

Dermed dukket ideen om en blogg opp. Muligens kunne skrivingen hjelpe henne til å sortere tanker og følelser. Bloggen skulle også være et røyksignal til verden der ute om at Lill fantes. Bloggen heter Bare en husmor.

Mer bevegelse

I fjor høst begynte hun. Omtrent samtidig måtte fastlegen snakke strengt til henne. Skulle hun få det bedre psykisk og fysisk, burde hun sitte mindre i sofaen.

- Jeg bestemte meg for å gå en halvtime hver dag i 30 dager. For å gjøre det hele litt mer forpliktende, skrev jeg om gå-prosjektet mitt på bloggen. Formen min i fjor høst var så elendig at de første dagene var jeg utslitt etter å ha gått i ti minutter, men jeg ga meg ikke, og økte gradvis lengden på turene. Etter en stund var jeg opp i en halvtime, og da var det ikke lenge før jeg kunne gå et par timer i strekk.

En opptur

- Effekten var fantastisk. Fysiske aktivitet viste seg å gjøre underverker både for kropp og humør, forteller hun.

- Psyken holdt på å ta kontroll på meg, nå er det jeg som har tatt kontroll på den. Kroppen min er i forandring, men jeg håper jeg gjennom bloggen og kontakt med andre, skal få styrke til å kunne eldes med verdighet, sier hun og smiler.

Gåturene er nå erstattet med treningstudio. Fem ganger i uken trener Lill der.

- Rett før jul i fjor var første gang jeg våget meg inn. Jeg var ganske nervøs, og lurte på hva folk ville synes om en gammel husmor som meg, så jeg gjemte meg i en krok, men ganske raskt ble jeg hektet. Nå er jeg blant de som tar skikkelig i, forteller hun fornøyd.

Med treningen har hun fått en helt annen ro i kroppen, humøret er langt bedre og hun sover godt om natten.

Hetetoktene er der fremdeles, men det har hun funnet en strategi for å løse.

- Det er derfor jeg går i korte ermer. Jeg er nesten alltid varm, mens barna mine går i ulltøy innendørs, sier hun leende.

BLOGGER: Lill Sele blogger ønsker å bidra med egne erfaringer og humor. © FOTO: Marie von Krogh
BLOGGER: Lill Sele blogger ønsker å bidra med egne erfaringer og humor. © FOTO: Marie von Krogh

Morsrollen

Å være mor er noe hun har lagt mye krefter i, og hun er stolt over hva hun har oppnådd.

- Barna mine klarer seg godt og er omtenksomme mennesker. Nå må jeg forberede meg på å gi slipp på dem. En del av meg ønsker å ha dem hjemme for alltid. Friheten jeg står foran er både skremmende og spennende. Enn så lenge er jeg der når de måtte trenge meg.

Bloggen hennes bærer preg av at hun har fått det bedre med seg selv.

- De første innleggene var nok ganske dystre, nå skriver jeg mer humoristisk, noe leserne liker. Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra folk som kjenner seg igjen i det jeg skriver.

Planen hennes er å blogge seg gjennom overgangsalderen år for år.

- Jeg har ikke funnet et eneste blogg for folk på førti pluss om emnet. De fleste bloggerne på min alder er så sinte, krasse eller sexfikserte. Det ønsker ikke jeg å være, jeg ønsker å være ærlig og bringe litt humor inn i hverdagen.

En av asfaltgutta

Lill har vært alenemor i 14 år. De første årene var hun stort sett hjemme med barna, men det var knalltøft økonomisk. Etter en stund fikk hun seg jobb som asfaltlegger.

- Ingen trodde jeg som er så spe ville klare jobben, men jeg var tøff i trynet. Gutta ga klar beskjed om at jeg måtte gjøre jobben skikkelig, eller så var det på hodet ut. Jeg bet tennene sammen. Det første halve året gråt jeg både på veg til jobb og på vei hjem. Det verket i hele kroppen, minner hun.

- Omsider ble jeg sterk nok til at det ikke gjorde så vondt, og jeg ble en av gutta. Senere ble jeg oppgradert til valser. Jeg er stolt over å ha klart meg selv, og det ønsker jeg å gjøre fortsatt. Før tenkte jeg alltid jeg måtte finne en mann for at livet skulle være bra. Nå vil det å finne en mann bare være prikken over i-en. Jeg lever godt som singel.

Livet er ikke over

Sofaen er ikke lenger et sted hvor hun bare sitter og syns synd på seg selv. Nå brukes sofaen til skriving og konstruktiv undring. I stedet for å google elendighet, har hun skjønt at livet slett ikke er over selv om hun er 46 år.

- En kvinne på min alder kan fremdeles være flott og tiltrekkende, sier hun tilfreds.

- Jeg velger å tro jeg har mye godt i vente.

Denne saken er opprinnelig publisert på Klikk.no

Les også:

Fordeler ved å være singel

Det er tre ting i livet som gjør deg lykkelig

Han var den eneste Magnhild kunne fortelle om fangeleierens grusomheter


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:41 Butikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41 Forsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40 E6 over Kvænangsfjellet stengt – Norge delt i to10:37 Riksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37 Forbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02 Riksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45 Fattige har tre ganger så høy risiko for å bli smittet09:43 Norske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29 Panama innfører kjønnsdelt portforbud09:24 Hvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24 Vi begynner å kjenne på desperasjonen. Vi begynner å savne en klem09:15 Nav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53 Fortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53 PSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51 Lurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33 Laveste strømpris på 27 år08:23 Norge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58 Sterkt press for å åpne skolene igjen07:49 Ny dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45 Dyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35 Åtte av ti vil få igjen på skatten07:19 Trump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10 FHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03 Dokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41 Nær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30 Solskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30 Over 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20 Regjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18 Forsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14 Dette skjer i dag06:00 NFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00 Påska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37 Dette skjedde i natt05:30 Coronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20 Norwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00 Kraftige utslippsfall under koronakrisen04:45 4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09 Rødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08 Kolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01 Foreløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24 Bred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27 Russen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35 Tidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10 Nakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29 Intensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke økt intensivkapasitet22:05 Politiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37 Tidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28 Barna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17 Høie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16 Mann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16 Polaris Media dropper utbytte21:14 Kommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14 Snart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12 Fagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52 Patrick McEnroe coronasmittet20:46 Syrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45 Norske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14 Coronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11 Både ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09 Dødstallet i Frankrike stiger20:08 Amerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07 Oslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49 Artisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48 Russland åpner for unntakstilstand19:47 Mann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45 Pandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44 Coronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34 Erna åpner for noe oppmyking etter påske18:17 En person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17 Person fra Asker død etter coronasmitte18:15 Pandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49 Coronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37 Turkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03 Ekspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52 Sykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30 Foreldre siktet for bortføring av fire barn16:29 Regjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34 Visit Norway legges ned i Danmark15:33 Dårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14 EOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13 Bill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56 Diabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52 Ingen fotball for Haaland og co. før mai14:46 NHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28 Mot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27 Anniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22 På denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12 Sverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11 Stortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58 Tettey legger opp neste sommer13:58 Krevende å holde oversikt som forbruker13:25 Han var «pasient 47» - veien tilbake ble lengre enn han kunne ane13:15 Langrenn med hovedsponsor på plass13:01 31 personer fikk feil prøvesvar12:48 Europeisk handelsløsning med Iran på plass12:45 IS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59 Passasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57 Billig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56 Syklist døde i ulykke i Telemark11:52 Vedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine
Siste nytt
10:41PengerButikkene ber folk ta påskehandelen så tidlig som mulig10:41MotorForsikringsselskap betaler bilverkstedene raskere10:40NorgeE6 over Kvænangsfjellet stengt – Norge delt i to10:37PolitikkRiksrevisor Per-Kristian Foss er smittet med coronavirus10:37PengerForbrukerrådet oppfordrer alle å bytte strømavtale10:02NorgeRiksvei 7 i Hallingdal stenges i flere dager09:45Helse og livsstilFattige har tre ganger så høy risiko for å bli smittet09:43NorgeNorske jegere får lov til å bruke lys under villsvinjakt09:29Helse og livsstilPanama innfører kjønnsdelt portforbud09:24KulturHvilke nyheter deler vi mest i sosiale medier?09:24StemmerVi begynner å kjenne på desperasjonen. Vi begynner å savne en klem09:15PengerNav har satt behandling av dagpengesøknader på vent08:53SportFortsatt fengselsfotball for Ronaldinho08:53SportPSG fikk advarsel av Uefa etter Haaland-kopi08:51VerdenLurte hele byen til å tro at vulkanen hadde utbrudd08:33PengerLaveste strømpris på 27 år08:23SportNorge – Serbia-avklaring kan komme onsdag07:58NorgeSterkt press for å åpne skolene igjen07:49VerdenNy dansk bibeloversettelse møter kritikk07:45PolitikkDyster rekord i USA: 865 døde på ett døgn07:35PengerÅtte av ti vil få igjen på skatten07:19ReiseTrump ber Florida ta imot coronarammet skip07:10Helse og livsstilFHI skal kartlegge corona-mørketall – håper å være i gang over påske07:03SportDokumentar om Michael Jordans siste mesterskapssesong slippes i april06:41NorgeNær halvparten av befolkningen har lest falske nyheter om koronaviruset06:30SportSolskjær veileder spillerne via WhatsApp06:30NorgeOver 51.000 har meldt inn mulige korona-symptomer06:20NorgeRegjeringen vil ikke love krisepakke for fattige barnefamilier nå06:18Helse og livsstilForsker: Halve Sveriges befolkning vil bli coronasmittet i april06:14NorgeDette skjer i dag06:00SportNFF holder fast på EM-dobbel i 2021 tross OL-omberamming06:00NorgePåska blir annerledes – både til lands og til vanns05:37NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstilCoronaepidemien har endret preg i Norge: Flere kvinner tester positivt05:20NorgeNorwegian-grunnleggerne selger seg ned05:00VerdenKraftige utslippsfall under koronakrisen04:45Norge4.656 registrerte koronatilfeller i Norge – opp 21003:09NorgeRødt og MDG fikk ikke være med på krisepakkeforhandlingene03:08VerdenKolleger demonstrerte etter nok et journalistdrap i Mexico03:01NorgeForeløpig ikke store endringer i alkoholkonsumet02:24NorgeBred kritikk av regjeringens nødrespiratorbestilling00:27NorgeRussen med massesøksmål etter avlyst landstreff i Kongeparken23:35SportTidligere Marseille-president Diouf er død, var koronasmittet23:10Helse og livsstilNakstad: Det vil ta mange år å oppnå flokkimmunitet22:29Helse og livsstilIntensivoverlege om nødrespiratorer: – Gir ikke økt intensivkapasitet22:05NorgePolitiet tror de kan oppklare Birgitte Tengs-saken21:37NorgeTidligere fylkesordfører Ragnar Kristoffersen er død21:28VerdenBarna er sporløst borte: – Hun sa de var blitt «zombier»21:17Helse og livsstilHøie: Ikke akutt mangel på smittevernutstyr i Norge nå21:16NorgeMann fikk strafferabatt for å ha deltatt i rettssaken via videolink21:16PengerPolaris Media dropper utbytte21:14Helse og livsstilKommunene sliter med å nå ut til sårbare barn under coronakrisen21:14Helse og livsstilSnart 3.000 til tjeneste som helsepersonell21:12SportFagermo om fotballåret: Sesongstart uten publikum, NM-walkover og tre kamper i uka20:52SportPatrick McEnroe coronasmittet20:46VerdenSyrisk TV melder om israelsk luftangrep20:45Helse og livsstilNorske sykepleiere forteller: Inngripende endringer, lange vakter og utrygghet20:14Helse og livsstilCoronautbrudd på amerikansk hangarskip20:11Helse og livsstilBåde ordfører og varaordfører i Nes smittet20:09Helse og livsstilDødstallet i Frankrike stiger20:08NorgeAmerikansk etterretning hjalp Frode Berg20:07Helse og livsstilOslo tilbyr skole og barnehage også i påsken19:49NorgeArtisten «Kamelen» tiltalt for trusler og medvirkning til ran19:48Helse og livsstilRussland åpner for unntakstilstand19:47Helse og livsstilMann siktet for mishandling etter at familiemedlemmer ville bryte coronaregler19:45Helse og livsstilPandemien har forårsaket 837 nye dødsfall i Italia19:44PolitikkCoronahopp for Høyre på ny meningsmåling19:34PolitikkErna åpner for noe oppmyking etter påske18:17NorgeEn person alvorlig skadd etter at hund angrep flere i Drammen18:17Helse og livsstilPerson fra Asker død etter coronasmitte18:15Helse og livsstilPandemien har kostet flere liv i USA enn Kina17:49ReiseCoronakrisen fører til at luftens giganter førtidspensjoneres17:37VerdenTurkmenistan forbyr ordet «coronavirus»17:03PengerEkspert: – Trump har møtt sin overmakt16:52VerdenSykepleier døde av corona: – Jeg har det bra. Ikke si noe til mamma og pappa16:30NorgeForeldre siktet for bortføring av fire barn16:29Helse og livsstilRegjeringen bestiller 1.000 nødrespiratorer15:34ReiseVisit Norway legges ned i Danmark15:33NorgeDårlig vær kan avskjære Finnmark fra resten av landet i lang tid15:14NorgeEOS-utvalget: Kritisk til E-tjenestens innsamling i Norge15:13NorgeBill Gates advarte mot ny pandemi: – Ingen hørte etter14:56Helse og livsstilDiabetestelefonen har firedoblet trafikken14:52SportIngen fotball for Haaland og co. før mai14:46PengerNHO sier nei til lønnsløft for å corona-sikre jordbruket14:28SportMot løsning for Rajas krisepakke for idretten14:27PolitikkAnniken Hauglie blir ny sjef i Norsk olje og gass14:22VerdenPå denne britiske øya bygde nazistene en konsentrasjonsleir14:12VerdenSverige innfører besøksforbud på aldershjem14:11PolitikkStortinget sier nei til privateide kraftkabler13:58SportTettey legger opp neste sommer13:58PengerKrevende å holde oversikt som forbruker13:25VerdenHan var «pasient 47» - veien tilbake ble lengre enn han kunne ane13:15SportLangrenn med hovedsponsor på plass13:01Helse og livsstil31 personer fikk feil prøvesvar12:48PengerEuropeisk handelsløsning med Iran på plass12:45NorgeIS-siktet kvinne varetektsfengslet fram til etter påske11:59ReisePassasjertrafikken på norske flyplasser ned 93 prosent11:57PengerBillig olje gir lav inflasjon i euro-landene11:56NorgeSyklist døde i ulykke i Telemark11:52PolitikkVedum: – Selv med denne pakken vil flere miste jobbene sine

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus