Dette gjør du hvis doen er tett

Og én ting du absolutt ikke må gjøre!

Ting som kan forårsake tett do:

  • Luktfjernere
  • Bleier
  • Bind
  • Tamponger

Det finnes mange grunner til at doen er tett.

Noen bruker den som søppelkasse, mens andre har vært så uheldige at noe har falt i do uten at det har blitt lagt merke til.

– Det er viktig å ikke prøve å skylle ned for mange ganger etter at blokkeringen har oppstått, da vannet tilslutt vil flyte over kanten, advarer Einar Kjus fra Rørlegger sentralen AS.

Han råder deg likevel til å sjekke om doen er helt tett (ingen bevegelse i vannet) eller delvis tett (vannet går sakte ned).

Ifølge Kjus er luktfjerneren en av de vanligste årsakene til blokkering. Dette bør derfor være det første du ser etter dersom doen er tett.

– Om denne har tatt turen ned i skålen, setter den seg ofte fast i vannlåsen, noe som fører til at toalettet må demonteres. Dette må gjøres av rørlegger, da dette er en fast tilkobling, opplyser eksperten.

Les også: Par hadde sex på do - fikk høyttalerhilsen da flyet landet

Dette kan du gjøre selv

Andre ting som er vanlig at havner i do, er bleier og bind. Ifølge Kjus må dette som regel fjernes fysisk. Det hender også at fett fra matlaging blir med helt ned i toalettet, noe som medfører at fettet størkner og blokkerer avløpet.

– Dette kan fjernes med varmt vann, tipser Kjus.

Ellers er de fleste avløpsåpnere du får kjøpt i matbutikk ofte veldig svake, og har liten funksjon. Du får imidlertid kjøpt sterkere varianter i rørleggerforretninger, tipser eksperten.

– Alle avløpsåpnere er som regel helt ufarlige for avløpet og kan derfor helles i do. Avløpsåpnere i pulverform bør imidlertid unngås, da disse kan forsteine seg om du ikke får skyldt det ut, forklarer Kjus.

Har du ingen formening om hva årsaken til blokkeringen er, kan du også forsøke med vakuumpumpe/sugekopp. Denne vil i mange tilfeller fjerne blokkeringen.

Les også: Familien skulle bytte gulvet, fant eldgammel «skatt»

Kan fort bli dyrt

Skulle ingen av disse tingene fungere, anbefales bistand fra rørlegger. En rørlegger har nemlig utstyr for staking videre ned i avløpssystemet.

– Dersom rørleggeren ikke klarer oppgaven, må det høytrykkspyles, fastslår Kjus.

Pris for rørleggerarbeidet varier ut ifra type blokkering, men ligger som regel et sted mellom 1800-7000 kroner.

Les også: Rennende toalett ga vannregning på 224.000 kroner

I utgangspunket ikke en forsikringssak

– At doen er tett, er i utgangspunktet ikke en forsikringssak, da det gjerne skyldes feil bruk (og kast) i toalettet, påpeker Arne Voll, informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

– Er du usikker på om det er en dekningsmessig skade, kan det likevel være lurt å ta en telefon til forsikringsselskapet, legger han til.

De fleste forsikringsselskapene dekker imidlertid tilbakeslag. Det vil si vann eller kloakk som av ulike grunner renner feil vei, i dette tilfellet inn i hus/bygninger. Et eksempel er at kommunale ledningsnett ikke strekker til ved ekstremt mye nedbør og trykket gjør at vann og kloakk kommer opp av sluk i kjeller og så videre.

Les også: Eierne ønsket seg et bad med wow-faktor

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Les også:

Du gjør vel ikke noe av dette selv?

Du gjør vel ikke denne feilen?

Unngå frostskader i vannrør

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus