Spørsmålene single folk hater å få

«BLIR DET NOE PÅ DEG FOR TIDEN?»: Spørsmålene stilles kanskje av omtanke, men de er likevel irriterende for single å få. For hva skal du svare? «Joda, takk skal du ha. Hva med dere? Står alt bra til på soverommet der?». © FOTO: Getty Images
«BLIR DET NOE PÅ DEG FOR TIDEN?»: Spørsmålene stilles kanskje av omtanke, men de er likevel irriterende for single å få. For hva skal du svare? «Joda, takk skal du ha. Hva med dere? Står alt bra til på soverommet der?». © FOTO: Getty Images

Og hva du bør spørre om i stedet.

Det mest irriterende å bli spurt om

Kvinneguiden-brukerne svarte på hva som ikke er nødvendig å spørre single om.

makkapakka

"Hvorfor har ikke du type, da? Kan ikke være så vanskelig å finne seg noen i Oslo vel..."

frk91

"Når søsteren din var på din alder var hun jo godt gift og hadde fått sin første unge. Når kommer du til å slå deg til ro?"

AnonymBruker

"Hvordan går det med sexlivet da? Blir det noe på deg?"

AnonymBruker

"Hvis jeg var deg ville jeg reist til Danmark for å bli gravid."

skyflakes

"Du bor jo i Oslo, hvorfor har du ikke kjæreste?"

Fredsmegleren

"Hæ, hvorfor det? Er du religiøs da?"

EvaLena

"Ja, er det noe nytt på gang, eller?"

Okapi

"Hvordan går det på damefronten?"

Honeyblossom

"Hvorfor har ikke du kjæreste, da? Er det fordi du er kresen?"

- Standardforventningen er at jeg må være en halvtom sjel som går rundt og søker etter min bedre halvdel. Før gjorde det meg eitrende forbanna, nå er det mer som et irriterende myggestikk, sier journalist Ingvill Dybfest Dahl.

Ved siden av jobben i VG har hun tidligere skrevet om singellivets opp- og nedturer i Oslo på bloggen Søvn og Singelliv. Hun har passert 30, vært singel i 12 år og er det fortsatt.

Med andre ord har det blitt mange middagsselskaper der det uunngåelige spørsmålet har dukket opp: «Skal du ikke få deg kjæreste snart, da?»

Sosiolog og psykologstudent Ann Cathrin Andersen forteller at det ikke nødvendigvis oppleves som hyggelig å måtte utbrodere om kjærlighetslivet sitt i hver bidige sosiale sammenheng.

- Et uskyldig spørsmål kan bli en påminner som bekrefter den ensomme følelsen den single sitter med.

Les også: Nesten halvparten som ble utredet for ME, fikk en psykisk diagnose

- Noe spennende som skjer på kjærlighetsfronten?

FOKUSER PÅ DET BRA: Sosiolog Ann Cathrin Andersen sier mye av problemet unngås ved å bytte ut "hvordan står det til på kjærlighetsfronten?" med "hvordan går det?". © FOTO: Helena Krekling
FOKUSER PÅ DET BRA: Sosiolog Ann Cathrin Andersen sier mye av problemet unngås ved å bytte ut "hvordan står det til på kjærlighetsfronten?" med "hvordan går det?". © FOTO: Helena Krekling

Og Dahl er ikke alene. Datingnettstedet match.com utførte i fjor en undersøkelse på 1318 norske brukere om hva det verste å bli spurt om som singel er.

27 prosent oppga at de som spør mest om kjærlighetslivet er venner i forhold. 41 prosent sier at det er i situasjoner som middager og i vennelag de oftest blir spurt.

«Så, hvordan går det for tiden? Er det noe spennende som skjer på kjærlighetsfronten?»

Ifølge undersøkelsen er det nettopp dette spørsmålet som er mest plagsomt å bli spurt om.

Da vi spurte Kvinneguidens forumbrukere om hva de hadde opplevd av irriterende spørsmål dumpet denne inn:

«"Hvis jeg var deg, ville jeg reist til Danmark for å bli gravid". Den kommentaren fikk jeg fra en kollega som jeg kun hadde møtt et par ganger før. Jeg vet at jeg er i 30-årene, singel og at årene går. Trenger ikke opplyse meg, liksom.»

Les også: Cecilie Christin (36) blir snart bestemor

To grunner til at du blir spurt

- Den ene grunnen til at du blir spurt om hvordan det går med kjærlighetslivet, er fordi den som spør faktisk bryr seg, og er interessert i hvordan du har det. Den andre grunnen kan være et sammenligningsbehov personen har, forklarer Andersen.

Man måler ofte lykke opp mot andre, og kjærlighet er noe man både kan unne og misunne. Gjerne i en kombinasjon.

Om den som spør selv er i et ulykkelig forhold, som tilsynelatende mange er, kan det for dem føles deilig å høre at ikke du heller har det helt optimalt på kjærlighetsfronten, tror hun.

Med dette i bakhodet er det kanskje lettere å ignorere vonde følelser som dukker opp.

Om du som singel klarer å fokusere på at du har det like bra, om ikke bedre enn hun som er i et fast forhold, så vil ikke spørsmålene oppfattes så irriterende.

- I tillegg har den type holdning en viss bølgeeffekt. Du blir tryggere på deg selv, mer uavhengig, og du vil føle deg mindre desperat, sier Andersen.

Om du er den som spør fordi du helt oppriktig er nysgjerrig på hvordan venninnen din har det, er det ikke verre enn at du tenker litt ekstra over formuleringen.

I stedet for å spørre «hvordan står det til på kjærlighetsfronten?» kan du for eksempel nøye deg med: «Hvordan går det?»

Det er et åpent spørsmål, og du risikerer ikke å sparke noen som allerede ligger nede.

Les også: Har vært gift i 82 år – dette er hemmeligheten

Peace, love og singellykke

«Hvorfor er du singel?» og «hva er i veien med deg, da?» er de mest irriterende spørsmålene Dahl har blitt stilt.

De dukker ikke opp like ofte nå som tidligere, men da hun var yngre og mer ute på byen var det stort sett når hun møtte nye mennesker at de kom.

Hun har imidlertid ingen problemer med å fortelle folk at hun er singel. Problemet er det påtagelige stigmaer som ofte følger med.

- Reaksjonene som at folk automatisk går ut i fra at jeg er på desperat partnerjakt, eller at de må påpeke at "det skjer når du minst venter det".

Les også: Studie: Besteforeldre viktige for unges mentale helse

Ingen «seier» å skaffe seg kjæreste

Noen kan ha blitt ensomme i tiden som singel, men det er en dårlig grunn til å jakte på en kjæreste.

- Du føler kanskje at du prøver alt, men likevel ikke lykkes med å møte den rette. Da kan du huske at det å få seg kjæreste ikke er noe som skal mestres, forklarer Andersen.

Det er heller ikke et godt utgangspunkt å lete etter din perfekte make bare fordi alle venninnene dine har en.

- Kanskje er du i en alder hvor venner etablerer seg og får barn, og da kan du føle deg utenfor et fellesskap.

Les også: Forsker: Barn født på vinteren får dårlige lunger tidligst

Sunnhetstegn å ikke være på jakt

Sannsynligvis er det sunnere å lære seg å stenge ute det du opplever som "press" fra omverdenen.

Andersen forteller du ikke trenger å grave deg ned og føle deg alene selv om du ikke har et interessant svar å komme med denne gangen heller.

Ta heller kontrollen over situasjonen:

- Fortell dem rett ut at de skal slutte å bry seg, og at du ikke vil snakke om det.

Hun legger til at du også kan trene opp selvbildet ditt slik at du faktisk har det bra alene.

- Om du ønsker kjæreste uten å ha møtt noen, er det antageligvis for å fylle en tomhet. Mange har en illusjon om en utopisk kjærlighet som vi får servert fra filmer og litteratur, og det hjelper ikke på den allerede etablerte merkelappen om å være ulykkelig singel.

Les også: Det er særlig én ting som avgjør hvor lenge du er trist

Skaff deg bedre venner

Dahl tror også at vi kunne hatt det bedre dersom alle, både single, vennepar, småbarnsforeldre og barnløse hadde litt mindre stereotypiske forventninger til hverandre.

For det er ikke bare single mennesker som blir stilt irriterende spørsmål. «Når skal dere gifte dere da?», «skal dere ikke få dere noen unger snart?» og «dere bør kanskje investere i en større leilighet?» er vel så plagsomt å skulle svare på.

Hun understreker likevel at at venner stort sett spør om singellivet hennes av omsorg. Bekjente spør bare fordi vi er opplært til at sex og potensielle erobringer er gangbar «singel-smalltalk», mener hun.

- Når folk forteller meg at en kjæreste dukker opp når jeg minst venter det, smiler jeg bare tilbake og sier at «jeg har ikke ventet i det hele tatt i 12 år», forteller Dahl.

Og dersom du er lei av at folk graver og spør om kjærlighetslivet ditt, har Dahl en anbefaling:

- Gode venner godtar det, og slutter raskt å spørre. Mindre gode venner kan nekte å tro at du vet ditt eget beste - da ville jeg skaffet meg bedre venner!

Les også: – Vær forberedt på at tenåringen ikke lenger vil bo 50/50

Artikkelen er opprinnelig publisert på Klikk.no.

Personvernpolicy