Dette MÅ du vaske til jul

STØVTØRKING: Litt støvtørking må til før jul, men det er mye annet du kan vente med til våren kommer. © Foto: Colourbox
STØVTØRKING: Litt støvtørking må til før jul, men det er mye annet du kan vente med til våren kommer. © Foto: Colourbox

Og dette kan du droppe….

Mange benytter desember til å ta en skikkelig storrengjøring i huset. For i en perfekt verden bør alle husets rom vaskes fra topp til tå en gang i året.

Men hvem har sagt at du må vaske hele huset samtidig? For ikke å snakke om at hele jobben MÅ gjøres i desember? Flere av ekspertene vi har snakket med oppfordrer til å droppe storrengjøring i desember og heller legge den store rundvasken av huset til våren.

Les også: Bli kvitt vond lukt i oppvaskmaskinen

Sett bort jobben!

Forfatter og forbrukerjournalist, Elisabet Høye, står bak boken «Ren Glede», en bok som best kan beskrives som en moderne husmorbok proppfull av gode vasketips og rengjøringsråd.

- Hvis du har hendene fulle, kan det være en god idé å betale en profesjonell rengjører til å ta storrengjøringen for deg, sier Høye, og understreker at det ikke er noen grunn til å ha dårlig samvittighet dersom du dropper storrengjøringen til jul.

TØRKE STØV: Du bør tørke støv til jul, men gjestene dine er ikke så nøye med hvordan det ser ut på toppen av tallerkenhyllen. © Foto: Colourbox
TØRKE STØV: Du bør tørke støv til jul, men gjestene dine er ikke så nøye med hvordan det ser ut på toppen av tallerkenhyllen. © Foto: Colourbox

For du skal ikke kimse av hvor mye det faktisk betyr bare å ha det ryddig i huset til jul. Høye påpeker blant annet viktigheten av å ha en ryddig entré og gang.

- Entreen eller gangen er det første rommet som møter folk når de kommer inn i huset ditt. En ryddig gang gir et godt førsteinntrykk, slår hun fast.

En som er helt enig i dette, er Patience Linda Madoma, daglig leder i rengjøringsbyrået Pat vaskehjelp i Moss.

- Ta bort alle jakkene som henger i garderobeskapet og som ikke brukes, rydd vekk sko slik at inngangspartiet blir innbydende og ikke kaotisk, sier hun.

Les også: Forpestet naboen med lukt fra sin egen kloakktank

Ta det viktigste

- Å vaske tak og vegger, vaske gardiner og innsider av skap og skuffer, for ikke å snakke om vindusvask i all rom. Nei, det er strengt tatt ikke nødvendig før jul, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther. Hun har skrevet flere bøker om rengjøring, blant annet bøkene «Rent, så enkelt!» og «Renhold - grunnmoduler».

På denne mørke tiden av året er det (heldigvis) ikke så lett å se at stuen ikke er skinnende ren. På våren derimot er vårsolen ubarmhjertig med tanke på å vise støv og urenheter, derfor er det faktisk en bedre tid å ta rundvasken på enn rundt jul.

Patience Linda Madoma som jobber som profesjonell renholder, er ikke helt enig med bokforfatterne om at storrengjøringen kan vente.

- Jeg synes det er viktig med storrengjøring til jul. Det handler ikke bare om å pynte huset med vakker julepynt, men like mye om å bli kvitt støvet fra året som har gått, slik at du ikke tar det med deg inn i det nye året. Jeg ser på storrengjøringen til jul som en mulighet til å bli kvitt ting som ikke er nødvendige å ta med seg inn i fremtiden. Du starter på det nye året med et skinnende rent hus og det vil få deg til å føle deg vel, sier Madoma.

- Hva føler du man MÅ gjøre av rengjøring til jul?

- Dersom du skal ha gjester på overnatting synes jeg det er viktig å skyve frem sengene slik at du kan gjøre rent på baksiden der du normalt ikke rengjør. Støvsug madrassene på alle sider og gjør også rent sengebunnen hvor det ofte samler seg støv, sier Madoma.
Hun synes også det er nødvendig å gjøre godt rent under lave sofagrupper som man må flytte på for å få rengjort.

- Til sist synes jeg det er viktig å vaske filteret til ventilatoren over stekeplatene. Det blir mye matlaging i desember, derfor er det fint å bli kvitt alt fettet før du begynner å tilberede julemåltidet, sier hun.

Les også: Dette kan være et tegn på mugg

SKINNENDE RENE: Vinduene i stua og på kjøkkenet bør være skinnende rene til jul, men vinduene i resten av huset kan du vente med. © Foto: Colourbox
SKINNENDE RENE: Vinduene i stua og på kjøkkenet bør være skinnende rene til jul, men vinduene i resten av huset kan du vente med. © Foto: Colourbox

Prioriter stuevinduene!

- Jeg vil oppfordre alle til å rengjøre litt etter litt, slik at ikke alt kommer på en gang. Du kommer veldig langt med å ha en ryddig stue. Å støvsuge, tørke støv og vaske gulvet samt rengjøre badet er noe alle gjør jevnlig, så dette kommer utenom storrengjøringen, sier Hagesæther.

- Jeg synes stuevinduene og kjøkkenvinduene bør vaskes til jul, for det gir et skinnende rent inntrykk. Men med det ustabile været vi har, bør ikke vindusvasken tas for tidlig i desember, sier Hagesæther.

Les også: Skadedyr kan gjemme seg i støvsugerposen

Vent litt med kjøkkenet

En ting som kan være greit å gjøre i god tid før jul, er å vaske kjøleskapet før man fyller det til randen med julemat og annet godt.

- Å vaske inni skuffer og skap på kjøkkenet og i stuen synes jeg man kan vente med til våren. Skapfronter på kjøkkenet derimot bør vaskes, slik at fete fingermerker og rester av mel etter bakingen ikke er synlig. Vent med denne jobben til du er ferdig med baksten, og spesielt dersom du har planer om å lage smultringer eller annet fett bakverk, påpeker Hagesæther.

Les også: Billig og enkel boligalarm

Siste innspurt

- Ta den siste overflaterengjøringen som å tørke støv, støvsuge og moppe over gulvet rett før julehelgen, sier Hagesæther.

- Noen gode råd til hvordan rengjøringen kan gå lettere?

- Bruk engangsmopp! Den samler alt løst og tørt på gulvet. Etterpå kan du fjerne flekker med en liten, fuktig klut, råder Hagesæther.

- La rundvasken være et fellesprosjekt i familien og fordel arbeidsoppgaver. I løpet av én uke kan boligen din i prinsippet være gullende ren, skriver Høye.

- Jobben går alltid enklere dersom du har en skikkelig god støvsuger. Jeg vil også anbefale å redusere bruken av kjemiske vaskemidler til et minimum da det ikke er bra å puste inn for mye av dette. Ellers vil jeg anbefale å bruke mikrofiberklut og varmt vann når du vasker. Og dersom du har flekker på vegger eller dører vil jeg anbefale å bruke en såkalt flekkfjerningssvamp. Det får man kjøpt i dagligvareforretninger og det fungerer utmerket med bare vann. De fjerner til og med skrift på veggene, sier Madoma.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus