Derfor liker ikke mor og søster typen din

Førsteamanuensis Robert Biegler ved NTNU mener mødre helst ser at datteren velger en mann som ikke blir en byrde. Foto: Colourbox
Førsteamanuensis Robert Biegler ved NTNU mener mødre helst ser at datteren velger en mann som ikke blir en byrde. Foto: Colourbox

Kvinner vil selv helst ha en sexy kjekkas. Moren og søsteren din ser helst at du velger en mann som er til å stole på. Forskere vet hvorfor.

Det er den gamle historien. Datteren i huset drar hjem en kjekkas og forkynner at han er hennes livs kjærlighet.

Men moren vil helst at hun velger den trauste karen med de lovende fremtidsutsiktene, eller kanskje rikingen fra den gode familien.

Nå viser det seg at søsteren din sannsynligvis er enig med mor. Søsteren din vil gi deg en traust partner også. Dette til tross for at både mor og søster begge helst vil ha en kjekkas selv.

Alt handler til sist om genetikk og matematikk.

Les også: – Kvinner blir mer våryre enn menn

Traust til søster og datter – kjekkas selv

Professor Leif Edward Ottesen Kennair og førsteamanuensis Robert Biegler ved Psykologisk institutt ved NTNU forsker på hvorfor du og jeg er som vi er. I det siste har de sett mye på hvorfor vi velger de partnerne vi gjør.

– For sin egen partner vil kvinner prioritere et attraktivt utseende, som tyder på god helse og mulighet for å føre genene videre. Samtidig vil de prioritere egenskaper i søsterens partner som kan gi direkte fordeler for hele familien, forklarer de to.

– Dette stemmer overens med tidligere undersøkelser der vi har sammenlignet mødre og døtres valg, sier de.

Dette visste altså forskerne var sånn for forholdet mellom mødre og døtre etter å undersøkt saken for flere år siden. De vet til og med hvorfor, og kaller den «Julie-effekten» etter konflikten mellom Julie og moren Lady Capulet i Shakespeares drama:

«Nei, ikke snakk, jeg sier ikke mer. Gjør som du vil, for jeg er ferdig med deg.»

(Lady Capulet til datteren Julie som foretrekker Romeo istedenfor morens valg.)

(Saken fortsetter under)

«William Shakespeare's Romeo & Juliet» (1996)
«William Shakespeare's Romeo & Juliet» (1996)

– Vi ser en konflikt mellom mor og datter på grunn av motstridende interesser, sier førsteamanuensis Robert Biegler.

Moren i «Romeo og Julie» vil helst at Julie skal gifte seg med Paris fra en god familie. Julie vil ha kjekkasen Romeo fra erkefiendens side:

«Ingen mann har så vakkert ansikt, og beina hans overgår de flestes. Og hendene og føttene og figuren, ja de er ikke mye å snakke om, men likevel har jeg aldri sett maken.» (Ammens beskrivelse av Romeo)

Men nytt er det at du finner de samme motstridende interessene mellom søstre.

Les også: Dette skulle mannen ønske at du visste

Undersøkte søstre

Bakgrunnen for den nye innsikten er en undersøkelse som forskerne foretok blant kvinnelige studenter og søstrene deres.

Deltakerne skulle rangere 133 ulike egenskaper som kunne beskrive en perfekt partner for dem selv eller søsteren. En lignende undersøkelse ble gjennomført blant mødre og døtre for noen år siden.

– I stor grad liker kvinnene de samme egenskapene for idealpartneren, både for seg selv og sin søster. Karakteristikkene trofast, lojal, ærlig, til å stole på og trygg scorer høyest når kvinnene skal peke ut en idealpartner, sier Robert Biegler.

Men noen forskjeller er klare:

– Kvinnene så karakteristikker som forståelsesfull, medfølende, ansvarlig, hjelpsom, fornuftig og snill som viktigere for søsterens partner enn for sin egen, sier Biegler.

Samtidig så de karakteristikker som åpenhjertig, humoristisk, sjarmende, seksuelt tilfredsstillende og morsom som viktigere for sin egen partner enn for søsterens.

– Mødre og søstre er i stor grad enige om hva som er best. Men søstre rangerer for eksempel humoristisk atskillig høyere enn mødre gjør, mens mødre legger enda større vekt på ansvarsfullhet, sier Biegler.

Les også: Ett av fire par er samboere

Slektningens partner må bidra direkte

Grunnen er egentlig enkel. Du er nærmere i slekt med dine egne unger enn med ungene til søsteren din eller med barnebarnet ditt. Overføringen av dine egne gener er til sist det viktigste.

Du deler så mye genmateriale med slektningene dine at det ikke er likegyldig hvem de får unger med. De fører også deler av genene dine videre og er en del av det som kalles din inklusive fitness. Men de får ikke stå i veien for din egen direkte videreføring av genene.

– Den ideelle partneren for søsteren eller datteren din må ikke tappe ressurser fra deg selv, og dermed minke sjansen for at dine egne gener kan overføres videre. Helst bør han direkte øke dine egne sjanser. Dette kan delvis veies opp dersom søsteren eller datteren din vinner svært mye på å velge en bestemt partner, og på den måten får spredd deres felles gener betraktelig mer effektivt, påpeker Biegler.

Les også: – Seksuelt aktive over 50 år har bedre hukommelse

(Saken fortsetter under)

– Vi ser en konflikt mellom mor og datter på grunn av motstridende interesser, sier førsteamanuensis Robert Biegler ved NTNU. Foto: Colourbox
– Vi ser en konflikt mellom mor og datter på grunn av motstridende interesser, sier førsteamanuensis Robert Biegler ved NTNU. Foto: Colourbox

Men en fordel for søsteren din vil sjelden oppveie for dine egne reduserte sjanser. Normalt vil du ha størst genetisk fordel av at en slektning velger en partner som kan gi direkte fordeler for deg selv i form av for eksempel rikdom eller status.

Du vil ikke bruke penger eller andre ressurser på å fostre opp ungene til søsteren din eller datteren din, med mindre dette er en betraktelig fordel for spredningen av deres felles genmateriale. Da vil du oftest heller bruke de ressursene på å øke overlevelsen og statusen til dine egne barn, eller endatil få flere reproduktive unger selv.

– Du ser helst at datteren eller søsteren din velger en som kan bidra til oppfostringen av dine andre barn og barnebarn, eller som i hvert fall ikke blir en byrde, mener Kennair.

Det betyr også at mannen bør være til å stole på, ta vare på barna, helst være finansielt sterk og gjerne ha en sosial status som ikke minsker dine eller etterkommernes sjanser til å spre genene videre.

Les også: Ti store utfordringer i parforhold

Din egen partner kan bidra indirekte

Så hvorfor vil du helst ha en kjekkas selv?

Den underliggende sannheten endrer seg ikke. Fremdeles er det viktigste at du fører dine egne gener videre.

– Det viktigste for deg selv blir å finne en partner som kan gi deg attraktive barn som overlever. Disse må bli attraktive nok til å føre sine gener til neste generasjon i størst mulig grad, sier Kennair.

Derfor er det mer spennende for deg selv med den muskuløse kjekkasen enn det er med den kjedelige nerden.

– En sunn kjekkas har antakelig god helse, er en attraktiv partner for andre og kan overføre de underliggende genene til barna dine, forklarer Kennair.

Barna dine kan altså også bli mer attraktive enn om du velger den trauste nerden. Det er fint å ha en stabil mann, men til sist blir du tiltrukket av den kjekke mannen isteden.

Les også: Så mye forbrenner du under sex

(Saken fortsetter under)

Mange kvinner synes det er mer spennende med den muskuløse kjekkasen enn det er med den kjedelige nerden. Foto: Colourbox
Mange kvinner synes det er mer spennende med den muskuløse kjekkasen enn det er med den kjedelige nerden. Foto: Colourbox

Prøver å påvirke

Nå er det ikke sikkert du velger kjekkasen til sist. For moren din eller søsteren kan prøve å påvirke deg til å velge en annen partner enn den du selv liker best. Det gjelder også i vårt samfunn der vi liker å tenke at vi velger vår egen partner.

Om du velger å lytte til dem er noe helt annet. Det kan for eksempel avhenge av din egen livssituasjon, eller om familien nekter å gi deg økonomisk støtte eller annen hjelp om du velger å gå for kjekkasen uansett hva de mener.

Les også: Døde hånd i hånd etter 88 år som kjærester

Ikke et moralsk spørsmål

Professor Leif Edward Ottesen Kennair. Foto: NTNU
Professor Leif Edward Ottesen Kennair. Foto: NTNU

Kennair og Biegler beveger seg inn på et område som ofte vekker sterke følelser. Men ingenting av dette er et spørsmål om moral, bare om å føre genene sine videre.

– Mennesker som ikke oppførte seg slik er blitt valgt vekk gjennom generasjonene. En større andel av dem fikk rett og slett ikke overført sine gener til en ny generasjon. Dermed er deres bidrag til genpoolen blitt mindre og mindre, sier Kennair.

Men for dem som likevel ønsker å se på det hele med moralske øyne, blir det bare verre.

Les også: Ektepar gjenskapte bryllupsbildet etter 70 år

Ligger latent i oss

Best for deg selv er det nemlig selvsagt om den kjekkasen du har sett deg ut også er en snill og stødig kar med gode fremtidsutsikter.

Men det er ikke sikkert at du bare kan plukke en som har absolutt alt, vet du. En sånn perfekt kar kan for eksempel foretrekke søsteren din. Eller moren din. Det kan være en del av grunnen til at de ikke unner deg denne kjekkasen.

For kanskje er søsteren din interessert i at du skal velge en annen partner sånn at kjekkasen din blir tilgjengelig for henne isteden. Det trenger ikke være noe hun tenker på, og det er slett ikke sikkert at hun egentlig prøver å stjele typen din.

Den samme underliggende mekanismen kan til og med fremdeles finnes hos moren din, selv om hun ikke lenger selv er i reproduktiv alder. Det ligger latent i dem begge to, akkurat som det gjør i deg selv.

Det er et resultat av konkurranse. Dette har gjennom generasjonene gitt de beste resultatene, uavhengig av moral.

Ingen sier at noe av dette nødvendigvis er bevisst. Det er et resultat av genetisk overføring gjennom alle generasjonene før deg. Moren din og søsteren din søker den best mulige partneren også.

Les også: – Vi lever fremdeles fordi vi alltid har hatt et nært vennskap

Likestilt, men likedan

Kanskje er det mest interessante at dette også gjelder i et forholdsvis likestilt samfunn som Norge, der kvinnene i stor grad er økonomisk uavhengige og velger sine egne partnere.

Kvinner i Norge er i dag stort sett selv i stand til å forsørge både seg selv og ungene sine. Men de ser ut til å bli tiltrukket av partnere med nøyaktig de samme egenskapene som kvinner i land der familien velger. I de færreste kulturer har kvinnene noe særlig valg.

– At kvinner velger partner selv hører til unntakene. I de aller fleste kulturer er det ikke slik, sier Kennair.

Les også: Tro, håp, kjærlighet og virus

I de fleste kulturer vil moren som oftest få viljen sin. Men forskernes hypotese er at jo sterkere kontroll foreldre har over barna sine i en kultur, dess sterkere er også konflikten mellom søstre.

Førsteamanuensis Robert Biegler ved Psykologisk institutt, NTNU. Foto: NTNU
Førsteamanuensis Robert Biegler ved Psykologisk institutt, NTNU. Foto: NTNU

– Hvis du ikke kan vinne over mor, har du fremdeles en sjanse til å vinne mot søsteren din. Jo mindre sjanse du har til å vinne én konflikt, dess hardere må du kjempe for å vinne den andre, forutser Biegler.

Men selv for selvstendige norske kvinner kan det være en fordel at partneren ikke stikker av og overlater nesten alt ansvaret for ungene til deg. Det kan også redusere dine sjanser for å spre genene dine best mulig.

Kanskje skulle du gjerne ha hatt flere unger om du hadde hatt råd. Eller kanskje blir sønnene dine noen fattigfranser som ikke får støtte fra andres mødre.

– Til sist er likevel norske kvinner mer tiltrukket av kjekkaser enn av de kjedelige, snille og stødige. De samme egenskapene som i generasjonene før oss ga størst genetisk suksess, understreker de to.

Les også:

Krigsveteran møter sin tapte kjærlighet etter 71 år

Har vært gift i 82 år – dette er hemmeligheten

Det er særlig én grunn til at du bør få et godt forhold til svigermor

Saken ble opprinelig publisert på Gemini.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35 Lekkasje ved Tine Meierier15:28 Kvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27 Bulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07 XXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05 Spania venter flere rasende protester i Barcelona15:04 76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22 Hvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13 Mer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06 FN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38 Ras av sykmeldinger i Morgenbladet13:14 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49 Pastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47 Krever merking av raske elsparkesykler12:36 Målløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36 Tour-feltet får en tøff start neste år12:13 Elbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06 Strengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05 Mulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05 Russland med klar advarsel til Tyrkia12:03 Merkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54 Skiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53 Nye toppsjefer til Rema 100011:31 Mette-Marit-feber i Tyskland11:23 To menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19 Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17 Isbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58 Nilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57 Lesertallene synker på papir – øker digitalt09:53 Frelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53 Russer nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49 Russland avholder militærøvelse09:31 Hellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30 Uniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14 Tidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14 230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54 Barnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37 Sju pågrepet i grov voldtektssak08:20 Skryt til Norge i rumensk avis08:19 Sky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12 Russere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54 Forsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48 Staten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33 Flere metoo-saker i Forsvaret07:13 – Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10 Carlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58 Eks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43 Mings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42 13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30 Salget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26 Norge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00 Dette skjer i dag05:55 Jostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34 Dette skjedde i natt05:31 Oslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30 Frode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15 Influensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11 Dødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07 Drapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04 BBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00 Bankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18 Datatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48 UNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24 Mange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12 Fiskekvotene redusert i Østersjøen03:05 Mann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45 Ett av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43 Skatteklager: 2.500 saker i kø01:42 Hellas evakuerer overfylt migrantleir01:19 USA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11 Tenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03 Kriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52 Fellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16 Dagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12 Macron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11 Pentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10 Trump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40 13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22 Støre åpner for EØS-utredning23:04 Newsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52 Carlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42 Rasismekaos overskygget Englands målfest21:45 Ansatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01 Pelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55 Syriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre
Siste nytt
18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen15:35NorgeLekkasje ved Tine Meierier15:28KulturKvinnelig imam tildeles menneskerettighetspris i Oslo15:27SportBulgarias fotballpresident går av etter «rasismekampen»15:07PengerXXL vil hente 500 millioner kroner i emisjoner15:05VerdenSpania venter flere rasende protester i Barcelona15:04Norge76-åring dømt seksuelt overgrep ett år etter forrige dom14:22StemmerHvis Trump og Pence blir dømt, blir hun president14:13SportMer motgang for sykkel-VM i Bergen14:06VerdenFN: 85 sivile drept i forbindelse med valget i Afghanistan13:38KulturRas av sykmeldinger i Morgenbladet13:14PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven12:49NorgePastor tiltalt for voldtekt av barn – aktor vil ha fire og et halvt års fengsel12:47PengerKrever merking av raske elsparkesykler12:36SportMålløst i historisk VM-oppgjør i Nord-Korea12:36SportTour-feltet får en tøff start neste år12:13MotorElbilforeningen mener nye avgifter er lite klimavennlige12:06MotorStrengere krav til vinterdekk for tunge kjøretøy12:05SportMulig regelendring i Norge: Fotballspillerne kan eie seg selv12:05VerdenRussland med klar advarsel til Tyrkia12:03PolitikkMerkel og Solberg med felles appell til Tyrkia: Stopp offensiven11:54SportSkiskyting: Russland fortsatt ute i dopingkulden11:53PengerNye toppsjefer til Rema 100011:31KulturMette-Marit-feber i Tyskland11:23NorgeTo menn dømt for gruppevoldtekt av 15-åring11:19VerdenDisse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem11:17VerdenIsbreene i Sveits har tapt 10 prosent av sitt volum10:58SportNilsson blir hjemme og trener med gutta på snø10:57KulturLesertallene synker på papir – øker digitalt09:53PolitikkFrelimo favoritt ved valget i Mosambik09:53NorgeRusser nektet straffskyld for knivstikking på Kiwi09:49VerdenRussland avholder militærøvelse09:31VerdenHellas: Flere knivstukket på overfylt asylmottak09:30SportUniteds lønnsbudsjett runder trolig 3 milliarder09:14PolitikkTidligere Trump-rådgiver vitner om kaos i Det hvite hus09:14Norge230 ansatte i Årdal kan bli permittert08:54PolitikkBarnier: – Brexitavtale fortsatt mulig denne uken08:37NorgeSju pågrepet i grov voldtektssak08:20SportSkryt til Norge i rumensk avis08:19PengerSky News: Oppkjøpsfond med nytt forsøk på å kjøpe Ving08:12NorgeRussere tiltalt for å forsøke å lure 27 ukrainske bygningsarbeidere inn i Norge07:54NorgeForsvarets nye jagerfly vil øke utslippene med 207 prosent07:48NorgeStaten lokker marokkanere med penger for å reise hjem07:33NorgeFlere metoo-saker i Forsvaret07:13Politikk– Tyrkia burde vært hardere straffet enn Russland07:10SportCarlsen nær 100-barrieren: – Bare flaks og stayerevne reddet meg06:58NorgeEks-homofil skal «hjelpe» folk vekk fra homofil praksis i Bergen06:43SportMings møtt med apelyder, Bulgarias trener «hørte ingenting»06:42Verden13 politifolk drept i bakholdsangrep i Mexico06:30Helse og livsstilSalget av middagsmat på boks ned 30 prosent på ti år06:26SportNorge kan møte Romania igjen i finale om EM-plass06:00NorgeDette skjer i dag05:55NorgeJostein Gaarder: – Hent barnet i Syria og moren hjem05:34NorgeDette skjedde i natt05:31Helse og livsstilOslo og 14 andre byer kutter kjøtt for ansatte05:30VerdenFrode Berg-saken kaster skygge over 75-årsmarkering05:15Helse og livsstilInfluensa-påminnelse til gravide og unge i risikogrupper05:11VerdenDødstallet stiger i Japan etter tyfon05:07NorgeDrapstrusseldømt far dømt for å kontakte barna05:04VerdenBBC: EU vurderer å holde nytt krisemøte for å lande en brexitavtale05:00PengerBankene frykter nytt EU-forslag vil gi dyrere boliglån04:18NorgeDatatilsynet vil ikke gi tilgang til meldinger om nyfødte03:48Helse og livsstilUNICEF-rapport: Feilernæring også et problem i Norge03:24VerdenMange skadd i uro i Barcelona etter dommer mot katalanske politikere03:12PengerFiskekvotene redusert i Østersjøen03:05NorgeMann tok seg inn i leilighet i 4. etasje via stillas02:45Helse og livsstilEtt av tre barn i verden under fem år er feilernært02:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå01:43PengerSkatteklager: 2.500 saker i kø01:42VerdenHellas evakuerer overfylt migrantleir01:19PengerUSA har innført sanksjoner mot Tyrkia01:11NorgeTenåring tiltalt for å tvinge jevnaldrende til å kysse skoene hans01:03NorgeKriminalomsorgen mener ostehøvelkutt kan få alvorlige konsekvenser00:52PengerFellesforbundet vil kjempe mest for buss, hotell og restaurant og tekstil00:16NorgeDagbladet: Elden ville fjerne aktor i Jensen-saken00:12VerdenMacron advarer Trump om at IS kan gjenoppstå00:11VerdenPentagon: Tyrkias offensiv i Syria undergraver bekjempelsen av IS00:10VerdenTrump vil «snart» innføre sanksjoner mot Tyrkia23:50KulturDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone23:40Norge13 syklister fikk påpakning for manglende lys23:22PolitikkStøre åpner for EØS-utredning23:04VerdenNewsweek: Amerikanske styrker hjelper russere med å etablere seg i Manbij22:52SportCarlsen tok sin andre seier på Isle of Man22:42SportRasismekaos overskygget Englands målfest21:45PengerAnsatte ved Brønnøysundregistrene snudde ryggen til næringsministeren21:01PolitikkPelosi vil stanse amerikansk tilbaketog20:55VerdenSyriske regjeringsstyrker rykker inn i Manbij20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus