Meny

«Det er den beste gaven jeg har gitt noen gang»

GI BORT BENMARG: Transplantasjonen skjedde rett før jul i 2013 - benmargen er den fineste julegaven Ingunn (til venstre) noen gang har fått - og den beste Ellinor har gitt.
GI BORT BENMARG: Transplantasjonen skjedde rett før jul i 2013 - benmargen er den fineste julegaven Ingunn (til venstre) noen gang har fått - og den beste Ellinor har gitt. Foto: Blodkreftforeningen

Ellinors valg reddet lillesøsters liv.

- Jeg fikk beskjed av legen om at jeg kunne dø. Det er en veldig merkelig følelse. Det er jo litt sånn at livet raser sammen og du ikke helt vet hva du skal gjøre. Jeg tenkte på alle ting jeg kom til å gå glipp av, og som jeg ikke kom til å få oppleve, sier Ingunn Steen (36).

- Jeg var nok ganske forvirret, lurte på hvor i alle dager denne kreften kom fra og tenkte at verden var urettferdig, forteller Ingunn.

- Men jeg hadde i denne perioden også hatt store smerter, så jeg var også litt glad for at de endelig hadde funnet en diagnose og kunne starte behandlingen.

Bare lungebetennelse?

Det var den 15. september 2011 at Ingunn gikk til fastlegen sin. Hun hadde vondt i lungene, høy feber og vondt i lysken, og tenkte hun hadde fått lungebetennelse. Kreft var ikke engang i hennes tanker. Hun fikk penicillin og beskjed om at hvis kuren ikke hadde hjulpet til over helgen, måtte hun komme tilbake. Da hun ikke ble bedre, sendte fastlegen henne til Diakonhjemmet sykehus for videre utredning.

- Jeg ble sendt rundt fra sykehus til sykehus og forskjellige undersøkelser. Deretter ble det en ganske så merkelig ventetid, flere prøver ble tatt, og jeg måtte vente på resultatet, forteller Ingunn.

- Så kom det inn en haug med leger med beskjeden om at de trodde at jeg hadde fått kreft.

Da dro Ingunn dynen over hodet og gråt.

- Før jeg ble syk, hadde jeg ikke mye kjennskap til kreft. Ikke kjente jeg noen som var kreftsyk, heller. Så alt var veldig nytt, sier hun.

Infeksjon vanlig symptom

Dr. med. Tobias Gedde-Dahl d.y. er overlege og seksjonsleder ved Seksjon for stamcelletransplantasjon, avdeling for blodsykdommer, ved Rikshospitalet.

Han forteller at det er vanlig at kreftsykdom i blod- og lymfedannende celler oppdages ved at immunapparatet ikke fungerer normalt. Det kan enten være ved en infeksjon, som hos Ingunn, eller ved lav blodprosent (anemi) eller ved lave blodplatetall. Eller flere av symptomene samtidig.

- En sikker diagnose krever vevsprøver fra benmarg og/eller lymfeknuter. Dette kan ta noe tid å få både tatt og vurdert. Av og til må prøvene gjentas, om de ikke er av optimal kvalitet første gang, forklarer overlegen.

En forferdelig periode

- Jeg må innrømme at tiden da de ikke fant ut hvilken type kreft jeg hadde og hvilke medisiner jeg kunne få, var forferdelig, sier Ingunn.

- Perioden da hun fikk diagnostisert kreft, var uvirkelig, sier Ingunns søster, Ellinor Steen Woxholt (40).

Det tok nesten to måneder før Ingunn fikk diagnosen Non-Hodgkins lymfom.

Ingunn fikk flere ulike cellegiftkurer. De forskjellige kurene var svært varierende, noen mer kvalmende enn andre, noen med mer bivirkninger enn de andre. Men de hadde alle det til felles at de ikke tok knekken på kreften.

Må ha transplantasjon

- Noen leukemi- og lymfomtyper har lav sannsynlighet for å kunne bli helbredet med cellegift alene, sier Gedde-Dahl d.y.

- I slike tilfeller kan stamcelletransplantasjon hvor pasienter får stamceller fra en giver, ha helbredende potensial. Dette er imidlertid en behandling som også har stor risiko for død, og den gjennomføres derfor kun når det er stor risiko for tidlig død av sykdommen uten slik behandling. Pasienten må dessuten vurderes til å kunne tåle transplantasjonen. Den er en stor belastning for hele kroppen.En absolutt forutsetning for transplantasjon er videre at man kan identifisere en stamcelledonor som immunologisk sett er så lik pasienten at behandlingen kan lykkes, forklarer overlegen.

Gi bort benmarg

Siste muligheten for Ingunn Steen var altså en stamcelletransplantasjon gjennom å få benmarg fra en donor.

- Det er 25 prosent sjanse for at et søsken skal ha identiske vevstypemolekyler og slike er de beste giverne, immunologisk sett forteller Gedde-Dahl d.y.

Det viste seg at Ingunns søster kunne være hennes donor.

- Så det er egentlig Ellinors stamceller som er grunnen til at jeg lever i dag, sier Ingunn.

- Det var en spesiell tid for oss alle, inkludert min mann og våre to gutter, som da var seks og ti år gamle, forteller Ellinor.

På slutten før Ingunn fikk en endelig diagnose, var hun fryktelig dårlig og kunne knapt bevege seg. Da sa familien til sykehuset at de nektet å ta henne med hjem. Hun var så dårlig at vi ikke ville ha ansvaret for henne.

- Men hun ble umiddelbart bedre når behandlingen endelig ble igangsatt, bare i løpet av et par dager, minnes Ellinor.

Kom nærmere hverandre

Ellinor er utdannet siviløkonom, men har vært hjemmeværende siden sommeren 2009. Siste jobb var som økonomisjef i et mindre legemiddelselskap.

- I ettertid føler jeg at det var «meningen» at jeg skulle være hjemme, sier Ellinor.

- Det har gitt meg en unik mulighet til å følge opp min syke søster. Å være tilstede på møter med leger, å kjøre og hente henne ved behov, å gå tur sammen, i det hele tatt være involvert gjennom denne tunge perioden, er noe jeg har satt stor pris på at jeg har hatt muligheten til. Det har også knyttet oss enda nærmere sammen, forteller hun.

Klesklyper på tærne

Ellinor er fire år eldre enn Ingunn, og de har alltid vært gode venner, helt fra de var små.

- Vi gjorde vel som barn flest, kledde oss ut, laget radio, lekte butikk, festet klesklyper på tærne, forteller Ingunn.

Ingunn forteller at Ellinor alltid har backet henne opp hele veien, dratt henne ut på tur, vært hennes ører og øyne, og ja, rett og slett bare verdens beste søster.

- Men at hun skulle komme inn i kroppen min i en pose og gjøre at jeg sitter her i dag, det synes jeg er utrolig merkelig å tenke på, sier Ingunn.

- Å gi livet i gave til Ingunn var uvirkelig og fantastisk på samme tid. Etter å ha fulgt henne på sidelinjen siden sykdommen startet over to år tidligere, kunne jeg endelig gjøre en forskjell, og det føltes stort. Og at prosessen var såpass enkel i tillegg. Det er nok den beste gaven jeg har gitt og uten tvil den beste Ingunn har fått, sier Ellinor med et smil.

NÆRE: Ingunn (til høyre) og Ellinor har alltid hatt et nært forhold. © FOTO: Privat
NÆRE: Ingunn (til høyre) og Ellinor har alltid hatt et nært forhold. © FOTO: Privat

Stamceller på svømmetur

- Mange tror det å donere stamceller er fryktelig vondt. Men det er ikke sant, forteller Ellinor.

- Rent praktisk startet jeg med to små sprøyter i magen hver dag i fem dager. Sprøytene var enkle å håndtere, og jeg satt dem selv hver morgen.

På samme tid ble Ingunns forberedende behandling satt i gang.

- Den femte dagen, mandag 16. desember 2013, satt jeg sprøytene klokken fem om morgenen og var på Radiumhospitalet klokken åtte. Der ble jeg koblet opp til en maskin som tok ut blodet fra den ene armen, sorterte ut stamcellene og jeg fikk blodet tilbake i den andre armen. Dette tok ca tre timer. Veldig enkelt og greit.

Deretter ble stamcellene fraktet til Rikshospitalet hvor Ingunn fikk dem samme dag.

- Jeg følte aldri noe ubehag verken når jeg tok sprøytene eller når de høstet stamceller.

- Det er prinsipielt to måter å hente ut «blodstamcellene» fra donor på, sier Gedde-Dahl d.y.

- Man kan hente dem ut direkte fra benmargen med giveren i narkose, eller man kan mobilisere stamcellene til å ta seg en «svømmetur» fra benmargen hvor de normalt holder til, ut i blodet over en kortere periode, slik at vi kan høste dem.

Må være blodgiver

Den siste metoden er den som ble brukt på Ellinor. Den gjør at donor kan få tilbake mesteparten av de cellene som ikke trengs til transplantasjonen, som røde blodlegemer og blodplater. Det finnes ingen holdepunkter for at det å ha donert blodstamceller representerer noen økt risiko for sykdom senere i livet, ifølge Gedde-Dahl d.y.

For å kunne gi «blodstamceller», må man først registrere seg som blodgiver.

- Så hvis du gir blod, så kryss av for benmarg samtidig, sier Ingunn. Hun er opptatt av at så mange som mulig skal få den samme sjansen som hun har fått. Jo flere givere det finnes å velge mellom, jo større er sjansen for at en som trenger det, skal få en match.

Tilbakefall

- De siste årene har Ingunn vært gjennom første runde med diagnose og behandling, samt to tilbakefall. Det har vært en uvirkelig tid, forteller Ellinor.

- Vi, og ikke minst Ingunn, har likevel alltid sett fremover, og det er dette vi har brukt tid og krefter på. Det har aldri vært snakk om ikke å bli frisk, sier storesøsteren.

- Jeg har funnet ut at jeg har en sterk psyke, og kjelleren har aldri vært i nærheten, sier Ingunn.

- Jeg har stolt på legene, og de har gjort en fantastisk jobb. Med støtte fra familie og venner har sykdomsårene gått veldig fint. Og nå har jeg det veldig bra. Det har vært flere tilbakefall av kreften, men kryss i taket, nå har det snart gått to år siden sist, sier hun.

Livets små gleder

Ingunn er utdannet kokk og har jobbet som det så lenge hun har vært aktiv i arbeidslivet. Nå tåler ikke kroppen hennes en slik travel og belastende hverdag, så hun omskolerer seg mot et mer rolig yrke.

-Jeg står opp tidlig og prøver å få mest mulig ut av hver eneste dag, men har også dager der behovet for bare å kunne slappe av er på sin plass! Jeg har blitt flink til å lytte på kroppens signaler og slått meg til ro med at det gjerne er greit å lyde den, sier hun.

- Jeg har bestemt meg for å gjøre det beste ut av dette livet som jeg har fått, for man vet tydeligvis aldri hva som kan skje. Og når jeg har vært så heldig som jeg har vært, må jeg bare gripe hverdagen. Bare det å få lov til å være med å trene. Få lov til å gå ut. Å ha et immunforsvar som fungerer. Jeg blir veldig glad for livets små gleder. Og når det er noe jeg har lyst til, sier jeg til meg selv: Just do it!

Non-Hodgkins lymfom:

Non-Hodgkins lymfom er en kreftform som er kjennetegnet av ukontrollert vekst i lymfevev. Lymfevev er vev som deltar i infeksjonsforsvaret, og det dreier seg hovedsakelig om lymfeknuter, beinmarg og blod, men lymfevev finnes også i andre organer, for eksempel i tarmslimhinnen.

Mange pasienter har hevelse i lymfeknuter som første tegn. Allmennsymptomer er vanlige og inkluderer nattesvette, vekttap og feber som kommer og går. Når beinmargen er angrepet, kan personer med sykdommen være plaget med anemi (lav blodprosent), blødninger i huden og hyppige infeksjoner.

Årlig er det ca. 1000 nye tilfeller av lymfom hvert år i Norge, hvorav i underkant av 900 er non-Hodgkins lymfom. Sykdommen kan opptre i alle aldre, men er vanligst i aldersgruppen over 40 år.

Kilde: nhi.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:52 Tidligere Bangladesh-diktator er død14:51 Politimann sparket i hodet under basketak på E614:22 Flere skogbranner i Italia – én død13:35 Sørlandsbanen fortsatt stengt13:33 En død etter at brannbil kjørte av veien13:27 Gjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20 Tidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08 Fortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00 Lovende utsikt for årets epler12:51 Tv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49 50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48 Syklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58 Jordskjelv i Indonesia11:48 Merkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46 Birgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44 Uavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21 Norsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21 Flere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15 Politibetjentens råd for en trygg båtferie10:09 Neymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00 Rekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55 Over 35 døde i flom i India09:42 Tufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13 De hjemløse som forsvinner fra systemet08:59 Advarer mot ulovlige sparkesykler08:38 Jordskjelv i havet nordvest for Australia07:59 Dødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26 Høyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00 Stoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19 Titusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50 Dette skjer i dag05:49 Skepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30 Dette skjedde i natt05:29 Mirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36 Mann truet politiet med kniv i Tromsø03:51 Tromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24 Barry har nådd land som en tropisk storm02:51 Mann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08 Rekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23 Det britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08 Cuba gjeninnfører statsministerordningen00:09 Hovland et stykke bak, men kan avansere23:30 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56 Bodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20 Fellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19 Spania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54 Lampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30 Bologna-treneren lider av leukemi21:27 Nå er det alvor mellom USA og Iran20:47 Gutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27 Ødegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26 Frankrike oppretter militær romkommando19:55 Tøff motstander for Ruud i Båstad19:23 Forsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18 Mol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49 Storbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42 Fryktens sommer18:38 Solskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25 Minst tolv døde i flom og jordskred i India17:51 Belgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37 Ekstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34 Rosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10 Kan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43 Kvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01 De fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30 Nordmann hardt skadd på Malta14:58 Mann tiltalt for drap i Drammen14:55 Tusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38 Her gir politiet flest «tissebøter»13:29 Borch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28 Tre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21 Brann ved sporet på Rørosbanen12:49 SOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49 18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56 Johnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52 Hovland videre etter andre runde i Illinois11:50 Over 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41 Westvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06 Minst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01 Brann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50 Helvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38 Minst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33 Y-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30 Kvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09 Gunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00 Sitter på verdier for over 85 milliarder09:30 Blodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17 Diomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00 Variert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34 Tog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21 17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31 Norske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27 Newzealendere leverer inn våpen mot penger06:50 Millionoverskudd for restemat-app06:17 Visepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:22 Helsesykepleier legger kondomer i skogen05:16 Mer enn 4.000 Heathrow-ansatte varsler streik04:47 Transkvinne måtte sone med menn – nektes erstatning
Siste nytt
14:52VerdenTidligere Bangladesh-diktator er død14:51NorgePolitimann sparket i hodet under basketak på E614:22VerdenFlere skogbranner i Italia – én død13:35NorgeSørlandsbanen fortsatt stengt13:33NorgeEn død etter at brannbil kjørte av veien13:27NorgeGjøvik stasjon er gjenåpnet for trafikk13:20SportTidligere NBA-mester i kunstig koma etter bilulykke13:08NorgeFortsatt brexit-usikkerhet for norske studenter13:00NorgeLovende utsikt for årets epler12:51VerdenTv-profil død etter elsparkesykkelulykke12:49Norge50 år siden månelandingen – men sendingen fra NRK er slettet12:48NorgeSyklist til sykehus med alvorlig hodeskade11:58VerdenJordskjelv i Indonesia11:48VerdenMerkel, Stoltenberg og EU-ledere i Paris for å feire Frankrikes nasjonaldag11:46SportBirgit Skarstein vant verdenscupen i pararoing10:44NorgeUavklart for treåring etter fallulykke på Gardermoen10:21SportNorsk 17-åring vartet opp med ny seier i kontinentalcupen i hopp10:21Helse og livsstilFlere kvinner enn menn bruker sovemedisin10:15NorgePolitibetjentens råd for en trygg båtferie10:09SportNeymar: – Mitt beste fotballminne var å slå PSG10:00NorgeRekordmange dyr dumpes: MDG krever obligatorisk ID-merking09:55VerdenOver 35 døde i flom i India09:42SportTufte og Norge slo tilbake med seier i B-finalen i verdenscupen09:13Helse og livsstilDe hjemløse som forsvinner fra systemet08:59NorgeAdvarer mot ulovlige sparkesykler08:38VerdenJordskjelv i havet nordvest for Australia07:59VerdenDødstallet øker etter flom og jordskred i Nepal07:26NorgeHøyre-representant vil ha bedre nattogtilbud – men vil ikke detaljstyre07:00VerdenStoltenberg om kjekling i NATO og TV-kvelder med EU-toppene06:19VerdenTitusenvis ble rammet av stort strømbrudd i New York05:50NorgeDette skjer i dag05:49VerdenSkepsis i fagmiljøet til Facebooks kryptovaluta05:30NorgeDette skjedde i natt05:29NorgeMirakelpredikant hevder politiet ba om forbønn04:36NorgeMann truet politiet med kniv i Tromsø03:51NorgeTromsø-ordfører foreslår tog nordover fra Narvik03:24VerdenBarry har nådd land som en tropisk storm02:51NorgeMann slått ned i Arendal – kjørt til sykehus02:08NorgeRekordtidlig sesongslutt ved Folgefonna01:23VerdenDet britiske politiet har identifisert mistenkt bak dokumentlekkasje01:08VerdenCuba gjeninnfører statsministerordningen00:09SportHovland et stykke bak, men kan avansere23:30SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:56SportBodø/Glimt la press på serieleder Molde med storseier22:20NorgeFellingstillatelse på bjørn i Finnmark22:19VerdenSpania reddet 141 migranter i Middelhavet21:54SportLampard tok sin første seier som Chelsea-manager21:30SportBologna-treneren lider av leukemi21:27PolitikkNå er det alvor mellom USA og Iran20:47NorgeGutt alvorlig skadd etter fallulykke på Gardermoen20:27SportØdegaard med målgivende i Sociedad-debuten20:26VerdenFrankrike oppretter militær romkommando19:55SportTøff motstander for Ruud i Båstad19:23NorgeForsinkelser på Sørlandsbanen som følge av manglende strømtilførsel19:18SportMol og Sørum vant storturnering i Sveits for andre år på rad18:49VerdenStorbritannia krever garantier for å løslate iransk oljetanker18:42Helse og livsstilFryktens sommer18:38SportSolskjær roste 18-åring etter seier i sommerens første treningskamp18:25VerdenMinst tolv døde i flom og jordskred i India17:51SportBelgisk seier i Tour de France, Alaphilippe tok tilbake ledelsen17:37VerdenEkstremværet Barry har nådd land som en tropisk storm17:34SportRosenborg med årsbeste og utklassing av Viking17:10Helse og livsstilKan teknologi løse sædkrisen i vestlige land?16:43NorgeKvinne fikk bruddskader etter ulykke i «vikingskip» på Nøtterøy16:01PolitikkDe fleste tyskere mener Merkels helse er en privatsak15:30VerdenNordmann hardt skadd på Malta14:58NorgeMann tiltalt for drap i Drammen14:55VerdenTusenvis i demonstrasjon mot kinesiske forretningsfolk i Hongkong14:38NorgeHer gir politiet flest «tissebøter»13:29SportBorch, Strandli og Brun til A-finale i verdenscupen i roing13:28VerdenTre vakter drept i hotellangrep i Afghanistan13:21NorgeBrann ved sporet på Rørosbanen12:49VerdenSOHR: Tolv drept i luftangrep i Syria12:49Norge18-åring skadd i motorsykkelulykke i Sarpsborg11:56PengerJohnsrud Sundby i hyttekonflikt på Sjusjøen11:52SportHovland videre etter andre runde i Illinois11:50VerdenOver 50 skadd i jordskjelv på Filippinene11:41SportWestvold Hansen vant kontinentalcupåpningen i hopp11:06VerdenMinst 27 døde etter skred og flom i Nepal11:01NorgeBrann i rekkehus i Finnmark – beboere er evakuert10:50VerdenHelvetet som slave på bordell i Bangladesh10:38VerdenMinst 26 drept i hotellangrep i Somalia10:33NorgeY-blokka i regjeringskvartalet rives i oktober10:30NorgeKvinne fløyet bort i luftambulanse etter bilulykke i Telemark10:09SportGunnarssons klubb tvangsflyttes til Serie D10:00PengerSitter på verdier for over 85 milliarder09:30SportBlodig velt sender van Garderen hjem fra Tour de France09:17SportDiomande ble dagens mann med to scoringer for Los Angeles FC09:00NorgeVariert sommervær gir gode bær – men fjorårets tørke kan ha påvirket multene08:34NorgeTog forårsaket skogbranner langs Gjøvikbanen – delvis stengt hele lørdag08:21Penger17 år bak spakene, gjennom turbulens og lav marsjhøyde07:31Helse og livsstilNorske, kvinnelige mosjonister løper raskere enn amerikanske menn07:27VerdenNewzealendere leverer inn våpen mot penger06:50PengerMillionoverskudd for restemat-app06:17VerdenVisepresident Pence besøkte overfylte migrantleirer06:00NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:22Helse og livsstilHelsesykepleier legger kondomer i skogen05:16ReiseMer enn 4.000 Heathrow-ansatte varsler streik04:47NorgeTranskvinne måtte sone med menn – nektes erstatning

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus