Fallende fruktbarhet i Norge

LAVERE FRUKTBARHETSTALL: Antall barn per kvinne i Norge blir lavere. Illustrasjon: Colourbox
LAVERE FRUKTBARHETSTALL: Antall barn per kvinne i Norge blir lavere. Illustrasjon: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samlet fruktbarhetstall i 2014 var 1,76 barn per kvinne i Norge, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå. Sett bort ifra et par år tidlig på 2000-tallet er dette det laveste siden 1980-tallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På landsbasis har kvinner i Rogaland og Sogn og Fjordane høyest samlet fruktbarhetstall. De laveste tallene finner man i Hedmark og Vestfold.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Føder oftere i 30-årene

De siste tiårene har også kvinners alder ved fødsler blitt høyere. Kvinner var i fjor 28,7 år i gjennomsnitt da de fikk sitt første barn. I 1990 var gjennomsnittsalderen 25,5 år.

De fleste barn fødes fremdeles av kvinner i alderen 25 til 35, men fødslene skjer stadig oftere i 30-årene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Blir koblet med utdanning

I et ferskt tidsskrift fra SSB blir den økte førstefødselsalderen sett i sammenheng med at det er flere og flere som tar høyere utdanning. Kvinner med utdanning utover videregående skole stiger stadig, og de aller fleste velger å fullføre utdanningen sin før de får sitt første barn.

Færre store barneflokker

Analysene fra SSB tyder på at det generelt er færre og færre som velger store barneflokker. De fleste kvinner i Norge får minst to barn, men det er færre som får et barn til når de allerede har to barn. I tidsskriftet blir det spekulert i om dette kan ha en sammenheng med forholdene på arbeidsmarkedet.